Priljubljenost kaktusov - statistika

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Priljubljenost kaktusov - statistika

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 05 sep 2005, 13:58

Anketa EASY CACTUS-a kaže naslednje:

Lithops Succulents 26.3%

Epiphyllum Cacti 10.5%

Mammillaria Cacti 10.5%

Aeonium Succulents 7.9%

Echinocereus Cacti 7.9%

Gymnocalycium Cacti 7.9%

Agave Succulents 5.3%

Lobivia Cacti 5.3%

Notocactus Cacti 5.3%

Opuntia Cacti 5.3%

Rebutia Cacti 5.3%

Other 2.6%

Podatki kar držijo. Na našem forumu, jasno mislim da nobeden ne zbira Lobivij. Na cactaceae. net, kjer je število obiskovalcev kar veliko pa je število ogledov prvih štirih znatno večji od vseh ostalih. Na vprašanje, ki sem jih zastavil parim profesionalnim prodajalcem na internetu, pa sem dobil odgovor, da pač ponujajo tisto, kar najbolj gre v prodajo.

Moja lestvica v odstotkih:
Lobivje 50 %
Notocactusi 20%
Echinocereusi 10 %
Gymnocalicium 10 %
Ostalo 10%
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jure » 06 sep 2005, 17:56

Pravzaprav ne vidim vprašanja, Poldi. Vseeno je tvoje razmišljanje vredno kakšne diskusije.

Najprej mi ni jasno, kaj tvoji podatki pripovedujejo. So to imena iz WISH, GROW ali SALE liste? Recimo podatek za Aeonium me zelo čudi. Med zbiralci kaktusov že niso tako zelo priljubljene rastline. Začetniki, tudi resni gojitelji, jih niti ne poznajo po imenu, kaj šele, da bi ločili vrste med seboj. Menim, da sva jih od Slovencev kaktusarjev v živo videla samo dva.

Če so pa to podatki iz kakšne trgovine, gre pa številka na račun kultivarja Black Prince. A težko verjamem, da jih prodajo na splošno več kot netreskov ali pahipodijev.

Moda gojenja posameznih rodov se spreminja z leti, gojitvenimi težavami in prijateljevanjem s kom, ki ima drugačen okus. Morda smo pri nas malce preveč selektivni, vzrok pa bo dejstvo, da prikazujemo fotografije več ali manj isti avtorji že 30 in več let. Moje kaktuse najbrž že vsi člani poznajo, vsaj dvakrat letno sem na vrsti.

Pa se vendar vse spreminja. Izi prikazuje svoje svilničevke kar precej let zapored in počasi a zanesljivo okužuje z njimi vse zbirke. Tako gre to naprej.

Specializiranih zbirk pri nas ni. Ne lobivij, ne astrofitov. Morda je to dobro, morda slabo. Nekaj malega smo že usmerjeni, malo pa omejeni (v tem in onem smislu). Ker živimo v dobi interneta, me prav čudi, da se nisi našel sorodnih duš po svetu. Recimo na Češkem je specializiranih klubov (http://www.carciton.cz/kaktusy/rotter.htm) , ki diskutirajo pretežno o lobivijah, kar nekaj.

Cactaceae.net ni kakšna posebna referenca. Prav tako tudi druga združenja ne, ker vse temelji na nekih lokalnih združenjih. Moje izkušnje iz prodaje kaktusov na sejmih so naslednje: prav vsak dan je drugačno povpraševanje in nikdar ne zadaneš. Na sosednji stojnici gre vse za med. Naslednje leto, ko skomponiraš ponudbo natančno po računalniškem izpisku, se obrišeš pod nosom. Kupci zahtevajo nekaj čisto drugega.
Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 07 sep 2005, 13:43

Jure najprej hvala za odgovor. Ja res direktnega vprašanja res ni. Tudi niso podatki z nobene liste.
Na Easy Cactus so naredili anketo po sistemu vprašanja: Kateri kaktusi so vam najljubši in ponujajo zgoraj navedene predloge. Jaz sem kliknil jasno na Lobivije. Potem se pokaže rezultat ankete, ki se sicer spreminja, ampak v bistvu le kaže vrstni red priljubljenosti. Lahko bi tako anketo izvedli tudi pri nas.

Škoda da pri nas ni specializiranih zbiralcev - oprosti res, tega nisem vedel - sedaj vem. Ne razumem pa zakaj bi bilo to slabo.
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a renee » 07 sep 2005, 14:06

:arrow:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
renee
Guru
Guru
 
Prispevkov: 421
Pridružen: 12 sep 2003, 08:50
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov