TERARARIJ ZACETNIK POMOC

Mesojedke ali žužkojede rastline, kot jim tudi pravimo so močvirnate rastline, ki lovijo mrčes.
Dionea, Drosera, Nepenthes, Saracenia, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Mesojedec, izu, Moderatorji

TERARARIJ ZACETNIK POMOC

OdgovorNapisal/-a urban123 » 06 maj 2020, 20:35

s punco imava 280l akvarij in bi ga rada spremenila v terarij z mesojedkami. Zanima naju katere mesojedke so nezahtevne in uspevajo celo leto in seveda, da jih lahko dava skupaj v terarij? Mogoce bi si umislila se zabice? Ce je na forumu kaksen strokovnjak, ki ima doma ze terarij in izkusnje bi ga prosil za kak kontakt, facebook ce bi bil mogoce pripravljen pomagati z znanjem. Lp
urban123
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 06 maj 2020, 18:42

Re: TERARARIJ ZACETNIK POMOC

OdgovorNapisal/-a GavrilloPrincip » 14 maj 2020, 18:12

Za terarij je pomembno, da ima stalno temperaturo 22-28°C, in da poskrbiš za vlažnost. Vlažnost boš najlažje vzdrževal z foggerjem/misterjem ki se uporablja za nekatere plazilce. Fino je če na vrh namestiš manjši ventilator, ki bo skrbel za kroženje zraka. Pomembna je tudi osvetlitev. Najboljša je fluorescentna žarnica namenjena rastlinam, zadnje čase so vse bolj popularne tudi LED žarnice (posebna vrsta, namenjena za rast rastlin - vprašaj v Mr. Petu), ki so tudi OK, vendar preveri svetilnost, ki mora biti ob dosegu dna od 15.000 do 20.000 luxov. Torej boš v primeru uporabe LED žarnic za 250 litrski terarij potreboval vsaj 2 ali 3 luči. Ne uporabljaj pokrova ki je za akvarije, saj preprečuje kroženje zraka. Terarij z mesojedimi rastlinami mora biti čim bolj zračen.

Sam nimam terarija, ampak lahko iz tega kolikor poznam mesojede rastline svetujem naslednje (od najbolj primerne, do najmanj primerne):
1. Dionaea muscipula - Poznamo vsi. Veliko ljudi ima težavo z vzgojo dionaei v Sloveniji, ker potrebujejo izjemno veliko svetlobe, in hkrati temperaturo ki ne preseže 30 stopinj. V notranjih prostorih same po sebi ne rade uspevajo ker dobijo premalo svetlobe, v zunanjih pa bi načeloma lahko rastle poleti, vendar pa postane ob direktnem soncu temperatura previsoka in zato odmirajo. Izvirajo sicer iz dela S. Amerike, kjer se poleti temperature dvignejo nad 34°C, tako da jim to tudi ne bo škodilo če bo kratkotrajno. Zato so odlične za saditev v terarij kjer je mogoča kombinacija normalnih temperatur in veliko svetlobe. Svetlobo dosežemo z uporabo prej omenjenih luči. Ne zahtevajo niti velike vlažnosti, ne moti pa jih če je prisotna. Fino je samo da je del korenin vedno potopljen v cm ali dva vode, in se sadijo na ločenem in nižjem delu od Nepenthes in ostalih ki nimajo rade vlažne prsti.

2. Nepenthes - Niso zelo zahtevne, lahko zrastejo večje, prav zato bi bile primerne za tvoj terarij. Vendar potrebujejo kar vlažno okolje. Najmanj 60 % vlažnost je obvezna če želiš da ti bodo rastli "vrčki", tako da bi moral razmisliti o kakšnem "foggerju". Za razliko od Diaonae ki ima rada ves čas vsaj malo mokro zemljo, Nepenthes ne želi konstantno mokre zemlje, in ti bodo korenine ob preveliki vlažnosti zagnilile. Jaz zalivam 1x na teden malo šalčko vode na eno veliko rastlino. Lahko celo pustiš 2-3 tedne in nato malo bolj zaliješ. Tudi to je pri meni uspevalo super.

3. Drosera - Načeloma jih pogosto srečamo v manjših okrasnih terarijih, vendar če boš pustil vsaj malo prostora da pade svetloba na njo ne bo težav - v primeru Drosere Spatulate ali katerih podobnih ki rastejo ob tleh. V primeru da boš posadil višje primerke (Drosera Binata) pa boš potreboval zadostno višino terarija saj znajo kar zrasti v višino.. Niso zahtevne, želijo samo primerno prst. Torej prst mora vsebovati več peska (dosežemo tako da dodajamo dejanski pesek v zemljo ki ni pognojena!!! (torej zemlja za lončnice odpade - to velja za vse mesojede rastline), ali pa najraje mešanica šotnega mahu in peska.

4. Cephalotus - temperatura višja od 32°C jih pravtako "ubije", vendar imajo v primeru višjih dnevnih temperatur rade da ponoči pade temperatura pod 22°C. Sam jih nisem nikdar vzgajal/sadil tako da ne vem kako se to obnese v praksi, vendar če ne bo neka posebna vrsta, pomoje večjih problemov ne bi smelo biti. Načeloma bi celo boljše uspevale izven terarija.

5. Heliamphora - ne moreš zgrešiti. Jaz bi jo zagotovo posadil v del terarija. Imajo samo rade veliko vlažnost. Idealna temperatura za njih je okrog 23°C, max. temperatura je 27°, bog ne daj da naraste kdaj nad 33-35 stopinj saj bodo takoj umrle. Podobno kot Nepenthes nima rada stoječe vode.

6. Pinguicula - Načeloma so ok, čeprav imajo rade temperature do 25°C, problem je ker ne marajo vlažnega okolja, za razliko od vseh prej naštetih. Sam jih ne bi sadil v terarij. Mogoče probaš, pa vidiš kako se obnese.

Da še napišem nekaj o zemlji za mesojede rastline. Prepovedana je uporaba zemlje, ki je mišljena za lončnice, saj vsebuje gnojilo. Najboljše so načeloma kombinacije posušenega šotnega maha (50%)(nimam pojma kje se dobi v Sloveniji, jaz naročam preko Amazona - Peat Moss oz. Sphagnum Moss, vendar je drag), perlita (50%). Nekatere (Sarracenia, Heliamphora) pa želijo tudi živi šotni mah. Če nimam šotnega maha na voljo, kupim zemljo za kaktuse, ki ji dodam perlit in malo peska. Pomembno je da je zemlja čim bolj zračna, a hkrati da zadržuje vlago. Če si začetnik je prepovedano uporabljati gnojila, mineralne tablete ali kakšne druge dodatke za zemljo.

Zaliva se jih samo in izključno samo z deževnico ali vodo iz reverzne osmoze. Voda iz pipe jih bo počasi ubijala. Jaz ne bi dodajal v terarij nobene favne (žabic ipd.) saj nekatere rastline oddajajo sluzi, izcedke ki bi lahko povzročile razjede na živalih.

Razumem da zna biti težava kje sploh pridobiti te rastline v Evropi, tako da pobrskaj malo po Googlu. Sam jih kupujem od čeha na Carnivoria.eu (napiši mu mail kaj bi želel), imaš pa tudi druge strani kjer so rastline malo dražje (czplants.com/, bestcarnivorousplants.net) vendar od teh še nisem naročal. Imaš pa tukaj tudi s slikicami razloženo za kakšne dodatke ki morajo biti v terariju in nasploh o rastlinah: https://carnivorousplantresource.com/how-to-make-a-carnivorous-plant-terrarium/
GavrilloPrincip
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 14 maj 2020, 17:01


Vrni se na Mesojede rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost