Kdaj se seje paradižnik?

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 07 jun 2008, 21:56

Če je po škropljenju bilo vsaj dve uri suho, bo škropivo sigurno delovalo...
Uši pa obstaja res ogromno vrst, sem šla pogledat še na net, pa se na fotkah takoj vidijo velike razlike:
http://images.google.com/images?hl=en&q ... ages&gbv=2

Ej, seveda bova na jesen kaj skupaj naročali, sploh ni problema. Jaz sem vedno za take zadeve :wink:
Vem pa, da sem se še z nekom pogovarjala o skupnem naročanju, mislim, da je bil Rok. Rok, potrdiš?
Za pepinota pa kar vprašaj v tisti temi...
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 26 feb 2009, 11:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 13 jun 2008, 07:06

Ivčk, pišeš takole: "Če je po škropljenju bilo vsaj dve uri suho, bo škropivo sigurno delovalo... " - vendar to velja za npr Calypso, ki je, kot mu pravite, sistemik.
Nikjer pa nisem zasledila koliko časa mora biti suho (da dež ne izpere), če špricam z mešanico npr. mlekom in čajem oz. z mešanico, ki ni "sistemik".
Kako je kaj situacija z vašimi paradižniki ? - saj non-stop dežuje. Mi z Obale imamo vsaj to srečo, da malo pihlja in vsaj malo posuši.
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pepe » 13 jun 2008, 12:10

Mleko se mora posušiti, da naredi zaščitni sloj. To je v lepem vremenu lahko zelo hitro. Moji paradižniki so zaenkrat še popolnoma zdravi, res non stop dežuje, vendar se vmes posušijo in takrat jih pošpricam in prenesejo naslednji dež. Lani junija je bilo huje, ker so bili stalno mokri pa še jutranje megle so bile. Megla je za paradižnik najhujši sovražnik.
So pa moji paradajzki okoli meter visoki s plodovi velikimi kot oreh ali malo večjimi. Predvidevam, da bodo prvi zreli sredi julija, ker letos nimam niti ene zgodnje sorte.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a nadina » 13 jun 2008, 15:56

Hvala, Pepe!
Ali pa ti tudi odrežeš vse spodnje liste do prbih plodov, ko le-ti dosežejo velikost oreha?
Zdi se mi, da sem na nekaterih listih opazila sive lise, pa ne morejo biti od mleka... Ta siva zadeva je bolj na nekaterih spodnjih listih, zato si mislim, da bi bilo dobro vse spodnje liste (do prvih plodov) čimprej potrgati.
Ja, paradižniki so sicer lepi, plodovi nekateri že tako veliki, da se sprašujem, če niso kar zelene barve?! Se pa nekateri (poleg Stupic) tudi že barvajo (danes sem npr. poskusila mini paradižnik - Sweet Pea Currant in okus je čisto drugačen, kot si ga navajen pri "trgovinskem").
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 13 jun 2008, 21:57

Nadina, hitro kake slike gor nalimat! :lol:

Ja, vsako škropivo se mora popolnoma posušiti, potem je sigurno začelo delovati. In, kot pravi Pepe, te zadeve se kar hitro posušijo.
Potrgaj pa samo poškodovane in obolele liste, ter tiste, ki se dotikajo tal, zdrave za zdaj pusti pri miru
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 jun 2008, 10:06

Bolj ko gledam na tejle strani, manj vem za kaj se gre! http://www.fito-info.bf.uni-lj.si/SI/Or ... Seznam.htm

Pa še eno stran sem našla, če bi morda še koga zanimalo in sicer: http://www.bayercropscience.si/Skropilni_programi/ in spodaj datoteka: Varstvo paradižnika.

Ali torej tvoja slika (skica), Ivčk, za obrezovanje paradižnikov ne velja več (oz. v teh vremenskih razmerah)?
Evo slikice - nekaj jih prilimam, če bo dovolj razvidno, pa ne vem...

neka domača (mamina) sorta češnjevca in ostale "eksote":
[url][url=http://shrani.si/?1D/MG/hcfFd3/doma20080614001.jpg]Slika[/url]

[/url]Slika
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Hvala za kakšen nasvet in LP!
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 jun 2008, 11:38

Nadina, res lepi, zdravi paradižniki. S tistimi stranmi o boleznih pa se ne obremenjuj preveč, če boš imela težave, paradižnike enostavno zdravi po simptomih (beri-pošpricaj).

Moram priznati, da letos zelo pazim z obtrgavanjem paradižnikov. Do zdaj sem potrgala le liste, ki se med seboj dotikajo in tiste, ki se dotikajo tal ali kažejo kakršnekoli bolezenske znake (takih na srečo ni veliko). Tebi priporočam isto.

Jaz bom intenzivno začnela trgati liste, ko bodo plodovi toliko veliki, da bodo lepo vidni od daleč ali šele, ko začnejo spreminjati barvo. Zdaj se enostavno ne upam trgati preveč, da ne bi povečala možnost okužbe, ker je tako zelo mokro, zato sem trganje omejila na minimum, dokler se vreme ne polepša.
Potem pa bom odstranila vse liste, ki v sami rastlini onemogočajo pretok zraka in take, ki so preveč nagneteni skupaj. Tista skica je le nekakšno vodilo, moraš pa računati, da je vsaka rastlina drugačna in ne raste po nobenih pravilih...

Te lepe 'eksote' na tvojih fotkah pa so predvidevam, Costoluto Genovesena 7. sliki in Oxheart (Coeur d Boeuf) na sliki 5 in 6, je tako?
Vau, res lepo napredujejo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 jun 2008, 12:36

Ma najprej vprašanje - kaj pa je potem tisto sivo na listih?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 jun 2008, 13:14

Ma ni to tako enostavno zdraviti po simptomih, ne! - bolj ko berem o simptomih in gledam tiste slike, manj vem...
Saj bi pošpricala (imam že celo rastlinsko lekarno doma), pa nisem čisto sigurna s čim... Najraje ne bi z nobenim, razen s čajem in mlekom.

Ivčk, imaš prav, res se preveč obremenjujem, pa vendar, če bi imela izkušnje (morda bo bolje drugo leto) in se ne bi lotila vsake zadeve "al' ornk al' pa nič", kot pravi moj mož, bi še šlo!

Ma prav jezi me, ker sem poslikala v "teku" pred dežjem in sedaj, ko gledam na moj seznam, se mi zdi, da sta na spodnjih slikah roza brandywine in po vsej verjetnosti rdeč Grandma Mary's paste ali pa res Oxheart, kot praviš ti Ivčk. Samo da neha deževati...

Ma ti zavidam, ti jih spoznaš takoj, jaz pa še vedno letam med njimi s seznamom in kljub temu se mi je zgodilo, da sem za dva mislila, da sta determinantna... Sedaj sta pač bujno razraščena...

Sem razmišljala, da bi jutri, ko bo suho in sončno pošpricala z mešanico sestavljeno iz čaja, Drin-a ter Teldorja (proti sivi plesni in karenca je 3 dni)?
Kaj pa, Ivčk in drugi, špricate vi še dodatno s kakšnimi zvarki zaradi tega dežja?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 14 jun 2008, 16:19

Najprej to, Grandma Mary's Paste je bolj podolgovat, ožji in manjši, Brandywine pa je manj narebren in ne tako ploščat. Skoraj prepričana sem, da gre za tisti dve sorti, ki sem ti ju prej omenila. Jaz večino paradižnikov, ki jih gojim, res prepoznam že, ko so zeleni, če so le kakšne posebne oblike.

Tiste sive lise so verjetno 'usedline' oz. ostanki prejšnjih škropiv, večina fungicidov na listih pusti take sledi. Bolezen je tisto le v primeru, da ima na zgornji ali pa spodnji nekakšno skoraj vatasto prevleko (le v tem primeru špricaj s Teldorjem)...
Če so rastline večinoma zdrave, nima smisla škropiti z razno kemijo, raje res uporabi čaj in mleko. Tiste strani pa sploh ne glej, ker začetnika samo zmedejo, boš že sama opazila, če je s tvojimi rastlinami kaj narobe, pa boš potem vprašala kake strokovnjake in ukrepala.

Jaz sem v tistih dveh suhih dnevih svoje paradižnike poškropila z mešanico čaja, mleka, foliarnega gnojila in bio pripravka (mislim da Super F) za varstvo pred glivičnimi boleznimi. Kemije do pojava kakih resnejših simptomov ne nameravam več uporabljati. Tale dež je sicer precej oslabel obrambni sistem rastlin, a se nekako kar še držijo. Le foliar sem uporabila zato, ker primankuje sonca, da dobijo vsaj nekaj dodatnih hranil...

Izkušnje boš pa že še pridobila. Že drugo leto boš imela veliko več znanja kot letos in tudi ti boš kako svojo priljubljeno sorto prepoznala že po zelenih plodovih :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 jun 2008, 18:37

Hvala za opis, temeljito razlago, tolažbo in za noč, ki jo bom danes, po tvoji zaslugi, mirno prespala!
Danes pa še vedno dežuje, čeprav je že malo po 5. uri zjutraj sijalo sonce! Ja, pa še zebe povrhu (se grejemo že celo popoldne pri kaminu).
Morda bo jutri bolje?
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a jan24 » 14 jun 2008, 18:57

Potaknjenci paradižnikov?
Vse težje je obirati zalistke po blatu in dežju, zato pogosto kakšen vrh preveč uide. Ko je zalistek že višji od 5cm mi ga je že škoda zapustit sredi zemlje. Že lani sem iz takih zalistkov naredil sadikice, a na njih nisem dovolj pazil. Letos pa sem to načrtno naredil, posebno pri sortah, ki imajo le malo zastopnikov na vrtu. Ukorenini se praktično vsaka vejica (približno v 14 dneh) in cveti skoraj takoj (saj ima načeloma že na vrhu majhno zasnovo cvetov). Korenine so predvsem krožno razporejene, le malo pa jih je usmerjenih direktno v globino. Zaradi suše mislim da taki potaknjenci niso primerni za na vrt, ali bi bili za v lonec?

Ali je možno, da bi na koncu sezone si narezal lepe vrhove in jih prezimil v topli gredi ter tako imel 100% klone naslednje leto?

... tako bi se lahko izogibal problemu vsakoletnega iskanja semen hibridov in imel le "klone najuspešnejših"... :D

Fotografije potaknjencev (starost okoli 7 dni)...

Slika Slika Slika Slika Slika Slika

V ponedeljek, če bo vreme boljše, bom potaknjence presadil in fotografiral korenine ter jih prilepil...

Ima kdo že izkušnje s potaknjenci paradižnikov?

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a nadina » 14 jun 2008, 19:41

Jan24, zanimivo! Tudi mene zanima....

Kaj si pa naredil s tvojimi paradižniki? - ali sem spregledala "tvoj končni rezultat"?
(Tudi zaradi slik tvojih paradižnikov, ki jih imaš "nedaleč" od mene nekje v KP, sem bila vsa panična, ko sem pregledovala moje....).
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Kajser » 15 jun 2008, 18:39

No, ste uspeli vse pošpricati? Kolko hektolitrov mleka in čaja je šlo? :P 8)
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a nadina » 16 jun 2008, 08:09

Ja, Kajser, pošpricala sem z 12L tekočine, od tega 3l mleka in mešanica čaja. Sedaj bo njiva spet nekaj dni dišala po mleku....
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 21 jun 2008, 17:36

Oj!

Bi bil kdo tako prijazen in še enkrat napisal kakšno je tisto škropivo z mlekom in čajem?
Moji paradižniki so komaj zdaj zacveteli, pa ne vsi, ker mi ni vse seme skalilo in sem ga morala še enkrat. Tako, da sem en mesec v zaostanku.
Za škropivo pa sprašujem, ker sem na enem steblu opazila rjave lise.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 17 jan 2008, 12:54

OdgovorNapisal/-a Kajser » 21 jun 2008, 17:49

Ivčk je napisal/-a:Razmerje mešanice je tako:
1 liter polmasnga mleka, 1 liter čaja in 1 liter vode v katero lahko vmešaš še kako foliarno gnojilo ali kak drug pripravek po želji (Agrostemin ali kak vitaminski kompleks...

LP, Iva :wink:
:wink:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a ficko » 21 jun 2008, 17:59

Živjo vsem skupaj, sem nav na forumu sicer pa že ker nekaj vem o rastlinah, mam pa še vedno kaka vprašanja :) zato bok kar tukaj vprašal. Za drugo leto se pripravljam da bom v sadikce spravil ker nekaj sort rastlin, in med njimi so tudi paradižniki, na forumu sem že veliko zasledul o nekakšnih škropljenjih predvsem pri ivčkovih objavah a nikjer nisem zasledil kdaj se s tem šprica in s čim se šprica in sevda razmerje... Sedaj me pa za drugo leto zanima s čim vse moram škropiti paradižnik od semena pa do velike rastline in kdaj, pa s čim!? Upam da mi boste lahko kako pomagali.
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 21 jun 2008, 17:47
Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 jun 2008, 16:45

ficko je napisal/-a:... na forumu sem že veliko zasledul o nekakšnih škropljenjih predvsem pri ivčkovih objavah a nikjer nisem zasledil kdaj se s tem šprica in s čim se šprica in sevda razmerje...


Če si boš vzel malce več časa in si temo prebral od začetka do konca, boš dobil odgovore prav na vsa tvoja vprašanja. Po tvojem prispevku namreč sklepam, da si teme nisi prebral, ker je odgovor na tole tvoje vprašanje le en post nad tvojim. Moj nick pa je Ivčk in sem ženska :wink:

Ko boš vse prebral, ti z veseljem odgovorim na tvoja vprašanja, kot tudi vsi ostali. Prosim, ne imej me za arogantno, ker sem te le želela opozoriti na napako...

Dobrodošel na forumu :wink: :D
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 23 jun 2008, 16:24

Ja, paradižnike sedaj že nekaj časa jemo (predvsem Stupice, ostale šele poskušamo tu pa tam kakšnega....).

Kljub vremenu in bojaznim se mi zdijo zdravi. Špricala sem jih z mlekom in čajem (v razmerju 1:1) sedaj že 3x in če bom utegnila jutri zjutraj spet.

Imam pa vprašanje kaj in kako narediti z rastlinami, ki bodo prerastle oporo in jim ne bi želela potrgati vrhove? (nekateri so že tamle pri 2m!).
Pa saj ne bom "šibala" po njivi z lestvijo? (malo heca ne škodi, a ne?)
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov