paprika in feferoni

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

paprika in feferoni

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 19 apr 2008, 10:30

Jaz sem letos, prav tako kot vsako leto, posejala dosti vrst zelenjave in rožic že sredi marca. Večino iz svojega semena. Vse mi je je lepo kalilo - razen paprike. Sem mislila, da je kaj narobe z mojimi semeni, zato sem kupila semena. Najprej 2 vrsti potem še 2 vrsti paprike in 2 vrsti feferonov. Vse od slovenske Semenarne. Pa nič!! Priznam, da se ne spomnim, da bi prejšnja leta z papriko ravnala drugače kot s paradižniki, kumaricami, malancani, zeljem.....

Ima kdo izmed vas podobne izkušnje?

LP Jelka
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 19 apr 2008, 12:06

Hm...
Podobnih težav res še nisem imela, razen z eno sorto, ki mi res ni vzklila, a krivim slabo seme. Paprike za kalitev potrebujejo malce več časa, predvsem pa višje temperature kot paradižnik. Morda pa je v tem bila težava. Lahko da si pregloboko semena potisnila, lahko da si preveč zalivala in so semena zgnila. Veliko je lahko razlogov, zakaj seme ne kali...

Jaz paprike, čilije in feferone praviloma sejem že v začetku februarja, nekateri priporočajo še zgodnejši termin sejanja, saj imajo te rastline izredno počasen začetni stadij razvoja (torej od semena do 'uporabne' sadike). Še počasneje se razvija le jajčevec, paradižnik pa prednjači v hitrosti.

Morda se bo javil še kdo, ki ima podobne izkušnje, ali pa morda kak dober nasvet :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 19 apr 2008, 13:57

Iva, verjela ali ne, pred 10 min, ko sem se vrnila domov sem zagledala, da poganjajo 3 rdeče podolgovate papričice....

Ja, je treba biti potrpežljiv! Secer pa je tudi lega, kjer živim malce bolj hribovita in ko se drevesa olistijo senčna, tako da smo na naši ulici vedno v vsem vsaj za 2 tedna za tistimi na sončni ravnini. Je pa zato poleti toliko bolj znosno!!

p.s. pa res hvala za razlago, kako lepiti slike tebi in Green Oasisu.
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 apr 2008, 16:32

Paprike, čiliji in feferoni zelo počasi kalijo, nekatere sorte rabijo tja do 40 dni, da skalijo :shock:
Pa tudi, ko rastlinice že pokukajo na plano, zelo počasi rastejo. Za primer lahko dam moje sadike, ki so stare natanko dva meseca, pa so še vedno precej majhne:
Slika

Zdaj jih čaka še drugo pikiranje, v vrt pa jih bom sadila šele sredi maja, ko bodo še malo zrastle. Drugače pa so rekorderji v počasni rasti sigurn jajčevci. Tile so po dveh mesecih šele taki, čeprav so bili že dvakrat pikirani:
Slika

Ravno v teh dneh jih bom začela počasi gnojiti (za razliko od paradižnikov se sadike jajčevcev in paprik pred sajenjem na prosto morajo nekajkrat pognojiti), po tem bi morali vsaj malce hitreje rasti...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 22 apr 2008, 20:18

O Iva, tvoje paprike so proti mojim vseeno velike…. Moje so pokukale pred 3 dnevi in imajo sedaj v višino kakih 10 mm…. Vendar pa zaenkrat komaj 2 sorti. Ostalo še čakam….

A res, da ti paprike in melancane gnojiš? Sicer sem jaz tudi pretekla leta vse moje sejančke (od paradižnika do rožic) ko so bili veliki vsaj 8 cm zalila večkrat s Hortyevim Starterjem, gnojilom, ki bi naj bi delovalo na močne korenine, vendar ker si pri temi s paradižniki omenila, da ne gnojiš, pač jaz do sedaj tudi nisem. Ničesar. S čim pa ti gnojiš?
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a Stella » 22 apr 2008, 21:05

Kako lepo. Jaz sem samo 1 leto sama vzgojila paradižnik in papriko. Paprika je bila bolj slaba, več sadik sem dobila paradižnika kot pa paprike. Je pa veliko dela s tem. Tako da, pridni ste!
www.dobertek.com -spletni portal z recepti, revijami, knjigami
Stella
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 24
Pridružen: 10 apr 2008, 12:07

OdgovorNapisal/-a bopo » 13 maj 2008, 00:25

Pozdravljeni
Pred kakšnim tednom sem presadil na vrt sadike feferonov, mislim da bi lahko bili Tabasco, zdaj pa opazujem, da postajajo listi beli kot bi izgubljali klorofil in zdi se kot bi se tanjšali tako da jih na koncu že zvija.
Če je kdo že imel takšen primer , bi ga lepo prosil za nasvet ali pa da bi vsaj izvedel kakšna bolezen je to.
Lep pozdrav in hvala za morebitno pomoč .
bopo
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 19 feb 2008, 01:31
Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a kloko » 13 maj 2008, 06:32

Brez slik je težko, ampak po opisu sklepam, da ti jih je ožgalo sonce.

L.p., Kloko
kloko
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 23 nov 2005, 08:24

živjo

OdgovorNapisal/-a lera » 13 maj 2008, 06:45

verjetno je bilo res krivo sonce, ker je tudi meni kar dobro ožgalo paprike in paradižnike. Je bilo pač tako vreme, da se v oblačnem vremenu še ni dalo saditi, ker pač nismo imeli pripravljenih gred. Čeravno pa sem na pri stricu na Dolenjskem za 1. maja videla, da mu vse krasno raste in uspeva ter je cca 14 dni pred nami kar se tiče rasti drevja, zelenjave in na splošno. No moji raradižniki sedaj delajo konkretne liste in si bodo opomogli. Verjetno jih ima letos stem več probleme.

lp
lera
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Maychika » 13 maj 2008, 07:12

Iva, s čim naj pa gnojim malancane. Moram povedati, da jih nisem še enkrat prepikirala(nisem vedla, da jih moram) pa kar lepo rastejo veliki so cca 10cm. Videti so zdravi. Jaz sem jih prvič vzgojila iz semena.
A moram papreike tudi kaj gnojiti?
Hvala lepa in L.P. M
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 13 maj 2008, 09:55

Oh, tukaj sem še Jelki odgovor dolžna, zgleda da sem spregledala tisti post z vprašanjem :oops:

Pa bom odgovorila obema, Jelki in Maychiki:
Sadikice paprik in melancanov gnojim kar z gnojilom Plantella Vrt, ker je popolnoma naravno in ne vsebuje mineralnih gnojil, zato sadik ne 'obremeni' preveč. To gnojilo vedno uporabljam pri bolj občutljivih sadikah, pikirančkih in podobno. Razlika je pa očitna; listi so bolj zeleni, sadike pa imajo bolj razraščene korenine. Tako da proporočam...

Maychika, saj melancanov ni nujno pikirat, če so v zadosti veliki posodi in se ne gužvajo. Ali pa, če si jih morda sejala po eno seme v en lonček. Če so tako veliki, jim že ustreza, kako skrbiš zanje :D

Bopo, se strinjam z lero in klokom, sigurno so ožganine od sonca, letos je spomladansko sonce močno in neusmiljeno žge sadike. Če je poškodovana večina listov, ti priporočam, da sadike, vsaj dokler ne zraste nekaj novih listov, zasenčiš pred soncem, najbolje s kako kopreno, kasneje bodo sadike poskrbele same zase...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 13 maj 2008, 10:16

Za zastiranje jaz v tem času zelo dosti uporabljam liste od rabarbare! Ko jo režem, listov ne zavržem ampak vedno pokrivam vrt, najprej zato, da zemlja ostane vlažna po zalivanju, ko pa listi že uvenejo in so spokani z njimi prekrijem kumarice, bučke. Ravno dovolj, da zaščitijo in pustijo dovolj zraka in sonca.
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a bopo » 14 maj 2008, 00:36

Hvala vsem za iformacije in nasvete.
To se je res začelo pojavljati z sončnim vremenom.
Bom poskusil malo zasenčiti,vseh pa ne morem ,ker imam razmetane po celem vrtu.Se bo pa vsaj videla razlika.
Hvala in veliko uspeha.
Lp
bopo
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 19 feb 2008, 01:31
Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a deeexit » 14 maj 2008, 13:49

se popolnoma strinjam...porocam o ozganinah na vseh vrstah paprik in feferonov in na melancanih. Sadike, ki so pognale vsaj 6 pravih listov niso bile prizadete tako mocno, kot sadike z samo kalcnimi listi in parom pravih listov. Verjetno bodo prezivele, ker novi listi teh tezav nimajo. Upam vsaj na kaksno socno in okusno papriko, ter kaksen zgoc feferon :)
deeexit
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 35
Pridružen: 06 apr 2008, 11:47
Kraj: Ljubljana

živjo

OdgovorNapisal/-a lera » 20 maj 2008, 18:21

jaz sem papriko posadila na vrt, ko je sonce dobro žgalo.Sem pa naredila kar takšne tunele iz vrteksa oz. koprene. Na vsaki strani sem v zemljo zapičila drot oz. drat in čez to napela kopreno. Na koncu tuneka pa sem pustila kar frej. Ko pa se je začela deževna doba sem vse skupaj pospravila in paprike odkrila. Vmes sem jih tudi zalivala, tako, da so imele skoz vlažno zemljo. V kolikor pa nimaš pri roki drata ( žal res ne vem kako se reče pravilno slovensko- da me ne bo kdo napačno razumel) vzameš lahko sveže leskove palice, ki jih ukriviš, ker so pač meževne oz. sočne. Vsak se pač znajde po svoje, važno, da imamo na vrtu veselje in da pošljemo na pašo živčke.
Pa lep pozdrav.

lera
lera
Guru
Guru
 
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 maj 2007, 20:30
Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 21 maj 2008, 10:38

Jaz pa bi rada sporočila, da ta dež res dela čudeže. Jaz sem namreč 8. marca posejala v platoje papriko, ki nikakor ni vzklila. Vmes sem vzgojila že nove sadike, ki zunaj že veselo rastejo . No, sem pa zdaj že čisto presušene platoje, na katerih ni bilo uspeha v nedeljo postavila ven pod brajde in eto ti - danes zjutraj sem opazila vse polno vzkaljenih rastlinic.

Kaj mislite, če se zdaj podtrudim in vzgojim vsaj nekaj sadik - bodo paprike sploh rodile?


Pa še to - Lera, drotu se menda pravilno reče pocinkana žica, lahko tudi plastificirana. Ampak besedo drot tak verjetno vsi razumemo.

LP
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 21 maj 2008, 13:56

Jelkaca, vsekakor jih nasadi! Sicer ti verjetno te paprike ne bodo dozorele do konca, da bi iz njih pobirala seme, vendar bodo sigurno primerne velikosti za pojesti, še posebaj, če bo vreme lepo in toplo...
To ti povem iz lastnih izkušenj, ker sem lani vse svoje paprike, feferone, jajčevce in celo paradižnike sadila zelo pozno (konec maja in začetek junija), pa sem vseeno imela kar nekaj pridelka. Zato po moje ni še prepozno. Škoda bi bilo zavreči tudi najmanjše sadikice, ko pa so se tako dolgo trudile za lastno preživetje...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a JacqueS » 22 jun 2008, 21:10

Prosil bi, če mi identificirate vrsto feferona. Rastlino sem dobil lansko leto, shranil semena in letos posadil in mi že poganja in uspeva. Prepozno sem rastlino posadil, a bom vsejeno vztrajal....

zanimajo me vaše izkušnje s vzgajanjem feforonov... In če bi lahko identificirali moje feferončke.

Hvala in lp

SLIKA:
Slika
Slika
Slika
JacqueS
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 08 maj 2005, 18:14

OdgovorNapisal/-a Kajser » 14 sep 2008, 22:22

Slika
Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 15 sep 2008, 09:14

Kajser, krasne so. Pa si jih kaj že pojedel? Imajo sladko-pekoče tanko meso in peklensko pekoče koščice :twisted:
Se pa ta sorta imenuje 'Baloon Pepper', če slučajno nisi vedel :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Naslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Feferoni
    Napisal/-a Feferon » 20 okt 2007, 20:26
    5 Odgovori
    4435 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Feferon Poglej zadnji prispevek
    21 okt 2007, 11:37
  • Feferoni
    Napisal/-a tiguan » 05 maj 2010, 23:39
    2 Odgovori
    2899 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a tiguan Poglej zadnji prispevek
    08 maj 2010, 17:19
  • feferoni
    Napisal/-a midwife » 10 jan 2012, 12:06
    1 Odgovori
    9746 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a peterneljm1 Poglej zadnji prispevek
    09 nov 2012, 18:35
  • Feferoni - Čili
    Napisal/-a 12Stones » 08 feb 2011, 19:45
    14 Odgovori
    12132 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Matej Klun Poglej zadnji prispevek
    13 mar 2011, 13:08
  • RUMENA PAPRIKA
    Napisal/-a klavdija80 » 23 feb 2006, 23:15
    4 Odgovori
    6908 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Akasha Poglej zadnji prispevek
    06 mar 2006, 16:32

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov