Nadaljevanje: predlog za stran za identifikacijo rastlin

Predlogi za nove forume, prestrukturiranje forumov, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Nadaljevanje: predlog za stran za identifikacijo rastlin

OdgovorNapisal/-a BoGo » 09 maj 2003, 22:50

Torej, tomih, naj nadaljujem najino debato tukaj.

Prilagam eno sliko, kako recimo bi okvirno izgledali screeni, kot si jih jaz predstavljam (ni nujno, da naj bi bili taki). Na levi strani je prvi screen, ko bi uporabnik vstopil na stran, na kateri si lahko identificira kaktus. Rdeci kvadratki so majhne slike, crte zraven pa so ime in kratek opis. Rumena kvadratka sta menija, ki ze sedaj obstajata. Zeleni kvadratek pa je meni, ki vsebuje iskalnik in pa filtre (npr. prikaz po doloceni crki, prikaz dolocene oblike (npr. samo nizki okrogli).

Desna stran pa je prikaz posameznega kaktusa. Rdeci veliki kvadratki so razpolozljive slike, zraven pa je opis.

Tretji ekran bi bil recimo "Išče se ime...", kjer bi bili še neindetificirani kaktusi (druga možnost je, da se prikaže slika brez imena na prvi strani), četrti ekran pa je: "Pošlji sliko in opis", kjer bi uporabnik poslal sliko in opis kaktusa, za katerega želi izvedeti ime.

To je neka groba predstava, kako bi za moje pojme bilo najbolj pregledno. Seveda je to samo predlog.

Naj samo še končam: forum je ZAKON, tako po ideji kot tudi po izvedbi!

LP
Boris
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a tomih » 09 maj 2003, 23:17

Na hitro, ker ravno hitim in v tudi v nadaljni razmislek, namreč, jaz se že nekaj časa ubadam točno s tem kako izmed 1000 rastlin, uporabniku omogočiti hiter in intuativen vmestnik za identifikacijo rastline.

Za to, da lahko uporabnik izbira med možnostmi med ali je kaktus okrogel, ima dolge bodice, ... je potrebno te podatke določiti v bazi. Kar sploh ne bi predstavljalo tako velikega problema (čeprav sploh ni zanemarljiv, če je govora o 1000 rastlinah), če bi vsakdo imel pravo predstavo o tem kaj pomeni dolga bodica, kaj pomeni visok kaktus, kaj pomeni star kaktus, ...
Torej problem je v tem, kako definirati kaj je dolgo in kaj je okroglo. Res je tudi, da je to problem tistih, ki te predstave nimajo vendar vseeno, to naj bi bil 'vmestnik za normalne ljudi'.

Predlog je zanimiv, predlagam pa, da raje malo bolj razmislimo o tem, kako bi ta vmestnik izgledal in predvidimo vse možne scenarije in rešitve preden začnem s kodiranjem.

btw, hvala za pohvalo. :)

Tomi 8)
Uporabniški avatar
tomih
Rastline.com Admin
Rastline.com Admin
 
Prispevkov: 163
Slike: 16
Pridružen: 07 apr 2003, 00:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 11 maj 2003, 09:50

Se strinjam. Dejansko predstavlja to vecji problem, kot sem si na zacetku zamisljal.

No, baza bi se sproti polnila, ko bi uporabniki posredovali slike. Iz malega zraste veliko. :)

Spet mi je padla ideja na misel: mogoče se izdela majhna baza (programček), katerega uporabniki downloadajo in si vnašajo rastline sami (slike, informacije). Ti podatki pa se potem lahko posredujejo na rastline.com in se informacije konsolidirajo v eno bazo. Seveda se pri tem slabe slike izločijo in nepravilni podatki izbrišejo. Pa ni treba vnašati 1000 rastlin :)
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

Identifikacija

OdgovorNapisal/-a izi » 22 jul 2003, 10:20

Živjo,
na splošno mislim, da je identifikacija rastlin s pomočjo slik včasih lahko zelo sporna. Nekaj rastlin je takih, ki se jih zelo hitro da identificirati, precej pa je takih, kjer je to malo težje. Rastline v naravi so lahko zelo variabilne.
Problem je tudi s tem, kaj si mi predstavljamo pod imenom neke rastline. Če smo dobili rastlino z napačnim imenom, si potem tudi ustvarimo napačno sliko. Precej dobaviteljev žal ne dobavlja semen in rastlin s pravim imenom. Meni se je že dostikrat zgodilo, da sem sejal nekaj, dobil pa čisto nekaj drugega.
Zato je zame zdaj važno najbolj to, s katere lokacije rastlina je, saj so le rastline ali semena s konkretnih rastišč 100% pogoj za to, da smo dobili tisto kar smo želeli.
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a BoGo » 22 jul 2003, 18:39

Res je to, da rastline varirajo in da jih je mnogo težko identificirati, s tem se nedvomno strinjam. Vendar pa kar sem imel v mislih ni nujno, da bi uporabnik vnesel npr. le obliko bodic in bi takoj dobil točno poimenovanje.

Jaz sem mislil bolj v tem smislu, da se vnese oblika (okrogla, stebrasta,...), oblika bodic (ravne, ukrivljene navznoter, na koncu kljukaste,...), dolžina bodic (sploh ni, čisto kratke glede na rastlino, zelo dolge,...) koliko reber je,... ipd ipd. Potem pa uporabnik dobi iz baze najverjetneje rezultate, rastline (v sliki in opisu), ki ustrezajo karakteristikam, ki jih je navedel. Seveda bi rezultatov bilo več, a bi že malo pripomoglo komu, da identificira kakšen kaktus. Če se ne bi identificiralo, bi uporabnik pustil sliko, in karakteristike, te bi se še enkrat preverile, se rastlina identificira in doda v bazo. Potem je že naslednjič na voljo.

Seveda če še oblike (karakteristike) podpremo s skicami, bi bilo še bolj natančno.

Sam tega ne bi mogel narediti, ker nimam takega znanja niti o kaktusih niti o HTML in SQLu (kar pa probam nadoknaditi).
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 08 jan 2004, 15:45

Kaj pa ID expertni sistem, kjer strokovnjaki povedo kaj je okroglo in kaj ploščato. Uporabnik pa dobi glede na vpisane parametre na vhodu rešitev na izhodu. Manj ko parametrov vpišemo na vhodu večje je število rešitev na izhodu in obratno. Ha :?:
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Predlogi za forume

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron