prosim pomoc

Diskusija o boleznih in škodljivcih sobnih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

prosim pomoc

OdgovorNapisal/-a thaia » 14 dec 2006, 20:17

sem se registrirala, z upanjem, da mi boste znali pomagati.
torej, zadeva je sledeca: potem, ko sem se prebila skozi obilico vasih prispevkov o skodljivcih, mislim da upraviceno sumim, da je mojo nekoc lepo cvetoco gardenijo napadel kapar. slikice zal nimam, upam, da bo opis dovolj. zacelo se je kak mesec nazaj, ko sem opazila, da ima na listih blizu stebla bele zapredke. odstranila sem jih z zobotrebcem, gardenijo pa pospricala s "floro-matic-om". pa je zgledalo bolje, ceprav je pocasi odmetavala liste. tudi cvetela ni vec. novi poganjki so pocasi rjaveli in odpadli, ceprav je bilo zmeraj nekaj novih. zdaj, po skoraj mesecu dni, je stanje obupno. listi dobivajo rjave lise in zacnejo gniti, novi poganjki prav tako, bela nadloga pa ocitno nadvse uspeva. spricam, tusiram, pa nic. predvsem se zadrzujejo v kotih med listom in steblom, pa tudi na samem steblu, nekaj jih je tudi na oz. v zemlji. do vceraj nisem opazila, da bi se premikali.
naj jo presadim, poskusam prej odstraniti vse bele zapredke in jo potem pospricam s cim ucinkovitejsim? ne bi je rada izgubila, ampak stvar postaja brezupna. prosim pomagajte!
p.s. ima kdo izkusnje z lucky bamboo-jem? nekaj mesecev nazaj sem ga prestavila v zemljo, kjer se je pocutil zelo dobro, zdaj pa je v dobrem tednu uspel "pridelati" dva rumena stebla. ne vem, kaj mu ni prav?
ze vnaprej hvala za pomoc!
thaia
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 14 dec 2006, 20:03

OdgovorNapisal/-a Skala » 14 dec 2006, 20:52

Poglej pod zasebno sporočilo!!!!

LP, Matej
Redke rastline...moja največja strast

http://album.email.si/momiji/
Skala
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 25 okt 2006, 20:54
Kraj: onkraj meja

OdgovorNapisal/-a thaia » 16 dec 2006, 13:11

nisem si upala priznati, ampak mojo gardenijo so res napadli kaparji. :oops: zadeve sem se lotila sistematicno: kupila promanal AF neu, pospricala, rozico vzela iz loncka, zavrgla vso zemljo, loncek temeljito pomila, kaparje rocno obrala, :twisted: (uporabila prste, zobotrebec in staro zobno krtacko!) gardenijo na hitro stusirala, se enkrat pospricala s promanalom in jo presadila v novo zemljo. zdaj bo pod strogim nadzorom in upam, da sem se nadloge znebila. :D
amm, skala, nimam novih zasebnih sporocil??? :? poskusi se enkrat?
lep pozdrav vsem!
thaia
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 14 dec 2006, 20:03

OdgovorNapisal/-a Skala » 16 dec 2006, 15:30

Živjo thaia,

Najbolje da greš čimpreje do najbližje rastlinske apoteke,.... in poiščeš kakšnega agronoma ki ti bo najbolje znal svetovati….

Drugače pa jaz v primeru pojava kaparja (rastlinjakovega ščitkarja) ravnam takole:

-ponavadi na pozamezni rastlini kaparje odstranjujem ročno vsaj po grobem (vzami si kako urco časa, pojdi po vseh kotičkih rastline in nadeni si gumijaste rokavice)
-v primeru da je kaparja malo morje-škropim s Calypso (sistemik) škropivom ali pa s kakšnim oljnim pripravkom za varstvo rastlin.
-čim manj izpostavljam rastlino stresu, kot so prevelika temperaturna gibanja, presuh zrak, svetlobni šoki,..IMEJ JO NEKJE NA 10-15 stopinj C!!!!
-obvezno jo boš morala presaditi v nov s hranili bogat substrat, v katerega premešaj 20-30%glinoporja. Glinopor dodaj še na dno lonca cca 2-3cm, aja pa kolkor tolko vem ima gardenija raje bolj kisla tla (zemlja za rododendrone) pa dodajanje magnezija in železa!

Upam da sem ti kaj pomagal?

Lp, Matej

to je blo mojo prvotno ZS

:)

In vidim da si že vse poštimala tko kot je treba :)
Redke rastline...moja največja strast

http://album.email.si/momiji/
Skala
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 25 okt 2006, 20:54
Kraj: onkraj meja

OdgovorNapisal/-a thaia » 16 dec 2006, 22:01

hvala ti :D
glede na to, da sem v stanovanju (centralna,...) ji bom skusala omogociti cimboljse pogoje (pred pojavom kaparja sem jo skropila vsak dan, pazila, da je imela dovolj svetlobe, ji kupila gnojilo ipd.) od zdaj naprej pa bo sploh vsako minuto pod mojim skrbnim ocesom :wink: naj se me tile kaparji kar pazijo! :twisted:
a glede bambusa mi ne zna nihce pomagat? upala sem namrec, da se je rumenenje stebelc s preselitvijo v zemljo za vedno koncalo, zdaj pa... :cry: ne bi jih rada pocasi pometala stran, vse do zadnjega :?
lepo pozdravljeni!
thaia
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 14 dec 2006, 20:03


Vrni se na Bolezni sobnih rastlin

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost