Rumeni listi orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Rumeni listi orhideje

OdgovorNapisal/-a Bini » 04 mar 2005, 12:42

Pozdravljeni!
Spet se obračam na vas s problemom. Imam 1 leto star phalenopsis, ki sicer zelo lepo dela, mi že tretjič cveti, eno novo steblo mi je pognal, tudi korenine izgledajo zdrave in se razširjajo iz lončka. Zalivam ga 1x tedensko, rosim pa ga ne (bi ga morala?) Problem je to, da sem ga imela na okenski polici nad radiatorjem. Zdaj pa so začeli spodnji 3 listi rumeneti. En je že čisto rumen, druga dva pa imata za zdaj :cry: samo rumene proge. A mu je bilo prevroče ali presuho? Zdej sem ga prestavila proč od radiatorja. Kaj naj naredim s temi posušenimi listi?

Najlepša hvala za odgovor in veliko uspeha z vašimi orhidejami! :P
Bini
Bini
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 01 dec 2004, 11:40
Kraj: Prebold

OdgovorNapisal/-a Spot » 04 mar 2005, 18:45

Pri starejših Phalaenopsisih je normalno, kadar so večji, to je osem in več listov, da lahko spodnji 1-3 listi porumenijo in odpadejo. Seveda lahko zrastejo še večji, ampak odpadanje spodnjih listov je čisto normalni pojav zaradi načina rasti. Zaradi opisane lege, kjer je rastel ta Phalaenopsis pa bi lahko rekel, da je možno, da so ga napadli škodljivci zaradi premajhne zračne vlažnosti in prevročega zraka. Jaz bi pogledal pod listi ali so se pojavile ščitaste uši ali pa pršice. V vsakem primeru pa bi ga zraven zalivanja še vsaj enkrat dnevno redno rosil. Eden izmed pokazateljev pomanjkanja vlažnosti je namreč lahko tudi pospešena rast korenin na površini substrata. V kolikor ni napada škodljivcev in rumeni listi ne motijo ker izgledajo grdo, bi liste na rastlini pustil da se posušijo tako daleč, da sami odpadejo - čisto zato, ker so tako mesnati in se pri rezanju napravi takšna velika odprta rana. Enkrat rumeni listi namreč nikoli več ne postanejo zeleni. V kolikor pa so škodljivci na listih, pa bi jih odstranil in primerno zaščitil rastlino.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a Bini » 05 mar 2005, 12:46

Najlepša hvala za izčrpne informacije. Pod listi ni nobenih škodljivcev, ampak bom začela pršiti. A samo po listih ali po celi rastlini (torej pocvetovih in steblih in koreninah tudi)? A mora biti voda postana? Kaj pa temperature?

Hvala še enkrat in lep pozdrav!
Sabina
Bini
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 01 dec 2004, 11:40
Kraj: Prebold

OdgovorNapisal/-a Spot » 05 mar 2005, 13:26

Orhideje pršimo v glavnem po koreninah, potem pa pri Phalaenopsisu sledijo tudi listi. Če pade kaj kapljic vode na cvetno steblo ni problema, nikoli pa ne pršimo po cvetju. Posledica pršenja po cvetju so lahko majhne rjave pike na cvetnih listih. Zelo učinkovito je tudi, če se v bližino orhidej postavijo še druge rastline, ki imajo velike ali veliko listja, saj te izhlapevajo veliko vlage, kar koristi orhidejam. Pršimo tudi po njih in tako še dodatno povečujemo zračno vlažnost v bližini orhidej. Zelo dobro je če je voda postana in sobne temperature. Pršimo predvsem v jutranjih/dopoldanskih urah, poleti ko je pa bolj vroče pa tudi še v popoldanskih urah. Pri tem je potrebno paziti, da je rastlina pred večerno ohladitvijo na sredini in v zalistjih suha, da ne pride do gnilobe.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov