Manjši ribnik

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a strobos » 30 jul 2004, 11:31

Hm, v potoku poiskati rastline: jaz niti nevem kako katera izgleda, tudi če bi sliko zraven mel, bi se po mojem lahko zmotil :( . Kupil pa sem tri zlate ribice.

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 64
Pridružen: 24 jul 2004, 22:56

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 30 jul 2004, 11:41

Strobos,

zgoraj, tam kjer sem ti napisala rasline za v ribnik imaš ob njih tudi latinska imena. Imena niso tam zaradi moje afnarije ampak zato da si boš na internetu le te lahko ogledal. Na googlu vneseš samo latinsko ime pa ti bo pokazalo cel kup strani v zvezi z iskano rastlino.

Lp

Tamara

P.S. Pepelka, za vse stvari na svetu je treba imeti malce potrpljenja, forum je namenjen v prvi vrsti skrbi za rastline in ne reklami za Tukano.
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a pepelka » 30 jul 2004, 11:46

saj sem samo napisala, da je tam akcija. zakaj si pa ne bi tako pomagali????

nekdo vpraša o foliji, pol pa 20 postov pišete o kaj ja znam o čem vse ne, ne pa da bi dobila en konkreten odgovor, kje naj jo kupi. pol pa predlagaš pa delaš reklamo ?!???

glede tem rastlin o katerih pišeš, bi pa tudi lahko napisala, kje se kupijo, vsi znamo naredit copy.paste in se delat pametne.
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 30 jul 2004, 12:07

Pepelka,

Meni je tvoj odgovor čisto ok pomagal. Zvedela sem vse kar sem spraševala in še več. Glede latinskih imen pa - sama jih tudi pišem, če pišem kakšen članek o rožcah. Na googlu namreč le tako najdeš sliko pravilne rastline. :wink:

Glede reklam - mislim, da je ocena kaj je reklama zelo subjektivna stvar. Če me nekdo vpraša kje in kako... - kako bi pa napisal odgovor brez omembe trgovine - saj ravno to sprašujem - katera trgovina... Reklama bi po mojem mnenju bila, če bi Pepelka imela dobiček od tega - pa ga nima :lol:.

V glavnem - držimo se tega, čemur je tale tema namenjena - vsak dan jo namreč pozorno spremljam in nočem brat nekega brezveznega kreganja kdo ima prav. :roll: :roll: Hočem samo narediti ribnik in omejiti število začetniških napak. :twisted:
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 30 jul 2004, 12:38

Zdravo,
prvo kot prvo jaz ne delam nobenih copy-ev. Vsi odgovori so napisani na podlagi mojih lastnih izkušenj in izkušenj mojih prijateljev, ki imajo že dolga leta ribnike brez kemije. Meni je samo žal rastlin in živali, ki zaradi človeške objestnostin in nepotrpežljivosti trpijo ali celo umrejo - kot se je pepelki že zgodilo.

Brez zamere
Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Mesojedec » 30 jul 2004, 15:18

Ojla!

No saj pepelka ni množičen morilec. Vsakemo se lahko zgodi, da mu propade kakšna rastlina ali žival. In verjam, da mu je hudo.
Tako da brez jeze na forumu, prosim.
Sicer bomo prisiljeni malce cenzurirat, saj je to slaba reklama za NAŠ forum.
IvoJ
Uporabniški avatar
Mesojedec
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 163
Pridružen: 29 apr 2003, 10:39
Kraj: Kresnice

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 30 jul 2004, 21:16

Pozdravljen,
si me že scenzuriral, tipično slovensko ,

Adijo

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 30 jul 2004, 23:10

Ojla Tamara,

dej ne zgint, bomo tebe in tvoje izkušnje še rabil!


Mesojedec,
jest iz Tamarinega posta nisem razbrala, da je Pepelka množični morilec :? , niti nisem zaznala kake jeze :roll: se mi zdi pa normalno, da se napiše kaj je za rastlinje, ribe, žabe in nasplošno za ribnik najboljše :?
Saj drugače se lahko tudi kdo oglasi, ki se bi mu zdela najboljša rešitev klor, ki bi ribnik razkužil do amena - se pač rastline in ribe 2x na teden menja, pa je ribnik kot pušeljc :roll: Pa verjetno ni to namen, ne?

Škoda za ugled tega foruma se mi zdi sedaj (v primeru, da se je Tamara za vedno odmaknila) mnogo večja, saj je potem forum res na zgubi - vsaj kar se izkušenj ljudi, ki so pripravljeni drugim deliti koristne nasvete tiče, konkretni nasveti Tamare pa so bili izključno v dobro vseh nas in naših ribnikov.
Kakšen ugled imajo pa forumi na katerem so samo vprašanja, kup ugibanj, kakega pametnega nasveta pa ni :?:

PS: ti pa svetujem, da si še enkrat prebereš Pepelkin post...ni fer in ni lepo :wink: Konec koncev se lahko vsi nehamo "delat pametne" in svoje izkušnje obdržimo zase. Kakšen forum je pol to?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a CARMEN » 31 jul 2004, 09:56

Zakaj pa nič ne napišete o plastičnih ribnikih (kalupih), ki se jih lahko kupi v Tukanu ali Obiju? Niso bolj praktični od folije?
CARMEN
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 48
Pridružen: 06 nov 2003, 10:03

OdgovorNapisal/-a Mesojedec » 31 jul 2004, 10:34

No ja! Saj nisem mislil tako hudo. In mi je že žal da sem se sploh kaj vmešal. Moral se bi zavzet za obe, ne samo pepelko. Upam, da mi Tamara ni zamerila preveč in bo še naprej v družbi z nami.
IvoJ
Uporabniški avatar
Mesojedec
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 163
Pridružen: 29 apr 2003, 10:39
Kraj: Kresnice

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 31 jul 2004, 16:06

Ojla Mesojedec,

vsak se kdaj zmoti, prizna nas pa le malo :wink:

Carmen,

ti kalupi o katerih govoriš, so popolnoma nepraktični :roll: . Manjši so za ribe in rastline prenizki-voda in vse v njej pozimi zmrzne (meja zmrzovanja je na okoli 60 cm), večji ki so dovolj globoki, pa so cenovno nezanimivi-cene so ponavadi veliko večje kot za folijo.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

O ribnikih, narejenih na hitro

OdgovorNapisal/-a ttoman » 03 avg 2004, 11:03

Spoštovani forumovci.

Tukaj sem na novo in ko sem malce prebral te zadeve, sem se odločil še sam napisat nekaj vrstic. Kar se tiče prakse, sem sicer še bolj na začetku, saj je bil moj ribnik zagnan v "polno" obratovanje pred enim tednom. Teoretično pa sem se na to stvar pripravljal nekaj več kot 2 leti in šele sedaj spoznavam, da sem na tem področju še kar skoraj totalen "butelj" :?

Imam ribnik s 15 kubiki vode. Najgloblji del meri 1,5 metra, rib še ni notri, ker bo "lužica" vsaj še 3 tedne v fazi priprave. Nekako je znano, da biološke "pozitivne" bakterije optimalno začno delovati šele po 3 do 4ih tednih.
Odločil sem se za filtrirni sistem OASE iz Nemčije in sicer biološko-mehanski filter s kapaciteto 12.000 l/h, zelo močno črpalko, UV enoto za uničevanje zelenih alg in "skimer" (enota, ki s površine stalno "požira" madeže, mušice, listje in ostalo organsko nesnago, ki je, če odmira v vodi, eden najhujših sovražnikov rib - recimo zastrupitev z amoniakom). Pretok vode je zagotovljen preko potoka s tremi manjšimi slapovi. V Avstriji sem za vse to z 90 m2 OASE ribniško folijo debeline 1,2 mm "zagonil" 2100 EUR. Pri nas se je najbolj ugodna cena za to konfiguracijo sukala okoli 4000 EUR!!! Glede na to, da sedaj ni več komplikacij na mejah, predlagam, da se malce pozanimate tam. Če koga bolj zanima, naj mi pove, da mu pošljem naslov tistega, pri katerem sem kupoval jaz.

Nekdo zgoraj je pripomnil, da so aparati, ki uničujejo alge le komercialna varka. Ni res, če je zadeva pravilno uporabljana, oziroma, če se nabavi dovolj močno za ustrezno kubikaturo. Je pa tako: UV naprava alge le uniči, ne odstrani pa odmrlih delcev - te potem razgradijo šele bakterije v biološkem filtru. UV se torej uporablja samo kot DODATEK k filtru, če že ni vanj vgrajen (predvsem manjši modeli).

Vsi tisti, ki bi torej želeli na brzino nekaj spacat skup za 30.000 SIT, naj prosim kar takoj nehajo razmišljat o kakem kvalitetnem vodnem "raju". Razni Obiji, Merkurji in mogoče še nekateri trgovski centri sicer prodajajo cenene črpalkice in filtre, vendar boste kmalu ugotovili, da ste tudi tistih 30.000 SIT vrgli stran.

Poznam ljudi, ki so tako zelo ponosni na svoja vodna bogastva in jih očitno ne moti (verjetno se jim zdi celo normalno), da je njihova voda zelena in se rib že na globini 10 cm ne vidi več. Hudo je potem, ko se praskajo po glavi: "le zakaj hudiča mi je včeraj poginilo 5 rib, saj sem jih ja vsak dan pridno futral" :evil:

Če boste gojili samo zlate ribice ali ostale nedolžne stvarčice, ki ne pojedo vsega, kar je zeleno, potem predlagam, da se držite Tamarinih nasvetov glede zasaditve rastlin (seveda upoštevajte vsaj to, da boste nekako poskrbeli za gibajočo vodo - potoček, vodomet...), če pa želite vodico obogatiti še s pisanimi koji, potem je po mojem najbolje, da začnete šparat denarce za tehnikalije.

Še prej pa naredite domačo nalogo in se zakopljite v literaturo do vsaj naslednjega leta, ker vam bo sicer žal, kot imate las na glavi.

Upam, da sem komu pomagal, upam pa tudi, da sem komu malce pokvaril dan (v dobro trpečim rastlinam in ribam) :)

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 03 avg 2004, 14:28

Zdravo Tomaž,
ne veš kako sem vesela, da se je javil nekdo, ki je ribnik skrbno načrtoval, si mi kar polepšal dan. Skoraj sem bila prepričana , da se tega foruma ne bom več udeleževala, so mi razne graje na moj račun pobrale vso voljo(Klavdija iskrena hvala za podporo). Glede komercijalnih fint pa sem imela v mislih v tvojem prispevku opisane zadevice za majhne denarje, ker vem da si ekstremno malo ljudi lahko privošči tako drag filterni sistem. Upam, da ti bo zadeva dobro služila, ker je kubatura vode v tvojem in našem ribniku enaka me zelo zanima kako bo funkcioniral. Javi se še kaj.

Nekoč mi je ena zelo modra gospa dejala: Tamara boj se ljudi, ki ne berejo knjig.

:P :P
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ttoman » 03 avg 2004, 14:39

Živjo, Tamara.

Me veseli, da se nisi dala tako hitro odgnati. Glede na to, da sem (napaka - SMO - pri projektu pravzaprav sodelujemo več ali manj vsi domači) se v praksi šele začeli učiti, nam bo še kako prišel kak pameten nasvet. Verjamem pa, da bodo tudi ostalim, ki se že ali se še bodo resno začeli srečevati z vodnimi radostmi, prišli prav Tvoji nasveti. Bom vsake toliko časa malce napisal, kako kaj stvari napredujejo :)

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 03 avg 2004, 23:23

Ojla,

pri nas doma gredo za enkrat stvari (še kar :? ) po planu in verjetno se vama bom kmalu :roll: po kubaturi pridružila. Drugo leto na pomlad bom zakopala lopato (beri bager) in enkrat na pozno poletje se bom lahko važila z malo večjim ribnikom (prej bo brez rib zato bo do poletja samo nik :lol: ), kot ga imamo sedaj.
Moje mnenje je da za nabiranje izkušenj ne potrebujemo veliko denarja le voljo, veliko literature, ostro oko in za vsak kubičen cm vode v ribniku celo morje potrpljenja.
Mi smo našo mlakico (3 m3) naredili pred 3 leti iz odpadne folije od bazena (je grdo moder :( ), filter je biološki iz jupol kante, črpalka je prirejena od pralnega stroja in rastline so bile več ali manj nabrane pri sosedih in prijateljih.
Ribe so prišle na vrsto šele čez čas (cirka 2 meseca), ko sem bila v črpalko, filter in kvaliteto vode 100%. Smo imeli napad alg, pa napad komarjevih ličink, pa motno vodo no čez čas pa se je vse umirilo in voda je sedaj kristal. Ob prvem napadu alg sem zlila v vodo nekaj proti algam (se ne spomnim več imena), seveda so alge izginile, ampak samo za kratek čas, potem pa so izbruhnile še bolj. Nekje sem prebrala, da je kriva pretopla voda, pa smo zadevo popravili z ventilatorjem ob črpalki, ki hladi oboje in ribnik smo poglobili na 1m globine. Za motnost so bili krivi gnilujoči cvetovi lokvanjev, odpadli listi, ... Med našim učenjem je najbolj trpela 1 riba, zato sem zelo ponosna, da je naša prva Zlatka živa še danes (sumim, da je tudi mama), prudružilo se ji je kar nekaj pajčolank in od letos so se v našo "lužo" naselile še 3 žabe. Redno nas obiskujejo tudi kačji pastirji ob robu pa si redno gasijo žejo tudi razni ptički.
Skratka veliko težav zna rešiti narava sama, če ji le prisluhnemo in ji njen ciklus omogočimo.
Evo pa še ena slikca :wink:

PS: Tamara ni za kaj :wink: , sem napisala tako kot je - še bomo rabil tvoje izkušnje :roll: , tako da sem zagovarjela tudi svojo rit :lol: btw, 100x hvala tudi tebi :!:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

Prve prigode in nezgode

OdgovorNapisal/-a ttoman » 04 avg 2004, 10:06

Ojla.

Klavdija! MEGA! :shock:

Hmmm... Sem nekaj časa tuhtal, ali bi to napisal, ali bi raje sramotno molčal. Bom kar napisal, da bodo bodoči "mokrovrtičkarji" na vse pripravljeni.
Naš ribnik je namreč začel dobivati prve porodne težave :). Pravzaprav smo to pričakovali, pa vseeno v teoriji malce pomisliš, ah, saj mene pa to verjetno ne bo doletelo. Sploh ker sem že toooliko o tem prebiral :D
No, kar kmalu se je pokazalo tisto, kar sem napisal prej - da namreč šele sedaj spoznavam, koliko še ne vem.
Prvo kot prvo, pri pozitivnih bakterijah, ki pospešijo nastanek bio filtra, smo naredili 2 napaki: stresli smo jih prezgodaj in v napačen konec filtra! Prezgodaj zato, ker je voda takoj prvi dan obratovanja imela v sebi še preveč klora, ki na bakterije vpliva vse prej kot dobro (glede na to, da smo z Gorenjskega podeželja, smo pač mislili, da v vodi ni kaj drugega kot... no... VODA! :):) ).
Druga napaka pa je bila plod neke zavajajoče informacije in smo substrakt z bakterijami stresli v filter tako, da jih je večino takoj odplaknilo direkt v ribnik in mislim, da jih je v filtru ostalo... Khamm... NIČ :oops: .
Voda je seveda te dni na poletni vročini kar precej pridobila na temperaturi, lokvanji še niso zunaj (no, eden je včeraj končno prilezel ven), obrobne in potopne rastline še niso razvite oziroma jih je še premalo... Rezultat? Motna voda, ki malce na belem ozadju (prod) potegne na nezdravo rumeno :evil:
Sicer moram reči da o kaki algini smetani ni sledu in tudi vidljivost je še kar na 80 - 100 cm, vendar vseeno. Sploh včeraj po hudi nevihti je bila slika "raja" kaj uboga :?
Trenutno imava potopljena dva biostabil regulatorja. To so v bistvu majhni kroketi, v katerih je brezovo lubje, ječmenova slama in ostale zadeve, ki naj bi vodo biološko hitreje uravnovesile. Aja, menda pomaga, če v vodo daš brezove veje - naravni biološki filter.
Z ženo sva tudi že naredila hec in poskusila s testerjem pogledat, kakšno "župco" imava po prvih 6ih dneh: PH: mega! 7,5! In potem se je veselje počasi nehalo: skupna trdota vode 10 (idealno 15), karbonatna trdota 10 (idealno 5, nikakor pod 5) in nitriti (NO2) tam nekje med 0,15 in 0,25 (idealno 0,0). Nekatere občutljive ribe (nisem še zasledil, katere bi to lahko bile) menda postanejo ubožice že pri 0,05 enote. Karbonatna trdota naj bi bila od skupne nižja vsaj za 5 enot.
No, ja. Zaenkrat nam je vsaj toliko prihranjeno, da vemo, da je potrebno lokvanjeve liste, ki so na tem, da bodo počasi odmrli, odstraniti še preden začno gniti.

Bodi dovolj zaenkrat.

Mogoče samo še vprašanje Tamari, katere ribe ima v svoji lužici in kako jih hrani?

Vas bom še obveščal o naših radostih in tegobah.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 04 avg 2004, 12:01

Zdravo vodojubci,
V našem ribniku so v glavnem zlate ribice in ena ilegalka, ki smo jo verjetno z rastlinami prinesli. Zgleda čisto tako kot zlata ribica samo , da je temno rjave barve. Hranimo jih sploh ne, pa so kljub temu iz dneva v dan večje. Filtrov nimamo, razen tistega minimalnega, ki je že vgrajen na pretočni črpalki in je tam samo zato, da ščiti črpalko(pretok-4000 litrov na uro). Voda je kristalno čista, samo ob robu se včasih naberejo nitaste alge, ki jih mehansko odstranjujemo. Vsa zadeva dela sama od sebe. V začetku smo tudi mi imeli porodne težave, tako da si lahko brez skrbi z malce potrpljenja se bo vse uredilo. Koi so mi zelo všeč ampak se za njih nisem odločila, ker me je strah, da mi bodo uničili rastline in kalili vodo-so namreč rastlinojedi. Koristne bakterije smo v vodo prinesli z raslinami iz potoka, čeprav je zadeva malce riskantna, ker lahko s tem v vodo zaneseš tudi razne škodljivce. Zato je moje priporočilo, da vse rastline iz narave(seveda jemljemo iz narave samo tiste, ki niso zaščitene) pred saditvijo dobro izplaknemo s čisto vodo.
Zanima me pa sledeče: z znanci smo veliko debatirali o koristnosti UV naprave in nekako prišli do zaključka(ni rečeno, da je pravilen), da lahko zadevica uničuje tudi koristne organizme tako, da na koncu izključuje sama sebe. Tvoje mnenje?

LP
Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

UV dodatki

OdgovorNapisal/-a ttoman » 04 avg 2004, 12:39

Ojla.

Glede (ne)koristnosti UV naprave težko kaj povem iz iskušenj, jo imam premalo časa. Menda pa se nam je od včeraj do danes voda precej izboljšala in zbistrila - vidljivost je spet do tal, 140 cm (tisti "baje" zato, ker sem jaz sedaj v službi in me žena, ki je na dopustu, skoraj vsako uro obvešča :D - kaj morva, sva pač nestrpna). Če vzamemo dejstvo, da je bila temperatura luže te dni tudi do okoli 28 stopinj, potem očitno nekaj deluje. :wink:
Vsaj v literaturi, po kateri sem jaz brskal, nisem zasledil, da bi bila naprava za druge organizme škodljiva, pa tudi vsi večji proizvajalci filtrirnih naprav jih imajo ali že vdelane v filtre, ali v svojem stalnem asortimanu. Vprašanje pa je, če vsi tudi ponujajo pravo razmerje med filtrom in UV aparatom.
Bom vsekakor obveščal sproti, kaj se dogaja z našo juhico.

Evo slikce še od mene.

LP, Tomaž
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a strobos » 05 avg 2004, 12:55

Pozdrav,

lepe slike. Mene še vedno zanima, če ima kdo kaj viška vodnih rastlin oz. kje bi jih lahko dobil?

Lp
strobos
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 64
Pridružen: 24 jul 2004, 22:56

Kje vodne rastline?

OdgovorNapisal/-a ttoman » 05 avg 2004, 13:05

Ojla.

Pred kakimi 14-imi dnevi ali malo več so v OBIju v Kranju dobili en vodni program. Imajo kakih 5 vrst lokvanjev (takrat, ko sem bil tam, so bili zelo lepi) in še nekaj drugih vodnih rastlin. Arboretum ima še kar precej vodne solato, z ostalim pa ni kaj prida založen. Kaj morš, sedaj ni sezona za to. Baje bo več spet nekje septembra. Aja, pa Tukano ma tudi še nekaj malenkosti.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron