Identifikacija rastlin

Predlogi za nove forume, prestrukturiranje forumov, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Identifikacija rastlin

OdgovorNapisal/-a tomih » 25 jul 2003, 10:33

Dajmo malo pokramljati o najustreznejšem načinu za identifikacijo rastlin, saj je sedaj na voljo kar preveč možnosti.

Slike za identifikacijo lahko pošljete:

<li>V forumu, ki je namenjen rastlini, kjer se lahko doda tudi slika
<li>V albumu za identifikacijo rastlin
<li>V privatni zbirki

Vsak način ima svoje prednosti in pomankljivosti.
Najbolj logično je, da se slike za identifikacijo nahajajo kar v forumu, še najbolje bi bilo, da bi v vsakem forumu obstajal tudi album. (kar pomeni kar nekaj dela :( )

Album za identifikacijo rastlin je tudi primerno mesto, vendar se bojim, da bo v določenem času postal cel konglomerat in zmešnjava.

Privatne zbirke so tudi zanimiva rešitev, saj s tem lahko pokažete katere rastline imate doma, uporabniki pa lahko te slike komentirajo in lahko tudi identificirajo rastlino.


Kaj predlagate vi?
Uporabniški avatar
tomih
Rastline.com Admin
Rastline.com Admin
 
Prispevkov: 163
Slike: 16
Pridružen: 07 apr 2003, 00:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a cyberman » 25 jul 2003, 11:20

Zdravo,

Vsekakor če nam uspe nekaj takega na noge spravit bi bila stvar zelo v redu, ker kaj podobnega je zelo malo na netu.

Hkrati pa že vidim probleme na katere je že Izi opozoril. Mislim da kot prvo bi moral biti nek indeks, ko lahko vsaj na grobo določiš kje iskati rastlino. Dokler bo v bazi do 100 slik bo stvar še pregledna, vendar kasneje pa bo stvar preglomazna da bi brskal po vseh slikah.
Kako in na podlagi česa zgradit ta indeks je že lahko eden večjih problemov (vsake oči majo tud svojega malarja pravijo :) ). Morda bi za osnovo lahko vzeli nekaj takega kot je v knjigi Ilistrated Distionary of Cacti.

Kar se pa tiče slik bi morda imeli eno do dve izbrani najboljši sliki za rastlino v albumu + linki do slike rastline v privatni zbirki.

Tiste slike v forumu bi pa lahko rešili na ta način da jo najprej dodaš v privat zbirko in se potem v sporočilu, sklicuješ nanjo.

Je pa re da je za precej kaktusov identifikacija samo preko slike zaradi različnih pogojev rasti in različnih kvalitet slik kar perecj velik zalogaj.

Ob tem bi še opozoril da se po internetu pojavlja že precej kraj fotografij (in tudi debat na to temo), tako da če bodo na razpolago slike večje ločljivosti ni napačno dati nanjo svoj podpis.


Tko debata je odprta...
Aleš
cyberman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 07 maj 2003, 12:38
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 25 jul 2003, 13:04

Ideja o postavitvi strani za identifikacijo rastlin je zelo dobrodosla in jo zelo podpiram. Tukaj pa je moje mnenje, kako bi lahko zadva potekala.

Definitivno mora obstajat nek indeks v obliki tabele z znacilnostmi rastlin. Slik bo cez nekaj casa res prevec, da bi lahko po vseh klikal.

Kar se pa tiče treh predlogov, pa bi predlagal kombinacijo vseh. V določen forum se pošlje slika rastline, za katero želi nekdo izvedet ime. S skupnimi močmi jo poskušamo identificirat, nakar jo administrator uvrsti v album. Da pa ne bi prevec zapolnili foruma (verjamem, da nas je kar nekaj takih, ki za svoje rastline ne vemo imena), bi vključil tudi možnost, da tisti, ki imajo svojo internetno stran z zbirko, da pošljejo link do te strani. S tem količina podatkov na forumih ne bi narasla. Mogoče je to lahko tudi pobuda vsem, ki imajo možnost postavitve internetne strani (ni tako težko, kot se zdi - sam sem jo pred kratkim postavil), da to tudi naredijo. Naj se vidi, kako lepe zbirke premoremo v Sloveniji.

Link do moje strani je:
http://www2.arnes.si/~mkauci2/Kaktusi/Kaktusi.htm

Nekaterim kaktusom sem dodal imena (pri tem sem ze imel pomoč nekaterih članov Društva ljubiteljev kaktusov), za vse ostale pa bom zelo vesel, če mi jih sporočite. In če administrator želi katero od mojih slik vključiti v album - ni problema.

LP, Matej
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

OdgovorNapisal/-a BoGo » 26 jul 2003, 12:11

Jaz sem se že itak razpisal o tem v drugih temah. Je pa Matejev predlog tudi dober. Saj danes ni problem dobiti gostovanja na internetu, stran pa tudi ni težko narediti.

:arrow: Matej, skalnjak ti je zakon!

LP
Boris
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a kostelka » 07 jan 2004, 19:36

Malo pozno sem se priključila k tej temi, ker sem približno pred nekaj dnevi odkrila ta forum.
Mislim, da bi bilo super, če bi naredili seznam kaktusov, pa da bi napisali npr. velikost od toliko do toliko cm, pa barva cveta, število bodic, ...
Ta ideja je super.

Videla sem, da ste imeli to debato lani maja, junija, pa me zanima, če ste do zdaj že kaj naredili?

Čau-bau
Why do you need wings to be an angel?
kostelka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 144
Pridružen: 06 jan 2004, 22:11
Kraj: Kostevka dolina :)

OdgovorNapisal/-a BoGo » 07 jan 2004, 22:45

Kostelka, res bi bilo lepo, vendar je žal kaktusov preveč, da bi jih lahko hitro uvrstili vse v en seznam. Velikost kaktusov je lahko tudi problem, ker je tudi odvisna od starosti in nege. Se pa strinjam, da bi nek okviren sistem trebalo narediti, da bi ti vsaj poimenoval približno (npr. rebucija ali mammilaria), da vsaj malo potem lahko človek zoži svoje iskanje.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 08 jan 2004, 15:33

Moj predlog je, da identifikacijo rastlin uredimo po sistemu ID Cactus base. Gre za bazo podatkov s slikami, ki bi bili sistematsko urejeni.
Dosedanji sistem, da napišeš komentarje, število videnj in glasovanje se je po mojem mišljenju prosim, izkazalo kot neustrezno (že od 7. oktobra lani ni glasov, ni komentarjev).
Problem je v tem, da nikoli nisi 100% prepričan ali je kaktus pravi ali ne in če se izkaže da si se zmotil, je malce nerodno ne. Meni se je to že zgodilo. Verjetno je tudi zato slabši odziv, saj ni nihče nezmotljiv.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 08 jan 2004, 17:40

Hojla, se strinjam. Problem s tem sistemom (glasovanjem) je tudi, da ne bo dosti uporabnikov poznalo. Sicer zdaj malo preveč posplošeno sklepam, vendar za sebe stoodstotno vem povedati, da kaktusov ne bi vedel razpoznati na prvi pogled, razen res, če je kaka opuntia microdasys ali astrofit ali kake te najbolj znane vrste.

Predlog, ki si ga napisal je zelo zanimiv, vendar pa Kdo se bo lotil dela? Drugi problem: postavi se v kožo začetnika, ki je dobil kaktus in ima še po možnosti telefonsko povezavo. Edino kaj veš, je da je kaktus okrogel, koliko reber ima, da ima ravne bodice, mogoče da cvete roza. Ali naj zdaj greš iskat celoten sistem za tak kaktus?

Mogoče se že res pretirano držim kot pijan plota mojega predloga. Vneseš lastnosti, npr.: stebrast, 8 reber, zelo kratke bodice, star do tega in tega leta ter višina ta in ta. Pa ti sistem vrne: Tvoj kaktus je lahko: ta, ta, ta, oni ali tisti. Vseeno ti dosti olajša iskanje. Potem pa imaš še sistem, kot si ga opisal in po možnosti še povezavo med rezultati iskanja v ta sistem, pa smo zmagali.

Vem da je to zelo težko, vendar pa je pri takem sistemu vnos podatkov še najlažji (določimo osnovne lastnosti, ostalo poskrbi iskalnik). Če bi nam to uspelo in naredili tak iskalnik, pa še po možnosti v angleščini, bi postali zelo popularni...
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

ID rastlin

OdgovorNapisal/-a izi » 09 jan 2004, 11:28

Živjo,
kot sem že enkrat omenil jaz, pa tudi Jure je že nekaj takega govoril, je praktično sistem zelo težko naredit. Niso ga naredili tudi tisti, ki stvar precej bolje obvladajo kot mi. Vse preveč se spouščate v štetje reber, bodic, dolžino bodic in podobne podrobnosti. Vrsta sama po sebi je zelo ohlapna definicija in danes, ko stvar prevzemajo v roke botaniki, dobiva drugačno podobo kot pa pred leti, ko so kaktuse opisovali ljubitelji in vrtnarji na osnovi štetja bodic, dolžine in barve bodic, barve cvetov in podobno.
Ista vrsta ima lahko zelo dolge bodice, je lahko tudi čisto brez, ima lahko goste in močne trne ali redke in malo manj močne. Rastline iz različnih nahajališč se lahko med seboj precej razlikujejo in spadajo v isto vrsto. Z leti se boste naučili, boste pridobili sposobnost razlikovanja vzorcev in boste mogoče že na prvi pogled lahko uvrstli rastlino v pravi rod (meni še vedno ne uspeva za vse vse rodove, sploh sem mrzel pri stebričarjih), za določitev prave vrste pa je običajno potreben še cvet. Za prepoznavanje vzorcev rastlin je važna tudi populacija. Dokler imate rastlino istega izvora, dobite ta vzorec v svoje možgane in ta rastlina je to. Ko enkrat vidite populacijo rastlin iz semena iz istih staršev, že lahko vidite določene raszle med njimi, ko vidite rastline iz različnih nahajilšč, je pa razlika med posameznimi premerki običajno več kot očitna.

LP

Iztok
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a BoGo » 09 jan 2004, 18:49

Izi, se strinjam. Ne gre določati dolžino bodic po vrstah. Bolj imam v mislih konkreten opis rastline. Kolikor spremljam se imena vedno spreminjajo. Tudi imena ni problem spreminjati in obenem ohranjati stare sinonime.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

Opis rastlin

OdgovorNapisal/-a izi » 09 jan 2004, 22:52

Bogo,
ali si že kdaj probal opisati rastlino. To sploh ni tako lahko, kot se zdi na prvi pogled. Vedno imam težave pri opisovanju rastlin, ko pišem članke.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce


Vrni se na Predlogi za forume

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron