Sorte paradižnika

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a babaco » 28 jan 2008, 15:45

Arletta F1 je tudi hibrid,vsaj tako piše na vrečici. Sem že pobral seme iz njega in ponovno sejal pa ni bilo opazne razlike.
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 27 okt 2007, 19:03
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a frenky » 28 jan 2008, 15:52

Po enem letu težko sodiš :P

Vsako leto do slabše, nekatere lastnosti se izražijo prej druge kasneje.

Ni pa nujno, da gre vedno na slabše :wink:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leont-i » 28 jan 2008, 15:57

babaco je napisal/-a:Arletta F1 je tudi hibrid,vsaj tako piše na vrečici. Sem že pobral seme iz njega in ponovno sejal pa ni bilo opazne razlike.


To ugotavljam tudi jaz. Že večkrat sem posejal seme pridobljeno iz plodov hibridnih paprik in paradižnikov in nikoli nisem opazil razlike.
Morda pa z deklaracijo, da gre za hibridno seme, le povišujejo cene
semen. Kdo ve? :shock:
Le kako pridelovalcem semen uspe pridelati tako velike količine hibridnih semen, ko vemo kako se pridela. :lol:
Uporabniški avatar
Leont-i
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 21 jan 2008, 12:06

OdgovorNapisal/-a babaco » 28 jan 2008, 16:03

Sem probal samo enkrat,ko tega semena ni bilo za kupiti v semenarni. Drugače ta hibrid kupujem vsako leto. Z njim sem namreč izjemno zadovoljen. Je eden najbolj odpornih. Tudi ko je zelo zrel ostane kompakten. Okus pa povprečen. Ja ko pobereš seme iz hibrda pa nikoli ne veš.
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 27 okt 2007, 19:03
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a Maychika » 29 jan 2008, 06:32

Pepe je napisal/-a:Od paradižnikov omenjenih v tej temi je hibrid samo momotaro. Iz ostalih lahko mirno pobiraš seme.




Ali je možno, da sem včeraj v naši semenarni videla seme tega Momotaro paradižnika? :?: Ali je to tisto seme,ki se ga dobi na e bayu
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Pepe » 29 jan 2008, 08:49

Ta tema je bila odprta z namenom izmenjave lastnih izkušenj z različnimi sortami paradižnikov! In kaj je ratalo iz nje??? Vsak ima možnost odpreti kakršnokoli temo pa naj tam sprašuje druge, kaj je on sam videl. Mislim....
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Maychika » 29 jan 2008, 12:01

SORY, SORY, SORY :oops:
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a peter » 29 jan 2008, 17:24

Lani sem gojil kar nekaj novih sort paradižnika. Najbolj me je presenetil Brandywine, ki je bil res lep in okusen, plodovi pa težki tudi 800 g in več. Potem sem imel tudi nekaj Black Russiana, ki je bil okusen, a ne tako kot sem pričakoval. Morda včasih pričakujemo preveč in vse skupaj izgubi smisel. Definitivno pozitivno me je presenetil San Marzano, ki je rodil zeeelo obilno (komajda je držal svoje plodove) in pa Black Plum, katerega seme sem dobil dokaj pozno in je zato bil pač pozen, a po mojem mnenju bolj okusen od Black Russiana. Na moje razočaranje je bil Sub artic plenty dokaj pozen (primerljivo z ostalimi sortami) in ravno takrat, ko je vseh vrst v izobilju. Tako, da nekatere sorte bom ohranil, ostale pa zamenjal.
Ima kdo mogoče izkušnje z Black from Tula ali pa Cuore di bue? Se ju splača gojiti?
Lp, Peter
Lep pozdrav in obilo uspeha!
peter
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 57
Pridružen: 11 apr 2006, 18:35

OdgovorNapisal/-a Pepe » 29 jan 2008, 20:03

Cuore di bue Italijani imenujejo volovsko srce. Ni pa nujno, da je to ista sorta, ki jo kot volovsko srce prodajajo pri nas. Vidim, da si imel s Sub arctic plenty podobno izkušnjo kot jaz, vendar mu jaz odpustim, ker je rodil obilno in je bil relativno okusen (recimo 7 od 10 pik).
Na okus paradižnika zelo vplivajo vremenske razmere. Ista sorta ima lahko drugačen okus sredi poletja kot jeseni. V deževnem vremenu so plodovi bolj vodeni, zato jaz paradižnike vedno oberem, ko se napoveduje slabo vreme, tudi če so le rahlo rožnati. Bolje tako, kot pa da na dežju popokajo. Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da so najokusnejši ravno takrat, ko jih je največ, konec avgusta do srede septembra. Tudi literatura navaja, da so idealne temperature podnevi 25°C in ponoči 15°C, to pa je ravno v tem obdobju. Če je prevroče, je porušeno razmerje med sladkorji in kislinami.
Me pa veseli, da ljudje vedno bolj spoznavajo bogastvo sort paradižnika in ne ostajajo zgolj pri "zgoden, pozni in volovsko srce".
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a babaco » 29 jan 2008, 20:16

Jaz sem imel lansko leto arletto(kupljena pri nas),Robin F1,Narita F1,Monte Carlo F1,kupljeno v Italiji. Narita ne zraste niti meter visoko,vendar je zelo debel in roden. Ostala dva pa sta visoka in podobno dobro rodna kot Arletta. Imel sem še sorto Super beefsteak,plodovi so zelo debeli,težki med 1-1.2kg. Oblika pa je podobna sorti Marmande.
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 27 okt 2007, 19:03
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a Limonca » 29 jan 2008, 20:26

Ojla!

Babaco pošlji sliko letine prejšnega leta, kako ti je paradajz poratal. Ej, folk to bi morali videti. Sem bila že marsikje, a kaj takega nisem videla. :)
Samo to lahko rečem glej, stoj, pa uči se... :wink:

Lp


Limonca
In vse tiho je bilo!
Limonca
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 12 mar 2006, 12:20
Kraj: Borovnica

OdgovorNapisal/-a silvom » 31 jan 2008, 14:55

Kakšne izkušnje imate s sorto Marmande? Predvsem me zanima okus in pa rodnost, odpornost na bolezni.
silvom
silvom
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 25 okt 2004, 13:05
Kraj: poljane

OdgovorNapisal/-a babaco » 31 jan 2008, 17:45

Jaz nimam dobrih izkušenj. Tudi ne gojim ga več. Na vrečki je naslikan zelo lep,v resnici ni tak. Kot da zgornja polovica paradižnika noče dozoreti. Bljak!
kaki
babaco
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 93
Pridružen: 27 okt 2007, 19:03
Kraj: vrhnika

OdgovorNapisal/-a peaceful » 07 feb 2008, 14:52

Dobil sem nekaj domačih semen paradižnika (hvala zupka in pepe). Je dober plan, če milsim ta semena gojiti v vrtu, vsa ostala semena, ki pa so kupljena pa v posodah?
peaceful
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 79
Pridružen: 01 nov 2007, 22:18

OdgovorNapisal/-a Pepe » 07 feb 2008, 15:31

Marmande sem tudi jaz gojil le eno leto in imam iste izkušnje kot babaco.
Peaceful, paradižnik ti bo veliko lepše uspeval v vrtu. Če pa se že odločiš za posodo, mora biti zelo velika, pa še v tem primeru računaj na veliko zalivanja. Pridelek v posodi je manjši, pa še plodove zelo rada napada vršna gniloba. To pišem seveda za klasične sorte, nekatere manjše lepo uspevajo v posodah, samo glede okusa zaostajajo.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a jan24 » 07 feb 2008, 15:56

Marmande sem imel lani na vrtu. Uspevali so nekje srednje, sadike so bile nekoliko manjše, vendar plodov je bilo dovolj. Plodovi so dozoreli zelo kasno, vendar je bil njihov okus občutno boljši. Paradižnike pri meni ni prizadela nobena bolezen, plodovi so pa sicer bili nekoliko majhni, vendar zelo čvrsti in zdravi...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a tadi » 11 feb 2008, 10:42

A slučajno kdo pozna? Paradižnik, ki izgleda kot paprika, a ima okus po paradižniku. Znotraj je "prazen", kot paprika, a semena so kot pri paradižniku
tadi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 28 jan 2008, 11:21

OdgovorNapisal/-a Leont-i » 11 feb 2008, 11:20

Imaš v mislih tega

[/img]Slika

[url][url=http://shrani.si/?S/IZ/2vMcCKap/burgess-stuffing-tomato-.jpg]Slika[/url][/url]
Uporabniški avatar
Leont-i
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 21 jan 2008, 12:06

OdgovorNapisal/-a Pepe » 11 feb 2008, 11:27

Ja, sem zasledil to sorto na internetu, vendar res ne vidim razloga, zakaj bi gojil votle paradižnike. Paradižnik mora biti mesnat, razen če ga gojiš za okras.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a rok.k » 11 feb 2008, 16:11

Sam posadim eno sadiko votlega paradižnika, ker je zelo dobre filan in pečen v pečici.
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov