Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a rumba » 16 apr 2009, 17:39

Ivčk, z veseljem ti prišparam seme Brandywine Cherry. :D

Takole pa izleda moj majhen "vrtiček". Vse bom gojila na terasi.
Slika

Brandywine Cherry:
Slika

Kimberly:
Slika

Tako majhna je Jagodka:
Slika

Cvetni nastavki pri Tumbling Tomu:
Slika
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 13 dec 2007, 19:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2009, 20:32

bučarka je napisal/-a:Od včeraj do danes mi je veter polomil 14 sadik (med njimi vse 3 predstavnike sorte Kellogg's breakfast :cry: ). Sem jih umaknila bolj nazaj, kjer manj piha.


Bučarka, upam da polomljenih vrhov nisi zavrgla! Čimprej z njimi v zemljo, potrgat stran čimveč listov, pustiti samo vrh, dobro zaliti in pokriti s prozorno folijo! Potaknjenci se zelo radi primejo.
Če pa si jih zavrgla, pa veš kje so, jih najdi in daj najprej v vodo. Če pridejo čez noč h sebi, je še upanje, da se bodo tudi potakniti dali...
Joj, sem se spomnila: žal ne bom mogla v KK v Eurogarden, ker me nihče doma noče peljati, ker pravijo, da je zdaj že preveč rizično (me držijo kot v kletki do poroda :lol: )

Lera, moji paradajzki niso pretegnjeni :wink:, so lepo zbiti in krasno zeleni, oporo pa sem jim dala izključno zaradi vetra, ki letos neusmiljeno piha. Pač nimam tako majhnih sadik, ki bi jih lahko pustila pri miru, kot recimo Pepe...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 16 apr 2009, 20:47

Rumba, hvala ti za prijazno ponudbo...
Krasen 'vrtiček', pazi le, da boš imela dovolj velike lonce s kvalitetno zemljo, če jih nameravaš gojiti na terasi. Priporočam ti, da v substart za sajenje (najboljši je tak, ki vsebuje že nekaj hranil) dodaš nekaj zemlje iz vrta, nekaj peska, organskega gnojila in pa mletega dolomita (kalcij). Če pa kje dobiš še glino, ta zelo dobro zadžuje vodo in hranila. Meni se ta recept krasno obnese...

Na sliki, kjer je Brandywine Cherry vidim dva tipa listov, krompirjeve (tipično za to sorto) in pa navadne paradižnikove. Je to vse ista sorta in ali obstaja možnost, da so vse sadike na sliki iz istega semena? V primeru, da so vse sadike te sorte, ne shranjuj semen iz tiste rastline z navadnimi listi, ker je to nekakšen mutant, morda imaš celo skrižano seme. Samo toliko v vednost :wink:

Aha, še tole: BC rabi precej visoko oporo, Kimberly pa zraste nekje do 1,2m in rabi krajšo oporo.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lera » 17 apr 2009, 06:10

Joj sorry Ivčk nisem mislila da imaš ti pretegnjene sadike nasprotno zelo lepe imaš ampak jaz sem imela eno leto take da sem jim morala dati oporo. Sicer pa jih mi sadimo tako da ostane nad zemljo samo par listov in vršiček ostalo gre pa v zemljo podolgem v kanal , da lahko potem poleti zalivamo v kanal in tudi korenine se potem lepo razvijejo po celem steblu. Naredimo pa ta kanal na sredi grede in potem pride začetek korenin v bistvu na sredi grede, kar je stebla pa potem razporedimo na levo in desno. Bom letos to malo poslikala, ker nisem ravno dober opisovalec. Je pa danes fino, ker je dež pri nas že lepo zalil in zaenkrat zemlja še ni nič zbita. Bo pa pomoje sedaj vse prišlo ven kar smo že posejali.

Pepe moram pa povedati, da imamo tudi pri nas take, ki so že cel čas zunaj in jih bom poslikala. Tašča je namreč sadila neko rožo in jo potem postavila ven. Počasi pa so začeli poleg plevelov poganjati tudi mladi paradižniki. Tisti so pa taki da so čvrsti skozi na soncu in pomoje kar ok samo ne vemo še katere sorte so.

lp
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a bučarka » 17 apr 2009, 08:48

Iva, polomljence sem vtaknila globlje v zemljo, odstranila pa le prve listke (bom pogledala, če jih lahko še kaj sklestim). Bom dodala še foljo. Moram pa pogledat, če sem imela še kakšno žrtev danes ponoči, ko so bile take nevihte. Paradižniki so bili sicer bolj zadaj na balkonu, v zavetju, vendar nikoli ne veš.

Še razlaga, zakaj ima Iva letos tako velike sadike: odločila se je, da jih bo letos zaradi pričakovanih materinskih obveznosti ( :wink: ) sadila malo prej, kot običajno, saj potem ne bo časa.

rumba, imaš zelo lepe sadike!
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a rumba » 17 apr 2009, 09:39

Ivčk, hvala za izčrpne informacije. :D Ravno te dni si belim galvo s tem, kak substrat naj zmešam. Ja, vse bom imela na terasi, saj žal nimam nič vrta. Kje dobiš mleti dolomit? Sicer že dolgo hranjujem jajčne lupine, pa verjetno vseeno ne bo zadosti. Kaj pa glino? jo sama nabereš ali se jo da kje kupiti? Joj, nimam pojma o tem, sem čisto sveža. :oops: Kateri substrat za sajenje pa ti kupuješ? Po trgovinah mi zelo različno svetujejo. V Merkurju navijajo za Plantelinega, v Kaliji za Prst...

Glede Brandywine Cherry: sejala sem pet semen iz iste vrečke, vsa so lepo skalila, res je pa eden bil že od začetka drugačem, ravno ta ne prejšnji sliki. Ostali so imeli krompireve liste, ta ima pa bolj neko mešanico, ni čisto navaden, pa tudi krompirjev ni. Sicer pa nobena sadika nima tako izrazitih krompirjevih, kakor npr. Kimerly. Prilagam slike:
Ta drugačen je zadaj desno, visoka sadika.
Slika

Slika

Verjetno je res kak mutant, upam, da so ostali ta pravi. Od tega ne bom hranjevala semen.

Ivčk, pa čestitke za bodočega bebija! :wink:

bučarka, hvala! :D
Zadnjič spremenil rumba, dne 17 apr 2009, 09:42, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 13 dec 2007, 19:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lera » 17 apr 2009, 09:39

Tole je pa po zaslugi mojega moža zrastlo pri nas:

Slika

Slika

in še Pepetov recept

Slika

lp
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 apr 2009, 09:49

Lera, nič se ne opravičuj, saj je bil samo hec (z moje strani), vem, da si govorila o svojih lanjskih sadikah. Tisti kanal pa le poslikaj, me res firbec matra, o čem se gre.

Bučarka, upam, da ti s potaknjenci uspe, le s sonca jih umakni za nekaj časa. Pa hvala za razlago za moje veliiike sadike :lol:
Upam, da nisi imela še kako žrtev, če ne pa ponovi postopek s potikanjem...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 apr 2009, 09:57

rumba je napisal/-a:Ivčk, hvala za izčrpne informacije. :D Ravno te dni si belim galvo s tem, kak substrat naj zmešam. Ja, vse bom imela na terasi, saj žal nimam nič vrta. Kje dobiš mleti dolomit? Sicer že dolgo hranjujem jajčne lupine, pa verjetno vseeno ne bo zadosti. Kaj pa glino? jo sama nabereš ali se jo da kje kupiti? Joj, nimam pojma o tem, sem čisto sveža. :oops: Kateri substrat za sajenje pa ti kupuješ? Po trgovinah mi zelo različno svetujejo. V Merkurju navijajo za Plantelinega, v Kaliji za Prst...


Rumba, ni kaj. Mleti dolomit se dobi v vseh vrtnih centrih, je pa pakiran po pet kil, kar ti bo zadostovalo za nekaj let. V vsak lonec vmešaš eno pest, jaz to naredim tudi ob sajenju paradajzkov v vrt, ko vsakemu dodam pest dolomita v sadilno jamo.
Glino ali vsaj zbito ilovico dobiš kje v naravi, mi imamo najdišče v Šenterneju, kar mi je blizu, drugače pa se da kupiti v kakih hobi trgovinah za ustvarjanje. Natrgaš jo na manjše kose, pusti da se posuši, nakar jo s kladivom razbiješ v prah, tega pa potem zmešaš v zemljo.
Plantella Balkonia je čisto ok, jaz pa najraje kupim Klassmana, samo se ne dobi povsod. Važno je le to, da imaš v substratu čimveč raznih dodatkov in hranil, da imajo rastline vsega dovolj na voljo...

Te smem vprašati, kje si dobila tale Brandywine Cherry? Ja, tisti z navadnimi listi je zgleda res nek mutant in ni tak, kot bi moral biti, so pa zato ostale sadike ravno prave, da o tem, da so lepe, ne govorim...

Pa hvala za čestitke :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lera » 17 apr 2009, 10:02

Ivčk saj ni panike sem samo mislila da sem pač čudno napisala. Bom pa poslikala ko bo mož posadil pa boš videla nič posebnega samo mi smo ugotovili da je na tak način najlažje zalivati vmes sem pa jaz do sedaj sadila baziliko ker naj bi pomagala pri aromi paradižniku bom pa letos še tagetke. Je pa pri meni tudi tako da je moj mož sedaj vrtnar ker imam eno poškodbo in mislim da mu gre vsa pohvala. Gre pa zadeva na boljše tako da bom čez nekaj časa tudi jaz upam v formi. Kdaj pa imaš ti rok za naraščaj?

lp
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a rumba » 17 apr 2009, 10:02

Hvala!:D Seme sem dobila pri Tatiani: http://tatianastomatobase.com/wiki/Main_Page
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 13 dec 2007, 19:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 apr 2009, 10:12

Lera, saj pravim, nimam kaj zameriti. Je pa priden tale tvoj mož, upam da se bo tudi moj letos iskazal, obljublja že tako :lol:
Uapm tudi, da boš res kmalu boljei n da se boš nauživala na vrtu...

Rok imam proti koncu maja, ampak vse kaže da bo mali prišel prej, je reees velik, prehiteva za kake tri tedne, tako da jaz računam nekje na začetek maja. Upam samo, da mi prej uspe paradižnike posadit :twisted:
Tagetke ti vsekakor priporočam, meni so se res krasno obnesle...

Rumba, spet hvala za informacijo, Tatiana ima zelo dobra semena, da o bazi podatkov sploh ne govorim. Tale rastlinica pa je vrjetno le naključje...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lera » 17 apr 2009, 10:19

Ivčk saj ti bo pomagal potem boš pa tudi ti lahko vsaj malo pogledala po vrtu kmalu. Ja kar se pa velikosti tiče točno vem kako se počutiš ker sem jaz imela enega takega junaka 55cm in 4550g ampak se ti pa potem zdijo otroci ki so okoli 3000g čisto majčkeni. Pa naj bo dovolj o tem da ne bo koga kaj motilo ker ni tak naslov teme. Lepo se imej.
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 apr 2009, 10:22

lera je napisal/-a:Ivčk saj ti bo pomagal potem boš pa tudi ti lahko vsaj malo pogledala po vrtu kmalu. Ja kar se pa velikosti tiče točno vem kako se počutiš ker sem jaz imela enega takega junaka 55cm in 4550g ampak se ti pa potem zdijo otroci ki so okoli 3000g čisto majčkeni. Pa naj bo dovolj o tem da ne bo koga kaj motilo ker ni tak naslov teme. Lepo se imej.


Hvala za prijazne besede, ja, bova kar pustili tole, da ne bo koga motilo :wink:
Tudi ti se imej lepo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Igy » 17 apr 2009, 12:45

Sicer se z pridelavo zelenjave za lastne potrebe ukvarjam šele zadnja leta, ampak tudi tu mi kar uspeva.
Zanima me le katere sorte naj posadim, da bo pridelek bogat ob čimmanjši negi.
Sam sem se nekako odločil, da bom letos posadil le nekaj cepljenih, ki so mi lani zelo dobro obrodili in kakega "češčnjevca".
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 11 mar 2009, 16:22
Kraj: gorenjska

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 apr 2009, 13:20

Igy, s paradižniki je tako, da vsaj v naši klimi zahtevajo precej nege, ne glede na sorto. Največji sovražnik je seveda krompirjeva plesen, ki dobesedno čez noč lahko uniči celoten nasad. Drugače je le v primeru, če jih imamo pokrite, pa še to ni garancija.

Češnjevci so najbolj podobni 'divjim' paradižnikom, zato res potrebujejo manj nege in so načeloma bolj odporni, cepljeni paradižniki pa so tako cepljeni na bolj odporne podlage, tako da je tvoj izbor kar dober. Obstajajo pa seveda tudi kake odporne sorte, naveč podatkov o tem boš seveda našel na internetu. Vsekakor pa ti priporočam sorte, ki izhajajo iz Rusije...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a lera » 18 apr 2009, 16:22

danes je moj mož posadil prve 6 paradižnikov( volvosko srce in jabučar) za poskus. Bomo videli, letos pač malo eksperimentiramo. drugače sem pa ugotovila, da imamo paradižnika dovolj tako, da če pomrznejo jih bomo zamenjali :lol: .

lp
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a orhy » 18 apr 2009, 16:30

Ivčk je napisal/-a:Vsekakor pa ti priporočam sorte, ki izhajajo iz Rusije...
Lahko navedeš nekaj imen od teh, ki jih tu na forumu najpogosteje sejemo, če lahko - prosim! :D
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 24 apr 2008, 10:49

OdgovorNapisal/-a stabka » 18 apr 2009, 21:33

Mene pa zanima če se obnese zalivanje paradižnika, če zravn njega zakoplješ pvc flaško narobe obrnjeno z odrezanim dnom in vanjo vlivaš vodo ali je boljše klasično zalivanje? :roll:
LP Stanka

"KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN"
http://stanka68.moj-album.com/
stabka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 60
Pridružen: 26 okt 2008, 10:55
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a Igy » 20 apr 2009, 08:38

Ivčk hvala za info.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 11 mar 2009, 16:22
Kraj: gorenjska

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost