Sorte paradižnika

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Sorte paradižnika

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 jul 2007, 08:54

Tole temo odpiram, ker opažam, da nekateri gojite precej različnih vrst paradižnika in bi bilo koristno, da izmenjamo izkušnje, ki smo jih imeli z različnimi sortami. Prosim, da opisujete lastne izkušnje. Začenjam z nekaj mojimi:

Tigerella: rdeče-oranžno pisan paradižnik, plodovi manjši-srednji, obilno rodi, zgoden, rad poka. Je zelo okusen, je pa bolj voden, ima malo mesa. Priporočam par rastlin v vrtu, nikakor pa ni za glavni pridelek.

Black Russian: ena najokusnejših sort. Mesnat, debeli plodovi, obilno rodi, srednje zgoden. Precej odporen na hladno vreme, vendar v dežju rad poka. Zelo priporočam.

Arletta: srednjeveliki zdravi plodovi, zgodnja sorta, zelo odporen proti boleznim, žal pa je okus povprečen.

Momotaro: če gojite paradižnike za slikat, potem je to prava sorta. Najlepši paradižnik, kar sem jih kdajkoli gojil. Okrogel, brez vsakih napak, rahlo vijoličen, srednje velik. Okus je zgodba zase – ima zelo malo kislin in veliko sladkorja, lahko bi rekel, da je podoben črnemu, vendar z manj kisline. Je zelo mesnat z malo semena. Srednje zgoden, rodi povprečno. Priporočam.
Slika

Stupice: po mojih izkušnjah najzgodnejša sorta. Vsekakor pa najokusnejši med zgodnjimi. Plodovi so v povprečju 5 cm debeli, rodi obilno in ne poka. Ni ravno mesnat, ni pa tudi voden. Vsekakor priporočam par rastlin v vrtu za zgodnji pridelek.
Slika

Subarctic plenty: ni tako zgoden, kot ga reklamirajo, je pa vseeno med prvimi. Determinanten (ne potrebuje opore in se razveja kot grm). Izredno roden, jaz sem na sadiko pridelal 5 kg paradižnikov. Malo manjši plodovi, je pa mesnat in dokaj okusen. Dober tudi za vkuhavanje. Ker je determinanten rodi naenkrat (v 2-3 tednih), potem pa ga lahko izpulimo. Zelo priporočam za gojenje v velikih posodah, v vrtu pa potrebuje več prostora od nedeterminantnih, okoli meter na sadiko.

Toliko zaenkrat.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Pepe » 05 avg 2007, 08:14

Brandywine: na internetu ponujajo več zvrsti te sorte, jaz sem ga nabavil pri thompson-morgan. Srednje zgodnja sorta z zelo velikimi plodovi. Večji imajo okoli kile. Izredno mesnat in ima zelo malo semen. Rodi obilno. Okus spada v najvišjo kategorijo, lahko se kosa s črnimi. Vsekakor sorta, ki jo bom še gojil.
Slika

Persimmon: seme sem dobil gratis in ga sam ne bi kupil, ker me dosedaj še nobena rumena sorta ni prepričala. Posadil sem dve sadiki samo zato, ker ni čisto rumen in je bolj oranžen in ker so ga reklamirali kot najokusnejšo oranžno sorto. Pa so se moja pričakovanja žal izpolnila. Sam paradižnik je sicer zelo lep, z ogromnimi mesnatimi plodovi in tudi rodi obilno, ampak okus je povprečen. Je pa hecno, ko iz njega narediš omako in je čisto take barve kot marelična marmelada.
Slika
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Pepe » 27 sep 2007, 09:37

Sezona je končana in absolutni zmagovalec letos je momotaro. Pravi okus so razvili šele proti koncu sezone. Naredi božansko omako, v solati pa je tako sladek, da je zadnjič moja žena šla preverjat, če ni slučajno namesto soli potresla sladkor.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a nasha » 27 sep 2007, 10:32

No tale momotaro bo sigurno med mojimi sadikami v prihodnjem letu.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a Akasha » 30 sep 2007, 18:15

Gojila sem Cherokee purple, za katerega pa naši pravijo,da jim ni všeč, ker izgleda nekako rjavkast in ima baje čuden okus. (jaz ne jem paradižnikov,zato sama ne morem oceniti) Poleg tega je precej občutljiv za paradižnikovo plesen. Plodovi so pa bili veliki.
Te sorte ne bom več gojila.

Druga manj običajna sorta na našem vrtu je bila pa Yellow punch, ki je obrodil IZJEMNO obilno. Plodovi so bolj oranžni kot rumeni in so manjše podolgovate oblike kot nekatere italijanske sorte. Naši pravijo,da je dobrega okusa in glede plesni jo je odnesel malo bolje kot Cherokee purple.
Tega bom pa še gojila v prihodnje.
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 28 mar 2005, 19:22
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zupka » 16 jan 2008, 17:29

Mene pa nekaj zanima, kako visoko obtrgujete liste od paradižnika. Nekje sem prebrala do se listi trgajo do tistega grozda, pri katerem so se razvili že vsi plodovi iz cvetja. Jaz včasih tako, drugič pa puščam paradižnik bolj poraščen. Če je paradižnik "bolj gol" tedaj hitreje zori, sadike so pa delujejo oskubljeno. Nisem pa opazila, da bi bil paradižnik zato kaj bolj bolan.
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 13 jun 2006, 21:29
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a jan24 » 16 jan 2008, 18:00

Eno vprašanje:
Zadnja leta se pojavlja grozna suša, katero okrepi še pripekajoče celodnevno sonce; vrt je zelo odtekljiv in niti zalivanje ne pomaga več; na koncu pa se pojavi močan naliv in vsi paradižniki popokajo.
Katera sorta paradižnika zelo dobro prenaša sušo (imel sem že marmande, volovsko srce, monte carlo, cigliegino(- prenašajo sušo, vendar so plodovi majhni) in še veliko drugih sort)?

p.s.: letos sem s potovanja prinesel pritlikavo sorto pelata, ki naj bi zdržala močno sušo in toploto, vendar nevem če mu bodo pogoji pri nas ugajali- predvsem zaradi bolezni

Torej ali kdo pozna sorto paradižnika, ki dobro zdrži sušo ali pa obrodi v čim krajšem času?

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 jan 2008, 18:31

Evo, bom še jaz opisala nekaj mojih leošnjih favoritvov. Kasneje dodam še kakšnega...

Green Grape:
Rastlina je precej nizke vendar bujne rasti in zelo rodna. Plodovi so majhni kot sliva, jantarno zeleni ob zrelosti, tenkomesnati in rahlo vodenasti. Plod ima veliko sladko kislega soka. Okus je svež, saden in zelo okusen. Po mojih ocenah je to eden boljših češnjevih paradižnikov.
Tole so zreli plodovi:
Slika

Red Berry:
Moj lastni križanec, starši so ‘Sungold’ in ‘Sweet 100’, sorta mi rodi vsako leto enake potomce in je stabilna. Rastlina je zelo bujna, zraste tja do dveh metrov in je precej odporna na bolezni. Rodi ogromno oranžno rdečih izredno sladkih plodov, proti koncu sezone je na eni sami vejici do 200 plodov, najboljše se obnese ko je pokrit, takrat rodi do novembra oz.do prvega močnejšega mraza.
Tu je fotka cvetnega nastavka:
Slika

Tole je vejica nezrelih plodov:
Slika

Black Prince:
Rastlina ni preveč bujna, vendar zelo lepo rodi. Plod je temno rdeč do rjav z temnozelenimi rameni, mesnat, vendar sočen. Sok ima precej kisline, vendar se lepo ujame z zelo sladkim okusom mesa, kar je zame en najbolših okusov pri paradižnikih. Opisala bi ga kot kompleksnega in rahlo dimastega…
Dozorel plod:
Slika

Tu je še prerez istega ploda:
Slika
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 18 jan 2008, 18:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 jan 2008, 18:45

Jan, tebi predlagam kapljično namakanje kombinirano z zastirko, najbolje kar organsko. Cev za kapljično namakanje je cenovno zelo ugodna, nisem čisto prepričana, a mislim, da stane meter 9 centov...

Glede na to, da imaš izredno odcedna tla, bi ti priporočila čimvečji vnos organskih snovi( preperelega hlevskega gnoja, komposta, jesensko zeleno gnojenje,...)

Še ena stvar pomaga proti pokanju plodov: senčenje, še posebej na Obali. Plodovi se čez dan pregrejejo in če jih povrh tega še zalijemo (ali če pade dež), pride do temperaturnega šoka, ki povzroči pokanje povrhnjice, ker se rastline prehitro ohladijo. Tako v povrhnjici nastanejo tenzije, ki jih celice ne zdržijo... Za senčenje je uporabna kar mreža proti pticam, napeta na nekaj kolov. Tudi to ni prevelik strošek, paradižnike pa zaščiti tudi pred lažjo točo.

Sortni izbor je pri nas zelo skromen. Prodajajo kak pelat, volovsko srce, Arleto, Optimo, Heinz, kak neznani češnjev paradižnik, potem pa se počasi že konča. Najbolje, da si semena naročiš preko neta, tam dobiš vse možno...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 jan 2008, 20:00

Zupka, tudi jaz rada svoje sadike precej oskubim. Potrgam pa vse liste do prvega cvetnega nastavka, takoj ko ta zacveti. Opazila sem, da to pripomore hitrejšemu dozorevanju plodov in večji zračnosti v rastlinah, posledično pa tudi zmanjšanju pojavljanja bolezni.
Vendar me na vsake toliko časa 'piči', da pustim rastline čimbolj pri miru in takrat obtrgavam samo zalistnike pri vrhu rastline. Nisem opazila večjih razlik pri obeh načinih vzgoje, morda 'oskubljene' rastline malce pozneje (nekaj dni) zbolijo kot tiste neoskubljene...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Pepe » 16 jan 2008, 20:16

Moj sosed paradižnikov nikoli ne skubi niti trga zalisce, poleg tega pa jih ima še posajene skoraj v senci. Zdrave pa ima bolj od mene, ampak ko jih enkrat napade fitoftora so takoj vsi črni. Jaz sem jih tudi včasih skubil, pa tega ne počnem več, režem le obolele liste. Ne morem pa z gotovostjo trditi, da je moj način boljši. Bom letos pol paradižnikov oskubil, pol pa ne in javil rezultate.
Je pa zelo zelo pomembno, da ne hodimo v paradižnike, ko so listi mokri. Takrat se jih ne smemo dotikati za nobeno ceno, isto je s kumarami in kot sem slišal tudi s trto.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Maychika » 28 jan 2008, 11:21

Mene pa zanima, če se lahko iz teh uvoženih sort paradižnika tudi pobere seme in se ga ima za naslednje sezone.Ali moram vsako leto kupovati iste fensi sorte.
Nimam še izkušenj z nabavo preko spleta, do sedaj sem sama vzgajala samo tiste domače sorte.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a tadi » 28 jan 2008, 11:25

A slučajno kdo pozna? Paradižnik, ki izgleda kot paprika, a ima okus po paradižniku. Znotraj je "prazen", kot paprika, a semena so kot pri paradižniku.
tadi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 28 jan 2008, 11:21

OdgovorNapisal/-a Pepe » 28 jan 2008, 11:37

Maychika, semena lahko pobiraš iz vseh paradižnikov, ki niso hibridi. Lahko tudi iz hibridov, samo potem so potomci različni od starševske rastline, pa tega ne delamo, ker vsak rad ve, kaj mu bo zrastlo.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a peaceful » 28 jan 2008, 12:33

Nekaj me zanima. Kako veš, da so ti v vrtu nastali hibridi? Recimo, da imaš v vrtu več vrt paradižnika, posajenega mešano. Bodo sigurno nastali hibridi?
peaceful
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 01 nov 2007, 22:18

OdgovorNapisal/-a Maychika » 28 jan 2008, 12:53

Ali to pomeni, da moram vsako leto kupiti nova semena.Te domače sorte, ki jih sedaj sadim mi vsako leto lepo rastejo le, da bi mogoče lahko rekla, da so plodovi malo manjši.
Bi pa tudi od koga odkupila kakšne fensi semenčka paradižnika, bom prva na vasi :lol: ,če bom imela kakšno novo sorto.
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a frenky » 28 jan 2008, 13:40

Hibridno seme je potrebno kupiti vsako leto novo. :cry:

Seveda če želiš imeti vse sadike izenačene kakovosti tudi drugo leto.

Prednosti hibridne sorte je izenačenost, izražen hibridni vigor in zaščita semenarske hiše, ker potrebuješ vsako leto novo seme.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Maychika » 28 jan 2008, 13:49

:cry: Kaj čem, sem se pa nekaj novega naučila 8)
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Pepe » 28 jan 2008, 15:03

Od paradižnikov omenjenih v tej temi je hibrid samo momotaro. Iz ostalih lahko mirno pobiraš seme.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a frenky » 28 jan 2008, 15:21

Problem je v tem, da imamo ponavadi sadike paradižnika posajene skupaj in med njimi pride do opraševanja. Pri rastlinah se tako vsako leto kaže kakšna nova lastnost (dobra ali slaba) in čista sorta se izgubi.

Če želiš 'čisto' seme lahko sam oprašiš cvet. Na cvetu, ki bo mati potrgaš prašnike in nato za oprašitev uporabiš pelod druge rastline iste vrste. Prašnike potrgaš predano postanejo funkcionalni, da se izogneš samo oprašitvi.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

Naslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov