obrezovanje vrtnice vzpenjavke

Diskusija o vzpenjalkah in popenjalkah.
Campsis, Clematis, Hedera, Hydrangea, Lonicera, Wisteria, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

obrezovanje vrtnice vzpenjavke

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 06 feb 2008, 14:33

Nikjer ne najdem pravih napotkov kako obrezati vrtnico vzpenjavko. Vem samo okvirno. Pa zaradi tega sem lani pustila velike, debele nove poganjke, ki so potem odganjali na višini treh metrih, kjer sem jih pač odrezala. Ispod je bilo golo!
To leto bi rada popravila napako, ampak, za to potrebujem napotke. Prosim, če mi pomagate.
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 06 feb 2008, 18:20

Glavne veje je od začetka potrebno privezovati na oporo čim bolj vodoravno ali upogniti, tako da se razvejajo od tal. Lahko se jih tudi ovije okoli opore, glavno je, da se jih ne pusti, da rastejo navpično sicer bodo cvetovi samo na konici.
Z obrezovanjem pa je tako: ramblerc se ne obrezuje, se izreže samo stare veje in potem izvleče ven, climbercam pa se obrezujejo sekundarne veje, ki poženejo in cvetijo.
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 06 feb 2008, 19:07

Hvala, Garden-ja, ampak moram še naprej spraševati. Ali to pomeni da ne smem pustiti nobeno važno vejo da navpično raste od tal navzgor? Ali to pomeni, da takšne glavne veje moram voditi cik-cak? Ampak, kako naj eno takšno vejo (svežo vejo izrasla tekočega leta od tal), ki je debelejša kot palec in dolga 2-3 metra vodim v cik-cak? Razen tega problem je tudi v tem, da je na dolžini od okoli 3-4 metrov posajenih tri vrtnice vzpenjavke in pri vsaki od tal rastejo 3-4-5 vej, tako da niti ni prostora da bi te veje vodila v cik-cak.
Na drugem prostoru pa imam posajenih dve, na razdalji okoli 1,5 metar. Neke njihove spodnje veje so že olesenele.
Teoretsko vem, da se stare veje izrezujejo (to sem tudi že naredila v dva pretekla leta), ampak po tem ne vem kako bom dobila tisto "ogrodje" katere človek lahko vidi v starih vrtovih, ko so debela stebla vrtnic razvejana na zelo široko in vse je v cvetu.
Enako tako, ne vem kaj pomenita izraza: "ramblerc" in "clibercam".
Vem, da veliko sprašujem, ampak, oni vrtnarji katerim sem plačevala da mi postavijo in obrežejo te vrtnice, so mi je samo uničili in je bilo jasno, da pojma nimajo. Sedaj sem se lotila sama. Pa še v veselje mi je in rada bi se naučila, saj rožice imam zelo rada.
Hvala
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 06 feb 2008, 21:04

Rambler so tiste vrtnice, ki imajo tanka in upogljiva stebla, ki se jih lahko ovija okoli kolov, kovinskih nosilcev ali vrvi. V Sloveniji so redkejše in precej nepoznane. Zrastejo tudi do 10m in še čez, cvetijo večinoma samo enkrat in po celotni površini in tudi na večletnem lesu.
Climber vrtnice pa imajo trda, toga in debelejša stebla in teh ovijat ne moreš. Zato jih pa moraš ali prepogibat navzdol (angleži tej tehniki pravijo pegging down) ali pa vodit vodoravno. Sekundarne veje pa potem lahko vodiš navpično. Veje so dolge večinoma okoli 3 metre in cvetijo na novem lesu.

Vse stare vrtnice plezalke tipa climber, kar sem jih sama videla, in so vodene navpično navzgor, cvetijo samo na vrhovih.
Tiste ki so razvejane, pa cvetijo po celotni površini. Ampak ogrodje se vidi takrat ko je vrtnica v mirovanju.
Zna bit, da od svojih climber vrtnic pričakuješ cvetenje vrtnic tipa rambler. Tega ne boš dočakala nikoli z nobenim načinom obrezovanja ali privezovanja.

Tvoje vrtnice so posajene dokaj na gosto, vseeno pa lahko glavne veje vodiš levo ali pa desno. Niti ni treba v kotu 90 stopinj ampak nekako v loku, pahljači. Pa pazi, da se ne bodo dotikale.
Lahko pa si pomagaš tudi tako, da jih na začetku vegetacije upogneš proti tlem in potem ko je vegetacija že formirana dvigneš. Rezultati so pa na kratko dobo.
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 06 feb 2008, 21:22

Takole za pokušino, tole je predlansko zimo posajena sadika vrtnice tipa rambler Paul's Himalayan Musk, ki ni bila posebej obrezana ali zavezana na mrežo. Lahko vidiš, da naravno poganja in cveti od tal dalje.

Slika

Slika
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 06 feb 2008, 21:51

Hvala lepa! Zelo veliko ste mi pomogli!
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 28 feb 2009, 14:41

Ponovno se javljam z svojim vrtnicama, vzpenjavkam, čeprav se mi zdi da so to neke ogromne grmovnice. Prješnjikrat sem po nasvetu vpoglnila tiste, ki sem lahko upognila ampak večina vej tudi iz tistih so postale zelo-zelo debele in ponovno gole in mariskatera nekako krhke, vodene pri rezanju daje občutek neke votlosti. V lanjskem letu so pognale spet veje debele v premeru tudi do 2-3 cm. Iz prejšnjih tako debelik pa so pognale debele veje premera tudi kakšnih 1-2 cm in vedno brez stanskih poganjkov iz katere bi lahko pričakovala cvetne poganjke. Nekaj pa je takšnih normalnih vej, tudi dolgih z starnskimi poganjki in katerih lahko pričakujem cvetenje (upam!). Mogoče bi te zelo debele veje trebala rezati kot neko drevo?
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 28 feb 2009, 16:43

Res bi morala vedeti katerega tipa je vrtnica. Je vzpenjalka ali grmovnica, rambler očitno ni. Poznaš mogoče sortno ime? Pa fotografije bi bila zelo vesela.
Veje, ki so letos pognale ne novo, je potrebno privezati čim bolj vodoravno ali izrezati, letos še ne bodo cvetele, bodo pa naslednje leto. Vsako leto se tako odreže nekaj starih vej, ki so cvetele nekaj let povrsti in pusti nekaj teh novih poganjkov, ostale pa se izreže. Seveda je odvisno, koliko prostora je.
Tiste, ki so bile brez poganjkov lani (so bile takšne kot so letos te), so zdaj razvejane. Te poganjke iz glavne veje je potrebno obrezat tako da ostane le še kakih 7 -10 cm (odvisno od vrtnice) in tako, da je obrezano pri zunanjem brstu. Ti poganjki bodo pognali in cveteli. Take poganjke se pusti dve, tri leta in potem izreže v celoti, nadomestiš pa jih s tistimi zgoraj opisanimi.
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 01 mar 2009, 19:07

Hvala Garden-ja na hitrem odgovoru. Jaz nisem bila tako hitra, ker sem mogla počakato hčerko, da mi pomaga okoli »tehnike«. Torej: ko sem kupovala, na vseh vrtnicah je pisalo da so vzpenjalke. Našla sem štiri etikete od petih mojih vrtnic. Vse so od firme Rosaio Rampicante. Imam dve rdeči vrtnici: gpy Exploit in Cassandre meidiuji. Te so še koliko-toliko »normalne«, brez takšnih ekstremno debelih vej. Ne vem pa katera je na katerem mestu.
Na prvi sliki z leve strani je rdeča vrtnica, zraven pa je gpt Polka 91 Meitosier. Ta je bledo oranžne barve, z dišečimi in zelo lepimi cvetovi. Ta pa tudi poganja močne veje, ampak je vse še vedno bolj »normlano«. Ko sem njeno vejo prepognila v horizontalo, je pognalo 7-8 poganjkov ampak večina se je posušila, še ko so bili dolgi kakšnih 5-6 cm. Ovi kaj jih tudi na sliki lahko vidite, so tudi bolj bogi.
Upognjena veja leve (rdeče) vrtnice pa je lepše pognala. Na drugi sliki so odrezane veje. One grčaste so mogoče stare 4-5 let ampak ona druga pa ni starejša od 2 leta.
Na treti sliki je spet leva ta rdeča. V sredini je gpt Pierre de Ronsard Meiviolin. To je rahlo rosasta in z zelo nabitimi listi, tako da, če jih ne špricam proti cvetni gnilobi, že neodprti popki počrnijo in odpadajo. Če pa mi uspe, da jih zaščitim, so pa zelo čudoviti cvetovi.
Na skrajnje desni strani je (izpadla) bela z nežnim rdečkastim robom. Ta pa izrazito čudaško raste. Dejansko in srednja in desna poganjata te gole in debele zelo močne veje. Iz teh debelih izrastajo tudi zelo debele sekundarne veje, Prvo seveda, na odrezanem vrhu, veliko pozneje, pa tudi iz nižjih brstov izrastajo poganjki ampak ne pride do dna, Mogoče bi prišlo ampak sem jih prej mogla odrezati, saj so preglomazne. Ta na desni strani bi menda »želela« biti drevo in menda bi hotela stajati na sred dvorišča sama, saj deblo je izrazito debelo a veje izraščajo kot pri češnji: iz enega mesta radialno izrasta več zelo debelih vej.. Te odsekane na sliki niso starejše od 2 leti. Ko sem to radialno rastočo prepognila, je pač pognala vejevje, ampak nič kaj bolj skladno kokar ona stoječa . Na prepognjeni veji iz srednje vrtnice sta pri vsakem členku izrasle dve veje ampak obe so (seveda) štrlile navzgor. Sedaj, ko sem vejo izravnala, pa je »bolj nerodna« saj oba izrastka po celi dolžini gledata na isto stran.
Ove dve nove veji, ki sta vidni za sliki, sta poganjka od lani.
Ne uspevamo slike staviti uz ta tekst. Ali bi nama lahko pomagali v tem.
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 01 mar 2009, 21:38

Rosaio Rampicante ni firma ampak pomeni dobesedno vrtnica plezalka. Omenjene sorte so iz žlahtniteljske hiše Meilland, vse so tipa climber - moderne plezalke.
Vse negujemo tako kot sem napisala - primarne veje čim bolj vodoravno ali privezati v loku proti zemlji, sekundarne veje pa spomladi odrežemo na par očes. To je vse. Debelina ni pomembna. Pravzaprav vse veje, ki so tanjše od debeline svinčnika, odstranimo v celoti.

Glede slik - slike je potrebno naložiti v kak spletni album, potem pa z ukazoma Img vstaviti v polje. Ampak če jih vstavita v npr. Moj album
http://www.moj-album.com/
in objavita tukaj link, potem je že dovolj.
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 01 mar 2009, 21:54

Še enkrat sem pregledala zapis, žal je zelo nejasen.

Prvo seveda, na odrezanem vrhu, veliko pozneje, pa tudi iz nižjih brstov izrastajo poganjki ampak ne pride do dna, (Kaj to pomeni da poganjki ne pridejo do dna? Vodoravno se privezuje samo veje, ki izraščajo neposredno iz tal, torej primarne veje, sekunarne veje, torej to, kar poganja iz primarne veje, se spomladi obreže tako da ostane samo 8 - 10 cm)
Mogoče bi prišlo ampak sem jih prej mogla odrezati, saj so preglomazne. Ta na desni strani bi menda »želela« biti drevo in menda bi hotela stajati na sred dvorišča sama, saj deblo je izrazito debelo a veje izraščajo kot pri češnji: iz enega mesta radialno izrasta več zelo debelih vej.. (Govorimo o primarnih vejah? Torej je iz zemlje pognalo več enoletnih močnih nerazvejanih poganjkov? Z njimi je potrebno delati tako kot sem napisala zgoraj - vsako leto odrežemo nekaj takih, ki so cveteli dve do tri leta in pustimo nekje dva do štiri mlade, ostale odrežemo pri tleh)

Vrtnice so, ko so obrezane in brez listov, precej neurejene in neugledne, lepe so šele v polnem cvetju in to seveda predvsem takrat, ko so pravilno obrezane in vzgajane.
Čudi me, da Pierre de Ronsard dela take težave, meni se ni zalizal še noben cvet. Glede na to sklepam, da so vrtnice preblizu in da se veje prepletajo, Pierre je načeloma zelo zdrava vrtnica. Nenazadnje je ena redkih, ki je prejela nagrado Hall of Fame.

Tule je npr. obrezana vrtnica plezalka tvojega tipa:
http://www.slavko-zgonec.net/vrtnice-vz ... sp230.html
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 02 mar 2009, 05:16

Se opravičujem zaradi nejasnosti. Torej: ko sem to golo deblo (novo vejo) prvo leto pustila stajati pokonci, je pognalo »metlo« čisto na vrhu. Pozneje so postopoma pognale sekundarne veje tudi iz nižjih brstov. Ampak spodnji brsti vse eno niso pognali. Spraševala sem, ali bi pozneje (če bi še eno leto čakala) vse eno tudi ti nižji brsti pognali? Mogoče sem samo prehitro odrezala to pokončno vejo. Odrezala sem je pa, ker je bila prevelika gneča.
Ja, pregosto so sajene. Pred leti, ko so bile posajene, tega se noben ni zavedal. Seveda, »klasični« način dela je da prvo naredimo, po tem pa gremo povzvedovati kako dejansko treba delati!!!!Po tem pa nam je hudo.
Opis je tudi zaradi tega nejasen, ker sem načrtovala takoj dati slike zraven, pa ni uspelo. Sedaj sem slike dala na »moj album« ampak sedaj je problem z linkom. Če sedaj ne bom uspela, bom mogla počakati hčerko, da se zbudi! Na teh slikah so moje obrezane vrtnice. Seveda, ponovno sem se obrezovanja lotila predno sem vprašala. Ampak, mislila sem da bom sedaj že vedla kako treba. Za vaše napotke hvala, One pokončne veje bom prepognila. Če pa mi še kaj lahko nasvetujete na podlagi teh slik, bi bila hvalžena.
[/list]
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 02 mar 2009, 05:42

Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 02 mar 2009, 07:43

Pri prvi sliki ni prostora za niti eno vrtnico, na tak način se lahko vzgaja samo vrtnico tipa rambler oz. kak climber, ki ima bolj upogljive veje, ker je pri takem načinu vzgoje veje potrebno ovijati okoli in okoli, v spirali, do vrha. Te vrtnice bodo verjetno vedno cvetele samo pri vrhovih pa tudi bolne bodo pogosto, predvsem, če imate poleti visoko vlago zvečer, ker so pregoste. Veje se ne smejo ne dotikat ne križat.
Obrezane so tako, da sekundarnih vej ni kaj dosti. Vse veje so navpične in te bodo cvetele pri vrhu. Težave včasih rešijo tako, da te glavne veje porežejo na različnih višinah tako da so vrhovi na različnih višinah. Čeprav bi jaz vrtnice presadila.

Na tretji sliki je situacija podobna le da bi tam prostor lahko bil za eno vrtnico, ki bi bila na sredini. Edina veja, ki je prav privezana, je tista, ki gre vodoravno. Vse ostalo je preveč navpično. In bo spet cvetelo samo na vrhu.

Na zadnji sliki sta veji, ki bi bili letos polni cvetja, če bi stranske poganjke obrezali na par brstov.

Bom popoldan poskušala skenirat iz kakšne knjige, kako se vrtnice vzgaja in obrezuje.
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 02 mar 2009, 08:13

Hvala! Nič kaj tolažilno! Sram me je, same pred sabo zaradi neumnosti kaj sem počela. In silno mi je žal zaradi vrtnic, saj jih imam zelo rada. Nimam jih kam presaditi, saj je vrt premalen za sve kaj sem že natrpala notri. Naj mi bo za opravičilo, da sem povzvedovala tudi pri vrtnarjih pa od nobenga nisem dobila pravih informacij niti napotkov. Tudi v knjigah nisem našla. Vi ste prva, ki ste mi konkretno povedali, že lani in sedaj ponovno.
Hvala še enkrat. In vesela bom še dodatnih napotkov.
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 02 mar 2009, 16:21

Oh, nikar tako pesimistično. :wink: na slikah vidim, da imate okoli hiše prostora še pa še, jaz vidim prostora za okoli sto vrtnic. :wink:
Zaslone lahko podaljšate, lahko kakšnega namestite še kje drugje, lahko tudi poleg paviljona, možnosti je ogromno. Vrtnice pa tudi lahko presadite, jaz sem nekatere že štirikrat. Je že tako, da se na napakah največ naučimo.

Na zaslonu se vrtnice vodi takole. Samo če so veje tako privezane, vrtnica cveti po celotni višini:

Slika

Že po sliki vidite, da imajo vaše vrtnice premalo prožne veje, da bi jih lahko ovili okoli zaslonov.

Moderne vzpenjalke se vzgaja takole:
Slika

obrezuje pa takole:
Slika
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 02 mar 2009, 19:05

Torej, lahko pustim daljše sekundarne veje, samo tudi njih moram položno postaviti?!
Seveda, pojma nisem imela da so to nove sorte z katerim treba drugače, kokar sem najdla napotke v starih knjigah. Ampak, problem je bil v tem, da dejansko NIKJER nisem najdla napotke za obrezovanje takšnih vrtnic. Še največ je bilo v Backerjevih napotkih pred leti, pa še to je bilo malo. Jaz pa sem tudi "stare sorte" in tako iz mladosti sem sanjarila da bom enkrat imela takšne plazeče se vrtnice a nisem mislila, da so se časi tudi za vrtnice spremenili.
Po Vaših napotkih sem se potrudila popraviti saj neke napake. Poleti Vam bom poslala slike!
Hvala Vam iz srca.
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 02 mar 2009, 20:06

Ne, za sekundarne poganjke ni važno, da so privezani. Pravzaprav sploh ne morejo biti privezani saj jih zdaj spomladi odrežete in pustite samo ene par brstov. Od sekundarnega poganjka ostane le kakih 10 cm. Primarni morajo biti privezani vodoravno. Poglejte zadnjo sliko. Z rdečimi črticami so označeni rezi.

Čeprav se vrtnicam reče moderne, imajo katere že 100 let (kot sorta), večina par kar nekaj desetletij. V vrtnarijah so v večini. Pravzaprav se je treba neskončno potruditi, da prideš do kakšne antične vrtnice tipa rambler. Bi skoraj verjela, da je treba ponjo v tujino. Vsaj jaz jih pri nas razen Banksij nisem videla.

Na slike pa komaj čakam. Res, ko bodo cvetele, ne pozabite nanje.
Garden-ja
Expert
Expert
 
Prispevkov: 117
Pridružen: 28 jan 2008, 21:31
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 03 mar 2009, 04:27

No ja! Po tem, ko sem mail že poslala, sem skužila da sem napisala neumnost, saj "nove vrtnice" sigurno niso od sedaj. Ampak jaz jih pa nisem vidla. Še na napotkih za obrezovanje uz samo vrtnico so narisane v pokončni in ne v lepezasti obliki. Saj, če bi vedla, bi napravila promet samo z eno vrtnico ovako sem jima dala denar za že 6 vrtnic (ena je vmes že propadla!).
Kaj se pa zadnje slike tiče: zaradi problemih z očmi in slabe rezolucije na ekranu, nisem mogla ločiti ali so to rdeče črtice ali pa je vrtnica "slikana" v cvetu ali česa drugega je rdečkasta, ker linije ne vidim kot linije ampak so mi razmazane, tako da bi lahko bili cvetovi na nedoločenem mestu. Hčerko čakam da mi določi kjer so rdeče črte. Spraševala sem na podlagi skice. Upam, da mi je sedaj jasno.
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice


Vrni se na Vzpenjalke

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost