Paradižnik 2009

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 27 jul 2009, 08:20

Evo, še obljubljene fotke...

Primerjava med 'Cherokee Purple' (CP) in 'Black Ethiopian' (BE) (sončno leto, zato so polodovi veliko temnejši kot letos):

CP:
Slika
CP, prerez:
Slika
BE:
Slika

Primerjava med 'Orange Banana' (OB) in 'Goldfisch' (G):

OB:
Slika
G:
Slika

Tole pa je 'Tigerella', je kaj podobna tvoji?
Slika

Še primerjava sort 'Mr. Stripey' in 'Tigerella' z interneta in komentarji:

Mr. Stripey:
http://davesgarden.com/pf/go/54808

Tigerella:
http://davesgarden.com/guides/pf/go/57866/
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 27 jul 2009, 11:31

Nadebudnež, tista moja semena za Black Prince št. 30 so očitno Black Ethiopian - se opravičujem za napako.
Sem sicer že enkrat prej videla opozorilo od Ivčk za tole zamenjavo, vendar sem smatrala, da to ne velja za moja semena...

Evo, še en utrinek prejšnjega tedna:

Slika

Slika
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 27 jul 2009, 13:13

Nadina, tole zgleda krasno, ti imaš paradižnikov verjetno že čez glavo dovolj, ne? Meni pa se sline cedijo, saj imam pridelka zaradi zgodnje bolezni bolj malo, čeprav je dovolj za solatke sproti, zimnice pa letos očitno ne bo...
A še vedno uživam prav v vsakem paradižniku :D

Imaš prav, tudi ti imaš semena sorte 'Black Ethiopian', če pa želiš, ti pošljem tudi nekaj semen sorte 'Black Prince', letos sem jo prvič gojila in je fajn...

ps: si dobila ZS?
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a linana » 27 jul 2009, 18:29

:D :D
Ivčk, če boš imela kakšno semence od več, se tudi jaz priporočam za drugo leto. Jaz, izgleda, da ne bom uspela pridelati nobenega. Ravno tile, ki so nekaj posebnega (vsaj zame), so mi šli vsi k :twisted: .
Vse kar cveti diši. Lahko lepo ali ...
Pozdravček Lina

http://picasaweb.google.si/home
Uporabniški avatar
linana
Guru
Guru
 
Prispevkov: 338
Pridružen: 01 maj 2004, 12:15
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a Plamenka » 28 jul 2009, 15:47

Tole sem danes nabrala: oranžno volovsko srce.

Slika

Slika

Slika
Plamenka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 01 apr 2009, 11:37
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a nadina » 28 jul 2009, 17:35

Ja, Ivčk, paradižnikov čez glavo!

Evo, tole spodaj je za danes, potem pa upam, da bo za nekaj časa mir!

Slika

Ni panike, imam pomoč:
Slika

Evo, cca 1/3 je že v loncih...
Slika
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Kajser » 28 jul 2009, 21:52

Daj mi nekdo povej, kaj lahko jaz tele paradajzke v grozdu pustim da cel grozd dozori al bo potrebno sproti dol pobirati zrelo?Slika

Slika

Teli so pa vse širši o rdeči barvi pa ne duha ne sluha...

Slika

Tudi tile dobivajo podobno obliko, morda ti poredečijo

Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 29 jul 2009, 00:11

Ivčk, hvala za tvojo razlago. Vsi na forumu se je veselimo.

V zadnjem postu ne deluje tvoja fotka od Orange banana.

Verjetno pa imam jaz res Goldfish.


Nadine, Black Prince št. 30 mi nisi dala, od črnih velikih si mi dala Cherokee purple in Paul robeson.
Sem pa dobil eno sadiko Cherokee purple od Fotografke, ona pa semena od tebe :)

_________

Po razočaranju pred dvemi tedni (napad krompirjeve plesni na zunanjih paradižnikih) sedaj lepo rastejo in zorijo. Čez 2-3 dni jih bo veliko za skuhat mezgo. Ker imam raznobarvne paradižnike me zanima če v mezgo skuhate kar raznobarvne skupaj ali pripravljate mezgo iz belih, mezgo iz oranžnih, rdečih, rumenih...?
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 02 jun 2008, 12:17
Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a fotografka » 29 jul 2009, 13:13

Baje sem tudi jaz vpletena... :lol:

Meni še ta "neznani" cherokee purple oz. black ethiopian ne zori. Sem pa bila še zdaj na vrtu in preverila plodove omenjene sorte.
Najbrž bo to res BE; sicer za zdaj še zeleni plodovi so malce večji od plodov sorte stupice, malo bolj okrogli in na vrhu ploda imajo malce temnejše lise. Je pa to moja najvišja sorta na vrtu (v višino raste zelloo).

Sicer pa, fajn je, da je Ivčk popravla ime sorte, jaz sem pa vesela, da mi je Nadina na skrivaj podtaknila Etiopijca (črnca iz Afrike pa le nima vsak pred hišo 8) ).
fotografka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 03 mar 2009, 13:05
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a fotografka » 29 jul 2009, 13:16

Še ena stvar; ima kdo kak fajn recept kako paradižnike posušit in jih vložiti v olje?

Eta prodaja sušene paradižnike vložene v olje z začimbami, jaz bi pa poskusila to narediti sama, pa me predvsem zanima kako je z vlaganjem.
fotografka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 03 mar 2009, 13:05
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a dinksi » 29 jul 2009, 13:37

Pozdravljeni,

tudi jaz imam ogromno paradižnikov 8 različnih sort(hvala Nadina). Od tega bi si spravil 4 vrste semen.
Kdaj je to najbolje naredit in kakšne paradižnike izbrat?
dinksi
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 27 jan 2008, 11:41
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Sanel » 29 jul 2009, 14:23

dinksi je napisal/-a:Pozdravljeni,

tudi jaz imam ogromno paradižnikov 8 različnih sort(hvala Nadina). Od tega bi si spravil 4 vrste semen.
Kdaj je to najbolje naredit in kakšne paradižnike izbrat?


Pogoj:
zreli, lepi, zdravi, brezpoškodb...
Jaz že zdaj delam in lej sva z istega kraja. :lol:
Opravi fermentacijo kot se spodobi in bo.
Sanel
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 60
Pridružen: 24 mar 2007, 19:49
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Pepe » 29 jul 2009, 14:55

fotografka je napisal/-a:Še ena stvar; ima kdo kak fajn recept kako paradižnike posušit in jih vložiti v olje?

Eta prodaja sušene paradižnike vložene v olje z začimbami, jaz bi pa poskusila to narediti sama, pa me predvsem zanima kako je z vlaganjem.

Težje ti jih bo posušiti, kot pa vložiti :wink:. Odstani seme in jih daj na sonce, če ni sonca pa v sušilnik ali mlačno pečico. Posušiti se morajo hitro, drugače se pokvarijo. Izberi dan z lepo vremensko napovedjo vsaj za dva dni naprej.
Jaz sem jih samo enkrat posušil, ampak so bili za prste polizat. Posušene sem enostavno dal v steklen kozarec, prelil z vrelim oljem in takoj zaprl.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a fotografka » 29 jul 2009, 15:48

Hvala Pepe za nasvet. :wink:

Malo še počakam, da bo več zrelih, pol pa sprobam.
fotografka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 03 mar 2009, 13:05
Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 30 jul 2009, 14:11

Koliko paradižnika! :shock: Pri nas jih je pa celo pet dozorelo... :cry:
Kalypsa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 29 nov 2003, 23:15

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 30 jul 2009, 14:52

Jaz bi drugo leto tudi sadila kakšnega eksota, če bo imel kdo odveč, bi prosila, da se po sezoni spovni še name.

No še to, sodino škropivo je delovalo, tako, da nekaj paradajzkov bo, čeprav sem takrat, ob izbruhu plesni obupala.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 17 jan 2008, 12:54

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 31 jul 2009, 23:40

Ker imam letos prvič raznobarvne paradižnike me zanima če v mezgo skuhate kar raznobarvne skupaj ali pripravljate mezgo iz belih, mezgo iz oranžnih, rdečih, rumenih...?
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 02 jun 2008, 12:17
Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a jan24 » 01 avg 2009, 09:43

Vse v isti lonec in mezga postane rdeča :wink:
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 avg 2009, 16:01

jan24 je napisal/-a:Vse v isti lonec in mezga postane rdeča :wink:


Mi tudi :D !

Res pa je, da sem lansko leto naredila samo rumeno, pa se nekako 'ni prijela'...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pepe » 01 avg 2009, 20:29

nadina je napisal/-a:Res pa je, da sem lansko leto naredila samo rumeno, pa se nekako 'ni prijela'...

He, he, dvomim, da bi se prijel rumen refošk :wink:
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost