RIBNIK

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

RIBNIK

OdgovorNapisal/-a LHASA » 05 maj 2007, 12:12

Ker sem v zadnjem času redna obiskovalka teh forumov, sem se odločila, da tudi sama prispevam nekaj svojih izkušenj. Že dlje časa sem razmišljala o svojem ribniku in pred dnevi smo končali z grobo izdelavo. Priznam, da sem imela kljub prebrani literaturi in obiskovanju forumov malo znanja in da so se sproti porajale prave rešitve. No, kar nekaj bistvenih napak smo naredili ob izdelavi. Prva je bila ta, da smo ribnik preveliko zastavili. Nismo namreč upoštevali, da voda »potrebuje« tudi okolico, da kamni, položeni v vodo zasedejo veliko prostora, zato samo ribnik naknadno zmanjšali. Ribnik je pretočni, kar pomeni, da ima pritok /voda je speljana iz bližnjega studenca /prosti pad// in odtok. Črpalka tako ni potrebna. Ribnik meri nekako 10 kv m, je v treh nivojih, najgloblji del meri pa 1.1 m.
Svetujem vsem, ki žive blizu kakšnega izvira, da si oskrbe naraven vir, dobrodošel predvsem v poletnih mesecih za zalivanje in pranje avtomobilov. S sosedi smo že davno uredili dostop do te vode, tako da ima osem sosedov vodo iz studenca na črpalko, dve hiši, ki pa sta niže od studenca, pa imamo vodo tudi na prosti pad in prav to smo sedaj izkoristili za ribnik.
Ribnik je v grobem končan, vendar je potrebno še veliko dela, da mu vlijemo življenje. Ker imam kar nekaj rastlin posajenih v vrtu, bom počakala na jesen, da jih lahko presadim.
Seveda bom vesela za vsak namig ali nasvet, predvsem pri zasajanju okolice. Ves čas sem v zadregi kaj in kje posaditi. Prav tako imam namen urediti tudi hrib /izvir, vendar potrebujem ekipo fantov za skalo, ki sem jo našla v naravi. Živim v Posavju in vesela sem, da imamo v naravi toliko možnosti za različne kamne in vodne rastline. Če kdo potrebuje sive kamne, mu rada volje posredujem lokacijo, od koder jih lahko brez problema odpelje.
Sama se navdušujem nad zasaditvijo zelenih rastlin, torej ne cvetočih, zato bom skušala slediti naravni flori. Če ima kdo kaj primernega za nasaditev, bom rade volje zamenjala za lovorikovce ali tise.
No, upam, da bom koga s tem tudi navdušila in pozdrav vsem vrtičkarjem, lhasa




Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 19 apr 2007, 21:48
Kraj: Posavje

Odgovor

OdgovorNapisal/-a nada45 » 10 maj 2007, 08:15

Poglej na strani ribniki.com. LP
Nada
nada45
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 56
Pridružen: 14 mar 2005, 13:53
Kraj: Pragersko


Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost