Sejanje trave

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

Sejanje trave

OdgovorNapisal/-a digiss » 01 okt 2007, 09:17

Zanima me kdaj je najboljši čas za sejanje trave.
Situacja pa je naslednja; najprej bi moral nasuti novo zemljo (saj je obstoječa precej neravna), ali je treba tastaro zemljo oziroma rastline (plevet, regrat,.. kaj populiti ven ali se lahko kar nova zemlja da čez). Koliko nove zemlje priporočate za nasulje.
digiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 01 okt 2007, 09:10
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a katrinca » 01 okt 2007, 09:47

Dobrodošel na forumu!
Predlagam ti eno izmed možnih variant: Nasuješ zemljo, toliko, da izravnaš neravnine in vse kar zraste plevela poškropiš z Boom-efektom. To jeseni po potrebi ponovljaš. Spomladi pa poseješ travo. Ti bo pa verjetno še kdo drug dal kakšen nasvet, ki bo mogoče čisto drugačen od mojega in potem ko boš vse prebral in razmislil, se boš sam odločil za tebi najprimernejšega.

Lep pozdrav!
Katrinca
katrinca
Expert
Expert
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 05 sep 2007, 11:25
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Green Oasis » 29 feb 2008, 12:28

Najboljše je preorati staro trato potem poglihati - nasipati novo zemljo, očistiti kamenja, to vse jeseni. Nato spomladi izravnava do podtankosti, sejanje trate (marec, april, maj) valjanje, pršenje, zalivanje, in nato prva košnja ko je trata velika približno 8cm. :wink:
Na svetu lepše rož´ce ni, kot je moja Slovenka!
http://greenoasis.50webs.com/
Green Oasis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 81
Pridružen: 27 feb 2008, 19:35
Kraj: PTUJ

OdgovorNapisal/-a rok.k » 29 feb 2008, 14:07

No tudi jaz sem lani na novo posadil trato.
Sam sem jo zaradi neučakanosti, kljub nasvetom vrtnarjev sadil spomladi, čeprav je najboljši čas jeseni. V jeseni sem trato pošprical z boom efektom (moraš biti pazljv, da špricaš takrat, ko je plevel lepo razvit, ket herbicit deluje preko listov), nato moraš počakati vsaj 3 tedne s setvijo, čene herbicid uniči vse mlade kalčke. Sam sem trato pustil mirovat celo zimo. Spomladi, ko je se je dovolj ogrela zemlja, sem odmrlo travo pograbil in s frezo prefrezal površino, odstranil vse kamenje, ostanke travne ruše. Nato sem izkopal jarke za namakalni sistem in vse pregrabil, poravnal. Nato je sledila setev trave. Ko sem jo posejal sem jo s težkim valjerjem povaljal in pokril s kopreno. nato pa začel z obilnim zalivanjem in čakanjem. Ko je trava lepo zrasla sem jo prvič pognojil in pokosil.

lansko leto je bilo vredu za sajenje trate spomladi, saj je bil začetek poletja bolj deževen. Špricanje s herbicidom , čakanje na to, da se zemlja ogreje in je primerna za sajenje za biti zelo zamudno, na koncu pa sejanje, to se lahko zavleče do maja, ko zna biti sonce že kar nevarno za mlade travne bilke.

Evo še dve slikci na prvi začetek del na enem delu trate( začasna ograjica zaradi psa, da ni hodil po maldi tavi). Na drugi slikici pa naš zadovoljni kuža na novi travi.

Slika

Slika
rok.k
Guru
Guru
 
Prispevkov: 467
Pridružen: 08 jan 2005, 20:52
Kraj: Medvode

Re: Sejanje trave

OdgovorNapisal/-a mymoon » 15 apr 2011, 19:25

Kolikšen razmak med okenci pri sejalni mreži uporabljate za sejanje zemlje?

Namreč imam za presejati cca 5 kubikov zemlje, ker je v njej ogromno plevela. Zemlja se bo primarno porabila za v rastlinjak, kar jo bo ostalo bo pa za sejanje trave.
Sejem jo na sejalno mrežo z okenci 1x1cm. Ali bo zemlja primerna za moje potrebe ali se bo preveč zbila skupaj in bi moral sejati na mrežo 2x2cm ?

Hvala za nasvete in lp!
mymoon
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 06 dec 2006, 00:24
Kraj: Gorenjska, ~550 n.m.


Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost