Božični kaktus , Schlumbergera truncata

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Božični kaktus , Schlumbergera truncata

OdgovorNapisal/-a dusanh » 14 dec 2016, 09:28

Domovina členkastih kaktusov je južna Amerika, natančneje priobalni subtropski gozdovi jugovzhodne Brazilije (Rio de Janeiro, Sao Paulo, Minas Gerais) S. Truncata raste na nadmorski višini od 700 do 1000 metrov, kjer prevladuje visoka zračna vlažnost. Topel in vlažen zrak se dviga iz Atlantika in se na tej višini zaradi hladnejšega zraka spremeni v meglo.Temperature v zimskih mesecih, ob mrzlih južnih vetrovih, lahko za kratek čas padejo tudi na 0 stopinj C. Božični kaktus raste kot epifit na drevesih, grmovju ali kot litofit na skalah, katerih se oprime s svojimi močnimi koreninami. Hranilne snovi črpa iz razpadlih rastlinskih delov lubja, mahu ter drugih rastlin, vodo pa dobi iz kondenzirane zračne vlažnosti. Razrašča se v manjša ali večja grmovja, katerih listi so spremenjeni v povešene ploščate členke zelene in rdečkaste barve. Novi členki in popki poženejo iz starih končnih členkov. Cvetovi so škrlatnordeči, obojestransko ( bilateralno) simetrični (zigomorfni) ter jih oprašujejo kolibriji. Prašniki so v dveh vrstah, dolgi in krajši. Cvete spomladi meseca maja zato ga brazilsko imenujejo Flor de maio. Cvetenje je pogojeno z dolžino dneva. Ker je sončni vzhod in zahod hiter, vsega nekaj minut, je kaktus v popolni temi več kot 13 ur.
V severni hemisferi, nas različni križanci z raznobarvnimi lepimi cvetovi razveselijo novembra in decembra, prodaja naraste najbolj pred božičnimi prazniki. So rastline kratkega dne, kar pomeni, da morajo imeti krajši dan od noči.
Za vse, v preteklem stoletju vzgojene hibride in kultivarje, se uporablja domače ime Božični kaktus (Christmas cactus,Weihnachtskaktus, Cactus de Navidad, Cacto de Navidad, Fiore della Natalina) So potomci dveh grup: Truncata (Schlumbergera truncata itd) cvetni prah na pestičih je rumenobele barve, pestič je škrlaten, listni členki so nazobčani in ploščati ter grupa Buckleyi (Schlumbergera Russelliana itd) cvetni prah na pestičih je rožnate barve, členki so ovalni in podaljšani, komaj opazno nazobčani. Areole na listnih členkih so lahko poraščene z rjavimi volnatimi laski, ščetinicami ali pa so brez njih.
Po cvetenju v decembru, v začetku januarja začnejo odpadati cvetovi. Za božični kaktus je nastopilo obdobje počitka, ki traja vsaj 3 mesece, to je do aprila. V tem času je idealna temperatura 10-12 stopinj C. in ni potrebno zalivati. Pri temperaturi 16-20 stopinj C. zalivamo bolj malo, vendar naj bo substrat venomer rahlo vlažen. Prirodno bo odpadlo tudi nekaj manjših členkov, kar ni nič hudega za rastlino. Za pomladitev in obilnejšo krošnjo, moramo kaktusu potrgati zadnje členke ter bolj drobne izsušene členkaste vejice. Čas je tudi za presajevanje, saj za uspešno rast potrebuje ustrezen humozen, rahlo kisel substrat. Mešanici zemlje za epifitne rastline dodamo še humus, malo kremenčevega peska in ilovnate krtinke ter tako dobimo primeren substrat v katerem božični kaktus lahko raste nadaljnjih nekaj let. Koncem aprila začnemo z zalivanjem, po ledenih možeh v sredini maja, lahko rastlino prenesemo na zunanji vrtni, balkonski ali okenski prostor , na polsenčno ali zasenčeno mesto, na dopoldansko ali popoldansko sonce.S toplimi dnevi in nočmi nastopi glavno vegetacijsko obdobje v katerem rastlina zahteva veliko toplote, vlage ter indirektne svetlobe. Idealna rastna temperatura je med 24 in 26 stopinj C, priporočljivo je, da ne preseže 32 stopinj C. Nenadno rdečkasto obarvanje členkov pomeni, da je preveč sončne svetlobe, zato kaktus prestavimo na bolj senčni prostor. Gubanje in odpadanje členkov pomeni premalo vlage. Po možnosti zalivamo z deževnico ali mehko vodo, kateri dodamo hranila in gnojila. Pazimo, da korenine nikoli niso v stoječi vodi, zlasti če imamo kaktus v okrasnem lončku, zato je priporočljiva dobra drenaža.
Čas je za razmnoževanje s potaknjenci, ki naj imajo 3-4 listne členke. Odrezana mesta razkužimo s Dithanom, lahko jih tudi posujemo z Neokorjem, hormonom za hitro ukoreninjanje. Pustimo nekaj dni, da se rane zasušijo, ter posadimo v humusni substrat v neprevelike lončke. V vegetacijskem času se bodo pri temperaturi 24-28 stopinj C hitro ukoreninili.
Septembra, nekaj mesecev pred željenim cvetenjem, rastlino prenesemo v temen prostor, ter občutno zmanjšamo zalivanje. To je drugo sušno obdobje, pogojeno z 14-16 ur teme, ki naj traja vsaj 8 tednov, ter temperaturo med 14 – 16 stopinj C, ko rastlina začne reproducirati popke. Nižje temperature upočasnijo proces in zahtevajo nižjo zračno vlago, višje pospešijo proces, vendar mora tudi zračna vlaga biti višja in to med 60 – 70 %. Pri temperaturi 10 – 14 stopinj kaktus naredi popke ne glede na svetlobno razliko med dnevom in nočjo. Med 14 – 20 stopinj bo rastlina začela delati popke, če bo imela manj kot 11 ur sončne svetlobe dnevno. Pri temperaturi večji od 22 stopinj C , bo samo rasla, težko bo nastavila cvetne popke. Po drugi teoriji je baje dokazano, da v 8 dneh pri 16 ur teme in pri 16 stopinjah C zanesljivo naredi popke. Naš znani gojitelj sočnic Iztok Mulej razlaga da so mejne vrednosti kombinacije temperature in zatemnitve naslednje: 8 ur zatemnitve pri 20 °C, 12 ur zatemnitve pri 25 °C in 8 ur pri 30 °C.
Koncem novembra, ko nastavi cvetne popke, lončnico prenesemo v stanovanje in jo pri temperaturi med 18 - 22 st.C začnemo pogosteje zalivati. Manjša temperatura upočasni, večja pospeši cvetenje. Rastline, katere so vzgajane pri višji temperaturi 16-18 st.C bodo hitreje zacvetele, vzgajane na 12 – 16 st. C pa počasneje.
Nenadna in hitra sprememba rastnega prostora, iz zmerno hladnega in vlažnega v suh in topel prostor stanovanja, daljše prenašanje nezaščitenih rastlin lahko povzroči odmetavanje popkov.
Zlasti so novonastali popki občutljivi na temperature pod 0 stopinj C. zato morajo biti ob nakupu in pri prenašanju zaviti v ovojni papir in zapakirani v papirnato vrečko. Priporočljivo je, da lonček s božičnim kaktusom damo v plastični podstavek v katerega vlivamo vodo pri zalivanju. Daljša izsušitev spodnjega dela korenin, presuho ozračje, prepih, nenadni vdor mrzlega zraka, lahko povzroči odmetavanje popkov in cvetov.
Za razliko od drugih kaktusov, pri tej vrsti izsušitev ne pospešuje cvetenja.
V našem stekleniku so božičnim kaktusom ob temperaturi med 8 -10 stopinj C, začeli bledeti cvetovi, starejše rastline so v suhem substratu brez občutne škode pezimile.
Rastline občasno napadejo koreninske uši ter volnati kaparji, ki se zadržujejo med popki in drobnimi ščetinicami v avreolah. Pri manjšem napadu jih lahko odstranimo mehanično s čopičem, ali poškropimo z Biokilom, ob večjem napadu pa moramo v spomladanskem času uporabiti sistemski insekticid.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 273
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov