Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a matic » 18 mar 2005, 14:06

Meni se je lansko leta voda tudi močno segrela (ne vem koliko), a takrat še pojma nisem imel o teh stvareh, tako da je nisem niti probal znižati.
Se pa spomnim, da sem enkrat slap pustil teči tudi čez noč in naslednji dan je bila voda opazno bolj hladna. Mogoče bi to pomagalo.
Meni se je pa led stopil včeraj.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 21 mar 2005, 08:32

Meni slap tako ali tako teče 7/24, ker mi "izvira" iz filtra. Saj pravim. Lani sem posadil 3 lokvanje šele poleti in ni bilo nobene prave naravne sence. Upam, da se bo letos z dodatno nasaditvijo vodnih in obrežnih rastlin stvar "poštimala".

Sem pa opazil, da so čez zimo na stenah ribnika kar precej zrasle alge. Kako se ostali spoprijemate s tem? Ali jih delno postrgate, pustite, da jih pojedo ribe, ali mogoče kako drugače? Baje te alge, ki se zaredijo po stenah, kamenju, itd niso škodljive.
Da se razumemo. Jaz osebno vidim raje, da se stene ribnika (ribniška folija) čimprej obrastejo in me to niti malo ne moti. Plis. Predlogi, mnenja :?:

Moja luža se še ni otresla ledu.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a pepelka » 21 mar 2005, 10:40

Za alge je dobra šota, ki jo daš v filter. To je čisto naravna metoda za "uničevanje"alg. Sicer je odvisno od količine šote, ampak tudi malenkostno zniža ph.

Veš, da sem odkrila, zakaj imam v ribniku blato.... ojojoojj sem neumna. Zraven ribnička sem lani imela skalnjak. In bebo, kaj sem naredila, zeljo sem dala na folijo Gor nametala kamne, pa še malo zemlje... in ko je padal dež, se je zemlja spirala v vodo. To sem letos razkopala in naredila majhen slapiček... mi pa ni prav dobro uspel. (imaš kakšno sliko tvojega, pa mogoče še kakšen nasvet??)

Skrbi me malo za želvico, ne je, sploh noče več v vodo. Cele dneve poležava na kamnu zraven ribnička. Ribe pa tudi še nočejo jest. Ali je to mogoče odvisno od toplote vode?
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a ttoman » 21 mar 2005, 11:27

Oj, Pepelka.

Ja, saj za tiste škodljive alge imam UV napravo, tako da lani tudi v najhujši pripeki "smetane" nisem imel. Praviš šota? Me zanima, koliko bi je moral nabasat med filterne gobe, da bi "pokril" 15.000 L vode :)

Ko sva z ženo naredila Slap ver. 1.0, sva se skor zjokala: voda je že na vrhu uhajala pod skale. Potem sem bil jaz "pameten" in sem razpoke in vrzeli zamašil z drobnim peskom - jasno, ver. 1.1 nič bolje. Potem sem po priporočilu nekaterih znalcev šel po "hobi beton", zabetoniral razpoke in po dveh dneh sušenja (in jasno mokrenja betona, da ni spokal) je bil problem rešen. Sliko pripopam takoj, ko kako potegnem iz arhiva. Bal sem se, da bo beton uničil ravnovesje vode, pa ni bilo problema, ker svež praktično sploh ni prišel v kontakt z vodo, posušen pa očitno ne škoduje več toliko. Res pa je, da po tem v ribnik še več kot dva tedna nisem dodal prvih stanovalcev.

Glede želvic je moja mama imela isti problem - je mislila, da jih bo pobralo. Potem je nekje prebrala, da je potrebno želvo po zimskem "spanju" dat v toplo vodo (okoli 25 stopinj) dokler ne sprazni črevo. Potem še kaka 2 do 3 tedne ne bo jedla, pol pa počas začne. Preverjeno, preizkušeno. :)

Ribe ravno tako začno jesti, ko je temperatura vode njim ustrezna. Menda tam nekje od 10 stopinj dalje.

Ni panike.

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 21 mar 2005, 17:12

Meni je veliko bolj všeč zdaj, ko so folijo prerasle alge, zgleda bolj naravno. Skoraj nobene alge niso škodljive, ravno nasprotno- iz vode srkajo razne škodljive snovi.
Glede šote: ne vem, kako uničuje alge, nekatere pa celo spuščajo nitrate. Njena glavna naloga je nižanje pH. V vodo spušča tudi nekatere kisline (taninske, huminske,...), ki pa, kot sem ne vem kje že prebral, škudujejo nekaterim ribam, med drugimi tudi zlatkam. Obstajata dve vrste šote: črna in bela. Bela ima nižji pH in pa naj ne bi vsebovala nitratov.
Ribam raje še ne dajat hrane. Če so lačne, bodo že v ribniku kaj izbrskale, načeloma se trgovinska hrana dodaja le zaradi vitaminov.
Glede slapa pa imam tudi jaz težave, sem ga zabetoniral- groza!!! Imam previsok pH, poleti se močno segreje... Trenutno iščem barvo za bazene, ki ne vsebuje pesticidov, a še ni sezona, zato je ne najdem.
Mateja, upam, da bo z želvo vse v redu!
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a NISAZOO » 21 mar 2005, 19:41

Živjo!

Najprej vsem ribnikarjem en lep pozdravček!Imam pa kar nekaj vprašanj na to temo ,če mi bo kdo znal odgovoriti??

1.Moj ribnik je velik približno 2x3m in globok 70-80 cm ribe še nikoli čez zimo nisem upala pustiti zunaj ,ker je ledu res veliko imam pa tudi želve rdečevratke pa me zanima če jih maste vi v ribniku med zlatimi ribami??Jaz jih zdaj še nikoli nisem dala zraven ,ker se bojim da nebi želve vse ribe pojedle,imakdo kaj izkušenj s tem??

2.Ribnik imam betonski in je letos zelo počil zaradi ledu s kakšnim materialom naj ga zapucamo,oz. premažemo,da nabi več počil sedaj je namreč iz navadnega cementa??

3.A kdo mogoče ve kje se da kupiti vodno lobelijo ,ki je ful lepa ampak mi je letos zmrznila ,ker nisem vedla da ne prezimi zunaj??

Hvala za vse odgovore,ki jih boste poslali!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

l.p.
NISAZOO
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 20 mar 2005, 20:38
Kraj: RADOVLJICA-LESCE

OdgovorNapisal/-a pepelka » 21 mar 2005, 20:38

Pozdravljena

Jaz sem letos kar reskirala in pustila zunaj tako ribe kot želve. Vse se je izteklo ok. Moje želve pustijo ribe na miru, verjetno pa ne bo tako, če bodo kdaj imele mladičke. Malo si preberi to temo, saj želve zelo umažejo vodo in je potrebna dobra biološka in mehanska filtracija.

Če kje zasledim lobelijo (v trgovine dobijo prvo pošiljko rastlin že v začetku aprila) ti javim.

PS. Na fotografijah je najlepša žiži. Pravi cukerček.
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a NISAZOO » 21 mar 2005, 20:44

Aha koliko globok ribnik in velik pa imaš??Želve sem do sedaj imela ločeno v manjšem plastičnem ribniku in vem ,da je bila ful umazana voda in vonj ufff...A se tvoje želve sploh ne zmenijo za ribe?Koliko pa imaš velike želve in ribe ?
Jest imam ribe od 5-15 cm želve pa tam nekje okrog 15 cm!!

l.p. :lol: :lol: :lol:
NISAZOO
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 20 mar 2005, 20:38
Kraj: RADOVLJICA-LESCE

OdgovorNapisal/-a pepelka » 22 mar 2005, 11:17

Ribnik je najglobji nekje 90 cm. Se bpa je nabralo po tleh malo blata, mulja...ipd.... Želvice so se zakopale vanj tam oktobra-novembra. Led se je hitro stopil, saj imamo pri nas dostikrat višje temperature, kot so v napovedih.
Želvice so velike od 15-20 cm - ko prikuka ven jo točno izmerim...
Ribe pa od 10 dalje. So bile pa velike 5 cm, ko sem jih dala skupaj.

Kakšno filtriranje imaš? Jaz razmišljam o dodatnem. Me pa trenutno nekaj drugega muči - voda nekje pušča - na srečo je razpoka nekje bolj proti površini, saj vode manjka tam nekje 3-5 cm. Danes grem v akcijo iskanja luknje..... upam da bo uspešna.
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a ttoman » 22 mar 2005, 12:01

Ojla, Nina.

Sem malce gledal tvojo stran s fotografijami. Najsi :)
Najprej mogoče mal razočaranja: s tvojim betonskim ribnikom boš verjetno mela stalno težave (kar se tiče razpok, Ph vrednosti, itd...). Trenutno vidim najboljšo varianto tako, da izprazniš ribnik, ga očistiš do betona, potem pa na beton položiš najprej filc 300 ali 400g/m2, čez pa ribniško folijo. Verjetno bo trenutna varianta z betonom vsako leto slabša.

Jaz osebno želv ne bi dajal skupaj z ribami. Nekako jim ne zaupam, ribice so mi pa preveč zrasle k srcu :oops:

Matic: kakor sem jaz seznanjen, so enocelične alge hudoooo nevarne, ker podvodnim rastlinam in ribam jemljejo svetlobo in kisik. Čez dan sicer proizvedejo veliko kisika, vendar ga ponoči "potolčejo" v nulo. Ravno tako niso dobrodošle tudi nitaste alge, ki so sicer pokazatelj čiste vode, vendar pa se ovijejo okoli ostalih rastlin in jih lahko zamorijo. Pazite se torej enoceličnih (tiste, ki vodo obarvajo zeleno, oziroma iz ribnika naredijo "zelenjavno župco") in nitastih alg

P.S.: Moj ribnik ima še kar ledene plošče na vodi :x
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a NISAZOO » 22 mar 2005, 12:33

pepelka je napisal/-a:Ribnik je najglobji nekje 90 cm. Se bpa je nabralo po tleh malo blata, mulja...ipd.... Želvice so se zakopale vanj tam oktobra-novembra. Led se je hitro stopil, saj imamo pri nas dostikrat višje temperature, kot so v napovedih.
Želvice so velike od 15-20 cm - ko prikuka ven jo točno izmerim...
Ribe pa od 10 dalje. So bile pa velike 5 cm, ko sem jih dala skupaj.

Kakšno filtriranje imaš? Jaz razmišljam o dodatnem. Me pa trenutno nekaj drugega muči - voda nekje pušča - na srečo je razpoka nekje bolj proti površini, saj vode manjka tam nekje 3-5 cm. Danes grem v akcijo iskanja luknje..... upam da bo uspešna.


Hm filtriranje.ja sploh ga nimam ,ker tam ko imam ribnik zaenkrat še nimamo elektrike,ker je to šprtni center(rafting,kajak...) tik ob reki savi!
Samo nimam nikoli problemov z zeleno vodo samo poleti se na stenah ribnika nabere nekaj rjavega in zgleda da rib nič nemoti ker so vedno vse ok in žive samo črna teleskopka nikoli ne preživi??
Letos sem celo lokvanje pozabila pospraviti in sta zmrznila pozimi tako,da vrjetno sedaj nebosta več dobra!!
Imam pa še en večji ribnik za race pa me zanima če ima kdo kaj izkušen s tem a bi pojedle lokvanj alpa kako drugo rastlino če jo dam notri,ker drugače vso zelenjavo in regrad pojejo tako da bi vrjetno tudi to!!

Za želve moram pa še malo premisliti če jih bom dala zraven ker je več takih ki pravijo da jih nebi tko da bomo probal pa se bo vidlo!!

A ti imaš tudi betonski ribnik ??Kaj pa narediš da ti čist ne zmrzne ,da imaš lahko ribe notri??Vrjetno maš prižgan filter ane da voda kroži??
NISAZOO
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 20 mar 2005, 20:38
Kraj: RADOVLJICA-LESCE

OdgovorNapisal/-a NISAZOO » 22 mar 2005, 12:36

[quote="ttoman"]Ojla, Nina.

Sem malce gledal tvojo stran s fotografijami. Najsi :)
Najprej mogoče mal razočaranja: s tvojim betonskim ribnikom boš verjetno mela stalno težave (kar se tiče razpok, Ph vrednosti, itd...). Trenutno vidim najboljšo varianto tako, da izprazniš ribnik, ga očistiš do betona, potem pa na beton položiš najprej filc 300 ali 400g/m2, čez pa ribniško folijo. Verjetno bo trenutna varianta z betonom vsako leto slabša.

Jaz osebno želv ne bi dajal skupaj z ribami. Nekako jim ne zaupam, ribice so mi pa preveč zrasle k srcu :oops:


Ja moramo premislit glede folije ,ker bi me ubisvu tud kar dosti stala!!Glede ph pa nevem nič ker nismo nikoli nič merili samo poleti ko je voda bolj topla od sonca včasih mal hladne pustimo,da notri steče!!!!
Vseeno hvala za pomoč!!
NISAZOO
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 20 mar 2005, 20:38
Kraj: RADOVLJICA-LESCE

OdgovorNapisal/-a ttoman » 22 mar 2005, 14:47

Nina.

Fino bi bilo, če bi si vzela malenkost časa in malce prebrskala tale forum. Je kup nasvetov, tudi o filtrirnih napravah, pa o kroženju vode, pa o zimskem čiščenju ribnika, da predvsem zgniti lokvanji pri razkroju ne ustvarjajo strupenega amoniaka, itd. Če se boš z ribniki resneje ukvarjala, potem ti nekaj časa za branje zelo toplo priporočam.

Res je sicer, da te bo folija nekaj stala, vendar dolgoročno ne boš imela težav z razpokami in ostalo kolobocijo.

Naravni filter so lahko rastline (prava kombinacija podvodnih, obrežnih in plavajočih) in vsaj tretjina ribnika zasenčenega z lokvanji, vodno solato ali ostalimi plavajočimi rastlinami. Ribniku senco lahko daje tudi drevje, grmovje, senčniki...

Verjetno boš slej ko prej rabila kak tester za vodo. Dobiš jih za 3 do 5 tisoč tolarjev. Količina nitratov, nitritov in Ph vrednost ribnika je lahko za življenje v vodi usodno. Nekatere ribe ne prenesejo že majhnih nihanj kvalitete vode in lahko kaj hitro poginejo.

Obvezno boš rabila vodotok, ki bo vodo "mešal" in jo bogatil s kisikom. Dobijo se črpalke s sončnimi celicami, vendar spet nekaj stanejo. Sorry, ampak za malo denarja je največkrat malo muzike. :?

Skratka. Predvsem kako literaturo v roke in najprej preštudirat nekaj o osnovah. Ne bo potrebno veliko, bo pa dragoceno.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ttoman » 23 mar 2005, 11:21

Še obljubljena slika slapu (bolj kaskad). Nastala je takoj po prvem obratovanju ribnika in nekaj (no, kar precej) rastlin še manjka.

LP Tomaž
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a NISAZOO » 23 mar 2005, 12:26

Tvoj ribnik je res prekrasen :lol: :lol: :!: :!:
Ponavadi ko se pogovaram s druimi ,ki imajo ribnik in vse filtre,črpalke... mi vsi rečejo da se jim voda zelo hitro zeleno obarva zato se čudim ,ker jaz nimam ničesar pa zelene vode sploh nimam ali pa zelooo redko !Lansko leto sem ,kupila fontano plavajočo na sončne celice(13000 sit) in je delala samo 7 dni in ko sem jo hotela vrniti z garancijskim listom mi jo brez računa niso vzeli (quelle) tko dasem dobesedno stran vrgla denar in imam bolj slabe izkušnje s sončnimi celicami!!Za filtre in črbalke pa nisem še nikjer zasledila,da jih imajo na celice!!Mogoče veš,kje bi se dobilo???Vodo na test sem pa nesla v trgovino ampak samo tisto iz akvarija v katerem imam pozimi ribe,ker je blo kr dost nitratov -nitritov notri !!!
L.P.

Vidim,da smo zelo blizu doma!Mogoče veš ,kje je fuksova brv v Radovljici??
NISAZOO
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 20 mar 2005, 20:38
Kraj: RADOVLJICA-LESCE

OdgovorNapisal/-a NISAZOO » 23 mar 2005, 12:35

Evo pa še moj ribnik!!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
NISAZOO
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 20 mar 2005, 20:38
Kraj: RADOVLJICA-LESCE

OdgovorNapisal/-a pepelka » 23 mar 2005, 12:42

Tomaž, šla sem malo po postih nazaj in ugotovila da nimaš mlakice ampak.... jezero :D

Zelo lepo, čakam še na kakšno fotografijo
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a ttoman » 23 mar 2005, 12:45

Oj.

Eh... Hvala... :oops: Zasluge gredo vsem domačim :)

Nov program od OASE ima nekaj na temo s sončnimi celicami. Tukano je njihov zastopnik in bodo o tem verjetno vedeli več.

Ostali imajo kljub filtrirnim napravam zeleno vodo zato, ker nimajo dodatnih UV žarnic, ki enocelične zelene alge uničijo, ali pa se jim voda filtrira prehitro in organizmi v biološkem filtru sproti ne morejo razgradit "umazanije". Ne vem pa, kako je, če se voda obrne prepočasi :?:

Očitno rastline v tvojem ribniku dobro opravljajo svoje delo in ne pustijo enoceličnim algam, da se razrastejo.

Vidim,da smo zelo blizu doma!Mogoče veš ,kje je fuksova brv v Radovljici??


Če se ne motim, dol proti separaciji? Mogoče 2x, da sem bil prisoten v tistem koncu :)

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a NISAZOO » 23 mar 2005, 12:49

Ok hvala bom vprašala v tukanuju!Ja fuksova brv je pri separaciji ,kjer zdaj gradijo čistilno napravo in tam dol smo mi !Če te kdaj pot zanese dol se oglasi v Tinaraft centru in si lohk ogledaš ribnik in minizoo!
L.P. :lol: :lol:
NISAZOO
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 20 mar 2005, 20:38
Kraj: RADOVLJICA-LESCE

OdgovorNapisal/-a ttoman » 23 mar 2005, 13:06

O, skor verjetno me bo pot še kdaj tja zanesla :)
Hvala na vabilu, velja tudi obratno.

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost