Zemlja ali substrat za kaktuse?

Kakšna prst je potrebna za posamezne rastline

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Zemlja ali substrat za kaktuse?

OdgovorNapisal/-a BoGo » 19 jun 2003, 23:51

Pozdravljeni!¨

Kolikor opažam, v okoliških trgovinah ponujajo za kaktuse cvetalov substrat ali pa neko tujo zemljo.

Prvo me zanima, ali je kaka razlika med zemljo in substratom,
drugo pa, katero je bolj priporocljivo vzeti?

LP
BoGo
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a tomih » 20 jun 2003, 08:52

Kolikor je meni poznano je substrat=zemlja.

V Specializiranem centru za eksotične rastline na Jarnikovi 6, Lj. imamo mešanico zemlje za kaktuse katero pripravljamo sami.

Vabljeni.

T.
Uporabniški avatar
tomih
Rastline.com Admin
Rastline.com Admin
 
Prispevkov: 163
Slike: 16
Pridružen: 07 apr 2003, 00:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 06 jul 2003, 23:41

Ja, super. Se bom oglasil. Katera je najmanjša količina, ki se dobi. Razmišljam namreč o enem primerjalnem testu substratov, ker opažam veliko razliko med različnimi substrati.
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a BarbaraL » 14 jan 2004, 12:59

Mi ne da miru. Enostavno tukaj moram pristavit svoj lonček. :roll:

Sem velika ljubiteljica kaktusov in jih imam že kar lepo zbirko (27 različnih, od teganekaj kar precej velikih primerkov). Tako da sem si že nabrala kar nekaj izkušenj preko let, uf, bo že kar nekaj čez desetletje. Za presajanje sem samo dvakrat kupila specialno zemljo za kaktuse (pa to ne kako ceneno) in zdaj pravim... nikoli več! Ponavadi so reagirali tako, da so kar nehali rasti :( . Zdaj sem ugotovila, da je v praksi najbolje sam zmešati substrat. Jaz kupim zemljo za sobne rastline (Plantella) in jo mešam s peskom (ki je je imel moj ata cel kup, ker je nekaj zidal). Razmerje pa nekako približno 3/4 zemlje in 1/4 peska. Kaktusi v taki mešanici zelo lepo uspevajo. Nekateri so mi v par letih zrasli v tako lepe primerke, da bi na trgu stali kar lep kupček denarja.

Problem je edino, da vedno zmanjka okenskih polic za vse te lonce in lončke. Mene je predvsem nerviralo to, da so mimogrede padli na tla, ker so se zapletli v zaveso s svojimi bodicami. In potem je bil jok in jeza, ker suh substrat še lažje pade ven in se razsipa do polovice sobe. :x

Pa če nisem predolga (se še sploh komu da brat ta esej?), bom povedala, kako sem problem rešila. Kupila sem tri korita, velikosti cca 60 x 20 cm in kaktuse nekako smiselno posadila vanje (gledala sem predvsem na to, da so se mešale barve, oblike, velikosti). Sicer sem za presajanje potrebovala kar nekaj ur, ampak se je obrestovalo. Lani sem korita prvič razsadila, ker so kaktusi postali enostavno prenatrpani, pa še dobila sem kar nekaj novih primerkov. Prevelike in take, ki jih imam po več, sem dala ven in jih podarila mami in prijateljici. Zato imam zdaj v koritih kar nekaj malih novincev, ki pa že pridno priraščajo. Ker vsako korito zasede skoraj vso polico (3 okna), sem bolj revna z cvetočimi lončnicami. Vendar pa moji kaktusi skoraj pri vsakem obiskovalcu požanjejo veliko občudovanja in sem potem še za par centimetrov višja od ponosa. :D

Vsem ljubiteljem kaktusom želim veliko uspehov s svojimi bodečimi prijateljčki. Vesela bom, če boste svoje izkušnje glede kaktusov preko tega foruma delili tudi z mano.

Lep pozdrav!
Barbara
BarbaraL
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 27 dec 2003, 22:38
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 14 jan 2004, 16:25

Jaz vsako spomlad obiščem Hrovatinovo prodajalno na Jarnikovi in nabavim zemljo in pesek. To je osnova. Potem grem pogledat okoli, če imajo kje že pripravljeno zemljo za kaktuse. Potem zmešam obe zemlji v razmerju 1: 1. To velja samo za ene kaktuse. Za druge mešam osnovno zemljo oz. zemljo za presajanje s kremenčevim peskom, brez vseh dodatkov. Za tretje pripravljam dobro drenažo in samo Hrovatinovo prst. Torej spet ni pravil.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a manca1 » 15 mar 2004, 22:40

Ker bo to vprašanje kmalu spet aktualno naj še jaz povem moje izkušnje. Ponavadi jaz kaktuse presajam istočasno kot mama balkonske rože. To pomeni, da imamo pri nas doma dobesedno na kupe zemlje (pač velika hiša z dvema balkonoma -mama nora na rože).
Jaz čisto po občutku zmešam skupaj več vrst zemlje: tisto za balkonske rože, substrat za kaktuse, pa na bližnjo njivo grem po malo ilovnate zemlje, malo šote (za kislost) in potem dodam približno 2/5 mivke in k vsemu še 1/3 peska. In ko vse to zmešam kar v samokolnici in se mi zdi, da je dovolj peščeno, začnem v to zemljo saditi kaktuse.
Ugotovila sem, da taka mešanica vsega na kaktuse deluje zelo v redu in če je vroče pa se zemlja izsuši, ne rata trda kot beton, pa tudi poka ne ali pa se loči od lončka. Ko sem prvič vse to mešala sem si mislila: pri človeku je pomembno, da je prehrana uravnotežena, zemlja je hrana za rože, torej dajmo vsega po malem pa dovolj peščeno... In rastejo, rastejo, rastejo... :D

Lp Manca
manca1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 181
Pridružen: 07 maj 2003, 22:31
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 16 mar 2004, 09:56

Beseda substrat ima več pomenov. Po slovarju knj. jezika je to osnova, podloga. Torej je lahko substrat zemlja, lahko je kaj drugega. npr. idejni substrat, organski substrat itd... Pri nas v grafiki pravimo, da za tisk uporabljamo tiskovni substrat.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jure » 16 mar 2004, 12:41

Substrat je en tak "strokoven" izraz za prst + dodatki. Na srečo kaktusi ne rabijo prav specialnega substrata, zato lahko delaš tudi precej po svoje. Nekaj pravil pa le moraš upoštevati:

1. kaktusi ne potrebujejo toliko dušika kot druge lončnice. Zato je dovolj dobra prst kar krtina s polja ali travnika. Zdajle je ravno primeren čas za nabiranje, ker boš zlahka našel dovolj preperelo prst, ki ne bo preveč pocasta. Tudi v gozdu najdeš preperelo listovko brez težav. Organske komponente, kot so slabo preperel kompost ali hlevski gnoj, lahko povzročijo gnitje.
2. korenine se morajo po zalivanju hitro posušiti. Zato dodajaš neko balastno snov. Čimbolj kemično nevtralno, primerna velikost je od 2 - 4 mm. Lahko je to pesek, če le ni lahko topni apnenec. Tudi kremenčev pesek ni kaj prida, ker se na njem hitro zaredijo alge.
V trgovinah z gradbenim materialom ali kmetijskih zadrugah dobiš kak nadomestek peska (Vermikulit, Perlit, Styropor... ali Hygromul). Vse je dobro, če le kemično ne reagira ali če ni narejeno iz nafte.
Tega balasta lahko dodaš precej, tudi do 75 %. Odvisno od vrste rastline in od pogojev, ki jih imaš.
3. industrijsko gojene rastline niso vajene naših, ljubiteljskih pogojev. Vsako sled šote takoj odstrani, ker dela samo škodo. Razni prepakirani uvoženi substrati so povsem neuporabni in stran-metanje-denarja.
Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

Zemlja za kaktuse

OdgovorNapisal/-a izi » 16 mar 2004, 23:50

Stiropor je iz nafte.
Vermikulit ni dober iz lastnih izkušenj, ker lepi prst. Dober je za podlogo lončkov, ker vsrka odvečno vodo.
Balastna snov je lahko tudi zdrobljena opeka. Včasih sem jaz kupil Hlevit. Tenisit je preveč droban. Od ostalih stvari je uprorabna tudi lava in plovec, zaenkrat pri nas ne najbolj dostopna, dobite pa ju na koncu Tržaške ceste.
Jaz uporabljam kupljeno prst za osnovo, ki jo potem še osiromašim.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a anka » 09 jun 2004, 10:35

Ojla!
O balastni snovi. Kako najmanj razkiraš pri izboru le-te iz narave?
Opeka ni problem. Kako preveriš kemično nevtralnost če nisi geolog? Naj se založim s peskom vsako leto na morju?
Za vsak nasvet vam bom hvaležna.
Uživajte v poletju.
anka
anka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 06 apr 2004, 12:52
Kraj: Idrija


Vrni se na Zemlja

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov