Hude težave s paradižnikom

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Re: Hude težave s paradižnikom

OdgovorNapisal/-a Klematis1 » 25 avg 2010, 11:57

Sicer ni o paradižniku, je pa tudi v zvezi z njim .....Letos sem popolnoma razočarana nad bučkami, ki jih imam posajene tudi na različnih koncih vrta, največ pa ob paradižniku in med njim, in listi z rastjo konstantno postajajo sivo plesnive barve. Nič ni bilo kaj iz njih, nekje 4-5 plodov mi je uspelo pobrati, sicer pa plodovi tudi že majčkeni odmrejo :( . Lani pa sem imela tako lepe, letos ko pa sem si pribavila ekološko seme, pa to.... :evil: Ali mislite, da so bučke tudi pripomogle k plesni na paradižniku ?
LP Klematis
Klematis1
Expert
Expert
 
Prispevkov: 113
Pridružen: 24 apr 2009, 21:10
Kraj: Štajerska

Re: Hude težave s paradižnikom

OdgovorNapisal/-a pov » 25 avg 2010, 21:20

Tudi jaz imam na isti njivi zraven paradižnika posajene buče - papaje in kumare, prav tako so je pri meni pojavila plesen povsod. Nekaj dni prej na kumarah in bučkah nato pa še na paradižniku.
Vendar se je plesen pojavila na paradižniku tudi na drugi njivi kjer ni zraven posajenih ne buč ne kumar.
Opazil pa sem, da se paradižnik še najbolje upira plesni tam kjer je posajen samo v eni vrsti izgleda kot, da se bolje zrači.
Ker se je bolezen na paradižniku pojavila preden so dozoreli plodovi menim, da ni smiselno pripravljati semena za drugo leto, me pa zanima kakšno mnjenje imate o tem drugi.
pov
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 20 feb 2010, 12:08

Re: Hude težave s paradižnikom

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 avg 2010, 07:52

pov je napisal/-a:Opazil pa sem, da se paradižnik še najbolje upira plesni tam kjer je posajen samo v eni vrsti izgleda kot, da se bolje zrači.

V tem je bistvo vzgoje paradižnikov v naši klimi, morajo imeti dovolj zračnosti, da se čimprej lahko posušijo, s tem močno zmanjšamo napad bolezni. Jaz ga imam posajenega izključno v enojni vrsti, kot nekakšno obrobo ob vsaki gredi. Tako je vsaka greda izkoriščena do maksimuma, ker paradižniki zavzamejo le rob in ne mečejo sence na druge vrtnine, sredi grede pa lahko posadim kar se mi zahoče. Super zadeva...

pov je napisal/-a:Ker se je bolezen na paradižniku pojavila preden so dozoreli plodovi menim, da ni smiselno pripravljati semena za drugo leto, me pa zanima kakšno mnjenje imate o tem drugi.

Če je rastlino napadla krompirjeva plesen, plodovi pa so ostali zdravi, lahko semena poberemo iz teh plodov, a le v primeru, če jih fermentiramo. S fermentacijo se rešimo gel ovojnice okoli semena, kjer so klice bolezni.
Če pa je rastlino napadel virus ali bakterija (pri nas precej redka zadeva)shranjevnje semen ne pride v pštev, ker se bolezen prenaša znotraj semena...

PS: Plesen na bučah in kumarah je popolnoma drugo kot plesen na paradižnikih! Eno nima veze z drugim. Pač sta obe vrsti plesni imeli ugodne pogoje za razvoj...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Re: Hude težave s paradižnikom

OdgovorNapisal/-a Klematis1 » 26 avg 2010, 10:42

Ivčk je napisal/-a:
pov je napisal/-a:V tem je bistvo vzgoje paradižnikov v naši klimi, morajo imeti dovolj zračnosti, da se čimprej lahko posušijo, s tem močno zmanjšamo napad bolezni. Jaz ga imam posajenega izključno v enojni vrsti, kot nekakšno obrobo ob vsaki gredi. Tako je vsaka greda izkoriščena do maksimuma, ker paradižniki zavzamejo le rob in ne mečejo sence na druge vrtnine, sredi grede pa lahko posadim kar se mi zahoče. Super zadeva...


Torej domnevam, da tudi nimaš nič pokritega ? Torej point sploh ni v tem :? ...razen morda ko bi bilo daljše deževno obdobje :? ...... In so v tvojem primeru vedno ostali zdravi ?

Sem pa ravno včeraj opazila pri sosedi, ki ima na njivi posajene paradižnike v eni vrsti, da jih je prav tako napadla plesen :(
LP Klematis
Klematis1
Expert
Expert
 
Prispevkov: 113
Pridružen: 24 apr 2009, 21:10
Kraj: Štajerska

Re: Hude težave s paradižnikom

OdgovorNapisal/-a pov » 26 avg 2010, 21:57

Ivčk imaš prav res so bili izpolnjeni vsi pogoji za razvoj plesni, dosti dežja in nizek zračni pritisk tako, da se je dobro kuhalo in razvijalo. Opazil pa sem tudi to, da sta mi sorti rumeni nizki češnjevi in rdeči češnjevi paridižnik dosti manj ukužila in sem pobral dosti plodov medtem, ko so druge sorte povsem propadle.
Paradižnike pa sem sadil cca 80cm narazen v vrste. Med sajenjem se mi je zdelo kar dovolj narazen, vendar je bilo pred napadom bolezni že skoraj skupaj. Posadil pa sem jih nekje okoli sto kos zato jih nisem sadil v vrsto čeprav sem že nekje v foromu prebral, da je to najbolj priporočljivo, da se zmanjša tveganje za plesen.
Lep dan Pov
pov
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 20 feb 2010, 12:08

Re: Hude težave s paradižnikom

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 27 avg 2010, 10:18

Klematis, ne ostanejo zdravi, seveda se tudi jaz borim proti bolezni, vendar v manjšem obsegu. Predvsem je bistvo v tem, da mi preživijo do zmrzali, kar pomeni, da si krepko podaljšam sezono obiranja, medtem ko so pri sosedih že zdavnaj propadli...
In seveda da point ni v tem, da so pokriti. Streha seveda pomaga, sploh na začetku sezone, a ko se bolezen enkrat pojavi, napreduje hitro in neusmiljeno, tudi po zraku. Jaz imam veliko paradižnikov na balkonu v loncih oin koritih in so pod streho a so vseeno zboleli. Torej res ni bistveno pokrivanje, temveč skrb in pravočasni ukrepi, da preprečimo najhuje...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

Re: Hude težave s paradižnikom

OdgovorNapisal/-a tiguan » 28 avg 2010, 11:22

Velika težava je v samem negovanju paradižnika, nekateri puščajo paradižniku svobodo in ravno to je problem, četudi je paradižnik pokrit in ni negovan se razvije rja (ne povsod, ampak tam kjer je že bila v preteklosti bolezen). Trgat poganjke, pravilno odstranjevanje listov, pokrit paradižnik in to je zmagovalna kombinacija. Prevetivno pa še špricanje z bio škropili.
tiguan
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 03 mar 2010, 14:14
Kraj: okolica Lučin

Re: Hude težave s paradižnikom

OdgovorNapisal/-a Maj » 12 jul 2014, 14:02

Imamo gredo za paradižnik kjer je lepo uspeval, lani, še bolj pa letos se je pa v gredi pojavilo tisoče malih belih pršic, ki jih ne uspemo odstranit na noben način.

Rumene plošče ne pomaga, pobijanje ne pomaga, tudi z biokilom ni velikega učinka.

Mi lahko kdo svetuje kaj bi se dalo še narediti?
Maj
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 12 jul 2014, 13:54

Prejšnja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron