Mravlje na vrtu

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a šima » 04 jun 2009, 17:22

Začetnica, a si poizkusila z tem Celaflor Ameisen mittel .
Pri meni se je izkazal za odličnega.
No ja mogoče imate v SG-ju bolj odporne mravlje.
Lep dan še naprej.

S.
http://oglar.moj-album.com
šima
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 16 jan 2009, 16:10
Kraj: vuzenica

OdgovorNapisal/-a Mesojedka1 » 04 jun 2009, 22:11

Pri nas imamo tudi mravlje, pa me zanima kako bi se jih znebila okoli/pri vrtnicah.

Lep pozdrav :?:
Mesojedka1
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 10 nov 2007, 11:56
Kraj: Šentpavel na Dolenjskem

Celaflor Ameisen mittel

OdgovorNapisal/-a lovro » 30 apr 2010, 17:11

A ve kdo, koliko je kaj strupen tale Celaflor Ameisen mittel? Npr. če bi ga potresel okrog malin, kjer je največ mravljišč. Najprej sem mislil, da ga ne bom rabil, po tem, ko sem se ročno lotil obiranja uši, kar res ni prijetno delo, in hkrati preganjanja mravelj, pa sem spoznal, da ni druge rešitve kot da izbrišem nekaj mravljišč. Sipal sem pecilni prašek, kar ni nič pomagalo, izkopaval mravljišča in jih prestavljal drugam. Mravelj je vedno več in vedno bolj nosijo vsepovsod uši. Mislim, da jih cimet ne bo motil, sploh če imajo pred očmi tiste sladke kapljice na zadkih teh preklemanih uši. Krop... s kropom raje ne bi kuhal korenin.
Tu se potem zaveš, da si ti na njihovem teritoriju in ne one na tvojem...
lovro
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 61
Slike: 1
Pridružen: 22 maj 2007, 22:49
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a m4ry » 27 maj 2010, 08:48

Pozdrav,

tudi meni letos na vrtu zelo nagajajo mravlje, pa tudi uši.
Danes bom poškropila cel vrt z pripravkom kopriv (1kg kopriv na 10L vode), če to ne bo pomagalo pa sem v neki knjigi zasledila da odženejo uši tudi pripravki iz česna in čebule, pa še kaj bi se našlo. Ko pa ne bo več toliko uši pa pomoje tudi mravelj ne bo več.

Lp :wink:
m4ry
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 26 maj 2010, 17:21

OdgovorNapisal/-a Lorelay » 18 jul 2010, 20:46

Res, da sem porabila dve vrečki cimeta ampak mravljice so se očitno odselile :P Nekaj dni je na mojem vrtu močno dišalo po cimetu, ker ga je moje dete potreslo tudi tam kjer to ni bilo potrebno pa je zgleda zaleglo, ker jih nikjer ni videti, celo okoli mini vrtnic ne :wink
Lorelay
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 18 sep 2007, 16:38
Kraj: Gorenjska

Re: Mravlje na vrtu

OdgovorNapisal/-a saškica » 05 sep 2010, 07:06

Mater, vi pa ste sadisti.Kako lahko uničujete cela mravljišča, pa mravlje, ki veljajo za eno najbolj pridnih živali.
Postavite se na njihovo mesto, pa boste videli kako je če vam nekdo uničuje dom, zarod in vse kar ste si ustvrili.

Saškica
saškica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 01 apr 2010, 19:39

Re: Mravlje na vrtu

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 05 sep 2010, 10:47

saškica je napisal/-a:pa mravlje, ki veljajo za eno najbolj pridnih živali...

...so nas učili v vrtcu.
Živi v sožitju z njimi, naj ti bo dom poln mravelj in polžev. Pa ne pozabi na komarje, ti so najbolj pridni. Naj ti brenčijo v spanju...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Re: Mravlje na vrtu

OdgovorNapisal/-a martink » 05 sep 2010, 19:42

Je že res, da vam mravlje uničujejo pridelek. in tudi sam sem jezen, ko mi nekaj kar načrtujem ne gre ravno po načrtu. A rad bi vas spodbudil k razmišljanju - namesto, da se enostavno zatečemo h kemičnim sredstvom in mravlje ter ostale škodljivce posipamo z takim in drugačnim strupom, uporabimo pamet. Dostop do informacij je današnji čas lažji kot kdarkoli prej. Nabavimo literaturo, pobrskajmo po internetu in poglejmo: kdo so ti nepridipravi, kako živijo , s čim se prehranjujejo in kdo se prehranjuje z njimi? Z cca. 30 minutno raziskavo ugotovimo, da so mravlje zelo pomembne živali, ki imajo razvito visoko socialno inteligenco, njihova hrana pa je raznolika: od rastlinskega materiala, nekatere vrste pa v svojih mravljiščih celo gojijo glive, torej so pravi mali kmetovalci. Z njimi se prehranjujejo dvoživke, plazilci, pajki, nekateri hrošči. Kaj nam to pomaga boste dejali?
V našem vrtu je prav tako kot v naravi pomembno kroženje snovi, zato je prav da le to kroženje vzpostavimo. V kolikor iz našega vrta izvzamemo en nivo prehranjevalne verige se nam celoten sistem podre in prihaja do prerazmnožitve ene ali parih vrst. Hrane je v vrtu v izobilju, predatorjev ni, mislim da mravljam ne moremo zameriti njihovega obiska v raju :)
Namesto, da se posvetite iskanju popolnega BIOKILL-a ter podobnih zadev se obrnite v naravo po nasvete. Res bo to malce dolgotrajnejša zadeva, a verjamem da bo občutek zadovoljstva, ko boste s svojim znanjem prelisičili naravo in zmagali veliko boljši pa tudi jagode in druge dobrine iz vrta bodo mnogo slajše kot tiste, ki ste jih pridelali z poceni nakupom 1kg pesticidov:) - to zna vsak. Zna vsak tudi to kar boste storili vi?
martink
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 04 maj 2010, 21:23
Kraj: Šmartno pri Slovenj Gradec

Re: Mravlje na vrtu

OdgovorNapisal/-a herman » 05 sep 2010, 20:23

a da bi nam pa skrajšal muke iskanja po internetu in kar napisal kako in kaj (mene zelo zanima) da ne bi uporabil biokill-a...če se ti da se že v naprej zahvaljujem !!!
herman
herman
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 02 apr 2010, 18:35
Kraj: CERKNO

Re: Mravlje na vrtu

OdgovorNapisal/-a martink » 05 sep 2010, 21:09

:) Hja, takole na kratko v parih minuah pa to ne bo šlo. V mislih sem imel predvsem to, da moramo gledati na vrt kot na ekosistem z čimboljšim kroženjem snovi. To pa pomeni, da moramo imeti prisotne tako producente hrane (rastline), porabnike te hrane (to smo v končni fazi mi, ampak tudi živali ki jim mi pravimo škodljivci), ter višje trofične nivoje - predatorje ali plenilce teh primarnih porabnikov hrane. Prav tako ne smejo manjkati razkrojevalci organskih snovi - MikroOgranizmi v zemlji -glive in bakterije.

Najprej je naša naloga, da v vrt privabimo predatorje škodljivcev : tako, da načrtujemo okolico samega zelenjavnega vrta na ta način, da jim zagotovimo primeren življenjski prostor: mogoče manjša mlaka za dvoživke ter kup kamenja za plazilce, ter del vrta, kjer trave ne kosimo. S tem bomo pomagali številnim ogroženim živalim, ki pa so v bistvu zelo koristne! Sam sem letos v vrtu postavil ribnik in moram reči, da se je število komarjev v okolici doma zmanjšalo - mogoče nekomu to zveni nelogično, a v zdravi mlaki, se komarji ne morejo razmnoževati, ker jih izključijo drugi bolj kompetitivni organizmi, kateri pa tudi polovijo ostale komarje ki pridejo od drugod - takšni organizmi so npr. kačji pastirji.
V glavnem, opazovanje, opazovanje in še 1x opazovanje in še en kanček literature - potem pa testiranje v lastnem okolju :) Pa bo, sicer počasi, vendar verjamem da bo pa obutek uspeha veliko boljši - to pa je poleg tega, da si pridelamo nekaj kvalitetne zelenjave sami verjetno tudi cilj vsakega vrtičkarja.

Torej "think outside the box" naslednjič ko naletite na problem! ;) Upam, da sem napisal nekaj dobrih iztočnic za razburljivo debato :)

pa lep pozdrav!

martin
martink
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 04 maj 2010, 21:23
Kraj: Šmartno pri Slovenj Gradec

Prejšnja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov