Bezgov sirup II

Sem spadajo recepti za izdelavo različnih zdravilnih pripravkov iz zdravilnih rastlin.

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Bezgov sirup II

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 26 maj 2003, 14:49

V kozarec za vlaganje dajemo menjaje plast bezgovih cvetov in plast sladkorja. Polnega zapremo ter postavimo za 40 dni na sonce. Po 40 dneh sirup precedimo ter ga shranimo za zimo.
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Miša » 30 maj 2005, 20:41

Brez vode? Koliko sirupa pa pride iz enega kozarca za vlaganje?

Obožujem tudi ta sirup:
3 l vode
3 kg sladkorja
30 cvetov
3 limone
3 citronke

Vodo zavrejemo, raztopimo sladkor in ohladimo. Dodamo cvetove, limone in citronke. Po 24 urah precedimo in flaširamo.

Šabesa:
10 l vode
1 kg sladkorja
3 limone
10 velikih cvetov
1/2 dcl jabolčnega ali vinskega kisa

Vse skupaj namočimo (jaz prej prekuham vodo), pustimo 3 dni, vmes parkrat na dan premešamo. Po treh dneh flaširamo in pustimo sok počivat še 7 dni.
Miša
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 13 apr 2005, 14:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 30 maj 2005, 23:24

Ojla misa,

vidim, da vodo prekuhas prej pred namakanjem - kaj potem ti tak sok, ko je flasiran nic ne zavre?
Jest imam isti postopek, samo po namakanju precedim tekocino in vse skupaj zavrem (samo toliko, da vzvalovi)-tako mi potem ne zavre oz. je obstojen sok cez zimo.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1047
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Miša » 31 maj 2005, 12:58

Nikoli še nisem naredila toliko, da bi ostal do zime. Zakaj bi pa zavrel?
Miša
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 13 apr 2005, 14:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 31 maj 2005, 13:38

A bi šlo tako kot z bezgovimi cvetovi (namakanje v vodi s sladkorjem in limono) narediti tudi z listi poprove mete, morda tudi samo z limonami ali kakšnim drugim sadjem? Vem, da se na podoben način dela tudi sirup iz regratovih cvetov, ki je odličen.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a Miša » 31 maj 2005, 15:22

;etin liker
V kozarec s širokim vratom (jaz imam shranjene tiste velike kozarce od kumaric, ki držijo 2 litra približno) dam 1 pest narezane mete (ali melise), zalijem z 1 litrom dobrega sadjevca, dobro zavežem in postavim na toplo in ne preveč sončno mesto za 3 tedne (včasih malo več, včasih malo manj, kakor mi čas dopušča). Potem kozarec prestavim v kuhinjo. Zavrem 2,5 dcl vode in 20 dag sladkorja(če imate radi bolj sladko, potem malo več). Ohladim v istem prostoru (torej kuhinji), kot je žganje. Ko je oboje enake temperature (to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten), precedim žganje in ga zmešam z oslajeno vodo. Prelijem v čiste steklenice in shranim. Lahko se popije takoj, vendar je pri žganju in teh stvareh dobro, če se malo uležejo.
Miša
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 42
Pridružen: 13 apr 2005, 14:17
Kraj: Ljubljana

bezgov sirup II

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 31 maj 2005, 18:08

Lep pozdrav!
Dodam še mojo verzijo, ki je podobna Mišini. Sirup ne zavre, če pa bi slučaj zavrel, ga pustite da povreje do konca in dobimo podobno pijačo kot je šampanjec, malo bolj sladko.
Sedaj pa recept:
Potrebujemo 3 litre vode in 3 kg sladkorja, to prekuhamo, sladka voda naj vreje, ne preveč vsaj 15 minut. Sladko vodo ohladimo, v njej namočimo 24 večjih bezgovih cvetov ter pustimo stati 24 ur. Nato precedimo in dodamo 6 dag citronske kisline ali sok 3 svežih limo, vse skupaj dobro premešamo nalijemo v steklenice, dobro zapremo. Steklenice hranimo v temnem in hladnem prostoru, ne v hladilniku.
Borut
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

bezekov sirup II

OdgovorNapisal/-a herbi » 24 maj 2007, 12:17

Hej jas sem probala tako kot Borut vendar me nekaj zanima.Kaj naj naredim če je tak sirip po ukuso malo žerki ali ga naj vržem bek in drugega naredim.In ali morda obstaja kakšna zvijača za rešitev v takem primeru.
HVALA herbi
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 21 okt 2006, 13:53
Kraj: Dobrna

Bezgov sirup II

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 24 avg 2007, 10:36

Hojla!
Če ti bezgov sirup slučajno zavre. Steklenico ali kozarec prekrij z gazo, tako da bo lahko vrelo. Ko bo odvrelo bomo dobili podobno pijačo kot je šampanjec, samo, da bo malo bolj sladko.
LP Crga
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

Re: Bezgov sirup II

OdgovorNapisal/-a slometa » 11 jun 2012, 14:59

Pozdravljeni,
letos sem se tudi jaz odločila za izdelavo sirupa. Sicer me je že od vseh različic izdelave začela boleti glava :). Prva runda se mi je pokvarila, začel mi je vreti. Vodo s pol sladkorja sem prekuhala in dodala bezeg ter po dveh dneh odcedila, dodala limono in preostanek sladkorja. Vmes se je v sirupu že 'dogajalo'. Potem sem ga vlila v steklenice in po nekaj dnevih je bil že kisel :(. Zanima me, če je morda kaj narobe z načinom zapiranja - o tem pa nikjer nisem zasledila. Ali mora biti med postopkom posoda neprodušno zaprta ali mora krožiti zrak? Kako se ustekleniči - je dovolj navaden zamašek z navojem, plastični (oranžen) zamašek ali kaj drugega?
Najlepša hvala za pomoč!
Lana
slometa
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 08 maj 2010, 11:49

Re: Bezgov sirup II

OdgovorNapisal/-a Krepelin » 13 jun 2012, 10:59

Zdravo.

Na kratko. Ta sirup dela moja mama. Recepta točno ne vem, vem pa, da uporabi precej več cvetov, kot jih je napisano...

Torej, v veliko posodo (tam 15-20 litrov) natoči vodo in doda cvetove. Mislim, da pusti 24 ur (samo pokrito s krpo). Potem pa pobere cvetove ven, precedi v drugo posodo (da izloči ostanke cvetov, fajn je uporabit gosto krpo, ki ni odišavljena z mehčalcem ali pralnim praškom) ter začne s segrevanjem te vode. Vmes doda sladkor, citronko. Zadevo segreva tako dolgo, da začne vreti (in pusti vreti kakšne 3 minute). Sproti pobira pene in morebitne ostanke cvetov.

Pred tem pripravi steklenice. Zelo dobro jih je potrebno oprati, nato splakniti z vročo vodo. Nato pa jih je potrebno še segreti v pečici. Ne vem na koliko stopinj - višja temperatura pomeni, da uniči več bakterij, ki lahko povzročijo vretje.

Sirup še vroč (takoj po odstavitvi s plošče) vlije v steklenice (pazi, steklenica lahko poči!). Nato jih zapre z zamaški. Pozor, zamaški morajo tudi biti razkuženi (prekuhaš v vroči vodi recimo - odvisno katere uporabljaš). Steklenice morajo biti neprodušno zaprte.

Preverjeno drži vsaj pol leta (potem pa nam tega sirupa ponavadi zmanjka...).

Vem, da nekateri ne prekuhavajo itd. Samo take verzije so nam vedno zavrele. Problem je v tem, ker ostanejo kakšne bakterije ali kakšni kosi cvetov, ki potem povzročijo vretje...

Pa hitro pojdi nabirat cvetove, počasi je sezona pri koncu (brez skrbi, cvetovi se še najdejo na višjih legah).

LP
Krepelin
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 05 jun 2012, 21:52


Vrni se na Recepti

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov