Cepljenje oreha poteka podobno kot cepljenje trsnih cepljenk. (potrebuješ posebne škarje oz. stroj, podlaga se izkoplje, cepi in nato sili )
Sam sem cepil orehe lansko pomlad, uporabil sem škarje za cepljenje (omega rez), cepiče pa nabral direktno iz matične rastline.
Uspeha pa na žalost ni bilo. Je bilo malo prepozno.
kdaj se lahko odreže veja pri orehu, da je najmanj škode ? Visi nad cesto in bi raje sam odžagal, preden komu pade na avto ali na glavo.
Drevo je že precej zdelano, na njem rastejo gobe, v njem gnezdijo ptiči, že porezane veje so bile takšne kot stiropor, a dokler ima voljo do življenja, naj živi.
Rdeča črta označuje, kje je treba odžagati.
Jaz bi jo rezalpozimi oziroma zgodaj spomladi pred vegetacijo. Pa ne takoj tam kjer jo želiš odžagati ampak po kosih. Pa rano bi premazal s smolo za ceplenje.
Tomaž!
Nekaj let nazaj sem cepil kostanj v gozdu, pognalo je okoli 70% cepljenih kostanjev, vendar mi zime ni preživel niti eden.
Naslednjič jih bom najprej presadil na "sonce" in šele nato cepil.
Kar se oreha tiče še nisem poskusil ker je postopek tak kot ga je že omenil kolega zgoraj.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
[quote="psevdonim"]
Oreh slabo prenaša obrezovanje zato ga režemo čim manj. V kolikor ga obrezujemo ga običajno v poletju, da ne solzi-ne zgublja tekočine. Rane dobro zgladimo in namažemo z cepilno smolo.
lp,
solatka
backo je napisal/-a:Jaz bi jo rezalpozimi oziroma zgodaj spomladi pred vegetacijo. Pa ne takoj tam kjer jo želiš odžagati ampak po kosih. Pa rano bi premazal s smolo za ceplenje.