Danes je 29 apr 2024, 11:47

Novice Novice od Recepti

Zemljevid od Recepti » Forum : Recepti

Sem spadajo recepti za izdelavo različnih zdravilnih pripravkov iz zdravilnih rastlin.

Kruh z banano in lešnikovo kremo

Pa še za sladkosnede:

Naredimo enako testo za beli kruh, kot pri kruhu "z jajci"
pol kg moke, 7 dag margarine, 1 kvas, mleko (lahko tudi suhi), sol, sladkor. Pustimo vzhajati.

Testo razvaljamo na debelino enega prsta. Na sredini spet v vrsti namažemo na debelo viki kremo (ali kaj podobnega), banane v celem kosu (OK, brez lupine) in posipamo z nasekljanimi lešniki.

Testo zvijemo okoli nadeva v štruco in pazimo, da so robovi dobro zaprti, ...
Preberi več : Kruh z banano in lešnikovo kremo | Ogledi : 8905 | Odgovori : 9


Kruh "z jajci"

Recept Jamieja Oliverja:

Naredimo bel kruh:
pol kg moke, 7 dag margarine, 1 kvas, mleko (lahko tudi suhi), sol, sladkor. Testo pustimo vzhajati.

Nato testo razvaljamo na debelino enega prsta in nadevamo: s šunko, pršutom (po izbiri), z nasekljanim paradižnikom, trdo kuhanimi jajci (celimi - OK, brez lupin), listi bazilike, rožmarina in sirom (takega, ki se lepo topi). Vse skupaj nadevamo v eno vrsto, tako da lahko vse skupaj nato zvijemo v štruco. Paziti je ...
Preberi več : Kruh "z jajci" | Ogledi : 5926 | Odgovori : 2


Rdeča in zelena salsa

Salsa je (zraven plesa) nekaj med solato in omako. Ima močen okus, ki se zelo prilega preprosto kuhanim jedem. Vse sestavine morajo biti dobro sesekljane (paradižnik olupljen), skupaj zmešane in jih moramo pustiti, da stojijo za kako uro ali dve.

Rdeča salsa:
Paradižnik, rdeča čebula, rdeči poper, rdeči čili, kumarica, koriander, sol, mlet poper, limonin sok, olivno olje

Zelena salsa
Bazilika, meta, koper, peteršilj, česen, inčuni, olivno olje, beli vinski kis, gorčica, sol in poper.
Preberi več : Rdeča in zelena salsa | Ogledi : 6541 | Odgovori : 2


Bananin kruh prijateljstva -- rabim en prevod

Pozdravljeni.

Od prijateljice iz anglije sem dobil en dober recept za bananin kruh prijateljstva. Vendar pa je recept v angleščini in vsebuje eno sestavino, ki je ne poznam: Starter. Ali kdo ve, kaj je to za zadeve, da lahko potem recept objavim?
Preberi več : Bananin kruh prijateljstva -- rabim en prevod | Ogledi : 7228 | Odgovori : 9


Mezga iz kutin

Ojla

Kutine operemo, olupimo, razrežemo na četrtinke in jih očistimo pečk. Količina olupljenih je 1 kg. Lupine in peščišča zalijemo 1/4l vode in pustimo da zavre, potem na majhnem ognju kuhamo še 15 min. Vse skupaj precedimo, malo pretlačimo. V precejen sok damo na tanke krhlje narezane kutine. Ko zavre jih kuhamo še 15 min, nato jih spasiramo, da dobimo gladek pire. Primešamo mu 350 g sladkorja in vse skupaj še enkrat prevremo. Še vroče ...
Preberi več : Mezga iz kutin | Ogledi : 14053 | Odgovori : 17


Šipkov liker

Ojla,

Šipkov liker:
500 g šipkovih jagod operemo, očistimo muh in pecljev, ter obrišemo. Po dolgem jih razpolovimo in stresemo v široko kozico. Spasiramo (palični mešalnik, lahko tudi tolkač za krompir) in pomešamo z 150 g sladkorja. Vse skupaj preložimo v steklen kozarec in maso zalijemo z belim rumom (če damo drug alkohol, liker ni tako lepe barve), nalijemo ga toliko, da je masa dobro prekrita. Zapremo in damo na sonce za 14 dni, nato ...
Preberi več : Šipkov liker | Ogledi : 12994 | Odgovori : 8


Sirup od Rdeče pese

Ojla,
pa še sirup, ki ga naredimo iz Rdeče pese:

1kg surove olupljene R. pese naribamo (kot repo), prilijemo 4l vode in kuhamo 30 min. Potem precedimo in iztisnemo, v sok dodamo 2,5kg sladkorja in pustimo pa zavre in se sladkor popolnoma stopi. Odstavimo in pustimo, da se ohladi (zaradi vtamina C), dodamo precejen sok 10 limon (ali 2 škatlici Citronke). Na koncu dodamo še 2 ekstrakta sadnega okusa (jagoda, malina, borovnica...) in vse skupaj ...
Preberi več : Sirup od Rdeče pese | Ogledi : 10450 | Odgovori : 0


Pomarančni liker "44"

Ojla,
pa še malo vitaminčkov, da nam bo bolj toplo:
44 zrn kave, 1 veliko pomarančo, 1l močnega žganja, 44 kock sladkorja

V velik steklen kozarec z širokim vratom (pomaranča mora cela not), damo sladkorne kocke in žganje. Pomarančo operemo (skrtačimo) in v njo zataknemo zrnja kave. Potisnemo jo v kozarec, ki ga tesno zapremo in postavimo na hladno in temno za 44 dni. Vsake toliko ga malo premešamo (potresemo) ne da bi kozarec odpirali. ...
Preberi več : Pomarančni liker "44" | Ogledi : 16140 | Odgovori : 1


Mazilo za zamašen nos

Ojla,
glede na vremenske razmere bo majaronovo mazilo kmalu prav prišlo.
Zanj potrbujemo:
V lekarni kupimo vinski cvet in ga 2 žlici pomešamo z enako količino na drobno sesekljanega majarona (če ni drugega je tudi posušen dober). Pustimo pokrito stati nekaj ur (2-4), potem dodamo 2 žlici masla ( margarina, mast) in vse skupaj pogrejemo, da se maslo stopi. Pustimo stati 15 min, nato zmes precedimo skozi krpo v kakšen manjši lonček ( steklen- od ...
Preberi več : Mazilo za zamašen nos | Ogledi : 6820 | Odgovori : 2


Marmelada iz črnega trna

Potrebujemo: 2 kg sadežev črnega trna, 1/2 litra belega vina, 1/4 litra vode, 1 kg sladkorja
Priprava: sadeže namočimo čez noč. Nato vodo odlijemo in prelijemosadeže z mešanico vina in vode, ter skuhamo med neprestanim mešanjem, da se nam ne prismodi. Kuhane pustimo ohladiti in jih pretlačimo skozi sito. Maso nato stehtamo, dodamo 1 kg sladkorja in 1/4 litra belega vina ter skuhamo v gosto marmelado. Še vročo damo v sterilizirane kozarce in dobro zapremo. ...
Preberi več : Marmelada iz črnega trna | Ogledi : 5389 | Odgovori : 0


 

Prijava  •  Registriraj se!


Statistika

Skupaj 50830 prispevkov • Skupaj tem 7102 • Skupaj uporabnikov 9610