Rastline za terarij

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Rastline za terarij

OdgovorNapisal/-a palicnjak11 » 25 feb 2011, 19:36

Pozdravljeni!

Zanima me, kakšno rastlino bi lahko dal v terarij k voščeni regi. Iščem rastlino, ki:
- prenaša vlago(vlažen substrat, dnevno rosenje)
- ne potrebuje preveč svetlobe
- je kompaktna(da jo žaba ne polomi takoj)
- ni strupena
- ni draga :D

Lep pozdrav
lp palicnjak111

Cycas ni palma! :)
palicnjak11
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 10 maj 2009, 15:00
Kraj: Ljubljana

Re: Rastline za terarij

OdgovorNapisal/-a Polypodiumvulgare » 04 mar 2011, 17:54

alokazija, npr. alocasia x amazonica, cena za 30 cm visoko okoli 7 evrov ali pa kakšna fitonija. imam tako z roza listki posajeno v stekleni posodi - ni krhka, mislim, da jo žabica lahko mirne duše pohodi.
Polypodiumvulgare
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 27 feb 2011, 17:56

Re: Rastline za terarij

OdgovorNapisal/-a palicnjak11 » 05 mar 2011, 00:00

Polypodiumvulgare je napisal/-a:alokazija, npr. alocasia x amazonica, cena za 30 cm visoko okoli 7 evrov ali pa kakšna fitonija. imam tako z roza listki posajeno v stekleni posodi - ni krhka, mislim, da jo žabica lahko mirne duše pohodi.


Dobre ideje. Prvič bom fitonijo probal.
lp palicnjak111

Cycas ni palma! :)
palicnjak11
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 88
Pridružen: 10 maj 2009, 15:00
Kraj: Ljubljana

Re: Rastline za terarij

OdgovorNapisal/-a geocalyx » 16 mar 2011, 14:07

Morda relevantno...raziskujem, kako se v terarijih obnesejo jungermannopsidni jetrenjaki (http://en.wikipedia.org/wiki/Jungermanniales). V resnici jih gojim v posodah od ferrero rocheja, a stvar je v bistvu ista...te reči do pike ustrezajo tvojim zapisanim pogojem; v njih hvaležno rastejo nekatere pri nas pogoste rastline družin Plagiochilaceae, Geocalycaceae in Trichocoleaceae. (Od preizkušenih sta enostavni za gojenje še vrsti Calypogeia arguta in Nardia scalaris, ki pa sta za estetsko uporabo verjetno premajhni. Drugi veliki in postavni jetrenjaki, recimo Scapaniaceae, pa so izredno zahtevni za gojenje in se jih kot take ne splača niti jemat.)

(Hm, če prav pomislim, gojim te jetrenjake v sobi brez posebne opreme in se občasno navdušujem nad njihovimi oblikami in sezonsko obarvanostjo. Mislim, da kvalificirajo kot sobne rastline in torej ta objava sledi tematiki foruma. :P)

V glavnem, če misliš žabam ponuditi kar se da naravno idealen habitat, katera od teh rastlin po mojem mnenju ne sme manjkati. =) V splošnem listnate jetrenjake vejico-za-vejico zabrišeš na kup prekuhanega in ohlajenega gramoza iz silikatnega skalovja (idealen je andezit s Koroške, čizlakit s Pohorja ali silikati z Golovca in Rožnika, drugače pa gre lahko tudi za akvarijski pesek ... da le ni preveč prosojen), ponudiš nekaj vlage in prepiha in nato čakaš...ne smejo se izsušiti ali preveč segreti, drugače pa rastejo ko plevel. (Med podlago seveda lahko postaviš lončke z kisloljubnimi cvetnicami, praprotmi in tako naprej...nekaj sence bo jetrenjakom le koristilo, perspiracija talnega zelenila pa bo še povečala kroženje zraka.) Če se lotiš gojit kak Chiloscyphus (dobiš ga v ne preveč upostošenih listnatih gozdovih v nižinah, stric Google pa ti pove, kako reč izgleda), boš iz enega šopka ...kolikor ti je dovoljeno odvzeti z javne površine... verjetno v enem letu imel z njim prekrito vse dno vivarija. Bistvena prednost, ki jo opažam pri teh rečeh je, da nekatere vrste vsebujejo eterična olja, ki zavirajo razvoj kopenskih alg in gliv v neposredni okolici....moji sorazmerno pritlikavi, v komori zaprti in sedem let stari krilati vrčici v 15 centimeterskem lončku pod njo rastoča Calypogeia arguta namreč očitno samo koristi...kar jo imam, nisem gnojil še niti enkrat, pa vseeno šopa cela gnezda mladih poganjkov z vrčki, vse lično in na kupu, klub temu, da nima nobene hrane v obliki insektov. (Mimogrede...zraven se je pred približno tremi leti od nekod vzela protonema praproti in danes je v tej posodi poleg jetrenjaka in vrčice še hrastova podborka in pa mah Leptobryum pyriforme. Ni videti, da bi natlačenost vse situacije komurkoli od vpletenih res škodovala, kvečjemu nasprotno.)

...mogoče se sliši čudno, a velja poskusiti. Pa ...hm, iz povsem akademskih vzgibov me na lepem zanima, ali žabe te reči jedo ali ne. >_>
geocalyx
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 03 apr 2008, 15:32


Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov