Ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

Ribnik

OdgovorNapisal/-a desso » 01 jun 2005, 02:42

Vsem lep pozdrav - najprej. Ribnik bom poskusil predstaviti tako, v telegrafskem stilu:
Od lani imam ribnik približno 1000 l, tik ob brunarici, takoj sem vstavil ribe - devet jih je. En koi ostalo so manjši rdeči in rumeni krapovci. Nekaj sem jih evakuiral kar iz manjšega akvarija, ki sem ga imel prej. Čez zimo nisem izkljapljal črpalke. Voda je tekla tudi pri -25 stopinj. Največja globina je 110 cm. Led je bil ob najhujšem mrazu debel 22 cm. Enkrat sem dodal dve tableti za kisik. Vse ribe so preživele. Sedaj so živahne in "norijo". V ribniku lepo dela tudi kar nekaj rastlin - solata, en lokvanj, kalužnica, ena ki cvete belo iz Tukana, pa ne vem imena, pa še nekaj drugih močvirnih rastlin, ki sem jih nabral in posadil kar sam. Kislost vode ph je 7,5, test na nitrite <1mg/l.
Voda ima sedaj temperaturo 28 stopinj 10 cm pod površino.
Nitaste alge sem odstranil fizično - voda pa je zeleno zelena! Poskusil sem (2x) s Tetra Pond AlgoRem - reakcija je sicer bila (prvič bolj, drugič manj) vendar voda je še vedno zelena. Ima kdo kakšno uporabno navodilo, da bi se rešil teh zelenih mikro organizmov, ki preprečujejo, da bi ribe lahko udobno opazoval? Nebi rad moril z UV, ker s tem pobijemo vse mikro organizme, ne? Zanima me še kako je z mladimi ribami, ali bo kaj? Ali je še pre kmalu? V ribnik sem vstavil nekaj 10 pupkov krastače, pa o njih ni več ne duha, ne sluha?
Življenje je smrtno nevarno!
desso
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 01 jun 2005, 01:26
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a matic » 01 jun 2005, 08:16

Domnevam, da si še ena žrtev vsem dobro znane trgovine.
Glej, koi zraste do 1 metra. Jaz si ne predstavljam, da bi se tako velika riba v tvojem ribniku sploh obrnila. Seveda, ker je v tako majhnem prostoru, sploh ne bo zrastel do te mere, ampak bo ostal zacuknjen, podvržen stresu,... Poleg tega ti bo močno zasvinjal vodo.
Nitriti 1 mg/l!!!! To moraš takoj odpravit, kakšen filter imaš? Ali si slučajno vodo meril s Serinimi testi?
Alge bodo šle z boljšo filtracijo in več rastlinami, za katere pa je koi nevaren. Razni algicidi so nevarni rastlinam, še najbolj je nanje občutljiv lokvanj. Poleg tega ti pa popolnoma zrušijo ravnotežje.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 01 jun 2005, 08:34

Pozdravljen,

se čisto strinjam z Maticem. Algicidi imajo nekakšen bum efekt - najprej pomagajo potem je pa alg še več. Poskušaj posaditi kakšen lokvanj, da ti malce zasenči vodo in pa seveda oksigeneratorske rastline, ki bodo pobirale odvečna hranila iz vode, ne hrani rib prekomerno, samo toliko kot lahko pojejo v parih minutah, raje po malem večkrat na dan. Morda bi bilo dobro kupiti ali narediti kakšen dober filter ker je kubatura zelo majhna. Nitriti so za življenje v ribniku smrtno nevarni zato ukrepaj čim prej.

Preberi teme Manjši ribnik in Ribniki in vodni vrtovi.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ttoman » 01 jun 2005, 08:41

Ojla, Desso.

Najprej topel nasvet, da malce pobrskaš po tem forumu, kjer smo se o ribnikih, zasajanju in filtraciji ogromno pogovarjali.

Sicer pa lahko še jaz malo telegrafije:

1. Rib ne smeš dat takoj v ribnik, ko ga napolniš z vodo. V primeru, če boš naslednje leto delal še večji vodni objekt.
2. Koi ABSOLUTNO ni za tako majhne volumne. Sorry, ampak 1000 l je za Koja nekaj takega, kot kak javen WC "box" zate.
3. Edina učinkovita sredstva, da uničiš zeleno vodo, sta ali da upoštevaš matičev predlog, ali pa, da si nabaviš UV. Mikroorganizmov ne uničuje in vse pozitivne bakterije se razvijajo normalno.
4. Potrpljenje. Z zadostno zasaditvijo se bo ribnik sčasoma uravnovesil, nikakor pa ne delaj tega, kar delajo sosedi mojih kolegov: baje vsaka 2 meseca totalno izpraznijo ribnik in kamne "ribajo" s krtačami. Ravno pred nekaj dnevi mi je človek govoril to štorijo o sosedih, ki se jim smeje cela soseska :lol:
5. Prosim, daj koja nekam, kjer bo imel večji prostor.
6. Prosim, daj koja nekam, kjer bo imel večji prostor.
7. Prosim, daj koja nekam, kjer bo imel večji prostor.
8. Prosim, daj koja nekam, kjer bo imel večji prostor.
9. Prosim, daj koja nekam, kjer bo imel večji prostor.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 01 jun 2005, 10:15

Desso, pa ne mislit, da si tu zdaj nezaželjena ali kaj podobnega.
Tudi jaz sem imel na začetku prav enako probleme (razen koi-a). Sem tudi jaz imel nitrite, zeleno vode, sem zlival algicide notri, tudi ribe sem prekmalu not vrgel. Pa je zdaj še vse v redu. Samo nekaj potrplenja je potrebnega. Drugače pa ti priporočam ogled strani www.akvazin.com (sem prelen, da bi dal link). Tam so pojasnjene osnove akvaristike, ki pa so enake kot pri ribniku.
Piši še naprej!
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a desso » 06 jun 2005, 14:01

Hojla,
Hvala za nasvete in namige najlepša hvala. Tudi za koja bom upšošteval nasvet, da ga prestavim, čeprav je sedaj še majhen cca 13 cm (če sploh še je). Verjetno bom gradil še en večji ribnik, tega pa bom, kot pravi, mislim da Tamara, uporabil kot, vodni vrt.
Opravičujem se za napako glede nitritov, pravi podatek je <0,1 mg/l, torej z vodo je vse OK, samo zelena je, grdo zelena, kar se vidi tudi na priloženi fotki.
V zadnjih dneh sem prebral vse o tej temi na tem forumu. Je kar nekaj za prebrat in veliko koristnih nasvetov.
Rib sedaj sploh ne vidim več, ali so jih pojedle vrane ali pa so se skrile v globoko vodo? Ali je možno, da so ribe kar izpuhtele? Kaj naj naredim? Ravnokar sem jih iskal in brskal po vodi s palico pa se mi zdi, da sem videl samo eno.
Imam pa še nekaj vprašanj:
1. Ali bi se zelene vode iznebil z UV žarnico? Vprašal sem v eni trgovini, stane 35 kSIT, je kakšna cenejša varianta?
2. Na forumu sem nekje prebral, da je treba rob folije zaščititi pred UV z nekakšnim lepljenjem kamnov. Se to obnese? S kakšnim lepilom se to dela? Jaz bi raje na rob fiksiral subtrat – zemljo in vanj vsadil obvodne rastline, ki bi zaščitile folijo na robu ribnika. Ima kdo s tem kaj izkušenj?
3. Dristavec in Vodno Kugo, bi tudi jaz kupil in vsadil. Prosim za inf. Kje se to dobi.
4. Kaj menite o mojem načinu prezimovanja? Eno rastlino sem kar v ribniku pustil na cca 40 cm pod gladino in je preživela. Lokvanj pa moram verjetno prestaviti žez zimo v posodo z vodo v prostor kjer ne zmrzuje? Sicer pa se o tem pogovorimo novembra, ne?

Ne bom kar tako vrgel puške v koruzo, vendar prosim pomagajte s praktičnimi nasveti zaradi življenja v ribniku. »Pri neumni glavi telo trpi!« Hvala.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Življenje je smrtno nevarno!
desso
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 01 jun 2005, 01:26
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a ttoman » 06 jun 2005, 15:06

Ojla, desso.

Kar vem jaz, ti bom poskušal odgovoriti, ostali ti bodo pa pomagali še pri drugih stvareh.
Kakor sem jaz seznanjen vrane ne lovijo rib (ali pač? :shock: ). Je možno, da si imel v gosteh kako čapljo? Ta jih prav rada papa.

Voda je zelena zaradi enoceličnih alg, ki jih boš najhitreje uničil z UV napravo, vendar pa te niso prav poceni. 35k SIT je verjetno ena izmed cenejših. Si mogoče vprašal, koliko je močna (koliko watno žarnico ima noter?). Za tvojo velikost bo verjetno tam okoli 10W kar pravšnja, vseeno pa se malce pozanimaj. Namestiti jo moraš PRED filter.

Če imaš notri folijo, ki je delana posebej za ribnike, potem je že UV obstojna. Je pa fino, da jo malce "zakamufliraš", že zaradi estetskega videza.

Nekateri zemljo namočijo in gnetejo, dokler ne dobijo testu podobne zmesi, jo dajo v žaklovino, posadijo rastlinico in vse to vstavijo v ribnik.

Če imaš dovolj globoko vodo, potem lokvanji lahko prezimijo v vodi, moraš pa paziti, da vse odmrle liste rastlin (vseh!, ne samo lokvanjevih) sproti odstranjuješ iz vode, ker gnitje povzroča nastajanje ribam strupenega amoniaka.

Kar se pa neumnih glav tiče... Vsi smo začeli iz 0 in smo po mojem tudi vsi veseli, da obstajajo takile forumi :?

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 06 jun 2005, 19:10

Ttoman, zakaj pred filter? Ali to izvira iz tvojih osebnih izkušenj. Kolikor jaz razmišljam in sem doslej slišal, jo je boljše vezati za filter, da se ne zapaca tako hitro (to sem slišal) in še po mojem mnenju, tako postavljena žarnice ne ubije morebitnih organizmov, ki bi lahko naselili filter. Seveda je to le teorija, jaz pa prednosti dajem praktičnemu znanju (ki ga jaz v zvezi s temi žarnicami nimam).
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 06 jun 2005, 21:00

Zato, ker baje UV svetloba enocelične alge spremeni v spojine (sedaj sem pa v r**ti, ker sem pozabil točno v kaj), ki jih potem biološki filter naprej razgradi. Vsi Oasini sistemi so grajeni na tem principu, da so UV svetilke pred bio-mehanskim filtrom. Meni štima in verjetno bo tako kar prav, hehe...

LP
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a desso » 07 jun 2005, 07:38

Nekaj, bo...
Včeraj sem še enkrat očistil filter, je bilo kar veliko usedline, nisem preveč ispiral, da je kakšna bakterija ostala. Danes, danes zjutraj pa so se ribe spet "gonile" gor in dol, da je kar špricalo, solato so kar premetavale. Voda je postala nekoliko bolj prozorna in manj zelena - bolj vleče na rjavo?
UV žarnico bom nabavil, samo prej moram zapustit mojo drago, ker je predraga, potem bom imel zopet kakšnega jurja viška. Morda jo še danes spokam. Posadila je fižol, sedaj pa hoče imeti el. pastirja - za znort - pastir košta še več kot žarnica.
Lp,
Življenje je smrtno nevarno!
desso
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 01 jun 2005, 01:26
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a desso » 07 jun 2005, 09:36

UUUUUU
sedajle sem gledal ribe, ki se podijo po ribniku, da kar vodo ven mečejo - in kaj sem videl? Mladice - imam nekaj deset mladic, morda sto. Vse polno jih je. Grem nazaj gledat, morda jih je treba previti? :P
Lp, še vedno čakam na kakšen reply na moje podatke, hvala!
Življenje je smrtno nevarno!
desso
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 01 jun 2005, 01:26
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a ttoman » 07 jun 2005, 11:15

Ja, sedaj spomladi je čas za "tamlade" :)

Voda je lahko rjava zaradi spiranja zemlje v vodo, lahko so pa ribe (sploh, ko maš tako "divje") malce brskale po zemlji okoli lokvanjev? Ali imaš čez zemljo kake male prodnike, da ribe ne morejo do zemlje?

LPT
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a Miša » 08 jun 2005, 08:43

Mi imamo tudi podmladek. Ribe pa so postale ful umirjene, čepijo bolj pri dnu, in tudi za hrano se kaj dosti ne brigajo. Mogoče so pa revice po vsem tem divjanju samo utrujene :lol:
Miša
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 13 apr 2005, 14:17
Kraj: Ljubljana

alge

OdgovorNapisal/-a uban » 08 jun 2005, 12:29

Za boj proti algam se lahko odločiš tudi z somiči Otocinclus affinis in Ancistrus dolichopterus.Pozoren moraš biti le pri temperaturi vode.Za naše kraje izberi tiste ribe,ki so prilagojeni nižjim temperaturam!
Druga varijanta pa mogoče jabilčnim polžem Marisa cornuarietis.
Za prezimovanje pa uporabi garažni akvarij! :wink:
uban
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 jun 2005, 12:11

OdgovorNapisal/-a matic » 08 jun 2005, 19:35

To mešanje rib ni ravno najbolje. Zlate ribice so hladnovodne, ancistrusi toplovodne. Poleg tega pa ti te ribe alg ne očistijo do te mere, da bi se vsaj sled poznala (jih imam v akvariju). Poleg tega pa jeseni ni šans da v ribniku ujameš ancistrusa, kar pa seveda ni mogoče ugotoviti, dokler tega ne poskušaš.
Jabolčnikov pa še nisem sprobal, njih je sigurno lažje poloviti, mogoče bi ti šli (toda tu že spet po mojih izkušnjah jabolčniki ne puščajo alg prostih sledi).
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost