BIOTOP

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

BIOTOP

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 23 okt 2003, 17:19

Ojla,
nisem sicer čisto prepričana, da moje vprašanje paše v to rubriko, pa saj ne bom prvič sfalila (Kraljica noči med Živimi kamni).

Zanima me, če ima kdo med vami izkušnje iz tega področja?

Spomladi imam namreč namen, kompletno preurediti vrt okoli hiše. Ker smo letos izredno pogrešali naš bazen (je bil dotrajan in smo ga zasuli), jaz pa bi rada imela tudi ribnik, smo se odločili za eno veliko vodno površino. Temu se reče Biotop, ki omogoča oboje. V tujini vem, da je to že nekaj časa trend. Pri nas vem za dva izvajalca, ampak problem je v tem, da nobeden noče povedati tudi slabe strani Biotopa. Če je kdo videl kje kakšen Biotop, ali pa koga pozna, ki ga ima, naj mi prosim sporoči, saj bi rada govorila z nekom, ki bi mi znal povedati tudi probleme in me na njih opozoril.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romunov » 26 feb 2004, 14:18

To je tisto, ko imaš velik ribnik z močvirjem?
romunov
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 30 jan 2004, 10:12
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 26 feb 2004, 20:10

Ojla,

no ja, močvirje lih ni bistvo :arrow: bistvo je da je ribnik tako velik, da se v njem tudi lahko kopaš! :lol:
A si že kje to videl?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romunov » 26 feb 2004, 22:55

Na slikah. Ampak tistem ne bi rekel biotop, ker je vedno toliko koijev notri, da je že kar grdo. V bistvu je vsak ribnik biotop, ko se enkat vstali, pod pogojem, da je pravo razmerje porabnikov in proizvajalcev notr - nekaj ribic, več ličink in dokaj veliko rastlin. Ravnotežje je pa težko ohranit, ker smo ljudje vedno neučakani z ribami. Meni osebno mi je že žal, da sem jih dal v ribnik. Bi imel veliko raje veliko ličink kačjih pastirjev. Pa brez problema bi bolhice gojil notri...
romunov
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 30 jan 2004, 10:12
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 27 feb 2004, 01:34

Ojla,

do neke mere se strinjam, tisti ribniki z številčnimi ogromnimi koi mi itak niso všeč. :?
Rada bi namreč imela neko združenje ribnika in bazena. Celotna zadeva naj bi bila velika nekako 10x 15m in sicer neformalne oblike. Del v katerem bi bile ribe, lokvanji in ostale rastline bi bil nekako ločen, oz. bi bil nasproti vhoda in ob robu kopalnega dela. Moj namen ni plavati med lokvanji, nisem pa kak zagovornik kemije, zato bi rada vodo brez klora in raznih uravnalcev proti algam...
Razmišljala (in načrtovala) sem v tej smeri, da bi del v katerem bodo rastline tudi fizično pregradila (do višine oz. tik pod nivojem vode) zaradi mulja in rastlin, zlate ribice (mož se heca, da bo redil krape, postrvi in pa kako skušo, da bo skrbela za naše postave :lol: ) pa bodo plavale povsod.
Po mojih izkušnjah se ravnovesje vzpostavi po parih mesecih, je pa sigurno hitreje, če je voda stalno v gibanju (črpalka poleti dela cel dan), kar mislim z umetnim slapom imeti tudi v Biotopu.
Od lani imamo tudi 2 žabici, že več let nas obiskuje par plavih kačjih pastirjev, v ribniku je malo morje polžev, da o ličinkah komarjev sploh ne govorim, za bolhice pa nisem čisto prepričana.
Imam pa teževo kako vkomponirati v to okolje še dve 15cm Rdečevratki :oops: !
Težava je namreč v tem, da potrebujeta vsaj 1.5m globoko vodo (zaradi prezimovanja), ki pa mora biti ločena od rastlin in rib (jih zmažejo oz. trgajo repne plavuti), biti morajo ločene vsaj z 30cm ograjo, če ne jo pobrišejo po svoje (pa tudi serjejo več kot ribe) in imeti morata vsaj 2m plavalne površine. No tle se mi pa še ni posvetilo :idea:
Ima kdo kako idejo?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romunov » 27 feb 2004, 07:53

Z rdečevratkami bi delala ne-uslugo našemu že porušenemu habitatu. But ok, I can't stop you. Poleg tega 15 želv predstavlja OGROMNO (trust me on this one) biološko obremenitev, za kar je potrebno imeti ne samo dobr multi-filtrirni sistem (če se hočeš jet biotop) in spodobno odsesavanje (ni več mulja - ličink). Potrebno je redno sesanje (poglej kak ameriški "water gardening forum") kjer je to stalna praksa. Tisto imajo res vodni vrt in ne biotop. Poleg tega se v dokaj obremenjenem ribniku dokaj hitro zaraščajo alge (če je velika biološka obremenitev - več gnojila za rastline) in če nimaš dovolj "svojih" porabnikov kot so račja zelj, vodna solata in še tone drugih rastlin, katerih ne vem imen, znaš imeti probleme. Mogoče ne sprva...

Glede hecanja s postrvmi. Postruce potrebujejo hladno in tekočo vodo. Zato so le-te neprimerne za gojenje v jezerih. Če pomisliš, kje se ujame potočno postrv v bajerju? Tam, kjer potoček notr priteče (hladna voda, bogata s kisikom)...

Voda se prilagaja razmeram zunaj. To sem sam opazil lansko leto, ko sem ribnik izkopal. Najprej mi je črpalka delala vsaki dve uri, nato pa dve uri ne - jalovo početje. Voda je bila stalno zasvinjana, ker je voda, ko je črpalka nehala delovati odtekla nazaj v ribnik in jo skalila. Dobra stran tega je bila, da sem imel nekaj dni po tem, ko sem zamenjal črpalko (imel sem neko Neptun - crknila) s črpalko pralnega stroja za tri jurje (deluje še zdaj 24 ur na dan) se je pričel biotop obnašati "pravilno" in se usedel v nekaj mesecih.

Tebi bi pa predlagal, da če hočeš imeti prostor za kopanje, si kupi jezero. :) V tem trenutku pri nas še najcenejša varijanta, razen, če živiš na glinenih (ne ilovnatih) tleh, kjer boš lahko izkopala naravno luknjo. Bye bye filter, hello mulj in blato.

Sam bom ob prvi priliki poiskušal narediti močvirje s polno mesojedkami. :twisted:
romunov
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 30 jan 2004, 10:12
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 27 feb 2004, 19:09

Ojla,

malo si površno prebral :wink: Govora je o DVEH želvah, ki imata 15cm velik oklep. Se strinjam s teboj, da bi ogrozila naravni habitat, če bi želve spustila v divjino...samo govorila sem o prostoru, ki bi jim ga namenila na našem vrtu - ogrožale bi samo naše prste, če bi jih tlačili v vodo, saj ne pričakujem nobene sklednice (ogrožena vrsta domačih želv) sredi mesta na obisku.

Kar se tiče postrvi - je bil in je res samo joke :wink: , saj tud krapa ali ščuke nebi rada imela v Biotopu!

Mi imamo tudi doma narejen filter in pumpo, smo kar nekaj časa porabili, da smo pumpo pogruntali in ji dodali večje lopute. Malo je "glasna" ampak smo se že navadili, ko jo izklopim, pa mi voda i iz filtra zteče čista, samo tisti del vode, ki je še v vstopni cevi je umazan. Kak sistem si imel pa ti, da ti je blatna iztekala?

Smo že imeli bazen, pa nisem preveč navdušena nad izgledom (naš vrt nje bil kot javno kopališče),
nimamo ilovice, tako da bomo imeli plastificirano platno, ki je prekrito z ilovico, v plavalnem delu pa tistega z prodom,
mulj in blato pa v kopalnem delu nista zaželjena zato bo stalno prisoten sesalec za bazene (je tudi pri navadnem bazenu delal 3x dnevno),
umetni slap pa sem si zamislila tudi zaradi kroženja vode, tako bo šla voda tudi čez filter.

V tolmunčku pod slapom pa postrvi - joke again :!: :lol:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romunov » 27 feb 2004, 21:32

Si že računala koliko te bo prišla folija? :? :twisted:
Zakaj pa ne krapa v biotop? Sej je pravtako krapovec, kot koi ali zlata riba. Samo pač manj jih moraš imeti. :)

Ni bil umazan sistem s črpalko, ampak ko je voda odtekala nazaj je kalila tist mulj in zemljo, ki je bila na tleh = skaljena voda.

Pa še to bi ti svetoval, da se poglobiš, kako boš naredila bregove in rob. To dvoje je najbrž najbolj pomembno pri teh ribnikih...
romunov
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 30 jan 2004, 10:12
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 28 feb 2004, 00:14

Ojla,

sem zračunala ja :arrow: me je kar v glavi zapeklo, samo po drugi strani pa tudi večji bazeni niso zastonj. Nisem pa ravno navdušena za beton :? tako, da je to edina alternativa.

Ja bregovi so pa že dodelani v moji glavi, samo če se bo dalo tako izvest - no to je pa že drug problem...
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zeronio » 04 mar 2004, 11:32

To zanima tudi mene - bi bilo lepo, če bi objavljala kako zadeva napreduje!

Sicer pa ne vem kako bo z ravnovesjem. Tisti veliki sesalci, ki se boste tam kopali, nimate nobenih naravnih sovražnikov.
(pijavke press) :D :D :D
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 04 mar 2004, 13:23

Ojla,

se bom potrudila sproti obveščat.

Imam še eno vprašanje:

Kako se imenujejo tiste ribice, ki jih uporabljajo pri zdravljenju luskavice? Kakšne naravne pogoje potrebujejo (toplota vode, prezimovanje, kako se razumejo z zlatimi ribicami, kje se jih lahko nabavi...)?

Glede naravnih sovražnikov nas velikih sesalcev :arrow: saj smo sami med seboj čist dovolj sovražniki, se kar med seboj pobijamo in si otežujemo življenje če se le da. Ob prenovi našega vrta pa itak lahko računam na "pametne" pripombe mojih sosedov, tako da..."sovražnikov" je itak zmeri dost.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romunov » 04 mar 2004, 17:57

Samo takega ni, ki bi nas reču. Razn občasne epidemije.

Glede rib: Cyprinion macrostomus in Garra rufa...
Več o tem tu.
Pa še kratka nit z akvazina.
romunov
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 30 jan 2004, 10:12
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 19 mar 2004, 12:29

Ojla,

smo malo očistili naš sedanji ribniček in... :shock: ...not so črni "ilegalci", nevem na kak način so se pri nas zaredile črne ribice :shock:
Ribniček je tak kot je že 3 sezono in lani nismo razen vode in hrane za ribe NIČ dodajali (ne vodne rastline, ne zemljo ali pa kake školjke...).
A mi kdo lahko pove, če so na sliki lahko mlade Zlate ribice?
Lani spomladi jih nisem imela, so pa črne tako da jih verjetno zato celo poletje ni nihče opazil. Mislm...a kdo ve kere ribice nej bi to bile?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romunov » 19 mar 2004, 18:40

Imaš ti tudi kaj odmrlih (sivih) alg? Pri mojem sem opazil, da so se pojavile samo ob robu (kjer jih je sneg in led zgleda).
romunov
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 30 jan 2004, 10:12
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 19 mar 2004, 22:55

Ojla,

ja, se je čez zimo kar ena "kepa" naredila, take kot mrena (zelena) čist tanke nitkaste alge. Teh imam čez vse leto vedno nekaj, jih pa mehanično odstranjujem.

Nekje so mi odsvetovali prezimovanje pajčevlank kar v ribniku, pa so mi vse preživele (na 1 sliki sem uspela celo 2 ujeti v objektiv).

A za črne "ilegalke" mi lahko kaj svetuješ? Kaj za ene mladice bi lahko to bile?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Žiga Veliki » 24 mar 2004, 21:09

Možno, da bi bila zlata ribica :roll: :!: :D
Aqamajster
Žiga Veliki
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 24 mar 2004, 21:00
Kraj: Zbilje

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 24 mar 2004, 21:54

Ojla Žiga Veliki,

ja kdaj pa spremenijo barvo, namreč jih je ene 5 :? A bodo vedno črne in zakaj?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romunov » 26 mar 2004, 13:39

Je mogoče šansa, da ti je kdo čez noč kaj v ribnik fliknil? Drugače pa počakaj, da vidiš kako se obarva, ali pa če imaš na dosegu piscivore ribe...
romunov
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 30 jan 2004, 10:12
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 26 mar 2004, 13:42

Ojla,

da bi kdo v moj ribnik kaj metal ni šans...kaj si mislil z "piscivore ribe" :oops:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a romunov » 26 mar 2004, 20:10

S piscivorimi ribami? Če pogledam v slovar, pod besedo "pisces" pride ven tole:
Pisces [pisi:z] n pl Ribe (v zodiaku) -vor bi pa pomenilo prehrambeno navado? Na kratko - ribojed. Samo te ribe so najbrž že kar velike...? Mogoče kak sončni ostriž, ki bi naredil red?
romunov
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 30 jan 2004, 10:12
Kraj: Medvode

Naslednja

Vrni se na Zunanji prostori

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost