Zelene rastlin zaščita

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Zelene rastlin zaščita

OdgovorNapisal/-a dusanh » 26 apr 2023, 16:32

Letošnja spomlad Ljubljana 25.4.2023
Na napovedi vremenarjev in Pratike se ne moremo zanesti. Tako je vremenar napovedal, da bo cel februar leden in mrzel, bilo pa je nasprotno nadpovprečno toplo. Po narodnih napovedih bo zadnje dni februarja svet Matija razbil led in v Praktiki je bilo napovedano, da bo marca zima nastopila z vso silo. Bilo je ravno nasprotno, saj je letošnji marec bil nadpovprečno topel in rastlinje se je prebudilo ter začelo vegetirati. Aprila se je vse spremenilo. bil je zelo hladen in deževen. Ravno sedaj, med 20 in 30 aprilom imamo zelo hladno in deževno vreme. Kot zmeraj opozarjam, je tako nestabilno vreme najbolj nevarno za vse rastline, saj spomladi propade največ rastlin, tako zelenih, kot tudi sočnic. Po toplih sončnih dnevih začnemo rastline postopoma zalivati in veliko ljudi jih prenese v zunanji prostor. Nočne temperature so bile nad 12 stopinj C. Ko so bile korenine mokre, se je začela vegetacija, aprila se je začelo mrzlo vreme z nizkimi temperaturami, z veliko dežja in zračne vlage. Rast se je ustavila in koreninski sistem je začel gniti. Večini rastlin se letos ne piše dobro in veliko jih bo propadlo. Vse je odvisno od nočnih in dnevnih temperatur, saj je ljubljanska kotlina zaščitena pred mrzlimi vetrovi, nevihtami in močnim vetrom. Vsaka stopinja navzdol veliko pomeni in je nevarna za lončnice. Na nočno napoved temperature se ne zanašamo več, saj je velikokrat nepravilna. Če zjutraj slana pobeli okoliško drevje in se naredi led na oknih avtomobilov je bila jutranja temperatura pod 0 stopinj C. Zelo pomembna je tudi sestava substrata, humusna zemlja zadržuje vodo, skozi peščen substrat se voda hitreje odcedi in je manj nevarnosti za podhladitev raslin.V naših steklenikih smo po toplih dnevih tudi prezgodaj začeli z zalivanjem in ko se je shladilo, smo morali dvigniti nočno temperaturo nad 12 stopinj C. kar pa zahteva veliko več dodatnega kurilnega olja. Vzgojitelji, ki rastline niso prenesli v zunanji prostor, so se nizkih temperatur rešili, vendar morajo vseeno paziti, da ne zalivajo premočno, saj prehitra vegetacija prisili rastline v divjo rast, novo izrasli listi so bledo zeleni in rumeni, kar vpliva na lepoto sobnih lončnic. Bolje je manj zalivati ter na vršičkih posušene liste pred glavno rastno sezono, od maja naprej odrezati, ostali listi bodo tako ohranili naravno barvo. Ob temperaturah pod 0 stopinj C, priporočamo, da ne kupujete novih rastlin, saj se lahko podhladijo pri prevozu, ali ker niso bile ponoči dovolj zaščitene v zunanjih prostorih vrtnih centrov. Iz izkušenj vemo, da veliko prevoznikov zgodaj zjutraj odloži vozičke z lončnicami kar pred trgovinami, ne da bi jih pred zmrzaljo zaščitili s plastično ponjavo. Večino naših bolj občutljivih rastlin prenesemo na zunanji prostor šele po ledenih možeh in uscani Zofki, letos bodo to od četrtka 11 maja do ponedeljka 13 maja.
Ker ne vemo točno kakšno vreme bo v sledečih dneh, lahko občutljive lončnice prenesete v notranje prostore ali pa jih pokrijete z folijo.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron