kako shraniti začimbe

Začimbne rastline, ki jih uporabljamo pri kuhanju.
poper, curry, timijan, peteršilj, lovor, majaron, bazilika, rožmarin, čemaž, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

kako shraniti začimbe

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 31 maj 2005, 13:47

Tudi v naši (novi) kuhinji 8) so se na okenski polici znašli cvetlični lončki, v katerih so, kaj drugega kot začimbnice - bazilika, peteršilj, drobnjak, zelena, origano. Sicer vem, da so najboljše sveže, zato jih tudi imam v kuhinji :wink: , ampak ker imamo tudi vrt, kjer raste več teh rastlinc, me zanima, kako jih je najbolje shraniti. Origano sem doslej sušila, peteršilj, zeleno in drobnjak pa narezala in zamrznila. A obstajajo še kakšne boljše variante :?: ? Kako pa je s shranjevanjem bazilike, jo naj posušim ali zamrznem? Vsem začimboljubcem že vnaprej hvala za odgovor.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

kako shraniti začimbe

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 31 maj 2005, 17:58

Lep pozdrav!
Sam shranjujem začimbnice v steklene kozarce iz temnega stekla, lahko kar s pokrovom na navoj ali pokrovom iz plutovine. Zelišča enostavno posušim, zdrobim in jih spravim v kozarce. Zdi se mi, da v temnih kozarcih zelišča ostanejo enake barve in tudi okusa ali vonja.
Pa obilo nabiranja in sušenja.
Borut
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 228
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

Re: kako shraniti začimbe

OdgovorNapisal/-a mardez » 14 jun 2005, 19:32

Sama nabiram zelišča jih posušim na podstrehi, cele spravim v papiranto
vrečo vsako v svojo vrečko in jih sproti približno za en mesec zdrobim za uporabo, tako se najboljše ohrani njihov vonj. Lep pozdrav Marinka
mardez
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 24 maj 2005, 14:38

OdgovorNapisal/-a burbonka » 30 jun 2005, 11:02

Baziliko se splača zamrzniti, letos sem jo shranila tudi v olivno olje in sicer plast bazilike, plast soli, plast bazilike ... in zalila z olivnim oljem ter postavila v hladilnik. Nekateri imajo s tem dobre izkušnje, bomo videli...

lp,
burbonka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 06 jun 2005, 19:21

OdgovorNapisal/-a balkonski vrtičkar » 03 jun 2010, 17:26

najhitreje se zelišča posušijo v mikrovalovki.Peteršilj sem dobro oprala,posušila,potrgala liste s pecljev in jih položila na papirnato brisačko,z drugo pa sem vse skupaj pokrila.Navila gumb na 3-4 minute in končano.Peteršilj je obdržal barvo in okus.
balkonski vrtičkar
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 14 mar 2010, 10:55
Kraj: Trbovlje

Re:

OdgovorNapisal/-a Tjasika » 09 avg 2010, 16:24

burbonka je napisal/-a:Baziliko se splača zamrzniti, letos sem jo shranila tudi v olivno olje in sicer plast bazilike, plast soli, plast bazilike ... in zalila z olivnim oljem ter postavila v hladilnik. Nekateri imajo s tem dobre izkušnje, bomo videli...

lp,

zivjo!
Burbonka se je to olje odneslo? me je prijelo,da bi ga se sama sprobala pa me zanima kaksnega okusa je :)

lp
Tjasika
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 06 apr 2010, 19:45


Vrni se na Začimbne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Začimbe
    Napisal/-a Blisk » 16 nov 2003, 23:00
    2 Odgovori
    6503 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Blisk Poglej zadnji prispevek
    20 feb 2004, 20:34
  • Začimbe danes
    Napisal/-a Feferon » 19 jan 2009, 18:04
    7 Odgovori
    10656 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a borutcerkvenic Poglej zadnji prispevek
    20 jan 2009, 15:16

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost