Zelene rastline pozimi

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Zelene rastline pozimi

OdgovorNapisal/-a dusanh » 09 feb 2023, 10:54

Za lončnice v stanovanjskih prostorih moramo v zimskem obdobju redno skrbeti. V suhem prostoru z malo zračne vlage rastline potrebujejo redno zalivanje vsakih nekaj dni.
Pri tem je izredno pomembna velikost rastline in lončka, sestava substrata, vrsta rastline. Tiste z bolj mesnatimi listi in manjšo površino potrebujejo manj zalivanja, saj vodo ob zalivanju delno shranijo v svojih listih in jo črpajo po potrebi. Njih lahko zalijemo samo enkrat tedensko. Lončnice z tankimi listi z veliko površino potrebujejo veliko več vode, torej lahko zalijemo na dva ali 3 dni. Če se nahajajo v prostoru, kjer je zadosti svetlobe in toplote se preko listov izvaja močnejša transpiracija, črpanje vode iz substrata in odvajanje preko listov. Svetloba je bistveno pomembna za fotosintezo, kjer listi s pomočjo klorofila in ogljikovega dioksida v zraku črpajo rudninske snovi iz vode. To se dogaja poleti v vegetacijski sezoni, ko je zadosti sončne svetlobe in vlage. V zimskem obdobju takih pogojev ni, zato je ves proces precej upočasnjen. Preveč vode, to je zalivanja, povzroči hitro rast in rumenenje listov. Rastlino proti zakonom narave silimo v hitro rast, kar je opazno spomladi, ko se dnevna svetloba poveča, ali ko rastlino prenesemo v zunanji prostor. Bledorumeni, podivjani listi, ne zdržijo močne sončne svetlobe in začnejo odpadati. Rastline z odebeljenimi listi in manjšo površino zalivamo še manj, saj je tudi manjši pretok vode iz korenin v liste.
Vsekakor priporočamo, da v zimskem obdobju zalivate bolj zmerno, vsaj dva-trikrat manj kot poleti. Po potrebi lahko lončnico vsaki drugi dan popršite, zmeraj pa uporabite postano vodo,ki ima sobno temperaturo. Vodi ne dodajajte gnojil. Rastline morajo obdržati zelene liste in ne smete dopustiti, da rastni vrhovi začnejo rumeneti.
Izredno važno je tudi koliko rastlin imate v stanovanjskih prostorih. V dnevni sobi kjer preživite večino časa, morajo biti vsaj 3-4 večje rastline. Morajo imeti zadosti svetlobe, vlage in toplote, šele takrat se lahko začne proces fotosinteze in se zrak obogati s kisikom. V moji dnevni sobi je temperatura čez dan med 19 in 21 stopinj C, ponoči med 17 in 19 stopinj C. Zvečer znižam pretok tople vode v radiatorjih tako da ustvarim razliko med nočno in dnevno temperaturo. Največji ( 2,5 m) visoki bokarneji vsake 12-14 dni v podstavek zlijem 1,5 do 2 l deževnice. Je 100 cm oddaljena od okna (dnevna svetloba) in 60-70 cm od radiatorja.Ko opazim rumenenje na rastnih vršičkih takoj zmanjšam količino vode. Konice listov se začnejo malenkostno sušiti in jih spomladi odstranim s poševnim rezom. V dnevno sobo jo prenesem koncem oktobra, ko nočne temperature padejo pod 5 stopinj C. in jo vrnem na balkon v sredini aprila ali pozneje, ko so nočne temperature nad 5 stopinj . Beaucarnea recurvata v zimskem obdobju
http://www.hrovatin.com/katalog-rastlin ... recurvata/
lep pozdrav
Hrovatin
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron