PRESAJANJE ZELENIH IN CVETOČIH RASTLIN

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

PRESAJANJE ZELENIH IN CVETOČIH RASTLIN

OdgovorNapisal/-a dusanh » 16 feb 2016, 16:04

Postopek presajanja je najprimernejši in najbolj uspešen v začetku nove vegetacije, marca ali aprila. Sobne rastline morate tudi v zimskem obdobju toliko zaliti, da se zemlja popolnoma ne izsuši. Hitro rastoče presajajte na eno do dve leti, odvisno od vrste, velikosti lonca in količine zemlje v kateri so rastle. Hranilne snovi v zemlji se pri intenzivni rasti namreč hitro izčrpajo in potrebno jo je zamenjati. Danes je na izbiro veliko vrst raznih, predvsem šotnih mešanic z dodatki za različne vrste rastlin. Pred nakupom se pozanimajte kakšno mešanico zemlje potrebujete. Nikakor ne pozabite na embalaži preveriti datum polnjenja, saj lanskoletno ali starejšo zemljo, ne glede na nizko ceno, ni priporočljivo kupovati. Ravno tako poskrbite za nekaj cm večji obseg lonca od predhodnjega. Pred presajanjem rastlino očistite starih, posušenih in nagnitih listov. Operete, stuširate ter odstranite prašne delce, ki so pozimi prekrili liste. Nato z leseno palico potolcite po zunanji steni starega lonca, da koreninice odstopijo od notranjih sten, z eno roko primite za vrat rastline z drugo odstranite lonec. Presajanje v večji lonec ima to prednost, da ne poškodujete korenin. Posušene in nagnite korenine morate odstraniti s pomočjo ostrih škarij. Na dno večjega lonca posujete drenažni materijal ( glinopor, grobi pesek, opečni drobir) nanj nasujete primerno količino zemlje, vstavite celo koreninsko grudo ter jo z vseh strani zasujete. Zemljo sproti rahlo tlačite, da se oprime koreninske grude in se rastlina dobro vsidra v novo zemljo. Napolnite lonec približno 4-5 cm pod vrhom tako vam med zalivanjem voda ne bo tekla preko roba lonca. Priporočljivo je po vrhu posuti kuglice glinoporja ali grobega dekorativnega peska saj je to zaščita pred algami in mahom.
Pri presajanju počasi rastočih rastlin v isti lonec morate računati na delne poškodbe korenin. Približno polovico spodnjega dela koreninske grude z drenažnim materijalom odstranite, prav tako staro iztrošeno zemljo ob zunanji steni. Prav tako odstranite posušene in nagnite korenine. Na dno lonca vsujete svež drenažni material, nasujete svežo zemljo, vstavite ter obsujete koreninsko grudo. Zemljo sproti potlačite tako, da se rastlina čvrsto zasidra v novo mešanico. Po končanem presajanu raslino zmerno zalijete. V primeru, da na koreninah opazite bele vataste zapredke je to znak okužbe z koreninskim volnatim kaparjem. http://www.eksotika.si/bolezni-in-zasci ... sekti.html Korenine morate dobro očistiti, sprati zemljo ter razkužiti z ustreznim insekticidnim sredstvom. Okuženo posodo morate temeljito oprati in razkužiti, prav tako podstavek. Že uporabljeni okrasni lonec, morate dobro očistiti in pri nadaljnji rasti paziti, da se okužba ne ponovi. Ker je bilo pri čiščenju odstranjenih in potrganih veliko korenin, morate saditi v ne prevlažen substrat. Zalijete drugi ali tretji dan.
Večje okrasne zelene rastline (150 – 300 cm) v velikih loncih presajujte na 5 -6 let. Ker so ponavadi močno pritrjene na notranje stene, posebno če je le ta iz glinenega materijala, jih pustite v posodi. Odstranite približno 10-15 cm zgornje plasti zemlje ter dodajte novo svežo mešanico. Hranilne snovi se pri zalivanju topijo in pretakajo v spodnji del, nekajkrat v vegetacijski sezoni morate tudi dognojevati. Ta postopek lahko ponavljate nekaj let, slej ko prej pa je potrebno rastlino presaditi. V primeru da lončnici v začetku novega rastnega obdobja počasi poganjajo mladi listi, so zakrneli, se začnejo sušiti in odpadati, morate takoj ukrepati. Razlogov je lahko več: predolgo časa je bila v istem loncu, zemlja je preveč zbita in nima zadostnega pretoka zraka in vode, možna okužba škodljivih insektov, zaradi stoječe vode gniloba korenin.
Nižje, hitro rastoče, cvetoče rastline presadite vsako leto v malo večji lonček in svež substrat.
Priporočamo, da na novo kupljene rastline čim preje presadite. Večina je uvoženih iz toplih tropskih in subtropskih krajev srednje in južne Amerike, Afrike in Azije. Vzgajajo jih na plantažah, ali jih naberejo na divjih avtohtonih rastiščih. Nekaj let stare rastline izkopljejo iz zemlje, očistijo od prsti in odvečnih korenin, ter v kontejnerjih prepeljejo v zahodnoevropske vrtnarije. Posadijo jih v čim manjše lonce, da prihranijo na substratu, prostoru in pozneje transportu. Pri intenzivni negi in optimalnih pogojih glede vlage, temperature, hranil, so rastline godne za transport po 3-4 mesecih. Nekaj časa ostanejo na prodajnih policah, tako so po vsej verjetnosti 6 mesecev v istem loncu. Rastline so v tem času izčrpale vsa hranila, lahko so se pri prevozu z drugimi rastlinami tudi okužile.
Iz teh razlogov je najpametneje rastline po pregledu korenin presaditi v večji lonec in ustrezen hranilen substrat v katerem bodo preživele naslednjih nekaj let. Nakupi so najugodnejši od spomladi do jeseni, saj v tem obdobju dobite nabolj kvalitetne rastline. V mrzlih zimskih mesecih lahko dobite že od mraza poškodovane lončnice saj prevozniki velikokrat ne upoštevajo navodila vzgajateljev glede temperatur. Prav tako ni priporočljiv nakup po znižanih cenah in akcijah. Fito pregledi pri nabavi v EU-ju niso več potrebni, pored tega trgovci nakupujejo cenejšo robo pri vzgajateljih, ki niso podvrženi stalni kontroli.
Katere lonce uporabiti? Glinasti lonci so porozni in propustni za zrak in vodo.Ker je v dnu lonca luknjica za odtok vode, morate uporabiti tudi glinen podstavek. Substrat se v presuhih prostorih hitro izsuši in morate zlasti zelene in cvetoče posodovke večkrat zaliti. V vlažnih in mrzlih prostorih pa se na zunanjih stenah naberejo alge, mah lahko tudi plesen. Ob zalivanju z vodo iz centralnega vodovodnega sistema se sčasoma ne stenah pojavijo bele lise kot sledovi apnenca in kazijo izgled lonca. Tedaj morate pač kupiti glazirani ali okrasni lonec, ki je velikokrat dražji od same rastline. Vsaj v začetku morate biti zelo previdni, saj se ob prekomernem zalivanju na dnu nabere voda, ki je ne prenese skoraj nobena rastlina in je vzrok gnitja koreninskega sistema ter posledično propada rastline. Da se temu izognete, morate nabaviti večji in predvsem globok lonec, kamor vsujete kot drenažo10-15 cm glinoporja ali grobega peska. V to pogreznete glinast lonec z rastlino tako da je do roba okrasnega lonca vsaj 5-10 cm ter po vrhu zopet posujete z okrasnimi kuglicami glinoporja. Stroški so veliko manjši če kupite lep plastični lonec v imitaciji naravne gline z ustreznim podstavkom. Tak lonec ne propušča vode, na zunanjih stenah se ne nabirajo alge, mah in apnenec.
Na morebitna vprašanja vam bom odgovoril na www.rastline.com
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost