Priprava zemlje za sejanje trave

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

Priprava zemlje za sejanje trave

OdgovorNapisal/-a JEMA » 21 jan 2004, 15:29

Pozdravljeni!

Spomladi bomo uredili okolico na novo zgrajene hiše (žal ne moje). Zemljišče je ravno, tla so ilovnata, za začetek pa bi tam posejali samo travo. Problem je v tem, da je bilo zaradi gradnje praktično celotno zemljišče (ki je bilo prej travnik), prekopano, sedaj pa tam raste samo divji plevel, ki ga seveda med na novo posejano travo ne bi želeli videti.

Kako naj pripravimo zemljišče? Je dovolj, da ga npr. preorjemo in odstranimo večje dele rastlin, poravnamo ter posejemo travo ali pa priporočate tudi nasutje nove zemlje? Kakšne so kaj vaše izkušnje?

Pa še to - kdaj bi bilo najbolje to storiti? Po moje je marec ravno pravi mesec. Zemlja se že dovolj ogreje, ni velikih nalivov, ki bi splavili semena, vročine, ki bi izsušila zemljo, pa tudi ne.

Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem.

LP, Matej
JEMA
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 86
Pridružen: 12 sep 2003, 08:14
Kraj: Lenart

OdgovorNapisal/-a BoGo » 21 jan 2004, 17:51

Jema, če želiš temeljito prenoviti zemljo, ti priporočam da se lotiš zadeve dokaj resno. Najboljši meseci za sejanje trave so sicer jesenski, drugače pa tudi pomladni ustrezajo.

Priporočal bi ti, da res celotno zemljišče preorješ ali če ni preveliko, prelopataš, nato pa jo preseješ. S tem se rešiš večjih kamnov in pa tudi rastlin. če imaš plevela dosti, bodi temeljit pri odstranjevanju, saj se mnogo plevela ponovno razvije že iz majhnega dela koreninice.

Ko je zemlja "prečiščena", bi ti priporočal, da ji dodaš malo šote in pa neko kakovostno zemljo, kako humusno ali kaj podobnega. Ko imaš vse pripravljeno, lepo "mišungo" zemlje, jo je treba zvaljati. Na njo nato poseješ travo, za lep "finish" pa ti priporočam, da celotno površino (torej preko semen) pokriješ s tanko plastjo šote. Ta bo na začetku pomagala k lepšemu izgledu zemlje, pa še lačne ptice bo držala stran. Po sejanju travo zaliješ takoj, vendar ne s curkom ampak s pršenjem, da ne spereš šote.

Je delo, ki zahteva malo potrpljenja, vendar se na koncu rezultat izplača. Doma sem delal tako in imamo lepo zelenico. Če imaš še več časa, je dobro, da zadevo enkrat preorješ in odstraniš plevel, pustiš najmanj mesec, da plevel znova vzklije in nato še enkrat ponoviš postopek.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota


Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost