Paradižnik 2010

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Paradižnik 2010

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 14 jul 2009, 23:06

Pozdravljeni!

V preteklih dnevih, tednih... smo bili soočeni z izrazito vlažnim vremenom, kar je v teh dneh med pridelovalce paradižnikov privedlo žalost in bes.

Konkretno:
- soseda mi je pred 3 dnevi potožila, da ima uničene vse paradižnike, šel sem jih pogledat in spoznal : krompirjevo plesen (Phytoptora infestans),
- moji paradižniki (po v vrstu, pol v rastlinjaku) so takrat bili še zdravi
- 2 dni kasneje (včeraj ) sem to bolezen opazil že v svojem vrtu (v rastlinjaku ne); zažel sem ruvati najbolj obolele in obtrgavati ostale,
- pravtako je enaka bolezen na sestrinem vrtu - 100 m stran in še pri dveh sosedih,
- danes na tem forumu linana in cacti25 javljata, da tudi njun paradižnik propada zaradi krompirjeve plesni.

Glede na lansko izkušnjo, ko se je ta bolezen pri meni pojavila avgusta (torej na sredi sezone, ko smo že kar nekaj paradičnikov pobrali), vem, da ta bolezen pomeni 99% konec paradižnka v par dnevih.

Sicer sem svoje paradižnike redno obtrgaval, škropil (najprej 1x cuprablau in 1x antracol, potem 2-3 sodino škropivo).

Kakšen teden dni mi paradižnike že jemo, vendar glavnina še ni zrela, plodovi pa so že oblikovani, a še zeleni. Sploh Brandywine ima gromozanske plodove. Če bi bolezen prišla 10 dni kasneje, bi prve, druge balkone že skuhali in sezona bi bila skoraj rešena.

Zaradi vsega tega sem se danes odločil za drastičen ukrep:
- vsem paradižnikom v vrtu, ki so bolani in imajo že velike a zelene plodove, sem porezal vrhove. Do petka popoldan bo sončno potem bo zopet dež in ugodne razmere za to bolezen. Torej, upam, da bodo "obglavljeni" paradižniki v naslednjih 2,3 dneh zadnje moči potisnili v plodove, ki bodo upam dozoreli, še preden bodo zaradi bolezni počrneili/otrdeli.

Na neki www strani sem prebral, da tudi če je paradižnik pokrit, ni imun za krompirevo plesen. Upam, da bodo tisti v rastlinjaku in pod napuščem v loncih, zdržali čimdlje.

Predvsem po zaslugi Nadine imam letos cca. 20 sort paradižnikov. Sem danes v vrtu prav gledal, če je katera sorta imuna na to bolezen, pa je nisem našel.


Še obrazložitev naslova teme: paradižnik 2010

Glede na hitrost propada paradižnika okuženega s krompirjevo plesnijo in nezmožnost bojevanja proti njej (kolikor vem, nobeno škropljenje ne pomaga), bi bilo dobro najti sorte paradižnika, ki so imune proti tej bolezni (kot npr. jabolko Topaz, ki je imun proti bolezni škrlup).

Ker je zaradi interneta svet malo večja vas, se za leto 2010 potrudimo najti sorto (ali še bolje več sort) , ki je imuna na krompirjevo plesen (Phytoptora infestans).
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 02 jun 2008, 12:17
Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a lera » 15 jul 2009, 07:09

Se strinjam s tabo nadebudnez ampak a veš te trose nosi veter kar precej metrov naokoli tako da če ima sosed bolane jih boš imel tudi verjetno ti. Tudi jaz sem letos poskusno probala neka različnih paradižnikov po 1 ali 2 sadiki pa moram reči da so se slabše odrezali kot moje preizkušene sorte( volovsko srce, jabučar saint pierre in hainz) zato bom naslednje leto sadila tele moje klasične na eno stran hiše in poskusne na drugo stran( še dobro da imamo na obeh straneh vrt). Poskusni bodo verjetno samo kakšni bolj zgodnji, pa tudi ven jih bomo posadili še bolj zgodaj pa bo kar bo( letos smo jih 6 kom sadili cca 15.4.).

Je pa mogoče tudi precej odvisno od podnebja oz. od kje so semena ne vem?

Pa še na vreme moramo računati da bo lahko deževno, čeprav napovedjejo kar naprej da bo suša no pa saj vidimo kakšna suša je že dve leti zapored.

lp
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 jul 2009, 07:58

No, lepo se je začela sezona 2010 :roll:
Malce več optimizma prosim 8)
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a lera » 15 jul 2009, 08:25

Pomoje bomo samo malo predebatirali kako in kaj se bo kdo lotil sajenja paradižnika naslednje leto. Sicer pa vedno za dežjem posije sonce. Ampak jaz upam da bo letos tegalga dežja vsaj sedaj čim manj in bo čimveč sončka.
Kako se boš pa ti lotil naslednje sezone?

lp
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

Re: Paradižnik 2010

OdgovorNapisal/-a Med_Ica » 15 jul 2009, 08:39

nadebudnez je napisal/-a:Pozdravljeni!

Glede na lansko izkušnjo, ko se je ta bolezen pri meni pojavila avgusta (torej na sredi sezone, ko smo že kar nekaj paradičnikov pobrali), vem, da ta bolezen pomeni 99% konec paradižnka v par dnevih.



Tudi jaz sem imel lansko leto postavljeno diagnozo krompirjeva plesen , napadla je iz nenada in v dveh dneh je bilo vse bolano. Potem sem vse obtrgal in pošprical z enim pripravkom, ki sem ga dobil v kalii (imena ne vem se bom pozanimal naslednjič, ko bom tam, je bilo pa ene 5€ in je zadostovalo za 8 oskubljenih rastlin). Stanje se je nato vidno izboljšalo, bolezen je sicer ostala ampak sem s sprotnim trganjem obolelih listov in plodov uspel pridelati še kar nekaj paradajzkov.
Med_Ica
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 27 maj 2009, 18:15
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Pepe » 15 jul 2009, 09:31

lera je napisal/-a:Kako se boš pa ti lotil naslednje sezone?

lp

Planiram jih razpršiti po vrtu, vmes pa še ne vem kaj, itak se bom odločil v zadnjem trenutku. Verjetno pa jih bom en del tudi pokril, da ne bom več cvikal pred točo.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a labia » 15 jul 2009, 09:45

mislim, da je krivo to vreme z dežjem in nizkimi temperturami zadnja tri tedna in potem vmesni šoki na preko 30 stopinj. sedaj pa še jutranja megla. groza.
meni je tudi večina paradižnikov, ki so zunaj obolelo in je spodnja polovica rastlin pričela dobivati pike na listih, ki v nekaj dneh porumenijo in se čez nekaj dni posušijo. plodovi so seveda zeleni in bodo rabili vsaj še 2 do 3 tedna da vsaj malo pordečijo. kaj dosti upanja nimam, verjetno bo vse uzel hudič.
tisti, ki pa so v plastenjaku so bistveno boljši in bodo, kot kaže zdržali dlje, saj bolezni še nisem opazil. so pa plodovi ravnotako zeleni, rastline so 2 krat višje, žal imam pa probleme s to temperturo, ki se čez dan povzpne v rastlinjaku tudi do 38 stopinj. vedno je vsaj 5 stopinj več kot zunaj, kljub zračenju.
bo treba saditi najbolj zgodnje sorte naslednje leto in še te zgodaj februarja, da bodo aprila že lahko zunaj.
upajmo na boljši zaključek.
lp labia
labia
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 40
Pridružen: 23 maj 2008, 08:04
Kraj: na dolenjskem

OdgovorNapisal/-a bučarka » 15 jul 2009, 10:06

No, pri meni niti ni tako hudo. Pred dežjem (tedne nazaj) sem jih pošpricala s fungicidom (menda Ridomil) in so lepo preživeli deževno obdobje. Nekaj plodov je sicer gnilih spodaj, vendar so to povečini samo tisti ta prvi, ki so dobili "največ" dežja. "Novejši" so zdravi. O krompirjevi plesni pa ni niti sledu.

Je pa res, da smo imeli manj dežja, kot ostali (zahodno od mene), obenem pa tudi več od obalčanov.

Že "degustiramo" pridelke - paradižnike (Madara od Emkeya, včeraj je "padel" prvi Orange oxheart, pa Red alert...) in tomatillote (rumene). Kmalu bomo imeli pravo eksplozijo paradižnikov.

Tomatillčki so prava osvežitev in grejo dobro v promet.

PS: Narava je pač nepredvidljiva. Ne moremo imeti vedno idealnih pogojev. Sem tudi sama kakšno sezono izgubila ves pridelek še preden je kaj dozorelo, ampak zaradi tega nisem obupala in sem nadaljevala s svojim hobijem in preizkušanjem novih, okusnejših sort.

Še en nasvet, ki bo mogoče komu prišel prav: nedozorele paradižnike lahko vložite v kis - same ali pa v kombinaciji z drugo zelenjavo (srbska solata - korenček, zelje itd.). Tako smo jih mi pred leti "plasirali", ko je zaradi dežja šlo vse k vragu.
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

Re: Paradižnik 2010

OdgovorNapisal/-a Akasha » 19 jul 2009, 12:52

nadebudnez je napisal/-a:Ker je zaradi interneta svet malo večja vas, se za leto 2010 potrudimo najti sorto (ali še bolje več sort) , ki je imuna na krompirjevo plesen (Phytoptora infestans).


Jaz imam letos na vrtu med drugimi tudi sorto Legend od Thompson Morgan, za katero semenarska hiša oglašuje "odlično odpornost na plesen".

No, ti paradižniki so enako plesnivi kot vsi drugi.....toliko o tem.
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 28 mar 2005, 19:22
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost

cron