gojenje Reishi gob

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

gojenje Reishi gob

OdgovorNapisal/-a humungus » 02 maj 2004, 14:01

Živijo

Sem novi uporabnik foruma zato najprej pozdravljam vse člane. Moje vprašanje se nanaša na gojenje gob Reishi (Ganoderma Lucidum). Zanima me čimveč podrobnosti za gojenje te vrste gob. Gojil bi jih v malem rastlinjaku za lastno uporabo. Gojih bi jih na deblih. Kje lahko dobim micelij za vzgojo teh gob? Ali kdo od vas goji to vrsto gob? Vnaprej se zahvaljujem za kakršenkoli odgovor in napotitev na pravo pot.

Se vidimo :wink:
Matjaž
humungus
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 maj 2004, 13:46
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a zeronio » 03 maj 2004, 09:13

Reishija (svetlikave pološčenke) ni težko gojiti, edino kar ne vem je kako prenaša nizke zimske temperature, ker sem jo pri nas v divjini videval samo na primorskem. V rastlinjaku pa ne bi smelo biti problemov.

Meni so pravkar pričele rasti iz stebričkov v gobarni imam pa tudi še nekaj moznikov za gojenje na deblih, ki so mi ostali, ko sem pripravljal debla.
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a zeronio » 04 maj 2004, 13:12

Gojiš jih lahko na dva načina:

- V debla ali štore navrtaš luknje, v njih vstaviš kupljene moznike (čepe) preraščene z micelijem in luknjice zamašiš z voskom. Taka debla potem prepustiš naravnim zunanjim pogojem. Micelij se nato razrašča, kar lahko traja od 6 mesecev pa do 2 let, odvisno od velikosti debla. Za reiši je priporočljivo, da debla deloma vkoplješ ali pokriješ z zastirko, ker tako bolje zadržujejo vlago. Jeseni, ko temperatura pade in se poveča vlažnost, pa lahko pričakuješ obroditev gob. Taka okužena debla lahko potem obrodijo več let zapovrstjo, dokler se ne iztrošijo in popolnoma razpadejo. Ta metoda je najbolj naravna in ne zahteva posebne skrbi in truda razen, da navrtaš les in potrpežljvio čakaš. Še bolje pa je, če taka debla postaviš v rastlinjak, kjer je višja vlaga in je pozimi topleje. Mraz sicer za večino vrst gob ni problem, le nekatere (med njimi tudi reiši) imajo raje toplejše kraje.

- Lahko jih gojiš tudi na bolj profesionalen način, ki ti omogoča pridelek v vseh letnih časih in sicer na stebričkih narejenih iz sterilizirane mešanice žagovine in raznih hranljivih dodatkov in preraščenih z micelijem. V tem primeru moraš zagotoviti ustrezne pogoje, ki so za reiši taki:

Rast micelija (inkubacija):
* 21-27* C

Rast gob (če hočeš deformirano obliko z dolgimi beti)
* 18-24* C
* Vlaga: 95-100%
* Trajanje: 14-28 dni
* koncentracija CO2: 20,000-40,000 ppm (zelo malo prezračevanja)
* Svetloba: 200-500 luksov, 4-8 ur na dan

Rast gob (naravna oblika)
* 21-27* C
* Vlaga: 95-100%
* Trajanje: 14-28 dni
* koncentracija CO2: 2000-5000 ppm (normalno prezračevanje)
* Svetloba: 750-1500 luksov, 12 ur

Pričakuješ lahko dva pridelka v razmiku 90 do 120 dni.


S temi stebrički trenutno eksperimentiram in bom (upam) kmalu pokazal kakšne slike.
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 04 maj 2004, 15:39

Če vas zanima imam jaz narejenih nekaj moznikov za gojenje reishija.
Vse kar je potrebno je zvrtati luknje v hlod vstaviti moznike in zagotoviti ustrezne pogoje za preraščanje in obrod.

Andrej Gregori

gregori_andrej@hotmail.com
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregor » 05 maj 2004, 12:30

v naravi se jo kar dobi na raznih hrastih(graden,cer,puhavec) in pa na gabrovcu(beli gaber), predvsem v Mediteranu(na črniki).

Zanima me, na katerih ju vidva gojita (Andrej,Matej)?Ali sta (mogoče)kaj opazovala razlike med posameznimi podlagami-substrati?
gregor
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 04 mar 2004, 12:33

OdgovorNapisal/-a humungus » 05 maj 2004, 15:08

Hvala za ponudbo Matej in Andrej. Mislim, da bom z gojenjem še počakal kar nekaj časa, ker mi razne stvari za sedaj le tega še ne dopuščajo. Zanima pa me še ena stvar. Ali je možno kje v Sloveniji kupiti ali naročiti že pridelane Reishi gobe, čeprav sam mislim, da je to malo mogoče. Mogoče imata vidva kaj več informacij. Na tujih internet straneh se dobi samo drage preparate v obliki pilul in še poštnina stane ogromno. Mogoče obstaja kakšna trgovina v Sloveniji ali okoliških državah (Italija, Avstrija.)

Pozdrav
Matjaž
humungus
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 maj 2004, 13:46
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 05 maj 2004, 17:33

V prosti prodaji sem zasledil samo preparate iz šitak in maitak, iz reishija pa še ne. Sem povpraševal po trgovinah z bio prehrano, vendar niso vedeli o čem govorim.

Mislim pa, da vam lahko priskrbim kitajske, če vas zanima (cca 7500sit/50 kapsul)? Smem vprašati za kakšen namen jih potrebujete???

Jaz sem jih poskušal gojiti na smrekovem žaganju, vendar sem dodal preveč dodatkov (če jih dodaš več kot 15% ne rastejo-sem zvedel kasneje(prepozno!)), tako da so prerastli substrat, niso pa 'obrodili'.
Trenutno me interesirajo druge gobe saj za reishi ni (še)velikega zanimanja pri nas.

Andrej
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a humungus » 05 maj 2004, 18:07

Se strinjam Andrej. V Sloveniji so te gobe še zelo nepoznane in za njih ni posebnega zanimanja.
Bral sem veliko pozitivnih stvari o tej gobi. Dobre so za krepitev imunskega sistema za dobro delovanje notranjih organov (jetra in ledvice) itd. Goba ima zdravilne učinke.
Brez zamere Andrej ponudba je v redu vendar cena je malo previsoka :oops: . Mislim da bi na netu dobil kaj bolj poceni.

Se vidimo
Matjaž
humungus
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 maj 2004, 13:46
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 05 maj 2004, 19:35

Ja goba je res enkratna. Za vse te namene je primeren tudi Trametes versicolor, kateri raste na večini drevja po naših gozdovih. Gobo se posuši in iz nje kuha čaj (ne preveč okusen).
Glede cene pa sem pozabil omeniti, da je v kapsulah učinkovina (polisaharid) pridobljena iz reishi gobe in ne zmleta goba.
To pomeni, da je takorekoč nekaj 100 gramov gobe v eni kapsuli, kar se mi ne zdi drago, če 1kg gobe stane cca 80$.

Andrej
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a humungus » 05 maj 2004, 20:19

Andrej, kakšne so te kapsule o katerih govoriš. Jaz sem na netu našel par strani, ki ponujajo 100 kapsul za 15$, ki vsebujejo ekstrakt gobe reishi in še neke druge sestavine. Edina slaba stran je, da so strani ameriške in poštnina je okoli 20$. Dnevna doza je 2 tableti. So te tablete, ki jih ponujaš ti kaj drugačne. Kakšna je dnevna doza itd?

Kakšno je slovensko ime gobe o kateri si govoril prej?
humungus
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 maj 2004, 13:46
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a humungus » 05 maj 2004, 20:40

Še nekaj Andrej. Malo prej sem bral tvoj prispevek s slikami o gojenju gob na deblih z vstavljanjem moznikov (prispevek govori o patronih preraščenih z micelijem.). Cela stvar v bistvu sploh ni tako zapletena. Rajši bi mogoče poskusil to metodo, ker trenutno nimam rastlinjaka in ta metoda se mi zdi dosti enostavna. Zanima me, kakšne so optimalne dimenzije debla in približno koliko lukenj je najbolje zvrtati. Ali bi tako deblo lahko imel v kleti? Bi bili pogoji tam dobri za obroditev? Kaj bi moral še dodati v klet, da bi bili pogoji optimalni (luč ali kaj drugega.) V kleti imam dosti prostora in to ne bi bil problem. Koliko časa bi moral čakati na obroditev, če bi vstavil moznike zdaj?

Matjaž
humungus
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 maj 2004, 13:46
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 05 maj 2004, 23:37

Kapsule o katerih sem govoril vsebujejo polisaharid iz Ganoderme lucidum (0.15g/kapsula). Zvišujejo imunost organizma in zvišujejo količino kisika v krvi. Uporablja se pri neuratheniji (ne vem prevoda), kroničnemu bronhitisu,astmi, povišanem holesterolu, angini pektoris, diabetesu in zdravljenju začetnih stadijev raka brez stranskih učinkov.
Doza: 2-3 krat po 1-2 kapsuli/dan
Proizvajalec: Inštitut za užitne gobe, Šanghaj

Glede na to da so Kitajske proizvodnje dvomim, da se da dobit cenejše.
Cena katero sem navedel je okvirna (ker jih ne prodajam jaz) jo moram še preverit.

Govoril sem o spremenljivem trdikovcu, kateri se po zdravilnih učinkih lahko primerja s šitakami, če jih celo ne prekaša v določenih učinkih. Spodbuja imunski sistem, pospešuje metabolizem, daluje proti tumorjem, antiflogistično, ščiti ledvica, razstruplja brez povratnih reakcij.


Glede gojenja: Osebno uporabljam raje hlode premera 15 cm kot tanjše. Čas preraščanja in obroda pa je odvisen od tega koliko moznikov vstaviš v hlod (jaz jih ponavadi dam cca 15 /1m dolžine), kako debel je , kolikšna je vsebnost vlage v njem, kolikšna je temperatura. Hlodi iz prispevka, katerega si bral bodo ravno sedaj začeli poganjati.

Seveda je za to primerna klet in mislim, da bi v njej lahko prišlo tudi do obroda. Vendar pa moraš zagotoviti primerne temperature (katere je navedel zeronio) čeprav mislim da bi preraščanje potekalo tudi pri nižjih vendar počasneje. Bolj strikten bi moral biti pri temperaturah potrebnih za obrod.
Pri preraščanju ti ni potrebno pretirano skrbeti za pogoje in poteka v temi. Pri obrodu pa je potrebno zagotoviti rahlo svetlobo (toliko, da lahko še bereš časopis), zračenje(katero je prisotno samo po sebi če ima klet zračnik) in vlago (poliješ vodo po tleh).

Na tvojem mestu bi jaz tak hlod postavil v senco na vrt in stvar prepustil materi naravi katera že ve kako.....
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 05 maj 2004, 23:38

Na obrod bi čakal v vsakem primeru par mesecev.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a humungus » 06 maj 2004, 09:39

Hvala Andrej

Sedaj mi stvari postajajo čedalje bolj jasne. Lahko da se bom v bližnji prihodnosti odločil za gojenje na deblih. Kakšen les je najboljši za gojenje? Koliko gob recimo dobim iz enega debla in koliko debel bi bilo dobro nasaditi, če bi gobe uporabljal le za lastno uporabo?

Matjaž
humungus
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 maj 2004, 13:46
Kraj: Novo mesto

Ganoderma lucidum

OdgovorNapisal/-a zeronio » 06 maj 2004, 10:23

Mislim, da se jih da gojit na lesu vseh vrst listavcev, načeloma pa je tako, da imaš boljši pridelek, ki traja več let na vrstah, ki imajo trši les (bukev, hrast).

Tukaj je nekaj slik naravnih reishijev iz Panovca pri Novi Gorici, ki so rasli iz precej velikega štora s premerom približno 1m, mogoče lahko tako oceniš kolikšen pridelek lahko pričakuješ:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

Se dve

OdgovorNapisal/-a zeronio » 06 maj 2004, 10:24

...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a humungus » 06 maj 2004, 10:29

Dobre slike zeronio. Zgleda, da bi bilo dobro imeti kar velik hlod, ker tudi gobe zrastejo kar velike.
humungus
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02 maj 2004, 13:46
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a gregor » 06 maj 2004, 15:02

Super!Sem pomislil, da je že obrobljenka(Fomitopsis pinicola)....

na Cobissu je ena nova refernca o prehrambeni vrednosti pološčenk -Ganoderm, avtor Franci Pohleven.Andrej, imaš priliko dobit fotokopijo oz. poslati sken po zasebnem mejlu?Hvala.
gregor
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 04 mar 2004, 12:33

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 06 maj 2004, 17:13

Seveda bom poskusil.

Tukaj pa so slikice Trametesa, o katerem sem govoril in ima tudi baje izredne zdravilne lastnosti. Raste iz štora slive v našem atriju.

Ko smo imeli zajca jih je ves čas jedel. Mislim, da nam je hotel pokazati 'zaklad' katerega imamo v našem vrtu.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a gregor » 06 maj 2004, 18:51

Dobro.Revija je bila en čas tudi zastonj "online" na UNI, če je še pa ne vem.Bom preveril....
gregor
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 04 mar 2004, 12:33

Naslednja

Vrni se na Gojenje gob

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov