Slonova noga - ali raste počasi?

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Slonova noga - ali raste počasi?

OdgovorNapisal/-a BoGo » 04 jul 2003, 01:00

Pozdravljeni!

Sem si nedavno prilastil slonovo nogo. Sicer je zelo mala, izgleda skoraj kot čebula z zelo razvejanimi listi :wink:

Iz cen večjih slonovih nog predpostavljam, da rastejo zelo počasi. Kako dolgo dobo lahko približno pričakujem, da bom videl prvo olesenelo steblo? Ali obstaja tudi kak način za čim uspešnejšo vzgojo te rastline?

Vsi napotki so dobrodošli. :)
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Ipkiss » 06 jul 2003, 10:01

Živjo,
da se razvije rastlina s kakega pol metra visokim steblom, traja nekaj desetletij, vsekakor pa bo potrebno čakanje nekaj let. V tolažbo: so skrajno nezahtevne za nego, na ravni zamij skoraj, zalivati enkrat na dva tedna približno, tudi gnojiti nekako tako pogosto. Pozimi je lahko na temp. najmanj 10 stopinj, a jo je treba bistveno manj zalivati, če je na hladnem.
Za kak način, da bi jo lahko "sprovociral" k hitrejši rasti, še nisem slišala, najbrž pa obstaja (glede na to, da jih občasno v Obiju in Baumaxxu prodajajo po kar dostopnih cenah). So pa krasne, ko so enkrat večje, moja največja (ene 50 cm visoka) je razvila čez 1 m dolge listke, ki se kodrajo,...
LP in srečno,
Katarina
Ipkiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 maj 2003, 16:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 06 jul 2003, 23:00

Ipkiss, ja res jih imajo včasih ugodne. No, jaz zdaj že imam tri male, jih bom verjetno tudi moral razsaditi. Uporabljaš kako posebno gnojilo za njih ali kar univerzalno?

Včasih imajo v nekaterih trgovinah prav grozne slonove noge z redkimi in čisto kratkimi listi (kljub velikosti), prava žalost. Zato me zanima, kako je najbolje obdržati liste? Z gnojenjem?
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Ipkiss » 07 jul 2003, 09:34

Živjo,
priporoča se kar univerzalno gnojilo, sem imela neke ideje, da bi jih malo s tistim za kaktuse pognojila, ampak glede na to, da se lepo odzovejo na navadnega, ni bilo potrebe.
Jaz sem eno tako "žalostno" kupila v Obiju prav poceni, ampak že lani, pa se je krasno razvila, listi so vsaj dvakrat daljši, pa tudi gostejši in skodrani, skrivnost uspeha je pa v svetlem rastišču in malo gnojila. Če jo zanemariš (= kake tri tedne ne zaliješ), tega sploh ne bo pokazala, v kolikor se ne ponavlja, sem jo imela pa res na direktnem soncu, kjer pa potrebuje zalivanje vsaj enkrat na 10 dni. Je kar hvaležna rastlina. Ene slonove noge (tiste z malimi, sicer košatimi krošnjicami na meterskih deblih) morajo biti pa čisto druga sorta, ker so njihovi listi debelejši in krajši, take z daljšimi listi pa še nisem videla, izkušnje imam samo s temi z ožjimi listi (moja mačka je čisto nora nanje in jih stalno nekaj obdeluje, ampak ni videti kakšne škode).
Upam, da bo tole kaj v pomoč,
LP, Katarina[/quote]
Ipkiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 maj 2003, 16:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 08 jul 2003, 12:02

Pa misliš, da bi bilo gnojilo za kaktuse tudi vredu? Jaz namreč že imam gnojilo za kaktuse, pa če bi bilo to v redu, potem ne bi rabil kupovati novega. :)
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Ipkiss » 08 jul 2003, 13:31

Živjo,
mislim, da bi bilo tudi kaktusno čisto OK (sem šla gledat sestavo, pa je itak precej podobno, samo kaktusno ima nekaj več kalija), samo drži se navodil za odmerjanje, da ne bi bilo preveč. So pa po mojih izkušnjah ta specializirana gnojila itak dražja, tako, da bi mogoče tega za kaktuse za kaktuse prišparal, pa novega običajnega za druge rastline kupil (odvisno, koliko rož imaš, jaz tega kar precej zdaj čez poletje konzumiram).
Sem pa včeraj videla ene lepe primerke v Kalii na Rudniku, ca. 80 cm visoke, z zelo debelim deblom spodaj, pa razvejene v tri vrhove, ampak imajo tiste kompaktne krošnjice, ki meni niso preveč všeč.
Srečno,
Katarina
Ipkiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 maj 2003, 16:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 09 jul 2003, 10:21

Še eno vprašanje imam. Kako pa je z razsajanjem? Imam namreč skupaj posajene 3 "čebulice". Nekateri pravijo, da naj bi bilo preveč zahtevno, ker naj bi bile preveč občutljive za presajanje. Je to res?
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Ipkiss » 09 jul 2003, 16:55

Živjo,
res je potrebna previdnost (sem šla še v knjigo gledat), previdno jih loči med sabo in posadi v toplo prst (piše 25 stopinj, kar bo zdaj ravno ugodno). Mislim, da je potrebno paziti samo toliko, da ne bi vseh korenin potrgal. Lahko se jih pa razmnožuje s stranskimi poganjki z debla (no, ampak tvoje tri še niso tako velike).
LP
Ipkiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 maj 2003, 16:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 09 jul 2003, 22:40

ja, res niso še tako velike. Dobro, da jih imam v svoji sobi, ker bi jih drugače mogoče kdo zamenjal za čebulo :wink:

Hvala lepa za vse nasvete.
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 12 jul 2003, 18:34

LP

Jaz pa bi vprašal, kako pa to sploh cveti oz. kako velike cvetove ime...
V glavnem, če kdo kaj ve, bi lepo prosil, če o tem kaj napiše.

Pri kakšni starosti pa cveti? :?:

Jaz razmišljam, da bi si eno nabavil, pa so tukaj v Novem mestu in okolici dost privite cene. Če kdo ve kje se jih da kje blizu dobit po dobri ceni... :?:
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 12 jul 2003, 18:45

Na strani Hrovatin exotica piše, da se jim čez nekaj let odreže vrk, da poženejo novi poganjki in deblo se vlepše oblikuje. Zakaj? Kaj pa v naravi, pa saj drugače naravno požene poganjke oz."roke". Kaj pa v tem primeru, kaj se zgodi z deblom??? :?:

Glede razmnoževanja, pa bi vprašal to! Kako se pa razmnožuje s poganjki??? Kaj, ga odtrgaš pa daš v kozarec z vodo, da naredi korenine; ga daš v zemljo... :?:

To sprašujem zato, ke bi zelo rad imel slonovo nogo, tako da ne bi bila nič rezana, ker se mi to ne zdi ravno lepo (estetsko mislim).
Pa moja mami ima v službi cirka 1,3m veliko pa ima ful poganjkov, zato sprašujem glede razmnoževanja s poganjki.

Upam, da kdo o tem kaj ve, ali še bolje, če ima kdo izkušnje. :wink: :roll:
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

OdgovorNapisal/-a Ipkiss » 12 jul 2003, 22:30

Živjo,
najbrž se jih reže zato, da naredi take lepe krošnje, kot smo jih vajeni, pa da te krošnje hitreje naredi, kot če bi jo pustili rasti (in bi trajalo leta in leta).
S poganjki je pa tako: previdno ločiš poganjek od debelca, ga posadiš kar neposredno v zemljo (samo mora biti na toplem!). Ne uspe pa ravno vsak tak poskus (da ne bo mama jezna, če bo njena slonova noga vsa oskubljena :lol: ).
Nerezane slonove noge še nisem videla, razen tistih majhnih (ko so še bolj kot čebulice), se pa tisti rez potem kar dobro zakrije z listjem (ni tako očitno kot pri raznih dracenah).
LP in poročaj, kaj bo s tvojim poganjkom,
Katarina
Ipkiss
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 08 maj 2003, 16:14
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 13 jul 2003, 11:05

Ja, kolikor vem, je boljše odrezati, da imaš zaradi večih stranskih poganjkov bogatejšo krošnjo.
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a K!ng » 08 jun 2004, 00:15

LP vsem... sem nov na tem forumu in me zanimajo rastline v povezavi s kuscarji in terariji... imam 2 vodni agami...

Prisel sem na idejo, da bi poleg korenin v velikem terariju posadil se slonovo nogo... potem bi lahko kuscarja lezla po njih, saj ima ravno prav grobo deblo... in se visina 1m ali vec bi mi odgovarjala...

Zanima pa me, ce je slonova noga toksicna za male zivalce?

In se to... rastlin v terariju s plazilci ne smemo gnojiti ali spricati... biti morajo povsem bio in oprane... ali bi slonova noga prenesla negnojenja... ali bi ji odpadli vsi listi?

Konkretna vprasanja za konkretne ljudi... pomoje v sloveniji nikjer drugje ni toliko ljubiteljev in poznavalcev rastlin kot ravno pri rastline.com zato bom vesel vsakega mnenja o netoksicnih rastlinah, ki bi lahko polepsale moj nastajajoci velik terarij... zadeva bo velika 1mx4mxdostropa... s 60-90% vlago... UV zarnicami, ogreta na 20-32 stopinj...

Hvala... K!ng.
:: www.parketarstvo.biz :: z obcutkom za parket ::
K!ng
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 07 jun 2004, 23:26

slonova noga

OdgovorNapisal/-a pepelka » 08 jun 2004, 07:18

moja mačka je imela gostijo- v eni noči je slonova noga "čudežno " izgubila vse liste. ostali so samo 5 cm dolgi štrclji.
pepelka
Expert
Expert
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 25 apr 2004, 19:12

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 16 dec 2004, 17:48

ALo BoGo ?
Zanima me kako kaj tvoji poganjki slonove noge ?
Zanima me če si jih uspešno ločil saj bi tuti jaz potem poskusil ?
LPM
Marsumioon
 


Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron