Balkonske rože in njihova zasaditev

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a rok.k » 29 apr 2010, 20:04

Lega je idealna za gojenje balkonskih rastlin, sončna in delno zaščitena pred padavinami. Lepšega si ne moreš želeti. Predvidevam, da imaš korita berz vodne rezerve, zato bodo 3 rastline v 6o cm koritih ravno dovolj, lahko tudi več, a bo gužva in potrebno bo veliko zalivanja. Glede rastlinic, ki ne smetijo, ja ta bo pa težka. Skoraj vse rastline ki cvetijo tudi smetijo.
Še želiš travnat videz potem v zasaditve vključiš seveda trave. Odsvetujem ti viseči bambus, ker je res močno žejen. Pasale bi perjenke, saj s svojimi klasi zares pričarajo videz travnika in plešejo v vetru. Za nezahtevne rastline veljajo tudi begonije majeva krila, bršljinke,...
Pri strukturnih rastlinah pa je izbir malo morje vendar se ponudba razlikuje od vrtnarije do vrtnarije. Pri sajenju ne pozabi na dobro zemljo, saj je denar vržen skozi okno če kupiš nekvalitetno zemljo in kvalitetne rastlien. Povprečna cena balkonske rastline pa je nekje med 1 in 2 evroma.
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a zabi » 29 apr 2010, 21:32

Rok in Nadja, res hvala za tako hiter odgovor. Glede smetenja sem imela bolj v mislih, da ne bo res kaj v prekomernih količinah pred vhod padalo
:wink:

Sicer pa bi si vsekakor želela vsaj polovičko, če ne tri četrtine cvetočih. Rok, a bi mi lahko napisal seznam ali vsaj možen nabor za recimo 15 sadik (lahko sta tudi po dve enaki, mogoče na vsako korito kaka strukturna) in kako jih naj dam v korito? Glede zemlje -- kako prepoznam kvalitetno zemljo oz so kakšne firme, ki izstopajo?

Seveda pa je dobrodošel tudi kak nasvet za dobri vrtni center na Štajerskem (ni nujno da je glih v MB).

Upam, da se bom lahko za vse te nasvete kako odolžila.
Lep večer
zabi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 apr 2010, 12:28

OdgovorNapisal/-a NadjaF » 29 apr 2010, 22:21

Jaz si privoščim še dolgotrajno 6 mesečno gnojilo za balkonske rože.V samokolnici zmešam malo vrtne zemlje,malo dobre zemlje,pa to gnojilo in napolnim korita.Ko sadim,pa v luknjo,kjer pride sadika,dodam še par zrnčkov gnojila.Baje pa je kljub temu treba tekom sezone,še dodatno gnojiti s tekočimi gnojili.
Ali delam prav,ali kaj grešim?
lp Nadja
NadjaF
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 19 apr 2010, 19:51

OdgovorNapisal/-a rok.k » 30 apr 2010, 08:32

Strukturne rastline: viseča moljevka, sladki krompir, dlakava perjanka, stipa, bičevje, dihondra, okrasne koprive, hojhera,deteljica .... te rastline boš zagotovo dobila v vseh rtnarijah.

Cvetoče: zmajeva krila, bršljinka, marjeta, bidens, skevola, pelargonija, bakopa, novogvinejska vodenka, fuksija, gavra.

Za zasaditev korit bi bilo res lažje, če bi si izrala določene barve v katerih naj bi bila zasaditev eno, dve... Čeprav se zdi da so neenakomerne zasaditve enostvne za načrtovanje, je resnica ravno nasprotna.

Dobra zemlja, vsak vrtnar ti bo priporočil svojo. Sam uporabljam Asef zemljo za pelargonije, preizkušeno je kvalitetna tudi zemlja N8, za ostale ne vem.

NadjaF: Kolikor sem seznanjem s predavanj in literature, je zelo ugodno, če v zemljo dodaš počasitopno gnojilo, a to naj nebi bilo dovolj za celoletno oskrbo rastlin s hranili. Sam jih dnojim s tekočim gnojilom. In sicer prve dva do tri tedne nič, saj je gnojilo že v zemlji, nato pa dozo gnojila, ki ustreza za določeno obdobje razdelim na vsak dan, tako da ob vsakodnevnem zalivaju tudi gnojim z majhnimi količinami gnojila. Se mi zdi da rožam tako bolj ustreza, saj tudi nam ne paše, da se najemo preveč potem pa stradamo.
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 30 apr 2010, 09:58

Rož še nisem kupila in še razmišljam.
Kot sem že pisla tu gor, bi varianto bršlank z pisanolistnim javorjem. Potem pa mi je mami rekla , če bi zraven bršlank eno belo rožo. Lani sem nekje videla cel balkon rdečih bršlank vmes pa neko belo cvetočo strukturno, cvetovi so bolj štreli sem in tja. Ali iz tega čudnega opisa kdo prepozna to rastlino?
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 17 jan 2008, 12:54

OdgovorNapisal/-a rok.k » 30 apr 2010, 11:15

Bele viseče rastlie so: Grobeljnik, bakopa, skevola, verbena, bela bršljinka, bolivijska begonija, viseči rman...
Glede na skop opis bi bilo težko najti pravo rastlino, morda bi bila to skevola, a nima veliko cvetov, tudi verbena bi ustrezala vpisu a ne vrjamem da je bila v kombinaciji z bršljinkami.
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a zabi » 03 maj 2010, 12:00

Rok, še enkrat hvala za imena rož. Sem malo pobrskala po spletu in mislim, da lahko sedaj grem v vrtnarijo precej dobro oborožena :wink:

Sicer pa sem pogledala slike na povezavi http://pvd.kalpot.com/index.php?s=bb543877 ki jo je dala Nadja. Ker seveda rož ne poznam tako dobro, bi me zanimalo za katere rože gre na naslednjih slikah (1 - roza, 16, 18, 27 - viseča strukturna, 33, 35 - desna zelena, 47 - stoječa vijolična, 54 - stoječa rumena, 59 in na 60)?

Mislim, da bo to kar se tiče vprašanj z moje strani vse -- potem pa v akcijo in enkrat tekom poletja pripnem kakšno slikico s končnim "izdelkom".

Hvala vsem še enkrat pa čim lepše in cvetoče vrtove, balkone!
zabi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 apr 2010, 12:28

OdgovorNapisal/-a rok.k » 03 maj 2010, 13:19

1 roza je ena izmed sort visečih petunij.
16 različne sorte milijon zvončkov
18 različne sorte modrih čudežev (skevola)
27 rumenolistna pijavčnica
33 grobeljnik, hojhera, gavra, mleček, petunija
35 sladki krompir (batata)
47 nemzija
54 helenium
59 geranija, viseči bambus,
60 pelargonije, lobelija, sonček
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a timmkara » 04 maj 2010, 11:49

Pozdravljeni!
Prosila bi vas za kakšen nasvet pri zasaditvi balkonskih rastlin.
Imamo dva balkona enega obrnjenega na VZHOD in drugega na SEVER, oba sta malo zaščitena s streho vendar pa so rastline še zmeri izpostavljene dežju.
Letos bom kupila nova korita z vodno rezervo, nisem pa se še odločila ali bodo 60 cm ali 80 cm korita.
Zmislila sem si za en balkon rdečo-rumeno kombinacijo in sem že kupila polne rdeče bršlinke (za eno korito dve bršlinki) in bidens (za eno korito en bidens) in za drug balkon rdečo-belo kombinacijo zopet rdeče bršlinke in pa grobelnik (ne vem če sem prov napisala)
kaj predlagate katere rastline bi še šle zraven da bi malo popestrila zadevo.
Hvala že vnaprej za nasvet.
timmkara
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 maj 2010, 10:24
Kraj: tržič

OdgovorNapisal/-a rok.k » 04 maj 2010, 15:18

Živjo, vse je odvisno od tega kakšna korita boš kupila ter koliko rastlun želiš v njih.
Rdeča polnjena bršljinka ni ravno najboljša izbira za na lege izpostavljene padavinam. Če je ras malo zaščiten balkon bo uspevala, drugače jo večdnevno deževje kar močno zmatra. Bidens in grobeljnik, lepa izbira, vendar znata biti rastlini muhasti. Grobeljniku paše sončna lega, je pa to rastlina za korita z vodno rezervo, saj je močno žejna. Pri bidensu moraš biti pozorna na pojav uši, glede na to da si kupila polnjene bršljinke, moraš imeti v rokah tudi škarje, saj so polnjene bršljinke bolj počasne rasti in se lahko zgodi, da jih bidens zamori.
Sam bi ti svetoval da poleg kupljenih rastlin posadiš še rastline v ozadju, ki bodo rasle navzgor. Naprimer trave (bodlica, ki ne zraste previsoko), če je dovolj zaščite pred padavinami pelargonije,....
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a timmkara » 04 maj 2010, 18:21

Hvala za tako hiter odgovor.....
Vidim da sem kiksnila z nakupom teh polnenih bršlink, samo zdej je kar je....
Koliko rožic se lahko posadi v 80 cm korito? Ko sem kupovala sem planirala da bosta šle v eno korito dve bršlinki in grobelnik bi se držala vašega nasveta in dokupila še travo kaj pa pelargonija bi morala biti bela ali kakšne druge barve glede na to da sta že rdeča in bela barva in bi šla mogoče kakšna druga rožica namesto pelargonije? Kaj pa v tistih koritih kjer bi ble bršlinke in bidens bi šla tam tud pelargonija za travo sem pa že trdno odločena da jo kupim....
Še enkrat hvala za pomoč....
timmkara
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 maj 2010, 10:24
Kraj: tržič

OdgovorNapisal/-a rok.k » 04 maj 2010, 18:40

V kvalitetno 80cm korito z vodno rezervo bi šlo z lahkoto 6 rastlin, naprimer 3 spredaj, 3 zadaj, ali pa 4 spredaj, dve zadaj. Tudi tri spredaj in dve zadaj bi bilo dovolj, bo več prostora. Če boš sadila pelargonije, potem bi poleg rdečih bršljink in belega grobeljnika posadil bele pelargonije, ali pa rdeče v enaki barvi kot cvet bršljinke. Poleg bidensa bi posadil rdeče pelargonije, ali pa tisto novvo sorto z nežno rumenimi cvetovi, če jo sploh kje imajo.
namesto pelargonij bi morda lepo pasale tudi begonije zmajeva krila in sicer v beli barvi, ki je bolj kompaktna kot rdeče in rožnate.
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a NadjaF » 04 maj 2010, 20:47

Tudi jaz sem letos na novo zasledila nežno rumene pelargonije.Spraševala sem po vrtnarijah...nekje so jih imeli lani,nekje tri leta nazaj in na vprašanje,zakaj jih ne dobavljajo več,sem dobila odgovor,da se ne obnesejo.Morda lahko kdo,ki jih je že imel,pove kaj več.
Preko spletne trgovine Kurbus se jih lahko dobi: http://193.77.56.67:81/kurbus_b2c_items.aspx

Njihova osnovna stran: http://193.77.56.67:81/kurbus_b2c_items.aspx

lp Nadja
NadjaF
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 19 apr 2010, 19:51

OdgovorNapisal/-a NadjaF » 04 maj 2010, 20:48

Izberi-rastoče rastline
NadjaF
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 19 apr 2010, 19:51

OdgovorNapisal/-a timmkara » 06 maj 2010, 16:49

Rok..... kapo dol.... si strokovnjak na tem področju, sem pogledala še malce druge teme in vidim da maš fantastične zamisli prav škoda da nisem našla tega foruma preden sem kupovala rožice....
Prosim pomagaj zdej še meni tole skombinirat torej kupila sem 8 korit(80) z vodno rezervo za oba balkona...
Doma imam 16 bršlink in 4 grobelnike in 4 bidense nisem še kupila zmajevih kril oz. pelargonij kot si mi svetoval, ker ne vem kako naj to posadim ...
pa še to.... misliš da bi šla vmes kakšna kopriva al pa deteljica al bi blo že preveč natlačeno....
Hvala
timmkara
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 maj 2010, 10:24
Kraj: tržič

OdgovorNapisal/-a rok.k » 06 maj 2010, 21:32

Ja, glede na to kar imaš že kupljeno, bi posadil v vsako korito po dve bršljinki, med njiju pa na en balkon grobeljnik na drugega pa bidens. Pelargonije bi sadil le v primeru če je balkon res zaščiten pred padavinami. Kopriva bi bila lepa popestritev zasaditev. Sam bi naprimer v koritu z bidensom uporabil tisto z rumenimi listi. Dal bi jo na sredino potem pa na obe strani še po eno rastlino. Deteljica, bi tudi pasala v zasaditev, vendar ne vem katero misliš saj jih je več vrst.
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

Re: Balkonske rože in njihova zasaditev

OdgovorNapisal/-a suny16 » 02 maj 2012, 23:02

Super forum, tudi sama sem ga ravno zasledila, zdaj, ko sem tudi jaz začela s sajenjem balkonskih rastlih :) . timmkara imaš točno tako kombinacijo, kot jo sama ponavadi izberem: Bršljanke + Grobelnik :) Pri meni se res krasno obnese. Bršljanke ponavadi tako zrastejo, da je treba korita privezati na balkon, da ne popadajo na tla :D Drugače se mi zdi pa ideja s koprivo zanimiva, mogoče bom tudi jaz poizkusila :)
http://vrtnarjenje.blogspot.com/ :)
suny16
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 02 maj 2012, 22:44

Re: Balkonske rože in njihova zasaditev

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 maj 2012, 16:03

Jaz sem pa čisto preklopila iz okrasnih rastlin na uporabne in v koritih gojim večinoma viseče paradižnike, ki so lepi, ko cvetijo in plodijo, odganjajo mrčes in še koristi imaš od njih. V loncih pa kraljujejo čiliji, paprike in jajčevci. Vse skupaj je zelo zeleno in bujno, cvetoče in lepo, ko pa se barvajo še plodovi, je vse skupaj še toliko lepše...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Re: Balkonske rože in njihova zasaditev

OdgovorNapisal/-a simončica » 13 maj 2012, 23:51

evo še moj košček... vsako leto se že dva meseca sprašujem kaj bom dala na okna... Letos se selimo v novo hišo, kjer je stara fasada, zato morajo biti rožice še bolj izstopajočih barv. Lega je južna, tako, da sem izbrala naslednjo zasaditev:
v metersko korito sem dala
..............bela cinija .. oranžna gerbera .. rumena suha roža .. oranžna gerbera ..bela cinija
okrasni sladek krompir ...................................................................... okrasni sladek krompir
.....................rumeni milijon zvončki oranžni milijon zvončki rumeni milijon zvončki


Iskala sem akalifo, pa je na žalost nisem našla...

Imam še eno manjše korito, kjer je med dvema belima visečina bidensoma rdeča suha roža, ter dva čebrička lesena, v katerih so oranžna lantana, pisanolistna kopriva, oranžni milijon zvončki, oker visoka dalija, batata,... Če najdem v vrtnariji, bom dodala še rumeno zajčjo deteljo...

Prilagam še slikice, kjer še ni celtna zasaditev.

Kakšen komentar? Vem, da je suha roža žejna, bomo videli, kak se bo odnesla...

Mi pa trenutno dela probleme (že!) neka nočna živalica, ki pridno grizlja listke in cvetke batate in milijon zvončkov, grrrr Že imam kupljen špric, upam, da pomaga.

Lp, Simona
simončica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 14 feb 2011, 14:41

Re: Balkonske rože in njihova zasaditev

OdgovorNapisal/-a simončica » 14 maj 2012, 00:12

Evo, sem našla še slikice:

Grrr, ne gre :( Prevelike ;( Pa sem se hotela malo považit :wink:

So na tej strani :

http://www.mojalbum.com/simoncica/rozice-2012/foto/19697532
simončica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 14 feb 2011, 14:41

Prejšnja

Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Ime rože
    Pripete datoteke Napisal/-a okip32 » 14 feb 2006, 11:25
    4 Odgovori
    4487 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a okip32 Poglej zadnji prispevek
    17 feb 2006, 12:24
  • Ime rože
    Napisal/-a Zup » 30 maj 2008, 11:06
    3 Odgovori
    5416 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Zup Poglej zadnji prispevek
    31 maj 2008, 11:06
  • Rože v pisarni
    1, 2Napisal/-a Andrej » 27 okt 2003, 11:52
    28 Odgovori
    23615 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a sasok Poglej zadnji prispevek
    16 avg 2009, 21:03
  • Pisarna in rože
    Napisal/-a Pupy » 20 okt 2005, 12:11
    3 Odgovori
    6441 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a stara Poglej zadnji prispevek
    05 nov 2005, 21:41
  • ROŽE ZA V KOPALNICO?
    Napisal/-a INES.REBEKA » 09 avg 2006, 22:26
    3 Odgovori
    6038 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a INES.REBEKA Poglej zadnji prispevek
    10 avg 2006, 23:02

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron