SLONOVA NOGA

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

SLONOVA NOGA

OdgovorNapisal/-a mirjam » 21 jan 2004, 15:39

Nekaj več kot 3 leta imam slonovo nogo, ki je sedaj visoka 1,40 m, s cca 100 cm dolgo "frizuro". Zdaj v zimskem času konice listov porjavijo verjetno zaradi ogrevanja (stoji cca 1m od radiatorja). Je res nezahtevna rastlina, zalivam jo 2 x tedensko glede na izsušenost zemlje in to je vse.
Zanima pa me če in kdaj je potrebno rastlino presaditi in kako je z gnojenjem.

Zahvaljujem se za odgovore,
Mirjam
mirjam
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 21 jan 2004, 15:29

OdgovorNapisal/-a BoGo » 21 jan 2004, 17:54

Hojla, Mirjam.

Ja, slonova noga baje res ni zahtevna rastlina. Lahko jo gnojiš (ne na pregoste intervale). Za presajanje ti lahko povem na splošno da jo presajaš takrat, ko je že prevelika za v lonček. Vendar pa moraš biti oprezna pri presajanju, kajti smo že v drugih temah govorili, da naj bi bila slonova noga za to občutljiva. V eni drugi temi v tem forumu je že govora o tem. Lep pozdrav.

BoGo
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 21 jan 2004, 19:13

Ojla Mirjam,

Slonova noga nima prav veliko korenin, presaja se jo bolj zaradi "sveže"zemlje in boljše rasti. Presaja se jo po potrebi (če ti korenine silijo spodaj ven), po presajanju ne gnojiti 3 tedne, potem pa po navodilih na gnojilih za zelenolistne rastline (od nov. do feb. NE). Pred presajanjem jo zalij, potem pa celotno "kepo" daj v večji lonček in dosuj svežo zemljo. Skratka pusti korenine čim bolj primeru in bodi pazljiva, da ima "nogo" ravno toliko zunaj, kot je bila prej (pusti jo skoraj celo zunaj).
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a renee » 27 jan 2004, 10:19

:lol:
Zadnjič spremenil renee, dne 02 dec 2007, 08:03, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru
 
Prispevkov: 421
Pridružen: 12 sep 2003, 08:50
Kraj: Ljubljana

Propadanje slonove noge?!?

OdgovorNapisal/-a ninica-nanica » 10 jan 2005, 16:12

Živjo!

nekaj več kot 3 leta imam slonovo nogo, oz. nolino (do danes sem mislila, da je s. noga). Problem je v tem, ker se mi zdi, da mi je začela propadati - morda po presajanju (pomladi 2004). Zdi se mi, da so korenine propadle, saj se ne drži čvrsto v podlagi. Poleg tega je deblo na vrhu (pod listi) veliko tanjše, kot tisti del, ki je zrasel prej. Sama sem mislila, da je to posledica pretiranega hranjenja pred prodajo rastline, ampak izgleda rastlina precej žalostno, pa bi ji rada malo pomagala. Če kdo ve, kaj lahko naredim, da npr. pospešim rast korenin, bom odgovora zelo vesela!

N

ps. vedno sem jo zalivala na nekaj dni - počakala, da se zemlja posuši, pa spet zalila, potem sem jo nekaj časa pustila bolj v suhem (sem mislila, da se bo potrudila s koreninami), ampak razlike pa nobene. Na začetku je bila njena "frizura" lepa, košata, dvignjena; sedaj pa kar vizi dol. Listi sami pa so še vedno lepi - čvrsti in sredina listov (novi listi) so lepi, čeprav zelo zelo počasi napredujejo....
ninica-nanica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 10 jan 2005, 15:55

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 10 jan 2005, 16:23

Ojla,

Nolina ima rada pozimi svetlo in neprevec vroce mesto (spalnica, svetel hodnik...), cez poletje pa jo lahko imas tudi zunaj kje v senci (vsaj ob najvecjem soncu). Rada ima prsenje po listih, zalivanja pa naj bo raje premalo kot prevec-zelo hitro pricnejo gniti korenine.
Preveri, ce tvojo niso napadle usi.
Ker pravis da ima tvoja tanjse steblo, kot prej, domnevam da jo imas na pretemnem in pretoplem mestu. :wink:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov