Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 mar 2008, 19:33

Nadina, moji paradižnički se imajo fajn, ta teden jih bom prvič pikirala. So mi pa vsa semena, ki sem jih sejala, lepo skalila. Letos sem beležila, koliko rabi katera sorta, da skali (bolj iz dolgčasa, ker ne morem na vrt :lol: ). In bila sem presenečena, da je veliko semen rabilo le tri dni, da pokuka ven. V povprečju pa so rabile rastlinice pet dni, a se prebijejo na plano...

Glede na tako 'čudno' muhasto vreme, bi jaz na tvojem mestu še malce počakala s selitvijo ven. Če jih daš ven takoj v začetku aprila, bo po moje ravno prav...

Prilimaj kakšno slikico (čeprav vem, da to nerada počneš :lol: ), da vidimo, kako tvoje sadikice napredujejo. Jaz bom moje sejančke slikala jutri in potem pripnem kako fotko.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 mar 2008, 19:44

Aja, Lizl, temperatura za shranjevanje ne sme biti previsoka, nekje tam 18 stopinj je idealno, čeprav mnogi priporočajo hladno shranjevanje (v hladilniku). Meni se ta ideja ne dopade, ker ne vidim velikih koristi od tega. A vsak ima svoj prav. Jaz jih imam shranjena v dvojnih papirnatih vrečkah, te pa so v kartonasti škatli brez pokrova, v moji spalnici.

Semena hibridov si lahko shraniš, čeprav bodo ven prišli popolnoma različni potomci, lahko pa da ti bodo ravno ti všeč. Vendar, če bi želela stabilno sorto, bi morala potomce selekcionirati še vsaj 6 let. Če imaš čas in potrpljenje, le probaj. Iz lastnih izkušenj ti povem, da zna biti kar zabavno. Imam že eno svojo 'sorto', ki se mi zelo dobro obnese, že tri leta pa skušam selekcionirati križanec neke determinantne sorte z zelo okusnimi plodovi. Upam, da mi uspe :D tebi pa tudi...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lizl » 24 mar 2008, 19:56

Joj, Iva še nekaj vprašanj.
1. Na tvojih fotkah sem videla, da imaš nekatere sorte posajene po dve rastlini skupaj ob eno oporo, katere sorte so to?
2. Videla sem tudi sorto Tumbling Tom, pa me zanima ali jo moram imeti v loncu na terasi ali jo imam lahko v okenskih koritih? Letos namreč na oknih ne bom imela rož, ampak paradižnike. Zraven sem nameravala posaditi tagete.
3. Koliko paradižnikov pa naj dam v 80 cm korito?
4. Ali kaj gnojiš sejančke in s čim?
5. Kako gnojiš paradižnike v koritih?

Oprosti, ker sem te zasula z vprašanji, upam da ti ni odveč odgovarjati.
Vnaprej hvala in lp, AB
lizl
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 11 apr 2007, 10:28

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 mar 2008, 20:55

Kaj bi mi bilo odveč, rada pomagam, če le znam :wink:

1. Zaradi omejenega prostora imam na voljo le 42 sadilnih mest - kolov v svojem zelnjavnem vrtu. Zato ob vsak kol vedno nasadim po dve rastlini iste sorte. Torej je ob vsakem kolu druga sorta paradižnika.

2. Seveda lahko Tumbling Tom-a posadiš v korita, kar je razvidno tudi iz spodnje fotke (mešana zasaditev sort 'Tumbling Tom Red' in 'Tumbling Tom Yellow'), tako korito je zelo dekorativno vse do konca poletja, še posebaj če so zraven še kake rožice. Tagete so pa sploh koristni sosedi paradižnikom.
Tu je fotka:

Slika

3. V korito širine 80 cm lahko posadiš pet rastlin visečih paradižnikov, daj jih v ospredje korita, da se bodo lažje povešali, v ozadje pa nasadi tagete.

4. Jaz svojih sejančkov ne gnojim z ničemer, zagotovim jim le zelo kvaliteten sadilni substrat, pri pikiranju pa ga popolnoma zamenjam. En teden pred sajenjem (ko jih zunaj utrjujem) jih pošpricam le z agrosteminom, ki pomaga malim rastlinicam pri navajanju na hladnejše okolje in pri ukoreninjanju.

5. Paradižnikom v koritih dodam nekaj vrtnega komposta in malo dolgodelujočega mineralnega gnojila v kroglicah (Osmocote). Vsekakor pa je najpomembnejše to, da ne 'šparam' pri nakupu zemlje. Kupim zelo kvalitetno zemljo, ki je že obogatena z kakimi huminskimi kislinami in začetnim gnojilom (Compo Sana ali Asef). V vsako korito (in tudi lonec) pa sodi še ena jušna žlica zdrobljenih jajčnih lupin ali pa mletega dolomita, ki zagotovi rastlinam ves potreben kalcij.

Upam, da si z odgovorom zadovoljna :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lizl » 24 mar 2008, 21:01

Sori, sem se zmotila, zanima me če lahko v korita posadim sorto TOTEM F1, ne Tumbling. Sem videla, da ga imaš na vrtu. Hvala, lp.
lizl
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 11 apr 2007, 10:28

OdgovorNapisal/-a lizl » 24 mar 2008, 21:03

In da ne pozabim, najlepša hvala za izčrpen odbovor. Bom kar upoštevala in naredila, kot svetuješ.

LP, AB
lizl
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 11 apr 2007, 10:28

OdgovorNapisal/-a nadina » 24 mar 2008, 21:21

Ja, Iva, se opravičujem za danes - bil je tako lep sončen dan, da smo se šli vsi ven nastavljat na sonce - in nabrali kar precej šparge!

No, v prihodnjih dneh poslikam paradižnike in seveda, tudi meni so, razen dveh, vsi prikukali na plano. Na to nisem računala, tudi zato, ker to delam prvič, ampak me je Iva toliko in tako dobro naučila (še enkrat hvala, Iva!!), da so se tudi po pikiranju vsi lepo počutili v svojih novih posodicah.
Vse kaže, da bomo imeli (krivec je Iva, jasno!) paradižnikov več kot dovolj še za vse bližnje in daljne sosede, če le bodo rastli še naprej tako lepo.

Iva, napisala si, da jih boš ta teden PRVIČ pikirala – ali to pomeni, da jih nameravaš kasneje še enkrat? Sem prebrala na drugem forumu, da se presaja rastline, ko prerastejo lončke (to pa je menda takrat, ko je paradižničke potrebno zalivati 2x v istem dnevu?).

Glede na dejstvo, da imam tudi jaz kar nekaj različnih vrst paradižnikov, so ti sedaj tudi različno veliki (nekaj sort je neverjetno hitrih in velikih!) – ali bi torej to pomenilo, da slednje presadim v še večje lončke?

Iva, hvala v naprej za tvoj trud pri res zelo izčrpnih odgovorih! in seveda upam, da ti ne zmanjka časa,
LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 mar 2008, 21:41

Lizl, seveda lahko tudi 'Totem' posadiš v korito, vendar se ne bo povešal. Najbolje se bo obnesel na sredini korita. Če boš imela samo Toteme, potem posadi le tri rastline v korito, ker se ta sorta precej razraste. Jaz sem svojega dolgo imela posajenega v loncu na balkonu, vendar mi ni ravno lepo uspeval zato sem ga presadila na vrt. Moj Totem sicer ni hibrid, ker sem dobila dehibridizirano verzijo z malce večjimi plodovi.

Pa ni za kaj...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 24 mar 2008, 21:46

Nadina, nimaš se kaj opravičevati, tudi jaz bi danes bila na vrtu, če bi le imela kaj sončka :cry:

Se bom pa zdaj jaz opravičila, ker ti bom odgovorila šele jutri, ker sem od tega računalnika že precej utrujena :lol:

Jutri pa vsekakor lahko nadaljujemo :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 mar 2008, 17:52

Hej, Nadina! Vesela sem, da ti paradižniki tako lepo uspevajo. Zasluge pa pripiši predvsem sebi, ker si ti očitno naredila vse tako, kot je treba :wink: , jaz sem ti dala le napotke...

Ja, napisala sem, da jih bom prvič pikirala, ker jih sploh še nisem. S tem nisem mislila, da jih dvakrat pikiram, čeprav včasih kakšna rastlina, ki je zelo bujna, potrebuje dvakratno presajanje. Torej, če imaš kake zelo bujne sorte, jih presadi v nekaj večje lončke, kjer bodo lepo uspevale naprej do sajenja v vrt.

Glede tega, kar si prebrala na drugem forumu pa tole: če moraš tako mlade rastlinice zalivati dvakrat na dan, je to vsekakor znak, da so posajene v premajhnem lončku. In to že od začetka! To je nepotrebni šok, ki se enostavno odpravi tako, da rastlinice že TAKOJ na začetku (pri pikiranju) sadiš v primerno velike lončke, drugače zna biti drugo pikiranje le nepotreben stres za njih. Zakaj bi se mučile, če jim ni treba???

Kar se tiče mojih 'izčrpnih' odgovorov, upam, da mi nikoli ne bo zmanjkalo časa za njih. Zame je narava vir vsega dobrega, zato me žene naprej, da se vse več učim in potem pridobljeno znanje delim z drugimi. To mi v življenju pomeni veliko...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a peaceful » 25 mar 2008, 18:22

Tudi sam se zelo rad zgledujem po naravi in ravno zaradi tega mi pikiranje še vedno ne gre nekako v glavo. Lahko mogoče nekdo malo bolje razloži to "foro" glede boljšega koreninskega sistema. Jaz razumem pikiranje kot le nek nezaželjen stres.
peaceful
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 01 nov 2007, 22:18

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 mar 2008, 18:52

Pikiranje JE STRES, vendar pozitiven stres. Teorija za tem je čisto preprosta: ko izpulimo rastlinico iz zemlje, doživi rastlina rahli šok, zato se, ko jo na novo posadimo 'potrudi' in naredi veliko močnejše korenine, s katerimi se močneje vraste v zemljo, ker morda 'misli', da jo naslednjič ne bo nihče mogel spuliti ven, če se bo le dovolj močno oprijemala zemlje. Tako nekako iz rastlinske perspektive :lol:

Morda ni ne vem kako 'naravno', je pa vsekakor zelo učinkovito. Močnejši koreninski sistem namreč pomeni boljše črpanje hranil iz zemlje, večjo odpornost proti suši in navsezadnje tudi bujnejše in bolj zdrave rastline. Kot vse kultivirane rastline, tudi paradižnik ne bi lepo uspeval, če bi ga enostavno pustili pri miru, naj se znajde sam (probaj posejati nekaj semen paradižnika direktno v zemljo in opazuj, kaj se bo zgodilo, zagotavljam ti, da z rezultati ne boš zadovoljen). Rastline so se skozi kultivacijo namreč prilagodile na vse te stresne razmere, s katerimi jih 'obdelujemo', tako da so to izkoristile v svoje dobro.

Tudi globoko sajenje povzroči rast novih stranskih korenin, zato se pogosto prakticira, še posebaj v sušnih predelih...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a peaceful » 25 mar 2008, 19:25

Ja, imam namen posejati nekja semen direkt v zemljo. Bomo videli kaj bo. Hvala za razlago.

Me pa nekaj zanima... kako močno se zaustavi rast pikirane rastline? Vem, da dajemo boljšemu koreniskemu sitemu prednost, a vendarle me zanima...
peaceful
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 01 nov 2007, 22:18

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 mar 2008, 19:36

Saj se rast ne ustavi, dolgoročno se celo pospeši. Pikiranje je le trenutni šok, na katerega se rastlinica zelo hitro odzove z novo rastjo, tako korenin, kot listne mase.

Ko boš sejal direktno v zemljo, boš verjetno najprej opazil to, da boš s teh rastlin pobral zelo malo plodov. Pa ne zato, ker bi bile ne vem kako slabše kakovosti. Enostavno jim z direktnim sejanjem odvzameš dva meseca prednosti, ki jih imajo 'pod steklom' vzgojene rastlinice. Zatorej bodo te 'zunanje' rastline veliko pozneje zacvetele in morda ne boš pobral niti enega samega zrelega plodu. Zato pa smo se v našem podnebju prilagodili na paradižnikove rastne potrebe s predvzgojo sadik...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 mar 2008, 19:41

Takole pa danes izgledajo moji paradižnikovi sejančki. Naštela sem jih nekaj čez tristo. Zase jih obdržim le tretjino, vse ostalo razdam sosedom, prijateljem in znancem. Pri meni se nobena rastlina ne zavrže...

Slika

Pikirala jih bom najverjetneje v četrtek ali petek, jutri pa me čakajo celodnevne priprave na ta 'svečani' dogodek :lol: (razkuževanje lončkov, priprava etiket, presejavanje sadilnega substrata in še kaj).
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 25 mar 2008, 20:11

[/img]Slika

To so pa moji mladički danes zjutraj...
LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a babaco » 25 mar 2008, 20:15

Iva, jaz bi bil takoj paradajzek pri tebi, sedaj ko vidim kako jih ujčkaš. :D
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 27 okt 2007, 19:03
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a peaceful » 25 mar 2008, 20:20

Paradajze poje, sadike ujčka, sadike, hehe. :D Vidim ja, kako lepo rastejo. Me kar malo stiska, misliš, da bom aprila že prepozen z sejanjem?
peaceful
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 01 nov 2007, 22:18

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 25 mar 2008, 21:04

Ja, babaco, pri meni se jim res lepo godi :lol: . Že tako lepo dišijo, ko jih pobožam. Zgleda, da jim je tudi to všeč :wink:

Peaceful, če te pri srcu stiska, jih posej že zdaj, ne bo nič narobe. En teden res ne dela velike vloge. Ta teden je idealen za sejanje paradižnikov.

Nadina, res lepe sadike! Vidiš, jaz pa si želim, da bi bila na Primorskem, da bi moji paradižnički bili že tako veliki in močni. Vsak ima skrite želje, bistvo pa je, da si na koncu sezone zadovoljen...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 25 mar 2008, 21:07

Ja super izgledajo tvoji paradajzki! Sama sem bila nerodna in sem v vsako posodico posejala le eno (!) seme (groza, koliko rastlinjačkov sem imela!), ker si nisem znala predstavljati pikiranje (sedaj, ko sem sprobala, vem, in drugič bom delala tako kot ti, Iva).

S čim pa razkužuješ lončke? In etikete nalimaš na vsak lonček ali? Pišeš na njih z navadnim svinčnikom – se potem ne spere ob zalivanju? Sem si – po tvojem nasvetu za zalivanje - nabavila posebno »šprico« (da jih ne zmočim preveč po listih) in sedaj se bojim, da bom izgubila (sprala) napise…

Skratka za začetnika je vse zelo zelo NOVO! In upam, da z Ivino pomočjo (in vseh drugih na tem forumu!!!), morda tudi izvedljivo?
Hvala in LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov