Zelene rastline pozimi

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Zelene rastline pozimi

OdgovorNapisal/-a dusanh » 29 jan 2020, 13:25

Zelene rastline pozimi
V dnevnem časopisju sem zasledil polno dognanj raznih strokovnjakov, kako z lončnicami pozimi. Vsi pa bistveno zamolčijo sledeča dejstva:
V zimskem času v večini stanovanjskih prostorov niso doseženi optimalni pogoji za zimsko rast.
Premalo je naravne svetlobe in toplote, da bi se uspešno izvajal proces fotosinteze, ki s svojimi asimilacijskimi barvili in sončno svetlobo proizvaja hranila, sprejema iz zraka ogljikov dioksid in ga pretvarja v kisik. Upočasnjen proces se lahko odvija samo pri večjih rastlinah v modernih stanovanjih z veliko steklenih površin, ki prepuščajo zadostno količino zunanje svetlobe pogojeno z toploto. Ne glede na dejstvo, da lahko lončnice izvirajo iz toplih tropskih in subtropskih krajev, kjer imajo celoletne pogoje za rast, moramo pri nas rastline prilagoditi našim zimskim razmeram, jim nuditi zimski počitek vsaj 2-3 meseca. To pomeni, da jih takrat zalivamo minimalno, najbolje v podstavek toliko, da se popolnoma na posušijo koreninice, katere črpajo hranila iz zemlje.Vsakih deset dni jih lahko pršimo z mlačno prekuhano vodo po listih, tako, da s prednje strani pršimo z zadnje strani pa s pomočjo kartona preprečimo pršenje tam kjer ni potrebno. Če hočemo izrabiti učinek fotosinteze moramo izbrati večje in košate rastline z veliko površino listov ( aglaonema, aspidistra, calathea, beaucarnea,dieffenbachia, dracaena, ficus,marantha,monstera, phoenix, yucca, zamioculcas zamifolia,veličine 1,5 m in več) Manjše rastline, veličine 50 cm proizvedejo zelo malo kisika. Stanovanje mora imeti veliko steklenih vstopnih površin za zunanjo svetlobo, takih stanovanj pa pri nas ni veliko.V obdobju temačnih zimskih mesecev (december, januar, februar) navedenim rastlinam ni potrebno čistiti listov , to začnemo šele meseca marca. Če jih v tem obdobju prisilimo na rast z zalivanjem, pršenjem, zaradi nezadostne zunanje svetlobe, rastni vršički in novi listi dobijo svetlo zeleno ali rumenkasto barvo (divja rast), kar negativno vpliva na vegetacijo in lepoto rastline. Vse lončnice subtropskega in tropskega območja spadajo v tako imenovane rastline dolgega dneva in začnejo z pravim, neprisiljenim vegetacijskim obdobjem spomladi, ko je dan daljši od 12 ur. Če slučajno imate ustrezne pogoje, boste takrat začutili svežino zraka v prostorih.
Torej, v tretjem spomladanskem mesecu odstranimo prah z listov ter začnemo pri zalivanju povečevati količino vode, prav tako tudi večkrat pršimo. Če več let niso bile presajene, začnemo v maju , substratu dodajati hranilne snovi. Spomladi presajenim, v prvem letu ni potrebno dodajati hranil, ker potem prehitro rastejo, kar tudi negativno vpliva na poznejši razvoj.
Lončnice katere kupujemo v trgovinah so uvožene in njihova hitra rast in vzgoja je sledeča: V steklenikih z 10.000 in več m2 se vzgaja monokultura npr samo dracaene Milijone stebel različnih dolžin se februarja potakne v šotni substrat obogaten z hranili, umetno osvetli, zviša temperaturo na 25 do 28 stopinj C, za potrebno zračno vlago skrbijo pršilci, za vlažnost zemlje pa cevno namakanje. Vse je računalniško vodeno in v 2-3 mesecih so novi listi na steblih že tako veliki, da so pripravljeni za prodajo. Po prvi rundi pride na vrsto nova in do jeseni še ena.Vse te optimalne pogoje v stanovanjskih prostorih ne moremo uresničiti, zato se moramo prilagajati na zgoraj omenjeni način. Pri nas je pozimi tri krat manj svetlobe kot v spomladanskem času, ko se začne vegetacija in temu se je potrebno prilagoditi. Spomladi rastline ob lepem sončnem dopoldnevu prenesemo v zunanji prostor, speremo liste z mlačno vodo ter tako odstranimo prašne delce, proti večeru pa jih vrnemo na njihovo staro mesto.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov