Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a ttoman » 23 mar 2005, 13:42

Oj, Pepelka.

Še kako sliko bom poslal, ampak moram najt še tiste novejše, kjer je že malo več življenja v in okoli :)

ampak.... jezero


He, he. Jah... Če hočem enkrat v življenju Blejsko jezero izpodrinit, pol moram začet z malce večjo lužo ;)

Pravzaprav se je začelo z idejo za bazen. Glede na to, da je to hudoo drag šport in da smo Gorenjci prikrajšani za kak mesec ali dva toplega vremena, je tehtnica prevagala na ribnik. Najprej naj bi bilo to nekaj čisto malega, pol je pa v treh letih branja in šparanja ratalo to, kar je sedaj. Res, da sva si z ženo 3 leta cedenja slin blažila z idejami in vizijami, ampak na koncu se je potrpežljivost hudooooo obrestovala.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 23 mar 2005, 20:21

ttoman je napisal/-a:Ojla, Nina.


Matic: kakor sem jaz seznanjen, so enocelične alge hudoooo nevarne, ker podvodnim rastlinam in ribam jemljejo svetlobo in kisik. Čez dan sicer proizvedejo veliko kisika, vendar ga ponoči "potolčejo" v nulo. Ravno tako niso dobrodošle tudi nitaste alge, ki so sicer pokazatelj čiste vode, vendar pa se ovijejo okoli ostalih rastlin in jih lahko zamorijo. Pazite se torej enoceličnih (tiste, ki vodo obarvajo zeleno, oziroma iz ribnika naredijo "zelenjavno župco") in nitastih alg

:x

Na to pa sploh pomislil nisem!
Ravnokar pa sem prebral nek članek, kjer piše, da so tiste alge, ki rastejo po kamnih, foliji ipd. zelo koristne. So pokazatelj, da dušični obtok lepo poteka, saj močno srkajo nitrate. Hkrati so tudi zelo dobra hrana za ribice.
Imaš pa krasen ribnik! Moj lansko leto... No, zdaj vem več, intenzivno se pripravljam na novo sezono, na nove projekte... in upam, da bo moj ribnik vsaj pol toliko lep kot tvoj.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 24 mar 2005, 08:59

Ojla, Matic.

Kewl! 8) Hvala za koristno informacijo. Včeraj je bil prvi dan, da nisem več imel ledu in sem si alge malce pobližje ogledal: poleg teh koristnih imam v enem koncu nitaste. In TE nadležnice bo potrebno eliminirat! :twisted:

Glede lepote ribnikov: jaz osebno mislim, da je lahko vsak čudovit, če lastnik vanj vloži nekaj dela. Nekateri bodo do "sanjskega" prišli malo prej, ostali mogoče malce kasneje. Upam pa stavit, da nihče ne bo obžaloval, da se je lotil gradnje. Sicer pa - rutina dela delavca, napake pa mojstra :wink: Matic, stavim, da bo tvoj ribnik zeeelo kmalu sosedom pognal zavist v kosti (če jim že ni) :D
Je pa tako. Najprej se vsi sosedje smejijo, opravljajo, govorijo "saj sem rekel(vedel)", če ob zagonu ravno vse ne gre po načrtih in oh in sploh so vsi tako zelo brihtni. Ko se pa stvari enkrat uravnovesijo in iz umazane rjave močvare postane biser vrta, sosedje nenadoma utihnejo in ničkolikokrat jih vidiš, ko skrivaj hodijo gledat ribe :twisted: :D

Mogoče bo komu tole prišlo prav: preden sem se lotil gradnje, pojma nisem imel, kam bi kaj vtaknil, kako naj bi bila stvar sploh videti... Potem sem šel na Googla in v okence za iskanje slik vtipkal "ponds", "water gardens", "japanese gardens", itd. Doma sem si natisnil home-made katalog s slikami in potem listal. Kako sem bil presenečen, ko mi je šele takrat preblisnilo: "YES! To je tisto, kar želim!" :shock: Po slikah dobiš neverjetno veliko idej.

Sorry. Sem se "zaklepetal". Bom drugič krajši.

Tomaževo pravilo 1: RIBNIK JE VEDNO OBSOJEN NA USPEH, ČE GA LASTNIK NE IGNORIRA
Tomaževo pravilo 2: ZADOVOLJSTVO RIB BO SORAZMERNO Z ZADOVOLJSTVOM LASTNIKA 8)

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 24 mar 2005, 09:35

Ja, tudi jaz upam, da bom nekoč prišel do sanjskega ribnika.
Sosedje so pa bili malo zavistni, ker so videli ribnik le od strani in tako niso videli vseh tistih alg (ki so me najbolj motile). Poleg tega sem imel ribnik slabo zasajen. Imel sem pa slabo izkušnjo z nekim graditeljem ribnikov. Ta je bil kao en velik mojster, zato sem poslušal vse njegove nasvete- še ena napaka. Svetoval mi je, naj ribe dodam po 3 dneh!? Na srečo niso imeli tistih sarasa kometov, ki sem jih jaz hotel in sem raje čakal, da bodo prišli. na srečo tudi te niso prišli in sem zato po 2 tednih v ribnik dal navadne zlatke.
No, letos načrtujem filter, CO2 bombo in močno zasaditev. Bom o vsem poročal.
Res ti pa slike dajo največ idej. Ko sem gradil ribnik, mi niti na misel ni prišel internet. Prebral sem le eno knjigo in to je to.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 24 mar 2005, 10:14

Ojla, again!

Oh, kako imam rad ta forum. Spet bom, upam, nekaj novega izvedel:

CO2 bomba??? :shock: :?:

Lepo te prosim, lahko kaj več napišeš o tem? Prvič slišim

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a pepelka » 24 mar 2005, 10:24

Matic, glede tvojih sosedov - zakaj jim pa ne bi bil lep. Oni ga pravzaprav sploh ne gledajo tako kot mi - pod drobnogledom....vsako še tako majhno algo zasledimo....vsak kamen, ki ne stoji tako kot bi hoteli...vsako rastlino, ki bi lahko bila še biolj košata. Ampak če gledaš kot celoto - je slika čisto drugačna.

Na tej sliki, ki jo dodatam (ni moj ribnik), je z desne strani ribnika poraščena rastlina, ki bi jo hotela. Slika je majhna, najdena na netu. Jaz bi hotela, da mi kamenje poraste nizko grmičevje in da bi bilo čim manj vidnega kamenja. V ta namen sem letos že zasadila nekaj grmičevja. (euonymus gaiety, pa še eno zelo pogosto grmičevje, ne vem pa imena). Sem pa letos ravnio tako naredila neumnost...tako, kot lani s skalnjakom. Tam, kjer sem posadila grmičevje (ker sem hotela čim bližje vodi... mi sedaj uhaja voda. Podlagala sem že folijo s kamenjem, prodom... pa vendar mi odteče voda do prib 3 cm pod "naravno" gladino.

Želela bi si, da se nekako izbriše groba linija ribnička, in da bi izgledal kot neka naravna mlakica. Vendar pa nisem izkušena vrtnarica in bodo verjetno potrebna leta, da mi uspe. Zelo lepi ribnički so v reviji Rože in vrt, je pa tudi nekaj koristnih nasvetov( o gradnji, motivih, ribah, vodnih črpalkah in čistilcih). Splača se prelistat.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a pepelka » 24 mar 2005, 10:36

Co2, kaj pa vem v akvarij ga dovajam (ker je zelo veliko rastlin in malo rib), ne vidim pa potrebe za ribnik. Co2 se dovaja za boljšo in hitrejšo rast rastlin. Za fotosintezo so potrebni: energija (svetloba), klorofil, voda in co2. Dokler je rastlina podvržena svetlobi absorbira co2 in proizvaja kisik. Proces fotosinteze omogoča rastlini da raste. V vodi proizvajajo co2 bakterije, ki razgrajujejo organske odpadke, pa tudi ribje dihanje. Je pa v ribniku več organskih odpadkov, kot v akvariju, tako da je večja potreba po več rastlinah, kako po dovajanju co2.

Zakaj misliš, da potrebuješ co2?


članek o co2 v akvariju na akvazinu:
http://www.akvazin.com/default.cfm?j=Si ... 83&noextra
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a ttoman » 24 mar 2005, 11:17

Tudi jaz upam, da bo moje kamenje nekoč bolj poraščeno, saj bo ribnik tako videti bolj naraven. Nekje sem zasledil, da obstaja trik, ki pospešuje rast mahu: ustrezne dele mahu (verjetno tiste, ki imajo trose) zmešaš z navadnim jogurtom in potem to namažeš po skali. :shock: Nepreverjeno. Če komu uspe, let us know.

Prilagam pa še eno nočno sliko ribnika iz foto "bunkerja".

LP Tomaž
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 24 mar 2005, 16:25

CO2 bom dodajal prav zaradi rastlin. Te mi sploh niso uspevale. Svetlobe je dovolj, NO3 in PO4 tudi, za CO2 pa domnevam, da ga je bilo premalo. Imam slap s črpalko 3000 l/h in mislim, da mi ven zmeče preveč CO2. Dobil sem namig, da se v nekem podjetju bombo (največjo) lahko najame za 300 sit na mesec. Podatek še ni preverjen, vam sporočim ko bo.
Tisto o mahu. Sem probal, nekaj se je prijelo, večina pa ne. A vseeno mislim, da imam več mahu, kot bi ga bilo, če tega ne bi naredil.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pepelka » 24 mar 2005, 22:00

Kaj pa gnojenje? Mogoče so kakšna gnojila primerna za ribnik. Sicer pa so akvarijska prav tako dobra za ribnik, le ne vem, kako bi se finančno obneslo.
ČE imaš ph in kh test izmeri pa poglej po tabeli (zgornji link) koliko imaš prib. co2 v vodi
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a matic » 24 mar 2005, 22:35

pepelka je napisal/-a:Kaj pa gnojenje? Mogoče so kakšna gnojila primerna za ribnik. Sicer pa so akvarijska prav tako dobra za ribnik, le ne vem, kako bi se finančno obneslo.
ČE imaš ph in kh test izmeri pa poglej po tabeli (zgornji link) koliko imaš prib. co2 v vodi

Gnojilo že imam v zemlji.
Glede pH, KH in CO2. Verjetno imam pretrdo vodo za računanje CO2. Bom pa poskusil, hvala za namig!
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 25 mar 2005, 08:22

Matic, mi lahko poveš, katere dele mahu si zmešal v jogurt in kdaj si to delal (poleti, jeseni...)?

Še nekaj me zanima. Kdaj spomladi je najbolje za sajenje lokvanjev, oziroma, kolikšna vsaj naj bi bila temp. vode?

Tenkju again :)
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a pepelka » 25 mar 2005, 09:48

Meni ga je obljubila ena gospa, ki ima ribnik že zelo dolgo. Pravi, da se presaja okoli prvega maja. Sicer pa jih v trgovine dobijo že v začetku aprila.

Ali kdo ve, kje bi se dobila semena lotosa? Ravno včeraj sem brskala po enem forumu in so bili zelo navdušeni nad lotosi. (ni prezimna rastlina, vendar je zelo lepa rastlina in zelo lepo cveti)

Prilagam slikico slapička (temu sploh ne morem rečt slap)
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a ttoman » 25 mar 2005, 11:01

Verjetno pa ne more bit kaj dosti narobe, če ga posadimo že pred majem?

Pomladno rastresena? :twisted:
Pozabila si na priloženo sliko slapu :)
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 25 mar 2005, 15:33

Mah sem štimal okoli pozne pomladi. Zmešal sem vse, kar sem našel. Vse sem dal v plastično vrečko, dodal še nekaj jogurta, pa se mi je stvar zdela pregosta, zato sem dodal še malo mleka.
Glede lokvanjev pa pojma nimam.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a matic » 25 mar 2005, 15:46

Lotuse (ne vem če semena) imajo v vrtnariji Lokvanj (se mi zdi da nekje nad sevnico). Toda pozor! Nikar ne poslušaj njihovih nasvetov(sem o njihovih pisal malo prej)!!!!!! Raje se prej sama o vsem pozanimaj, njih pa ignoriraj.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 25 mar 2005, 15:51

Aha. Ok, hvala. Bom z mahom poskusil še sam kaj sčarat, pa obvestim kako bo (če bo kaj) ratalo.

Ne vem, ali imam hiperaktivne ribe, ali je to normalno - že takoj drugi dan, ko sem pognal črpalko in filtre, so ribe postale žive, da je kaj. Pred tem o četici ne duha, ne sluha (ok, predpostavljam, da je bil razlog plavajoči led), včeraj pa voda že 10 st. C in ribe v 90% zagonu.

Očitno so zimo preživele vse - tudi pozno-poletne mladice zlatk, ki imajo šele nekaj cm. KEWL 8)

LPT
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ttoman » 25 mar 2005, 15:58

Če so to "Lokvanj Orešje", potem imam z njimi slabe izkušnje. Oni naj bi menda tudi pomagali zgradit ribnike (zavarit folijo itd). Glede tega so bili ZELO neprofesionalni. Žal. Glede njihovih rastlin nimam izkušenj.

Uah! :shock: Teli titli za število objav se pa čudno obnašajo :lol:

LPT
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 25 mar 2005, 16:06

Ja, tudi meni so ˝zvarili˝ folijo. Na koncu sem moral iti po nov kos folije in z njim prekriti velik del ribnika ter to zalepit. To pa je le ena izmed mnogih stvari.
Njihovi lokvanji so kar v redu, trdi rogolist mi uspeva prekrasno, izmed drugih rastlin, ki so bližje gladini pa sta mi do konca sezone preživeli dve.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pepelka » 28 mar 2005, 18:33

Danes sem spet malce urejala ribnik. Večje kamne sem dala ven iz ribnika, presadila oksigenatno rastlino in našla dva mlada lista lokvanja.

In kaj sme še našla... ne boste verjeli.... pijavke imamo :evil:
GROZAAAA Sploh nisem vedela, da so pri nas tudi, vedno sem imela občutek, da so pijavke iz tropskih krajev. Kakšna možnost je da se bodo zelo razmnoževale in kako velika je odrasla pijavka?? (so rjavo sive, prisesane so bile na posodo z rastlinami) in KAKO se tega rešit???
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost