ribnik - bajer

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

ribnik - bajer

OdgovorNapisal/-a koi » 19 apr 2005, 20:39

Pozdravljeni,

Izgradili smo ribnik, vselili par ribic in posadili nekja rastlin. Prosim vas za nasvet kako sproti reševati problem glede čistoče vode, ki je v nekaj urah potemnela.

V naprej se vam zahvaljujem za nasvet.

:lol:
koi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 19 apr 2005, 20:30
Kraj: lenart

OdgovorNapisal/-a koi » 19 apr 2005, 20:52

Pozdravljeni,

Imam ribnik z 2000 l vode. V ribniku je voda stara že 3 tedne in v njej sta živeli samo 2 zlati ribici, za preizkušnjo. Včeraj sem kupila 2 vodni liliji, lokvanj, 2 vodni bolhi. Vse sem lepo posadila v črno zemljo rastlino ovila v žaklovino in dala v plastične lončke. Vse rastline sem zaenkrat položila na poličko v globino do 25 cm. Tukaj pa je nastal en hud problem- sprememba barve vode. Voda je čez noč skoraj počrnela.
Kaj naj naredim? Ali ribnik izprazni, ko bo temperatura vode primerno visoka? Ali presadim rastline delno v pesek in zemljo? V kolikem času naj to storim? Ali v tem obdobju, dokler vode ne zamenjam dodajam sredstva za čiščenje.... Kjub Sera svetovalcem za nego ribnika ne vem kaj naj naredim.

Prosim za kakšen nasvet iz prakse.
Hvala in lep pozdrav.
koi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 19 apr 2005, 20:30
Kraj: lenart

OdgovorNapisal/-a Miša » 20 apr 2005, 08:22

Prvo in najpomembnejše vprašanje: Kakšen filter imaš?
Drugo: Ne vlivaj pripravkov v vodo! In NE menjaj vode! Razen, če se odločiš za menjavo 10% vode na teden.
Tretje: Imaš podvodne rastline?

Kakšna je voda: čista (prozorna) in temna ali motna in temna?
Če uporabljaš karkoli z šoto, vedi da le-ta obarva vodo.
Miša
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 13 apr 2005, 14:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 20 apr 2005, 08:26

Pozdravljena,

Verjetno bo problem zemlja v katero si vsadila rastline. Vodne rastline imajo rade pusto zemljo najprimernejša je težka ilovka v kateri rastejo tudi v naravi, le ta nima veliko hranilnih snovi .

Preglej debate pod temami: Manjši ribnik in Filter za ribnik, pa se potem slišimo.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ttoman » 20 apr 2005, 08:42

Ojla koi.

Sorry, ampak najprej bi bila potrebna ena krepka zaušnica, potem pa šele kak nasvet. Ko berem "sta živeli samo 2 zlati ribici, za preizkušnjo", bi se najraje odpeljal v vaš konec in zakopal ribnik. :x :!:

OK, jezo smo stresli, sedaj pa na delo :) Če so ti Serini "strokovnjaki" svetovali, da daj ribe takoj v sveže narejen "ribnik", potem so res "sere", kar se svetovanja tiče. :?

1. pravilo: Ribe se dajo v ribnik vsaj 3 tedne po zgrajenem ribniku, če je voda že stabilna (pH, nitriti, nitrati, amoniak, karbonatna trdota), nikakor pa ne takoj! Potrebno je torej nabaviti testerje za vodo in spremljati, kdaj bo voda dobra za ribe.

2. pravilo: Čim prej zasadi "lužo" z rastlinjem. Predvsem ne pozabi oksigene, podvodne rastline, saj oskrbujejo vodo s kisikom. Ravno tako so pomembne tudi obrežne zaradi filtriranja (obrežne rastline so naravni filtranti). Za nameček pa ne bi bilo slabo dodati še kako plavajočo rastlinico ali lokvanj, da bo del vode v senci (vsaj 1/3 ribnika naj bo pokrito s plavajočimi rastlinami ali lokvanji).

3. Poskrbeti je potrebno za stalen pretok vode. Ali se vgradi kak vodomet, ali pa, še bolje, vodo speljati skozi zunanji filter in nazaj v vodo. Bolj se voda giblje, bolj se bo obogatila s kisikom in izgubila škodljive pline, ki ribe lahko pomorijo.

Vsakič, ko v ribnik posadiš rastline, voda jasno postane rjava, črna... Odvisno pač od tega, kakšne barve je zemlja.

Da ribnik "dozori", je potrebno malce potrpežljivosti. Včasih proces zorenja traja 2 meseca, včasih tudi več. Zorenje pomeni, da bo ribnik dobil čisto vodo šele takrat, ko bodo rastline in pozitivne bakterije (bakterije, ki so nujno potrebne za zdrav ribnik, saj razgrajujejo škodljive spojine) začele optimalno opravljati svoje delo. Bakterije se v novem ribniku razvijejo nekako med 4-imi in 6-imi tedni.

Skratka. Potrebna je potrpežljivost, kar je pa še bolj pomembno:

LITERATURA, LITERATURA, LITERATURA!!!!

Na tem forumu smo se že zelo veliko pogovarjali o filtrih, črpalkah, sajenju rastlin... Srčno priporočam, da si najprej malce ogledaš te prispevke.

LP, Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a koi » 20 apr 2005, 20:14

Lep dober večer,

vsem se lepo zahvaljujem za nasvete glede rastlin, vode, filtrirnih naprav, zorenja ribnika.... Moj ribnik že ima vodomet, tudi lokvanj upam, da se bo dobro razraščal, vodne bolhe so že na mestu, v tem tednu bom še uredila vodni filter-improvizacija z jupol kanto- ta se mi jezde še najbolj realen.

Nisem pa vedela, da si bo ribnik za zorenje vzel toliko časa. Potrudila se bom, da bom lahko ugodila vsem potrebam. Glede literature je je kar nekaj doma, ampak nasveti iz prakse mi veliko več pomenijo. Tudi o testerjih sem že prebrala in o pH, nitriti, nitrati, amoniak, karbonatna trdoti vode in vse ostalo.... ampak še vedno upam, da se bom lahko obrnila na vas še z kakšnim vprašanjem.
:oops:
Kaj mislite, ali naj vsaj deloma zamenjam to šoto z ilovico ali naj pustim tako kot je. Koliko časa se umirja tako obarvana voda? :? Ali naj v tem času prav tako testiram vodo s testerji? Sedaj je v ribniku nekaj zlatih ribic, amur in en koi. Upam, da jih bodo otroci kmalu spet videli.
Hvala še za kakšen nasvet in lahko noč.
koi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 19 apr 2005, 20:30
Kraj: lenart

OdgovorNapisal/-a izu » 20 apr 2005, 21:09

Dej mi prosim razlož besedo "vodna bolha" ker jz poznam pod tem imenom majhne vodne živalice ki sem jih tudi sam gojil in so za hrano ribam.
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a matic » 20 apr 2005, 21:31

Tkole: koi v 2000 l je kot ti v liftu, amur (ali si kupovala v tukanu, tam pod amurjem prodajajo jesetre) pa kot ti v 50 l škatli. Veliko prevelike ribe za tak ribnik, žal prodajalci tega ne povedo, ravno nasprotno, spodbujajo te k temu (če ti ribe umrejo zaradi stresa zaradi premajhnega prostora, lahko prodajalce tožiš za povzročanje čustvenih bolečin).
Ne vem, kako je s to jupol kanto, verjetno ni iz nestrupene plastike in še premajhen je za tako zaseden ribnik.
Testi: verjetno ti bodo prodali tiste od sere- napaka! Najbolj zanič testi na svetu. Po mojem občutku so za ribnike najbolj primerni jbl, če pa daš malo več, pa salifert.
Drugače pa: tudi jaz sem naredil tipično napako- takoj vselil ribe, zaupal prodajalcem, še posebej tistim v tukanu- še ena napaka. Tam raje ne kupuj, bolane rib. Tudi jaz nisem imel filtra, podvodnih rastlin, pa je sedaj vse v redu.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ttoman » 21 apr 2005, 07:22

Ojla, koi.

Eh, eh... Vodoljubci, ste za to, da vsi skupaj vzamemo vsak svojo šibo, pa gremo tele prodajalce, "mojstre", ornk nahladit po nagih ritih?! :roll: :twisted:

Gospa koi: Koji so res leeepi, luuuštni, papajo z roke in oh in sploh. Ampak PLEASE! Daj ubožčka (z amurjem vred) nekomu v bližini, ki ima primerno velik ribnik. Vsaj, dokler se ne boš odločila povečati ribnik (kar se bo skoraj zagotovo zgodilo :) )

Mislim, da ima Matic kar prav glede Jupol kante. Za amurje sicer ne vem, ampak koji so dokaj veliki onesnaževalci, sploh, ko zrastejo pol metra in preko. Tudi največja globina ribnika, kjer so koji, naj bo vsaj 1,5 metra.

Ribnik je s pravilnimi prijemi enkratna zadeva, sicer je bolje, če zasadiš vrt s koprivami in se v njih vsak dan dvakrat povaljaš. Boš še vseeno manj trpela :wink:

Jaz osebno bi predlagal dvoje: ali se koi in amur preselita in obdržite nekaj zlatih ribic, ali pa, drugič: razširite in poglobite ribnik ter kupite (ali izdelate) ornk filter.

Aja. Je še tretja varianta: KOPRIVE :wink:
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ttoman » 21 apr 2005, 07:42

Aja, koi, še to. Sicer to pišem meni se zdi že tretjič, pa vseeno ne bo odveč.

Obstaja eno pravilo naseljevanja rib:
Na 1 m2 površine ribnika, če ima ta največjo globino vsaj 1 meter, lahko daš eno ribico velikosti 25 cm od gobčka do konca repka. Ali pri istem pogoju 1 kg rib.

V tvojem primeru bi ribnik v idealnih razmerih prenesel do 8 25-centimeterskih rib.
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 21 apr 2005, 09:07

Čuj Tomaž,

ti si imel idejo o društvu, kaj ko bi se ti kaktusarjem pridružil, tam nas je namreč cel kup takih, ki imamo ribnik ali vsaj malo večji bano :lol: :lol:
Po uradnem sledi še tekoči del sestanka, kjer se ob piru in pici zmenimo vse ostalo :wink:
Kaj praviš :idea: :idea:

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a ttoman » 21 apr 2005, 10:53

He, he.
Ful hvala za povabilo v vaš klub, ampak me pa žal kaktusi res preveč ne potegnejo. Vidim tudi preko tele table, da ste zeeelo zagreti "bodičkarji", kar je seveda občudovanja vredno. Sliši se zelo mamljivo, vsaj kar se tiste zadnje tretjine sestankovanja tiče (za prvi dve bi v najboljšem primeru potreboval prevajalca :wink: )

Se pa seveda veselim kakršnega koli srečanja z vodoljubci ob kaki "vodni" priložnosti.

LP Tomaž
ttoman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 03 avg 2004, 10:07
Kraj: Brezje, Gorenjska

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 21 apr 2005, 11:07

Ojla Tomaz,

za prevajalca med predavanji lahko ponucas Tamaro ima vse v malem mazincu, :wink: v drugem delu (tistem v piceriji) ti pa lahko tud jest z veseljem prevajam ponudbo na jedilniku al pa cenik za sankom (tja smo se zatekli kadilci) :lol:, tako da pridi, vidi in ostani :wink:

Kar se Jupol kante tice:

za tako kubaturo ribnika je potrebno vzeti kako vecjo kanto-princip je pa isti.
Kaj je bilo pa misljeno o neoporocnosti plastike Matic? Mar nej bi bila katera plastika biolosko pridelana in zato ne bi bila strupena :shock: Halo, plastika je plastika-vse ostalo je pa nateg.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a matic » 21 apr 2005, 15:23

Klavdija je napisal/-a:
Kaj je bilo pa misljeno o neoporocnosti plastike Matic? Mar nej bi bila katera plastika biolosko pridelana in zato ne bi bila strupena :shock: Halo, plastika je plastika-vse ostalo je pa nateg.

Klavdija, mal si mem usekala. Plastika je plastika, ali je potem tudi voda voda? Pomisli, zakaj moja zlatka ne bi preživela, če bi jo vrgel v morski akvarij, verjetno ne bi preživela tudi, če bi jo dal v kak akvarij primeren za siamske ribice ali diskuse... Tako kot voda tudi plastike vsebuje nekatere strupene snovi, ki jih lahko spušča v vodo. Na kratki rok sicer ni kaj posebnega, čez nekaj let se bo pa poznalo. No to je moje mnenje. Seveda imaš pa ti verjetno prav in se jaz motim. Tako kot so se motili tisti, ki so pripravljali zakone in prepovedali uporabo strupene plastike v živilske namene, pa je v njih le za kratek čas shranjena hrana, ne pa voda, v kateri ribe živijo in se tam skozi stalno pretaka.
Nočem začeti kakega prepira, ampak to je bilo res mimo.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 21 apr 2005, 16:21

Ojla Matic,

tud moj namen ni da bi se prerekala-sam morska voda in sladka sta res razlicni :roll: , v akvariju se pa itak vsaka zlatka muci pa ne zaradi trdote vode ali ravni nitrativ in nitritov, ampak zaradi premajhnega zivljenskega prostora. Mogoce pa je kje kdo ki ima v 200l akvariju le par Zlatk, kdo ve?
Zal pa rzlike med Jupol kanto in kupljeno filter posodo ne vidim (tudi v deklaraciji ni napisana sestava plastike-tako pri eni kot pri drugi ne)-je pa res da nisem kak kemik, ki bi to z analizo bila pripravljena razciscevat. Pri nas je kanta v uporabi ze kar nekaj let- rib je pa vsako sezono vec, pa jih ne dokupujem.
Mogoce bi se pa dalo v kanto ostanek folije, ki je namenjena prav za ribnike, pa bi bile ribe bolj zadovoljne-filter pa se vedno cenovno mnogo bolj ugoden. Btw tiste "makarone"(filter fila) pa lahko narezete iz cevk, ki so namenjene za vodovod (plasticne seveda :roll: ), saj so ocitno primerne ker jih uporabljamo ljudje ze skoraj v vsakem gospodinjstvu.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a matic » 21 apr 2005, 16:42

Začetna jeza se je razkadila :D .
Nisem hotel nikogar užaliti, tako da Klavdija, če hočeš, lahko sporočilo preuredim.
Na posodah iz nestrupene plastike je nek znak z kozarcem z vilico ali nožem. Se mi zdi, da je v navadni plastiki kavdij (ali nekaj takega), ki je strupen in ga v nestrupeni plastiki ni.
LP, MATIC
matic
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 09 okt 2004, 18:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Miša » 21 apr 2005, 17:46

[quote="Klavdija"] , v akvariju se pa itak vsaka zlatka muci pa ne zaradi trdote vode ali ravni nitrativ in nitritov, ampak zaradi premajhnega zivljenskega prostora. Mogoce pa je kje kdo ki ima v 200l akvariju le par Zlatk, kdo ve?
quote]

Ok. se strinjam s prostorom, ampak o nitratih in nitritih pa ne veš kaj dosti.
Drugače se pa strinjam, da se zlatke prevelikokrat muči v premajhnih prostorih.
Miša
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 13 apr 2005, 14:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 21 apr 2005, 18:16

Ojla,

Se mi zdi, da je v navadni plastiki kavdij (ali nekaj takega), ki je strupen in ga v nestrupeni plastiki ni.


:lol: Kaksno prisrcno naklucje :lol:

Misa, se strinjam o nitratih in nitritih, ter PH nikoli ne bom vedela dovolj. :oops:
Pomisli, zakaj moja zlatka ne bi preživela, če bi jo vrgel v morski akvarij, verjetno ne bi preživela tudi, če bi jo dal v kak akvarij primeren za siamske ribice ali diskuse...

Vendar vsaj teoreticno vem v kakih pogojih zivijo Symphysodoni in pa Bete, tako da Zlatke z tako vodo nebi imele prav dosti problemov, so namrec vsega hudega navajene reve-ce pogledas kake mutacije rejci ustvarjajo in v kakih pogojih se transportirajo, ter v kakih pogojih cakajo na boljsi jutri v trgovinah... :roll:

Seveda imaš pa ti verjetno prav in se jaz motim. Tako kot so se motili tisti, ki so pripravljali zakone in prepovedali uporabo strupene plastike v živilske namene, pa je v njih le za kratek čas shranjena hrana, ne pa voda

Kar se pa prehrane oz. vode v plastiki tice-nebi delala reklame ampak poznam samo eno vodo v prodaji, ki ni v plastenki :shock: pa se ta je uvozena. In slepo verjamem, da plastika ni strupena in da je ta voda veliko boljsa od tiste, ki pritece iz pipe...ja pa jade 8) razlika med njima je le v koncetraciji-sranje imajo pa notr tako vse
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 21 apr 2005, 18:38

Alllllooo!!!!

Bolj gre za samo razgradnjo kot za to, da je strupena. Plastenke so narejene iz PP - polipropilena, ki je v naravi razgradljiv medtem ko naš dobri stari PVC ni bil Kar se pa srtupenih snovi tiče bo pa kak kemik odgovoril.....

Čujte ne mi zdaj renome jemat , na tem forumu smo ipsilongregorni znani po tem, da se neprimerno obnašamo :wink: :wink: A zdej mi bote pa še to vzel

:cry: :cry: :cry:

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru
 
Prispevkov: 378
Pridružen: 13 jun 2004, 10:56
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 21 apr 2005, 18:43

Ojla,

Tamara mas prav!

Pa da zakljucim:
moje mnenje je da se na spremembe v okolju (gledano globalno)prilagajajo vsi organizmi na nasem planetu. Tako kot smo se ljudje navadili na vse zive strupe, ki jih zavedno ali nezavedno vsakodnevno vnasamo v telo(v mislih imam prehrano, pijace, zdravila...), tako so se tudi ribe primorane navaditi na kisel dez, vecjo koncentracijo klora v vodi (ki jo ob dofilavanju ribnika vnasamo v ribnik), vecji delez umetnih snovi v prehrani za ribe, raznim filtrirnim materijalom, raznim dodatkom za bistrenje vode, preparatom ki unicujejo alge...
Mislim da se mi ob vsem tem zaradi ene Jupolove kante res ni treba sekirat. Mogoce bom pa naslednjic vzela kanto od Belinke :lol: :lol: :lol:
Zadnjič spremenil Klavdija, dne 21 apr 2005, 22:48, skupaj popravljeno 1 krat.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

Naslednja

Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov