Polži na vrtu

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 09 avg 2007, 10:53

Zadnjič sem na mail dobila od kolegice izredno zanimiv članek o polžih, vendar ga žal nimam več. V njem je bilo zapisano, da polži pridejo iz zemlje in da jim prav zaradi tega velikokrat tudi ovire niso problem. Tisti nekoliko bolj iznajdljivi, bodo lepo šli pod oviro in prišli ven pri rastlini, ter tako povzročili škodo.

Menim, da je tukaj kar nekaj resnice. Mi smo jim namreč nastavili kar nekaj ovir, od kozarčkov, do ostrega lubja, jajčnih lupin, žagovine in še kaj, vendar jih je še vedno nekaj prišlo do rastlinic. Zadnjič, ko sem pripravljala gredo za solato, pa sem prav v zemlji našla mlade polžke.

Te živalce pa so res prava nadloga. Naše Dature so tako lepo cvetele, ko pa sem prišla iz morja, pa sem videla, da so jim polži povsem razcefrali liste, sedaj listi zgledajo tako kod da bi jih udarila toča. Ufff, sem bila jezna, ko sem to videla. :x :x :x Takoj sem šla in okoli njih potresla bio zrnca in sedaj je že nekaj časa mir.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 23 jun 2007, 17:05
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a muha » 09 avg 2007, 11:42

Ne vem po kakšnem čudežu, ampak letos nimam polžev :D :D :D .
Doslej sem se vsako leto otepala s celo množico malih polžev, tistih brez hišice, ki "domujejo" v solati. Žrli so vse od solate do taget in dalij :twisted: . Letos jih pa vse do danes nisem našla skupaj deset.
Parkrat sem videla enega velikega s hiško, ampak tega sem pustila, ker je bil edini, pa še od tega sem čez nekaj dni našla le še prazno hišico.
Res ne vem, kateri dobri duh jih pobira. Ali pa je razlog v aprilski suši in se niso imeli možnost razmnožiti :?:
Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 13 maj 2008, 08:53

Mene pa zanima, če je kdo lani odkril kak nov način iztrebljanja polžev??

Pri meni so se letos že pojavili! In so mi že požrli lilije!
Zagotovo vem, da je najboljši način pobiranje in skrb, da nimajo nikjer sebi primernega "gojišča", t.j. vlažnih, zarastlih površin. Vendar res nimam cele večere namena pobirati to uničevalno svojat!

Uf, kako so mi nagravžni!

Vsak nasvet je dobrodošel!
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 13 maj 2008, 09:10

žabe, gosi, ježi in ptice so naravni sovražniki polžev. privabite te živali pa bo polžev zagotovo manj ;).
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a ikar » 13 maj 2008, 12:00

se pravi v gozd po ježe v mlako po žabe pa bo polžev manj. :D
ikar
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 27 jun 2007, 17:20
Kraj: kranj

OdgovorNapisal/-a lunca » 13 maj 2008, 14:36

sol in pobiranje :)
lunca
Guru
Guru
 
Prispevkov: 364
Pridružen: 17 dec 2005, 13:04
Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a pebili » 17 jun 2008, 09:30

jaz sem kupila brikete proti polžem (BIO) in ful pomaga !
pebili
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 17 jun 2008, 09:25
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Kajser » 17 jun 2008, 10:01

pebili je napisal/-a:jaz sem kupila brikete proti polžem (BIO) in ful pomaga !

Povej kaj več! Firma, cena, uporaba....
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a greeny » 17 jun 2008, 16:46

Mi uporabljamo MESAROL. So taka modra zrna, učinkuje pa izredno dobro, pa še bio je. Smo ga uvozili z Madžarske, vendar bi se najbrž moral tudi pri nas dobiti.

LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru
 
Prispevkov: 166
Pridružen: 08 apr 2008, 19:53
Kraj: MS-LJ

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 28 jun 2008, 22:58

Pri nas tudi uporabljamo Mesarol, samo ni bio, se ga dobi v vsaki vrtnarski štacuni. Je pa edina stvar, ki res ubije polže, ker čez dan se skrijejo in še preden se zaveš požrejo vse tagetise :?
Kalypsa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 29 nov 2003, 23:15

OdgovorNapisal/-a Danny » 21 jul 2008, 22:21

ma4 je napisal/-a:Mi smo rdeče polže prvič opazili pred približno 3-mi leti. Od takrat se je njihovo število enormno povečalo. Zdaj je že nevzdržno saj lezejo povsod. :x :x :x :x Kamor poledaš polž :evil: :evil: Poskusili smo s pobiranjem in soljnenje ampak je bilo neuspešno. Naenkrat smo narali približno 150-170 polžev.

Zanima pa me če pekinške race res pobirajo rdeče polže???


Race vrste indijska tekačica, so posebej prilagojene za pobiranje teh rdečih polžev, mislim da se dobijo tudi pri nas.

Lp
Polži - so tvorci humusa in tako odstranjujejo različne rastlinske in živalske odpadke.
V naravnem procesu presnove skrbijo za znosen raven razvoja glivic, alg in lišajev.
Danny
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 08 jun 2007, 13:37
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a orgonsi » 08 avg 2008, 10:15

tudi pri nas jih je kot rusov,
vendar pa sem v zadnjih treh mesecih, kolikor jih lovim in iztrebljam kot "Blade runner", da vsaka vrsta polža zahteva svoj pristop. Univerzalen pristop je sigurno
* kemični izdelki, kar jaz ne mislim kupit,
* domače živali: slepci, žabe, krti --- pride samo, če nam uspe narest pogoje (pri meni je kar nekaj slepcev, vendar zgleda kot da so slepi, oz. takrat ko polži jejo moj radič, takrat počivajo, ker je premrzlo (zjutraj)

Rdeči polži
* pobiranje, vsako jutro če se le da - jih občutno zmanjšamo
* posipam vsaketoliko gips okoli zelenjavne grede
* za njih imam gnojevko iz rdečih polžev (ko jih naberem jih vržem noter - vse kar je škodljivo, polže, koloradarje,..)

Sivi goli polži, Deroceras reticulatum
te so najbolj pasji, ker jedo tudi kolerabo, gredo znotraj zelja delajo luknje, če skrajšam, so glavni krivci za zmanjšan obseg (-50%) sadik letos.
za njih pomaga najbolj
* pivska veselica: odrezana plastenka, v katero damo 2cm piva, in jo zakopljemo zraven grede, kjer jih je največ. Včeraj sem spet popizdil, ko sem našel 3 glave kolerabe z luknjo na sredi. Danes jih že 10 plava v kozarčku. So zgleda pijančki.

Polži s hišicami
ti jedo Lazarje, vendar če jih ujamejo. Drugače se mi zdi, da ne delajo škode. Ko polivam z gnojevko iz lazarjev, pridejo naokoli in jih do konca razgradijo.
Kakšnega vržem nazaj v gozd, ali k sosedu. To je razlog zakaj pri nekaterih sosedih ni polžev. Ker jih vržejo na našo stran :D

Ker se ukvarjam tudi z bioenergijo, je zelo pomembno, da so metode kar se da življenjske, torej da živali ne ubijamo zanalašč, kot je to v primeru striženja na pol ali direktnega soljenja. Metoda s pivom (ali raztopino kvasa) je biodinamsko najbolj primerna, ker se pri tej metodi polži sami fentajo.

Drugače obstaja še ena biodinamska metoda, in sicer, pobiranje polžev, njihova upepelitev v peči z bukovimi drvmi ob ta-pravem času, ter posipanje s pepelom. Tukaj gre za prenos informacije o smrti polžev na površino grede, zaradi česar se ji živi polži izogibajo. Te metode so dokaj zahtevne, vsaj danes.

Tako upam, da sem dal par iztočnic za nove finte proti tem nadlogam. Moramo pa se zavedati, da se da živeti tudi s polži, če je zemlja pravilno uravnotežena. Do povečanja določene vrste pride vedno, ko je ravnovesje porušeno. To pa že posega na biodinamsko poljedelstvo, ki je trenutno za široke množice zaenkrat prekomplicirano.
lep pozdrav,

CB

*********************************
obišči: http://www.orgon.si/
orgonsi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 31 mar 2008, 12:04

še nekaj o polžih

OdgovorNapisal/-a Danny » 08 avg 2008, 20:46

Prvi pogoj za uspešno uravnavanje števila polžev je dobro poznavanje biologije teh tvorcev humusa v tleh, šele nato lahko pristopimo k uporabi posameznih metod. Njihovega števila pri množičnem pojavu nikoli ni mogoče zmanjšati z enim samim ukrepom. Kdor pozna biološki razvoj polžev, ve, da bo potreben dolg in potrpežljiv osebni delež pri njihovem zatiranju. Brez posebne trdovratnosti ne bo pričakovanega uspeha.

Popolno iztrebljenje velikega rdečega lazarja je nemogoče, in tudi ni zaželeno, saj ima EN par od 30-100 jajčec. Malo matematike: od 100 parov, če jih ima povprečno vsak par 50 jajčec, sledi naslednja (prva) generacija 5.000 polžev (2.500 parov) znova po 50 jajčec je (druga generacija) 125.000 polžev (62.500 parov), dobimo tretjo generacijo 3.125.000 polžev (1.562.500 parov) itd
Na srečo, očitno velika večina ne preživi :)

Če imate možnost so race najboljša rešitev, pobirajo namesto vas :) (Pekinška in Indijska tekačica). Za tiste, ki so obupali nad pobiranjem :wink: obstajajo tudi ograje proti polžem, ki preprečujejo dostop na vrt, slaba stran, preprečujejo dostop tudi koristnim živalim ali hroščem. Takšno ograjo je potrebno vzdrževati (košnja, čiščenje). Tukaj kako izgleda na nemški strani, sicer vam naredi to tudi kakšen klepar doma.
http://www.schneckenzaun.info/Montage.html
Ali električna ograja, ki odvrne polže, vendar ne škodi ljudem in domačim živalim.
http://www.eurocosm.com/Application/Pro ... ard-GB.asp

Če uporabljate kuhinjsko sol, v premislek, saj boste s tem zviševali slanost tal, kar lahko prinese več škode kot koristi.

V knjigi, ki sem jo že omenil je opisanih 18 ekološko fizikalnih metod in kar nekaj koristnih živali (Pekinška in Indijska raca, jež, vinogradniški polž, krastače, žabe, slepci, ptice (na žalost jedo raje polže s hišico kot golače), hrošč Brzec, ličinka kresnice in ostali hrošči.

In še za konec, opozorilo avtorja: "Neodgovorno početje bi tudi bilo, če bi ulovljene polže prenesli v gozd ali na kakšne druge zapuščene površine. Pomislimo, preden to storimo, na rušenje biološkega ravnotežja, ki bi ga s takšnim početjem povzročili."

Lp
Polži - so tvorci humusa in tako odstranjujejo različne rastlinske in živalske odpadke.
V naravnem procesu presnove skrbijo za znosen raven razvoja glivic, alg in lišajev.
Danny
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 08 jun 2007, 13:37
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 08 avg 2008, 20:56

Orgonsi, jaz pa sem uporabila preprost način: postavila sem tablo z napisom, da polže, ki si drznejo na moje grede, čaka gotova smrt! Zgleda, da se je izvršil prenos informacije o potencialni smrti in odslej je mir!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a orgonsi » 08 avg 2008, 22:34

ja to metodo sem pozabil povedat.
Eni uporabljajo specifične simbole, ob tem pa moraš "močno" prosit npr. polže, da si drugje najdejo svoje mesto. Podobno kot metoda s tablo.

Zgleda, da so moji slepi, oz. sem bil jaz slep do danes, da nisem videl malih sivih golih polžev, ti so ključni krivci za pogubo na mojem vrtu.
Zdaj vem, in vojna je v zraku, zmaga naj najboljši.
lep pozdrav,

CB

*********************************
obišči: http://www.orgon.si/
orgonsi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 31 mar 2008, 12:04

OdgovorNapisal/-a Problemcek » 18 avg 2008, 09:08

Ce bo komu koristilo, mogoce za drugo leto. Tudi mi smo naredili nekaj takega kot stara postaja :-)) ne res, kupili smo ograjo proti polzem, je precej nizka ima pa tak rob, da polzi ne morejo cez. Vem kaj je problem s polzi, ker so na mojem vrtu pojedli dobesedno vse, na petrsilj so sli!!!, letos pa zmaga, mogoce sem v vrtu v celem letu dobila 2 mala. Ce koga zanima mogoce poglejte v Bauhausu v Avstriji, bi skoraj morali imet.
Problemcek
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 19 dec 2007, 12:15

OdgovorNapisal/-a orgonsi » 04 sep 2009, 12:19

moje mnenje o polžih letos (2009)
Glede na to, da sem jih lani imel res morje in to samo na nekaj gredah, lahko za letos povzamem naslednje:

Zelo pomembna je tudi priprava gred
- spomladi, pozimi jih posipam s pepelom iz našega kamina,
- grede naredim dvignjene
- po sajenju še dodatno malo potresem pepel okoli gred,
- sadim manj navadne solate, ki je magnet za polže
- ob rob nekaterih gred sem posejal zeleno, ki jim zgleda smrdi.

Tako jih je bilo letos bistveno manj, v bistvu je bilo samo nekaj sivih, ki so verjetno prišli iz zemlje.

So pa letos na udaru mravlje, ki so imele veselico na fižolu. Da o osah ne govorim.
Zgleda, da se bo treba prilagajat na spremembe okolja, tudi na spremembe ravnovesja med vrstami, ki živijo okoli nas. S tega stališča lahko drugo leto zopet z neba padejo polži, s katerimi se mi res ne da več ukvarjati.
lep pozdrav,

CB

*********************************
obišči: http://www.orgon.si/
orgonsi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 31 mar 2008, 12:04

OdgovorNapisal/-a SAVINJČANKA » 18 jan 2010, 19:16

Ker je pač trenutno ker se tiče dela na vrtu "mrtva sezona", malo brskam po forumu, in sem naletela na tole debato. Odločila sem se, da napišem še svojo izkušnjo. Dragi moji, če imate le pogoje, si nabavite race!
Jaz sem si spomladi od sorodnikov "sposodila" parček za mesec ali dva, da bi mi pospravile rdeče nadloge. V začetku me je zelo skrbelo za moje rastlinice, pa sem kasneje ugotovila, da sploh ni tako hudo, razen nekaj solat in aloe, ki sta mi jo kar precej zdelala (mimogrede, ko sem jo umaknila iz dosega kljunov, si je neverjetno opomogla, in je še lepša kot prej), kar je majhna cena za to, da sem se rešila polžev praktično brez truda. Poleg tega smo se nanje vsi tako navezali, da sta postala hišna ljubljenčka. Septembra sta nas celo razveselila z devetimi rumenimi kepicami.
Na žalost se je zgodba končala tako, da je lisica pokončala gospoda, jaz pa sem v strahu za ostale družinske člane le-te vrnila sorodnikom, saj sem se bala, da se bo zver vrnila še po njih.
SAVINJČANKA
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 07 feb 2008, 10:22
Kraj: BRASLOVČE

OdgovorNapisal/-a fresia » 18 jan 2010, 20:30

Nekaj bi dodala na komentras Savinjčanke. Race, ki jedo te rdeče nadloge so primerne le, če je površina manjša. Po izkušnjah večih znancev, ki imajo večje površine in so v bližini vod, je teh nadlog res ogromno in race 14 dni res prebavlajajrdeče polže, potem pa ker pač velika količina polžev naredi svoje, začnejo izločati žive polže. Tako, da za velike površine race vsekakor niso primerne!
Sem pa sama ugotovila, ker so nas predlansko sezono zares brutalno napadli polži in so pojedli skoraj vse, da sem lansko sezono nasadila ogromno sivke (polž jo sicer je, a postane črn, torej umre in potem drugi ne hodijo v bližino) in ognjiča. V celi sezoni sem našla le kakšnih pet polžev- pa smo doma blizu reke. Race pa so le živa bitja in jim nebi rada privoščila tako neokusne hrane, menim, da si zaslužijo kaj boljšega, če se seveda da odstraniti polže z rastlinami, redno košnjo zelenice in urejenim okolje (redno odstranjevanje plevela predvsem okoli grmovnic).
Pa brez zamere :)
fresia
Guru
Guru
 
Prispevkov: 201
Pridružen: 17 jun 2008, 13:34

OdgovorNapisal/-a SAVINJČANKA » 18 jan 2010, 21:34

Race niso neumna bitja, in verjemi mi, da če jim polži nebi ugajali, jih pač nebi jedle. pri meni so vedno imele na voljo dovolj druge hrane, predvsem koruze in pšenice, pa seveda solato, tudi travo so pogosto cufale :wink:
Kot sem že napisali, so moji ljubčki postali pravi ljubljenčki, zato sem marsikatero opravilo na vrtu odložila, da sem jih lahko opazovala. Po vsakem dežju so dobesedno "znorele", kljunov sploh niso dvignile iz trave in niso jedle le velikih polžev, temveč predvsem majhne ličinke, tudi drugih nadlog. Kot zanimivost naj povem, da sem jo celo videla ujeti muho v letu.
Sicer je pa o tem kar nekaj napisanega na internetu, naprimer tule:
http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/1042286782

fresia, ne vem kaj naj bi zamerila, saj smo vendar na forumu, kjer vsak lahko svobodno izrazi svoje mnenje. :D
SAVINJČANKA
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 07 feb 2008, 10:22
Kraj: BRASLOVČE

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Polži
    Napisal/-a Akasha » 23 apr 2005, 18:32
    4 Odgovori
    5396 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a bučarka Poglej zadnji prispevek
    02 jun 2005, 15:51
  • Polži NOVO?
    1, 2, 3Pripete datoteke Napisal/-a jozekuch » 14 jun 2011, 09:58
    50 Odgovori
    34601 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a NatašaL Poglej zadnji prispevek
    26 maj 2017, 06:22
  • Jež na vrtu
    Napisal/-a NatašaL » 04 avg 2017, 22:57
    1 Odgovori
    4972 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a jozeg Poglej zadnji prispevek
    19 okt 2018, 17:40
  • škodljivec na vrtu
    Napisal/-a prosen » 08 mar 2007, 10:03
    2 Odgovori
    6845 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a muha Poglej zadnji prispevek
    08 mar 2007, 14:12
  • Mravlje na vrtu
    1, 2Napisal/-a šima » 18 maj 2009, 12:01
    29 Odgovori
    57573 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a martink Poglej zadnji prispevek
    05 sep 2010, 21:09

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost