Zimski vrtovi

Nasveti pri izgradnji zimskih vrtov.

Moderator: dusanh

zimski vrt

OdgovorNapisal/-a mihahorvat1 » 12 maj 2006, 10:09

No, malo sem se pozanimal na to temo. Zimski vrt je lahko podaljšek bivalnega prostora, lahko pa je tudi popolnoma ločen. Opazil sem, da je lahko iz različnih materialov: leseni, Pvc, aluminijasti in še kakšen bi se našel verjetno. Mislim, da se različni materiali izbirajo glede na prostor v katerega se mora ta zimski vrt vključiti. Ponavadi so zimski vrtovi zastekljeni, možno pa je, da se uporablja še kakšen novejši material, se moram še pozanimati. Mogoče kdo ve? Steklo se mi zdi zanimivo zato ker prostor lahko diha in ker si v svojem zimskem vrtu predstavljam rože in s tem potrebujem kvalitetno svetlobo. Ali kdo ve kako je z ogrevanjem. Ne bi rad videl, da se mi rože posušijo. Verjetno bi potreboval kakšen vlažilec zraka.
Našel sem nekaj lepih primerov zimskih vrtov.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
mihahorvat1
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 10 mar 2006, 15:35
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a vita » 12 maj 2006, 11:05

Ta vrt, slika številka 2, je zimski vrt Gospodarske zbornice Slovenije. Potem veste, koliko to stane. Sicer pa je po moje to kar draga zadeva, saj je steklo potrebno zelo dobro izolirat, da je v redu in ne piha nikjer.
vita
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 67
Pridružen: 27 apr 2006, 23:44

OdgovorNapisal/-a brigitap » 22 maj 2006, 09:38

vita je napisal/-a:Ta vrt, slika številka 2, je zimski vrt Gospodarske zbornice Slovenije. Potem veste, koliko to stane. Sicer pa je po moje to kar draga zadeva, saj je steklo potrebno zelo dobro izolirat, da je v redu in ne piha nikjer.


Strinjam se, da je začetna investicija res kar velik zalogaj. Upoštevati pa je potrebno, da skozi steklo prodira sončna svetloba, ki bo zagotovo ogrela prostor, hkrati pa pozitivno vpliva vpliva na rast rastlin. Ob gradnji hiše bom gotovo razmislila, da namesto kakšnega zidanega dnevnega prostora (dnevna soba, jedilnica) naredim kar zimski vrt.

Zimskega vrta gotovo ne bi postavila na severno stran, ker je zaradi pomanjkanja direktne sončne svetlobe potrebno dodatno ogrevanje v zimskih mesecih. Priporočila bi južno lego, res je potrebno v poletnih mesecih okna zasenčiti. Je pa v hladnih mesecih toliko prijetneje na toplem sončku in med najljubšimi raslinami.
Tri-ex d.o.o.
skupina tri.eXact
<a href="http://www.tri-ex.si"> www.tri-ex.si</a>
brigitap
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 18 apr 2006, 16:40

zimski vrt

OdgovorNapisal/-a mihahorvat1 » 23 maj 2006, 11:19

Brigita, točno tako si tudi jaz predstavljam moj zimski vrt.
Prebral pa sem, da ta stekla niso pravzaprav čisto navadna da so ali večplastna ali iz drugih materialov. Prebral sem da je tudi možnost zasenčiti ta okna ali s folijo ali pa z roletami. Meni osebno bi mi bile najbolj všeč kakšne iz naravnih materialov. Še zmeraj pa ne vem kako bi lahko ohranil vlažnost v prostoru. Mogoče bi lahko postavil kakšen vodnjak po sredini?
Bi bilo zanimivo. Ima kdo kakšno idejo?
mihahorvat1
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 10 mar 2006, 15:35
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a finch » 04 nov 2006, 14:02

Oj, kar se tiče oken. Približno dva meseca smo postavljali steklenjak, katerega sem skonstruiral za investitorja. Vgradili smo 8mm debela stekla, lepljena. Takšna lepljena stekla so odporna na močne udarce, saj se le upognejo in ne počijo - to še ne pomeni, da lahko skočiš skozenj in upaš, da te bo zaustavilo.

Kar se same investicije tiče je največji strošek le steklo. Vkolikor je konstrukcija iz jeklenih profilov, stane jeklo nekje 700,00 SIT na kilogram. Če pa profile oblečeš z drugim materialom pa niti ne veš kakšna je konstrukcija, izgleda pa 1A :wink:
Kar je pa stikovanja stekla s konstrukcijo... steklo je tu pripeto v čeljusti, ki so obložene z gumo, tako da steklo ne mora počiti. Izolirati kar pretirano ne moreš... edina opcija je debelina stekla.

lp, s.

ps: sem spregledal datum objave :oops:
finch
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 14 okt 2006, 11:20


Vrni se na Zimski vrtovi

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost