Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a ttoman » 30 mar 2005, 14:52

Kupil sem jo v Avstriji, kjer sem nabavil celoten komplet filtrirnega sistema. Točne cene ti sedaj žal ne morem povedat, se pa suče okoli 350 EUR (OASE Bitron 36C). Samo računaj, da je ta dovolj močna za ribnike okoli 15.000 l vode. Bolj točno informacijo boš verjetno dobila v Tukanu. Tam upam, da ti bodo tudi vedeli svetovat, koliko močno svetilko potrebuješ za dimenzije tvojega ribnika. Važen je namreč največji pretok vode skozi napravico, ki ga premore. Svetilka naj bi bila montirana pred mehansko-biološki filter.

V Oasinem katalogu imaš med drugim tabele, ki točno povedo, kakšen sistem je primeren za določeno velikost ribnika. Katalog lahko naročiš na www.oase-pumpen.com in ti ga pošljejo na dom zastonj.
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 30 mar 2005, 17:50

Ttoman, ali je tisto slučajno promax?
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pepelka » 30 mar 2005, 22:27

ZA ZJOKAT!!!!!
Odsotna sem bila popoldan, ravno ko je divjala nevihta. Pes je ponorel in razturil ribnik. Notri ni niti ene rože, okoli je pometal kamenje v ribnik, voda je kot blatna mlakuža... za podivjat. Ni me sram (čeprav ne smeš udarit živali) sem ga po debeli riti!!! In ni mi žal. Razturu je cel ribnik. Pa sem ga že večkrat okregala, ko je notr tunkal glavo. Tako sem jezna!!!!! Prasec zagamani, pustim mu spat na kavču, on pa tako!!!! KAj naj??? Grabi me da bi kar nametala zemljo v ribnik in posadila travo. Pol pa naj vničuje kar če. Voda je čisto rjava, ni videt niti cm pod gladino!!!!!!!!!!!!!


OJJJJJ kar bojim se zjutraj pogledat ven
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a ttoman » 31 mar 2005, 06:55

Matic, ja, na sliki z ribicami se spodaj vidi mal Promax črpalke. Kako si pa vedel? Imaš tudi kaj podobnega?
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ttoman » 31 mar 2005, 07:11

Oj, Pepelka.
Joj, nikar ribnika zakopat! :shock: :cry: Stavim da ti bo v prihodnje naredil več veselja kot gorja. Če se pa držiš načela, da je v vsaki slabi stvari tudi kaj dobrega, pa poskusi s priložnostjo, da popraviš stvari, ki so ti prej delale preglavice: popraviš slapek, mogoče kamenje razporediš drugače, itd... Predvsem pa mislim, da bi bil skrajni čas, da poskrbiš za zemljo, ki jo imaš po tleh ribnika. Namesto da obupaš, naredi bolje. Sploh je pa sedaj še dovolj zgodaj in sem prepričan, da bo do maja ribnik še lepši, kot je bil prej. Držim pesti!

Mogoče koristen nasvet (ni preizlušen): na LepVrt.com prodajajo napravice, ki naj bi hišne ljubljenčke držale stran od določenih prostorov. Podobne zadeve sem tudi že videl drugje na internetu. V skrajni sili okoli ribnika napelji električnega pastirja :twisted:
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a pepelka » 31 mar 2005, 14:52

Saj me je ravno to prizadelo. V soboto smo imeli generalno čiščenje ribnika (ne menjava vode ipd...) čiščenje dna, presajanje rastlin, urejanje okolice.... in potem ta rit vse uniči.
Dno ribnika je čisto, ni več blata (prednost manjšega ribnika - zavihaš hlače, rokave...pa je gotovo za urco).
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a matic » 31 mar 2005, 15:27

Ttoman, koliko si dal za to črpalko? Sam je nimam, saj je zame veliko predraga, poznam jo iz katalogov.
Pepelka, kaj pa kakšna ograja? Mogoče pušpan ali kaj podobnega?
Nekje sem pa videl tako stvarco na senzor gibanja, ki v tisto smer začne špricat vodo iz ribnika. Mogoče povprašaj po trgovibah.
Neka firma pa prodaja zelo čudno stvar, ki bi mogoče delovala:
ovratnico s sprejom z vonjem po limoni. Dobijo se palice, iz katerih narediš nekakšen pravokotnik v (iz) katerega pes ne sme, če pa gre, začne tisti sprej pihati psu v glavo tisto limono, hehe.
Telefon od te firme je 04/204 14 79.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pepelka » 31 mar 2005, 15:46

Naš kuža se danes v loku izogiba ribnika. Če mu natočimo kanto polno vode, se bo tunkal (glavo ima več pod vodo, kot nad vodo) vanjo, dokler je ne bo razlil. Sosedi ga tudi že poznajo po tem. Je pes, ki ljubi vodo. Če gremo k potočku ki je v naselju ga ne dobiš ven iz vode. Da vidite drugega psa (da, imamo dva kosec terierja (predvod: kosec je ciganski priimek)) ta drugi se izredno boji vode.

Me pa še nekaj zanima: kakšna je vaša voda po dežju? Na nekem ameriškem forumu se je dosti ljudi pritožilo, da imajo po dežju "megleno" vodo. Npr pri nas je isti problem - pena v filtru ostaja čista, voda ima videz zamegljene vode. Bi pa še nekaj probala letos. Ker ima ribnik okoli 3 kubike, bom probala vsak teden zamenjat 1/3 vode. (cev iz potočne črpalke bom napeljala proti njivam, in pustila da izteče 1/3 vode) dolila bom pa svežo.

Kaj se vam zdi?? Izvedljivo je, ne vem pa, če je smiselno?? Predlogi???
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a pepelka » 31 mar 2005, 16:04

Ko začnem, ne neham...

Ali je res, da aktivni ogljik zmanjša obarvanost vode (rjavkasta voda). Tanin, ki se sprošča iz odpadlega listja ipd. obarva vodo rjavkasto, aktivni ogljik jo pa razbarva... ima kdo izkušnje??
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a matic » 31 mar 2005, 21:05

Sam nimam izkušenj z ogljikom, sem pa bral, da ogljik vodo razbarva (če je za to vzrok tanin ali podobne snovi v vodi, ne v primeru alg). Poleg tega jo osiromaši (vzame ven vse potrebne mikro elemente), tako da je priporočljivo to nadomestiti s kakšnimi vitaminskimi pripravki.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a matic » 31 mar 2005, 22:45

Tole je pa moj ribnik (bolj stara slika, ko je bil še čisto nov).
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 01 apr 2005, 07:56

Ufa! :shock: Ful ste pridni s pisanjem :)

D best ribnik, Matic!

Najprej o Promax črpalki. Bila je mislim da okoli 550 EUR. Ja, je predraga, da bi jo kar "just like that" šel v trgovino kupit. Ampak če pa mal na kupček daješ, pa po kakih 2h letih cel sistem nabaviš, se ti pa verjetno celo življenje obrestuje. No... Vsaj upam :? Vam sporočim čez kakih 10, 20 let :lol:

Tisto napravico, ki šprica curke vode v ribniške vsiljivce, imajo na LepVrt.com za 15.600 SIT.
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ttoman » 01 apr 2005, 08:09

Pepelka, tudi moja luža je po dežju malce motna, vendar ne dolgo. Se v nekaj urah zbistri.

Drugače se mi pa ribnik ob sončnem vremenu "obarva" malce na rumeno. Najprej sem mislil, da je voda take barve, potem sem pa enkrat vrgel en svež bel prodnik vanj in opazil, da je malce rumenkaste barve kamenje. Mogoče zato, ker sem ob zagonu ribnika vanj za kaka 2 tedna dal 2 Oasini vreči briketov z naravnimi filtranti (slama, brezovo lubje in podobno). Voda je postala v dveh dneh kristalna, vendar jantarne barve. Očitno se je kamenje nalezlo, hehe.

Glede listja vam pa toploooo priporočam, da ga sproti odstranjujete. Gnitje v vodi vam bo naredilo škode, da bo joj. Ravno tako odmrlo lokvanovo listje. Pri tem odlično pomagajo ribniški vodni sesalci, ampak vragi spet stanejo :(
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a pepelka » 01 apr 2005, 10:04

Danes grem po oglje. Bomo videli, če bo kaj sprememb.
Voda se obarva:
zeleno - alge
motno rjavo - blato
bistro rjavo - tanin
megleno - po dežju

Vsaj tako imajo drugi izkušnje.

Moja trenutno spada po bistro rjavo (pena je dokaj čista v filtru - obarvana rjavo, vendar ni grobih delcov), vidnost pa ni globoka, saj je voda kakor rjavi čaj.

Včeraj sem tudi zasadila še dva šopa kalužnic (zdaj imam tri grmičke). Imam dva irisa, dve trave(podobne pompaški travi, vednar so vodne - močvirne), en lokvanj in oksigene rastline, ki so pa trenutno še majhne(v jeseni so se kar lepo razrastle, sedaj so pa majhne - je to normalno?)

Naredila sem dodaten filter, moram rečt, da je kar dobro uspel. Vključen je pa le čez dan, saj je home made, pa mu še čisto ne zaupam. Notri je le pena.

Še nekaj. V spomladanskem času je normalno da se alge razrastejo, saj rastline niso še začele bujno rast in ne porabljajo nitrata. Ko se začne rastlinska rast, se morajo alge zmanjšat in če je pravilna zaraščenost ribnika, jih ne sme bit. Tako da alge v spomladanskem času so nekaj normalnega, vkolikor izginejo ob rasti rastlin.

Katere rastline so vam najbolj všeč? Meni je lokvanj in škrnicelj, spomladanska pa kalužnica.
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a ttoman » 01 apr 2005, 10:38

Oj.
Se ti je slučajno kak koj zaredi v ribniku? :) Meni so lani v dveh tednih oškrabali oksigene rastline :twisted: Ampak je pa zanimivo, da sem tudi zlatke videl, kako se pasejo po podvodnih "smrečicah". Ne vem pa, ali so papcale lističe, ali mogoče kake vodne bolhe, alge... :?:

Glede rastlin sem verjetno jaz malce čuden. Všeč so mi predvsem zimzelene rastline + praproti + japonski javorji + zunanje azaleje... Najlepše pa so mi palme ali tropske rastline z ogrooomnimi listi. Sem imel kaki 2 leti bananovce, ki sem jih čez zimo shranil v kleti, sam se nekako ni obneslo, ker sem skoraj "hin gavznil", ko sem jih jeseni izkopaval :x

Če malo bolje pomislim, so mi pa sedaj, ko je ribnik narejen, všeč celo alge, ki rastejo po dnu :lol:
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a matic » 01 apr 2005, 11:06

Ali je sedaj že primeren čas za sajenje rastlin (rastline niso ravno moje področje)?
Danes sem opazil, da je en list od lokvanja že kakih 5 cm pod gladino, :D .
(hvala za pohvale)
Zadnjič spremenil matic, dne 01 apr 2005, 18:46, skupaj popravljeno 1 krat.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 01 apr 2005, 11:50

huah! :shock:
Ne vem, al maš ti "speedy" lokvanje, al mam pa jaz uber "lazy". Kako je pa pri ostalih? So vam tudi že tolko zrasli? OK. Tisti, ki ste bolj južno, verjetno, ampak ostali... :?:
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a pepelka » 01 apr 2005, 12:27

moji so tudi lazy.

Posadila sem pa le kalužnice, saj v naravi že cvetijo. So ene izmed prvih spomladanskih cvetlic za v ribnik.
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a matic » 01 apr 2005, 12:40

Pepelka, kje pa si dobila kalužnice?
Tudi meni je čuden tale lokvanj. Se mi zdi, da se včeraj list sploh še ni videl. Sem pa iz Ljubljane, toda vseeno ima voda danes le 10 stopinj.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 01 apr 2005, 12:41

Jaz pa moram sedaj čez vikend malo v Volčji potok. Baje imajo že obrežne rastline in jih rabim še nekaj posadit. Živi bili pa videli :)
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron