Moja difenbahija 'joka'

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 13 nov 2003, 12:29

Ojla,

seveda je najbolje, če imaš možnost, vse nove rastline za nekaj časa (karantena bi morala biti v praksi) odstraniti od ostalih, da se možne okužbe ne prenesejo na vse ostale rastline
Dobro je vedeti kje so Deiffenbachie prej bile, saj nenadna sprememba lahko tudi povzroči bledenje listov (prevoz, če je bilo manj kot 15°C), lahko da jih imaš na pretoplem (sploh če so navajene na manj kot 24°C) saj zimski min. je 18°C, lahko pa so tudi napadene od pršic. Če so pršice, bo potrebno špricati, ko jih preventivno izoliraš, preprečiš da se ti pršice ne "razlezlezejo" še na zdrave rastline.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a maurina » 13 nov 2003, 13:13

Zivjo!
Rastline so bile pridobljene vse naenkrat, tako da so karanteno dale skozi skupaj. A je mozno, da je v hisi prehaldno? Jih prestavim v zgornji stuk, kjer se nabere vec toplote? Opazam, da tam rastline kar uzivajo. Ogrevanje v hisi imam nastimano na od 17 do 19, ker smo zelo malo doma.
No, vsekakor jih bom spravila bolj na kup in eno stusirala.
Lp
maurina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 20 okt 2003, 08:15
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 13 nov 2003, 15:00

Ojla,

ja poskusi mogoče jih pa res malo zebe, sploh če imaš zgoraj 17°C je spodaj sigurno hladneje (pri 15°C ti listi lahko začnejo odmirati), kar je pa tudi lahko vzrok tvojim težavam. Pa počakaj z špricanjem in vsem, da boš prvo videla kakšna bo sprememba, ko jih boš dala na topleje.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a maurina » 14 nov 2003, 11:04

Spodaj imam 17, zgoraj pa je gotovo topleje. Vceraj sem jih gledala, pa se mi zdijo res malo prezeble - ker listi niso osuseni, ampak le orumeneli. Torej danes - selitev[;)]
POgledala sem zemljo in ostalo, pa ni videt zajedalcev. Se mi je zdelo cudno, da bi vse po vrst imele isti problem - ocitno je bilo krivo okolje.
A kalateje pa prenesejo nizjo temperaturo? (Te imam zdaj gor, pa bi rada imela nekaj vecjih rastlin spodaj). Vsekakor bom malo bolj ogrela dom.
maurina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 20 okt 2003, 08:15
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 14 nov 2003, 12:49

Ojla,

Calanthea je še bolj občutljiva za vzgajanje :!: , sploh ne prenese mraza (ne pod 20°C), zato je jaz nebi selila, če ti zgoraj lepo dela.
Pa imaš temperaturo 17°C čez cel dan enako ali se ti ponoči še kaj zniža :?:
Če misliš bolj ogravati prostor, Deiffenbachije za enkrat ne seli, raje počakaj, pa boš čez kak teden videla ali je kaj bolje. Listi ki so že rumeni bodo pač odmrli, njim se ne da več pomagati, poskrbeti je treba za tiste, ki so še zdravi in za nove zdrave liste, ki jih bo rastlina še naredila. Vrhovi-srčki so nepoškodovani :?: in ko bodo začeli rasti novi listi si je rastlina opomogla.
Če bi rada imela večjo rastlino, ki ni toliko občutljiva na mraz poglej če imaš Monstero (min. 14°C), Drevo življenja (min.14°C) ali pa kako Draceaeno (14°C). Seveda jih ne zalivaš isto kot poleti ko so na 30°C, zalivanje se zmanjša, saj rastlina pri nižjih temperaturah tudi ne rase tako močno in voda ne izhlapeva toliko, da bi rabila enako vode.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a maurina » 14 nov 2003, 13:16

Zivjo!
17C je najnizja temperatura. Ko smo doma, se zvisa na 19 ali 20 (odvisno, koliko nas zebe). Bom pa zvisala na 18.
Eno kalatejo sicer imam spodaj (je vsa zelena, z valovitim robom, mislim da je Wavestar). Obcasno opazam, da se ji kak list (ki je na dolgem peclju) povesi - oziroma se prepogne na steblu. Nekaj casa sem cakala, ce si bo opomogel, potem pa sem ga odrezala. Ostale kalateje pa zgoraj res ne kazejo velikih tezav. Edino listje se pri se eni wavestar nekam povesa (ampak ne prepogne), tako da rastlina na videz ni vec kompaktna. Je to spet kaka moja napaka?
Eno drevo zivljenja ze imam spodaj in res ne kaze znakov, da bi mu to ne ustrezalo. Dracene pa imam zgoraj in jih bom torej selila dol, ce bo Difenbahije se zeblo :oops:
maurina
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 20 okt 2003, 08:15
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 14 nov 2003, 13:28

Ojla,

mislim, da ne delaš napake, če ti ostale kalanteje lepo uspevajo, včasih so tudi rastline muhaste, pa brez pravega vzroka kaj povesijo :wink:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

Prejšnja

Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron