Hude težave s paradižnikom

Sem spadajo vse užitne rastline.
salate, gomoljnice, stročnice, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 10 jun 2008, 22:06

Veš morda za naslov te cvetličarne?

Upam, da si odstranil obolelo rastlino in dele rastlin.
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a jan24 » 28 jun 2008, 11:21

Žal točnega naslova ne vem. Paradižniki so bili en čas nekoliko boljše, sedaj jih 5 huje napadajo glive... Pojavila se je pa še nova gljiva, tokrat na plodovih...

Sumim da je tokrat ta:

Anthracnose
(Collectotrichum spp.)
Slika

To so pa fotografije napadenih plodov:

Slika Slika Slika Slika Slika Slika

Ali je to ta gliva?

Kako se je bi lahko znebil?

Preveč nalivov je veliko slabše za paradižnike kot suša :roll:...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 28 jun 2008, 13:45

Pa dobro kaj več o tej cvetličarni pa ja veš kot to, da je nekje v bližini centra?! :lol: Kaj je blizu, zraven, zadaj? Blizu katerega konca centra? Je to proti Barkoli, proti Škofijam, proti Opčinam, Škednju,...?

Tisti beli kolobarji na zadnjih dveh slikah so trdi? Stebla so zdrava?
Tole meni ne deluje kot glive ampak kot fiziološke motnje. Pošpricaj parkrat foliarno z Vito pa zalij jih.
Vidim, da imajo listi še vedno pegavost. Vse bolne liste potrgaj stran in ostale pošpricaj. Tudi po tleh.
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 28 jun 2008, 15:50

Jan, antrahnoza sigurno ni, ker se redko pojavlja pri zelenih (nezrelih) plodovih, ki imajo pretrdo povrhnjico, da bi gliva lahko prišla skozi. Glede na to, da so plodovi na nekaterih mestih popolnoma beli, sklepam, da je to od močnega sonca (angleško Sunscald, poglej po netu). Tu ti dajem primer, kako to zgleda:
Slika

Bolj me skrbijo tiste udrtine in bojim se, da gre tokrat res za virus, ki ga prinašajo tripsi in škržati (enako, kot to delajo pri trti). Sem šla malo prebrskati po netu in sem našla virus, ki se popolnoma ujema s simptomi na tvojih paradižnikih. Imenuje se Tomato Spotted Wilt Virus, tole pa so plodovi okuženi z njim:
Slika in
http://aggie-horticulture.tamu.edu/imagemap/mgmaps/tomfruit/ripefruit/30.3.html

Vidiš podobnost? Ima pa ta virus še druge simptome in sicer se kažejo na rastlini, celotna okužena rastlina zgleda takole (tudi tu vidim podobnost s tvojo rastlino):
Slika

Najbolje bi bilo, če bi rastline odstranil ali pa vsaj potrgal vse obolele liste, stebla in plodove. V tem primeru bi se okužba omejila, rastlina pa bi imela možnost obnoviti oz. obrasti. Ko se enkrat odstrani okuženo tkivo (bodi pozoren na znake na steblu), se okužba več ne more širiti na druge rastline. Sam pa premisli, kaj bi se ti bolj splačalo. Če gre res samo za pet rastlin, ti priporočam, da jih izpuliš (tako obvaruješ ostalih 195 rastlin) in nadomestiš z drugimi. Saj si sam rekel, da imaš kar nekaj ukoreninjenih potaknjencev, čeprav mogoče ne iste sorte. A vsaj praznih kolov ne boš imel...

Tole pa je še ena uporabna stran z dobrimi fotkami, ki prikazujejo razne težave s paradižnikom:
http://msucares.com/crops/comhort/tomatodisease/index.html
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jan24 » 28 jun 2008, 21:00

Kolobarji se ujemajo s temi na fotografijah (virusnega obolenja), vendar se pojavljajo le na različnih rastlinah, ki so razen redkih pik videti zelo zdrave. Takoj ko sem stvar opazil, sem vse plodove z okužbo odstranil. Na glivo sem razmišljal, ker se mi zdi ta kolobar kot nekakšno plodišče, vse naokoli pa hife. Tkivo naokoli ni opečeno, saj so to skrti paradižniki. Kljub temu da se s fotografij to ne opazi, so to spodnji paradižniki v fazi rumenenja...
V začetku sem zaradi lege paradižnikov mislil da gre za mehansko poškodbo, a po tretjem primeru sem ugotovil da to ne bo držalo. Je pa to prisotno le na paradižnikih ene sorte, a žal tudi najštevilčnejše.

Upam da bodo podatki kaj v pomoč za razjasniti za kaj gre.

p.s.: za prejšnjo bolezen- bila je zagotovo virusna, saj kljub škropljenju mi je pobrala že skoraj vse sadike pelatov (bilo jih je za srečo samo 5), ostale pa ne napada...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 28 jun 2008, 21:20

Čeprav so rastline drugače videti zdrave, še vedno ne izključujem, da gre ravno za ta virus, zdaj še posebaj, ko si omenil, da gre samo za eno sorto paradižnika. Nekatere sorte so pač bolj dovzetne na določene tipe virusov in ta je očitno zelo dovzetna ravno do tega virusa.

Mi lahko zaupaš, za katero sorto gre? Je to tista iz Jemna? Rada bi vedela, če je to ta, da bom pozorna na svoje rastline te sorte, pa ti lahko potem povem, če je virus bil morda prenešen že s semeni (okuženo seme)...

Letos je raznih paradižnikovih viroz ogromno, ker je tudi škodljivcev, ki jih prenašajo, enormno veliko. Morda samo en nasvet: če opaziš tudi manjše število listnih uši ali kakih drugih škodljivcev, paradižnike poškropi s kakšnim insekticidom (najbolje s sistemikom in ne kontaktnim), saj boš na ta način najlažje omejil širjenje okužbe.

Rastline pozorno opazuj, da vidiš, če se bodo znaki pojavljali tudi na novih plodovih. To, da si potrgal stran vse okužene plodove, je dobro. Priporočam ti tudi, da si te rastline nekako označiš, da ne boš pozneje iz njihovih plodov pobiral semen, saj bi tako virus prenesel na naslednje generacije...

Tisto prej je pa le bil virus? No, važno je, da se ni razširil naprej. Upam samo, da si razkužil zemljo (polil z vrelo vodo), saj klice virusov ostanejo v tleh več let (če ne celo desetletij), kjer čakajo na ugodne razmere za ponoven razvoj, zato taka zemlja ne bi bila več primerna za sajenje razhudnikov...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jan24 » 28 jun 2008, 22:38

Ravno ta Jemenski je okužen z njim... Je pa pozitivno, da kljub veliko ušem rastlin v okolici (že drugo leto je namreč ušivo vse), po natančnih pregledih nimajo paradižniki niti ene.
Letošnja prevelika količina padavin v začetku sezone je zelo slabo vplivala na paradižnike, upam da bo naslednje leto kaj bolj enakomerno razporejen ta dež.

Rastline bom podrobno spremljal, okužene pa še bolj...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 29 jun 2008, 10:59

Ok, če je Jemenski, bom tudi sama pozorna na znake, da vidimo, če je seme res okuženo...
Se pa za zdaj dobro drži, čeprav nima niti približno toliko plodov kot tvoj. Tule je fotka za primerjavo:
Slika
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadebudnez » 02 avg 2008, 11:31

Z zanimanjem in zaskrbljenostjo spremljam vaše prispevke. Jaz ima 3 lokacije, kjer imam letos posajen paradižnik. Zgornji vrt, vmes je rastlinjak in spodnji vrt. Lokacije so dokaj skupaj, kar se vidi na spodnji fotki iz 22.6.08 (ostale fotke so od danes). Ograja zgornjega vrta se vidi levo od rastlinaka.

Slika

Pred tednom dni sem opazil očrnele liste, stebla in plodove v zgornjem vrtu. Nekaj rastlin sem izruval, ostalim pa porezal bolane liste. Vse paradižnike (na vseh lokacijah) sem tedaj tudi poškropil s foliarno s kalcijem in magnezijem. V bistvu sem letos škropil le s tem in z mlekom enkrat.
Pred tednom dni v sp. vrtu in v rastlinjaku še ni bilo nič bolanega. Določene paradižnike v spodnjem vrtu sem tedaj maskiral v "duhce" - koprena, ki je osnovna zaščita pred dežjem in meglo.

Fotka "duhcev" v spodnjem vrtu:
Slika


Danes pa novi šok. Na paradižnikih v rastlinjaku sem tudi opazil očrnele/posušene liste.
Slika

Slika


Nekaj listov v rastlinjaku je tudi takšnih, kar me ne skrbi preveč pa vendar me zanima kaj je to? Verjetno jim nečesa primanjkuje? Česa?
Slika


Nekaj listov v rastlinjaku (predvsem zgoraj) pa je tudi takšnih, predvidevam, da so ožgani od sonca?
Slika

Še dve današnji fotki iz zgornjega vrta (na drugi se vidi črnina tudi na steblu oz. veji, česar v rastlinjaku sicer nisem opazil)
Slika

[url=http://www.Slikomat.com/slika/2965463.htm]Slika[/ur


Kaj mi je storiti? A naj porežem vse črne liste? Kaj še dodatno? A naj s čim pošpricam? S čim?

A je ta moja bolezen virus, ki se (kolikor sem se naučil na forumu) kaže predvsem kot črnina na steblih?
[url=http://www.Slikomat.com/slika/2965472.htm]Slika

Ali je kaj drugega in se da pozdravit?

Predvsem sem razočaran, da sem bolezen našel tudi v rastlinjaku. Sprijaznil sem se, da mi bodo počasi propadle vse zunanje sadike, sem pa bil prepričan, da bodo v rastlinjaku ostale zdrave zelo dolgo. Seveda sem pazil, da se nisem naprej dotikal bolanih rastlin zunaj in potem šel v rastlinjak.

Za konec še lepša novica. V rastlinjaku imam tudi lubenice. Raste seveda spodaj iz zemlje, potem se je povzpela gor na polico za sadike. Sedaj je ena že takšna.
Upam, da bo še večja in dozorela.

Slika
nadebudnez
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 02 jun 2008, 12:17
Kraj: Šmarje pri Jelšah

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 03 avg 2008, 17:45

slučajno sem opazil besedo "Jemen", pa me zanima, kje se dobijo semena iz te države. Ali kdo uvaža, imajo kakšno internetno trgovino, ... ? Najbrž njihova drevesa naše zime niti na sliki nočeji videti, a bi vseeno poskusil... :P
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a dkivi » 03 avg 2008, 19:58

jan24 je napisal/-a:Kolikor jaz opažam so Italijani kar specialisti za kemikalije. V Sloveniji se dobi le redka škropiva, v Italiji pa dobesedno vse in nič te ne vprašajo. Škropivo ki sem ga uporabil je imelo nenormalno karenčno dobo 14 dni. Uši so umrle v enem samem dnevu. S škropivom iz Agrocentra je pa bilo kot da bi uporabljal navadno vodo (učinkovitost kljub ponovitvi zelo zelo nizka).

Bom upošteval tudi predlog o črni pegavosti. Kako se jih je mogoče znebiti oz. če se jih je sploh mogoče?

Lep pozdrav
in kaj boš pil čez 10-15 let?ustekleničeno destilirano vodo po 5€ za liter...jaz za žverce uporabljam NeemAzal-t/s,naravni sistematski insekticid brez karenčne dobe in je neškodljiv za čebele,pikapolonice ipd. uši,rastlinjakov ščitkar in kapar so bili adijo po 2 zalivanjih...
dkivi
Guru
Guru
 
Prispevkov: 144
Pridružen: 29 jan 2006, 09:25

OdgovorNapisal/-a jan24 » 03 avg 2008, 20:59

Za omejiti škodo škropim v kar precej večernih urah, ko čebel ni na pašo... pa tudi, ko je le to mogoče uporabim najprej t.i. bio škropiva in le v skrajnih razmerah močnejša in to vsaj mesec pred pobiranjem plodov.
Ti imaš srečo, da se lahko tako hitro in učinkovito znebiš uši...
Pa tudi če je škropivo v redni prodaji ni ravno tak strup, da bo pobil vse od tukaj do Moskve.
Na obali imamo že tako najdražjo vodo v Sloveniji in baje zelo čisto. Glede na mojo lego in da je edina voda, ki jo trenutno lahko okužim kanalizacija. Ne živim znotraj ranljivega ekosistema, temveč v urabnem okolju kjer bomo, če bo župan ostal dobili sežigalnico osmih občin... Tudi luknja v ozonu nad nami je že precej velika (zaradi podjetij kot so Kemiplas, ki presega vse norme in še vedno lepo obratuje). Poleg vsega pa porabim le nekje 5l preparata (torej že razrečenega v vodi), da vsaj paradižnike ohranim pri življenju. Je pa letos že drugo leto zapored zaradi mile zime invazija kaparja, ki mi pokončuje vse- od bananovcev, do 30 let starih lovorjev. Proti temu žal ni pomoči...
Imaš pa prav, da bo voda lahko postala zlato 21. stoletja, vendar predvsem zaradi klimatskih sprememb (taljenja ledenikov, pomankanja padavin...)... ja no, v Mariboru kot vidim tudi zaradi prijaznega Lidla...

Vsekakor je lepo imeti bio pridelke, a vse težje...

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kajser » 03 avg 2008, 22:42

psevdonim je napisal/-a:slučajno sem opazil besedo "Jemen", pa me zanima, kje se dobijo semena iz te države. Ali kdo uvaža, imajo kakšno internetno trgovino, ... ? Najbrž njihova drevesa naše zime niti na sliki nočeji videti, a bi vseeno poskusil... :P


Jan je potoval po Jemenu in zbiral exote :idea: :wink:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Maychika » 18 avg 2008, 06:46

Bom kar Janovo temo zasmetila, da ne odpiram nove. Se čisto navezuje na njegovo.
Od lanskega leta, ko sem semenčka zbirala in jih prezimila in
od februarja ko se začnejo sejančki delat, pa lepo prepikirat, jih zalivat skrbet za to, da imajo dovolj vode, da naredijo dovolj korenin,ko jih presadim na prosto skrbim, da jih slana ne pobere, jih škropim z galico, obtrgavam in občudujem nastajajoče plodove. Po vsakem dežju polivala z mešanico čaja in mleka. Sedaj ko so plodovi lepi, debeli malo obarvani-v bledo rumeno pa so v dveh dnevih vsi počrneli,sem se včeraj poslovila od svojih paradižnilov. Namesto, da bi uživala v dobrem bio paradižniku sem svojega včeraj vsega populila in vrgla v kanto. Če ga bom hotela jesti ga bom šla kupit v trgovino :evil: :evil: :evil: :evil: :( :( :( :(
Maychika
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 21 jan 2008, 09:21
Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a DNK » 18 avg 2008, 07:00

Enako tudi pri meni. NITI ENEGA PLODU iz vrta, še nikoli tako :cry:
DNK
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 24 jul 2008, 08:13

OdgovorNapisal/-a bučarka » 18 avg 2008, 07:59

Mi je prav žal za vaju.

Bo treba drugo leto s čim agresivnejšim špricat. Jaz sem s fungicidom in sicer 3x -ko so bili v lončkih in nato še dvakrat zapored, ko je pogosto padalo in sem opazila prve plesni na parih plodovih, s tem, da so vsi (razen Red alert - njih nisem, pa tudi plesni nimajo) bili še daaaleč od zorenja.
Nisem hotela tvegat, da mi gre vse po gobe, kar bi se sigurno tudi zgodilo. Sedaj nimam problemov s plesnijo.
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a Problemcek » 18 avg 2008, 09:03

bi se kar tukaj navezala tudi jaz, da ne odpiram nove teme, ker gre tudi pri meni za paradiznik. Pa imam cisto drugacen problem kot vsi ostali. Moji paradizniki so res lepi in zdravi, pa nisem z nicemer spricala. Samo kaj, ko nisem pobrala so nobenega paradiznika dol, so polni, veliki in zeleni kot je le zelena ta barva. Ne spravim jih na rdece. Kaj naredim?? Naj pa povem, da zivim na + 700 m visine v malo hladnjsem okolju kot kaksno slo. primorje, kjer so idealni soncni pogoji. Ce ima kdo kaksno idejo bom vesela.
LP
Problemcek
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 37
Pridružen: 19 dec 2007, 12:15

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 avg 2008, 09:32

Letošnja paradižnikova sezona se je začela obetavno: paradižniki so lepo rastli, krasno cveteli in nstavili veliko število plodov. Po tem pa je šlo vse navzdol. Tista deževja in pojav vsemogočih misterioznih bolezni in raznih 'pojavov'. Kot da to ni dovolj, se je skoraj čez noč pri vseh, ki so paradižnik gojili, pojavila tudi hudičeva paradižnikova plesen, ki je pobrala vse rastline, preden smo se sploh tega zavedali...

Jaz sem na njivi ostala brez vseh (nabito polnih) rastlin v parih dnevih, tudi špricanje s fungicidom ni zaleglo. Saj še zdaj dobim kak uporaben paradižnik z njih (ti seveda niso primerni za shranjevanje semen), čeprav so rastline popolnoma brez listov in gole. Drugo leto nameravam večji del njive 'pozdraviti s soncem', postopek se imenuje solarizacija, o tem bom nekaj več napisala pozneje...

Na vrtu pa sem se borila na vse moči, da rešim rastline, ki niso bile še tako močno prizadete, kot tiste na njivi, kar mi je tudi uspelo. Najprej sem redno obtrgavala obolele dele listov, materiala se je ob vsakem obiranju nabralo kar za polno vrečko za smeti (30L), potem pa, ko sem se skoraj vdala v usodo, češ da mi jih bo tako in tako pobralo, sem končno poslušala tudi kak svoj nasvet :lol:, kar je delovalo...

Skupaj sem zmešala vse tiste sestavine, potrebne za Organic Fungicide (recept je v temi 'Kdaj se seje paradižnik' na 24.? strani) in to nagravžno mešanico temeljito našpricala po paradižnikih in po tleh pod njimi. Mešanico je potrebno med škropljenjem neprestano stresati, da se sestavine med sabo ne ločijo.

In moram reči, da se je bolezen od tistega trenutka naprej popolnoma ustavila. Naslednji dan ni bilo več niti enega samega okuženega lističa. Zdaj, ko se zjutraj pojavljajo megle, se je bolezen spet pojavila, vendar v manjši meri, zato imam danes namen paradižnike spet poškropiti s tem 'čudežem' (do neke mere pomaga tudi Agrostemin, če rastline le niso preveč okužene).
Paradižniki so bili po vsem tistem obtrgavanju seveda precej ogoleli, zato sem pustila novim zalistnikom prosto pot za rast, ker sem na tak način dobila nekaj nove listne mase (hrana za plodove), zato so se lepo obrasli. Zalistnike seveda vršičkam, preden nastavijo cvetove, služijo samo za olistanje rastlin. Plodovi lepo zorijo naprej, vsak dan jih oberem manjšo košaro...

Takole zdajle izgledajo moje rastline na vrtu:

Slika

Upam, da bo nasvet komu pomagal, čeprav ga je pred časom objavila že Stara postaja, ki sem ji stvar priporočila preko ZS-ja...

Vsaj za drugo leto bomo vedeli kako in kaj, če je letos že prepozno...
Zadnjič spremenil Ivčk, dne 19 maj 2010, 13:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Pepe » 18 avg 2008, 10:02

Tudi sam bi pohvalil tisti organski fungicid. Sicer paradižnikov nisem imel resno bolanih, pa sem jih vseeno preventivno šprical in so kljub neverjetni vlagi relativno zdravi. Tudi toča (3x v enem dnevu!) jih ni preveč prizadela. Moti me edino pokanje plodov, samo tu ni pomoči. Po količini je letošnja sezona dobra, kvaliteta pa se zna tudi popraviti, če ne bo več obilnejših padavin.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 18 avg 2008, 10:22

Problemcek je napisal/-a:bi se kar tukaj navezala tudi jaz, da ne odpiram nove teme, ker gre tudi pri meni za paradiznik. Pa imam cisto drugacen problem kot vsi ostali. Moji paradizniki so res lepi in zdravi, pa nisem z nicemer spricala. Samo kaj, ko nisem pobrala so nobenega paradiznika dol, so polni, veliki in zeleni kot je le zelena ta barva. Ne spravim jih na rdece. Kaj naredim?? Naj pa povem, da zivim na + 700 m visine v malo hladnjsem okolju kot kaksno slo. primorje, kjer so idealni soncni pogoji. Ce ima kdo kaksno idejo bom vesela.
LP


Ok, veš morda, katere sorte imaš? Morda so to vse zelo pozne sorte, v tem primeru ni čudno, da še niso zorele. Drugače pa je krivo hladnejše vreme, ki zelo upočasni proces zorenja. Lahko pomagaš na dva načina: obtrgaš stran večjo količino listja, še posebaj tisto, ki senči plodove, kar bo rastlinam povzročilo nekakšen pozitiven stres in pospešilo zorenje plodov, obvezno pa rastline vršičkaj, da ne porabljajo hranil za rast temveč za plodove.

Če imaš na voljo kakšna manjša zrela jabolka, jih obesi na rastline zraven zelenih plodov, kar bo izgledalo smešno, pomagalo pa bo zaradi sproščanja etilena, ki pospešuje zorenje :wink:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Zelenjava

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov