Gojenje gob na balkonu

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

Gojenje gob na balkonu

OdgovorNapisal/-a sotosek » 09 jun 2004, 12:01

Pozdravljeni!
Sem nov uporabnik na tem forumu in me kot hobi zanima gojenje gob. Zal kleti nimam, tako, da pride v poštev samo gojenje gob na balkonu. Zanima me, če je to možno in katere vrste gob bi bile primerne (šampinjoni, bukov ostrigar, itd...) za gojenje na tem mestu in navsezadnje kaj vse potrebujem oz. za kaj moram pred tem nujno poskrbeti, da bo efekt rasti viden? A se moram bati kakšnih škodljivcev in kaj lahko naredim proti njim?

Hvala za vse odgovore ze vnaprej!

Lep pozdrav!
sotosek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 09 jun 2004, 11:56

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 13 jun 2004, 11:32

Jaz sem zadevo rešil tako (za gojenje v sobi), da sem vzel korito za mešanje malte, izdelal okvir iz kovinskih palic in čeženj napel polivinil. Ker sem velikokrat zdoma in ne morem zadeve vlažiti ročno (s pršilko)sem za vlago nalil na dno posode nekaj vode in vanjo vtaknil akvarijski grelec in razpršilni kamenček za akvarij ter ga priključil na zračno črpalko. Na polivinil sem namestil najmanjši ventiltorček za računalnik, priključen na star polnilec za mobitel tako, da sem zagotovil rahlo zračenje.
Zaenkrat sem v njem gojil topolovke, šitake in ostrigarje.

Edini problem so mušice, katere mi letajo po mojem gobarniku, zanje sem poskrbel z leplivimi ploščami.

Za gojenje na balkonu bi bilo nujno potrebno "gobarnik" zavarovati pred soncem in premočnim vetrom. Izredno pomembna je visoka relativna zračna vlaga, katero zmanjša premočno zračenje, visoka temperatura. Brez vlažilce bi bilo zadevo potrebno pršiti nekajkrat na dan. Za dvig vlage pomaga tudi plast vlažnega peska ali perlita (higromul) na dno gobarnika.

Če bi zadevo dobro izdelali, bi bile primerne vse gojene gobe, čez poletje bi se bilo potrebno omejiti na kakšne bolj tropske, katere rastejo na višjih temperaturah. V vsakem primeru je potrebno imeti živce, ker zadeva ni tko simpl kot gojenje solate.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana


Vrni se na Gojenje gob

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron