rastline za zeleno streho

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 11 sep 2007, 12:20

kako pa je kaj varnost pred drugimi naravnimi dejavniki? neurje, toča (tu pomojem ni problema), popolava, potres, strela?
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a anitai » 11 sep 2007, 15:27

Kar se tiče vremenskih nevšečnosti je tako kot pri vseh drugih hišah. Na tleh je treba poskrbeti bodisi za dovolj dvignjen pod ali za hidroizolacijo (po možnosti čim bolj ekološko). Enako velja za poplavo. Zunanja fasada slamnate hiše je lahko iz različnih materialov, pač se je treba odločiti glede na klimatske razmere. Na zunaj se pri teh hišah sploh ne vidi, da so grajene iz slame. Kar se tiče potresne varnosti, pa ima slama izjemno dobre lastnosti, ima zelo visoko elastičnost. Pri potresu odpade omet, slamnate stene pa ostanejo, kvečjemu se poškodujejo zaradi vpliva oken, vrat, lesenih delov in drugih neelastičnih materialov, vgrajenih v steno.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 11 sep 2007, 15:34

hmmm, zanimiva zadeva. moram reči, da sem bil moj prvi vtis zelo skeptičen, sedaj pa sem mnenja, da vse skupaj niti ni tako napačno. vseeno mi nekako ni po godu, da bi živel v hiši zgrajeni iz slame, a se mi takšnja gradnja zdi odlična ideja za gradnjo vikenda ali kakšne vrtne lope. morda bi bila celo primerna za gradnjo rastlinjaka.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a anitai » 11 sep 2007, 20:57

Zakaj ti pa ne bi bilo po godu živeti v slamnati hiši?
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 12 sep 2007, 10:20

ne vem zakaj. dobim tak neprijeten občutek ko pomislim na to. mogoče imam samo nepotrebne predsodke pred tem. če bi nekje videl takšno hišo in se sprehodil po njej bi morda spremenil mnenje.

kako pa je kaj cenovno primerljivo s konvencionalno gradnjo?
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a anitai » 12 sep 2007, 12:02

Moram priznati, da se čudim temu neprijetnemu občutku. Meni se pa zdi slama dosti bolj prijetna kot na primer beton, iz katerega je ogromno stanovanj. Tudi živali se zelo dobro počutijo v slami, če recimo vzamemo za zgled živali, kar bi lahko mnogokrat naredili. Jaz še nisem bila v taki hiši, tisti, ki so pa bili, pravijo, da je občutek zelo prijeten. Baje je v hišah, ki so iz naravnih materialov, veliko prijetnejše in kakovostnejše bivanje. Najbrž je res za pogledat in preizkusit.

Cenovno je sama gradnja iz slamnatih bal cenejša, saj se slama dobi zelo poceni. To velja v kolikor vse ostalo (temelji, izolacija, okna, streha, ...) delaš enako kot pri konvencionalni gradnji. Vendar pa je po mojem mnenju smiselno pri tak gradnji gledati še na dve stvari: varčevanje z energijo in ekologija. Pri varčevanju z energijo gre za to, da z slamnatimi stenami dosežemo nizko energetski učinek in neumno bi bilo potem vstaviti slaba okna in vrata in s tem izničiti to prednost slame. Če vgradiš zelo dobra okna in vrata, ki so seveda dražja, lahko dobiš skoraj pasivno hišo, kar pomeni, da kuriš izjemno malo ali nič, in potem na daljši rok vsekakor prihraniš denar. Pri ekologiji gre pa za to, da je škoda pri tem ko gradiš steno iz 100% ekološkega materiala, onesnažiti bivalni prostor in okolje s škodljivimi in nerazgradljivimi materiali, kot so cement, bitumen itd. Če boš pa šel kupovati vse materiale tudi za izolacijo in streho iz ekoloških ali vsaj razgradljivih materialov, katerih cena je običajno višja od konvencionalnih, bo tudi cena hiše nekoliko narasla. Predvidoma pa ne bo presegla cene konvencionalne gradnje, kvečjemu bo enaka.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 12 sep 2007, 12:18

hmmm, zanimivo. mogoče bi bilo res dobro iti v tako hišo in se pozanimati kako je glede tega. kakšen je občutek in podobno. mi je pa v tem trenutku na pamet padla še ena misel: kako je kaj s škodljivci v smislu živali. se ti lahko zaredijo v slami? kaj se zgodi, če se slama namoči (zamoči steno in slama začne gniti) in začne gniti? kako pa je z več nadstropji? malo sem firbčen, ne mi zamerit :P.

ideja je vsekakor zanimiva in privlačna. a nehote vedno pomislim na američane na floridi, ki gradijo lesene bajte, ki jih prvi orkan pomete kot prah. saj vem, orkan in slovenija ne gre skupaj in da pri nas nimamo tako ekstremnega vremena. ampak občutek ostaja :? :P . nekako verjetno dvomim v življensko dobo takšne hiše.

sem pa skoraj 100%, da če bom nekoč zgradil neko vikendico, da bo ta iz slamnatih bal.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a tinko » 13 sep 2007, 00:32

Jaz sem že videl, kako so gradili tako hišo. Saj ne gradijo iz tistih bal, ki jih naredi kombanj, ko pobira žita. To so nekakšne plošče iz stisnjene slame. Ko gradijo hišo je prav zanimivo videti. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a anitai » 13 sep 2007, 08:09

Ne, ne Alojz, mi bomo pa kar iz tistih bal gradili, ki jih naredi kombajn. Za te plošče še nisem slišala. Gradnja, o kakršni jaz govorim, se vedno dela iz navadnih slamnatih bal, le paziti je treba, da je slama dobro stisnjena in ni vsako žito dobro. Kje bi se pa naj dobile take plošče? Najbrž tega nisi videl v Sloveniji, ne?
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a tinko » 13 sep 2007, 08:29

V Rovtah. Predno so dali streho, sem videl, da so stene iz stisnjene slame. Ko bo priložnost, bom graditelja prosil, če si smem hišo ogledati. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a anitai » 13 sep 2007, 08:31

Zdaj vidim, da so tudi v knjigi omenjene te plošče, vendar piše o njih samo en odstavek in da jih delajo tudi v Nemčiji. Ne vem pa, zakaj dajejo prednost balam. Bom napisala, če kaj ugotovim.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a anitai » 13 sep 2007, 08:55

HellHavoc je napisal/-a:kako je kaj s škodljivci v smislu živali. se ti lahko zaredijo v slami? kaj se zgodi, če se slama namoči (zamoči steno in slama začne gniti) in začne gniti? kako pa je z več nadstropji? malo sem firbčen, ne mi zamerit :P.

S škodljivci (verjetno misliš predvsem miši) je tako, da miši pozimi iščejo toploto in hrano. Oboje bodo našli samo v notranjosti hiše, tako kot pri vsaki drugi hiši. Če je hiša slabo narejena in zato obstajajo reže, po katerih lahko pride miš v hišo, je seveda to problem slabe izvedbe gradnje. Tako kot pri vsaki hiši, je tudi tukaj pač potrebno poskrbeti za kakovostno izvedbo. Na zunanjo stran sten se miši ne bodo naselile iz več razlogov: tam ni hrane (v balah ne ostane skoraj nič zrna), ni toplote, poleg tega pa je na zunanji strani slame vsaj 3-6 cm debeli sloj ometa, ki bi ga najprej morala miš predreti, da bi prišla do slame, ki ni ne topla, ne užitna.

Z vlago je tako, da je pri gradnji treba paziti, da so bale povsem suhe in da se tudi med gradnjo ne namočijo. Pod slamo je treba položiti ustrezno izolacijo (parno zaporo), ki preprečuje dviganje vlage, na strehi hidroizolacijo, s strani pa je omet, ki preprečuje dostop vode do slame.

Na slikah sem videla veliko enonadstropnih hiš. Ker je tukaj veliko možnosti za različno izvedbo konstrukcije, je najbrž marsikaj možno. Najlažje je, če si predstavljaš lesene hiše. Kar se da iz lesa, se da tudi iz slame, ker je ogrodje leseno.


HellHavoc je napisal/-a:sem pa skoraj 100%, da če bom nekoč zgradil neko vikendico, da bo ta iz slamnatih bal.

Zelo lepo in pogumno. Čestitam za to odločitev! Potem boš pa videl, kako je fajn, pa boš še kakšno hiško tako zgradil :D
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a anitai » 13 sep 2007, 09:34

"Veliko občin (v Nemčiji) že v začetni fazi gradnje predpiše obvezno ozelenitev streh. Takih predpisov v Sloveniji še ni. Kaj pa vsaj razmišljanja v to smer? Pri nas se gradi in gradi, uničujejo se naravne površine in na najmanj primernih mestih nastajajo gosto pozidana naselja z minimalnimi zelenimi površinami ali celo brez njih.
Princip prečiščevanja zraka Z ozelenjevanjem se ta negativen učinek »omili«. Lahko izboljšamo mikroklimo okolja kjer živimo: padavinska voda počasi izhlapeva, zmanjšuje se temperatura v poletnih mesecih, poveča se vlažnost zraka, rastline na strehi so tudi dober naravni čistilec, »filter« zraka, zmanjša se hrup...
Za samo streho je prednost v tem ker je zaščitena pred mehanskimi poškodbami in UV sevanji, poveča se masa strehe in s tem tudi njena toplotna akumulativnost, trajnost strehe je daljša, poveča se toplotna izolativnost in na koncu namesto grde, neurejene površine dobimo estetsko urejeno »zeleno površino«. Prav ta zelena površina nam lahko v popoldanskem času postane kotiček za sprostitev ali počitek.
Prednost ozelenjevanja streh je tudi v razbremenitvi kanalizacijskega sistema, ker se več vode akumulira na strehi, počasi jo porabi rastlinski svet, nekaj pa počasi izhlapi (poveča se vlažnost zraka), nevarnost poplav je manjša.
Vse to govori v prid ozelenjevanju streh ...


vir: ZAKAJ OZELENITEV STREHE?
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a sasok » 13 sep 2007, 20:00

res škoda da niso zelene strehe bolj pogoste! jaz sem prepričan da jo moja hiša bo imela in to v stilu ŽHundertwasserja in če ne poznate on je na strehi ustvaril park ena izmed zgradb pa je sredi Dunaja! tako bo moja hiša imela ravno streho in bo zasajena v podobnem stilu! Aja pa upam da se bodo zelene strehe tudi v sloveniji čimhitreje prijele ker kolikor sem opazil imajo novogradnje že ravne strehe! samo jih še zasadijo pa bo :lol: !
klik
klik
klik
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 13 sep 2007, 20:10

:shock:
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a anitai » 13 sep 2007, 22:32

Zelene strehe so tradicionalne v severnih krajih, kjer so vedno na nagnjenih dvokapnih strehah zaradi velike količine snega. Pri nas je res bolj smiselno, če so nagibi manjši, ker se zemlja pri velikem nagibu preveč izsuši.

Slika
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 15 sep 2007, 16:46

Aha, sedaj mi je pa jasno. :D Brez slike si nisem mogla predstavljati kako to sploh zgleda.
Kalypsa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 29 nov 2003, 23:15

OdgovorNapisal/-a anitai » 15 sep 2007, 19:44

No to so tradicionalne hiše na severu. Pri nas bo to verjetno bolj podobno temu:

Slika Slika Slika
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a anitai » 16 sep 2008, 22:12

Hja, mi še vedno nismo posejali trave, upam pa, da nam bo zdaj jeseni uspelo, čeprav je trenutno pri nas bolj zima kot jesen, čeprav koledarsko pa je še poletje :shock:

Prav zaradi letošnjih nenavadnih vremenskih razmer vas sprašujem za nasvet pri sejanju trave. Seme sem našla in kupila (v Avstriji), ne vem pa, do kako nizkih temperatur lahko še sejem. Poleg tega me skrbijo tudi močni nalivi, ki jih je letos pri nas veliko, bojim se, da lahko spere semena. V koliko dneh skalijo semena? Sejanje bo najbrž treba načrtovati tako, da bo nekaj dni toplo in brez nalivov.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

zelene strehe

OdgovorNapisal/-a trajnice » 29 jan 2009, 21:54

Ja, Anita se je res sistematično lotila zanimive tematike in zelo dobro ugotovila, da skandinavskih zelenih streh v naš prostor ni mogoče prenašati.

V Sloveniji tudi še ni zakonodaje, kakršna je v Nemčiji, kjer so zelene strehe v marsikaterem slučaju z zakonom zahtevane.

Se pa v Sloveniji že nekaj časa kar lepo ozelenjujejo strehe, vendar v glavnem ravne ali le z majhnimi nagibi. In seveda z rastlinami, ki dobro prenašajo naše poletne vročine in suše, ki so mnogo višje, kot so v Nemčiji, ali bog ne daj, v skandinavskih deželah.

Mi smo gojitelji trajnic, poleg ostalega, tudi za strešne vrtove in z investitorji in gradbeniki na tem področju v zadnjih letih kar vedno več sodelujemo.

Jožica
www.trajnice.com
trajnice
Expert
Expert
 
Prispevkov: 116
Pridružen: 14 avg 2007, 16:25
Kraj: Vitovlje

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov