Vzdrževanje stebelne vrtnice?

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Vzdrževanje stebelne vrtnice?

OdgovorNapisal/-a črka » 26 jul 2007, 21:38

Naj mi nekdo pove, kako se vzdržuje stebelna vrtnica? Imam stebelno povešavo, ki dela veliko novih poganjkov. Do sem vse ok, če ne bi ti poganjki rasli vse do tal (kot kaki divji poganjki) in ne delajo batkov. Kaj narediti s temi poganjki? Sem jih tudi že obrezala, vendar na tem mestu požene spet enak stegnjen poganjek :twisted: .
Ali je vzrok pri rezanju ali kje drugje? Vrtnica kot taka ne zgleda nič lepo :cry:
črka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 89
Pridružen: 29 mar 2006, 11:59

OdgovorNapisal/-a lepidoptera » 26 sep 2007, 22:06

Pravilo obrezovanja: močnejša rez, močnejši poganjek.
Vrtnice cvetijo na enoletnem lesu, ki izrašča iz dvoletnega lesa. To pomeni, da tisti poganjek, ki je zrastel v letošnjem letu, v jeseni dozori, v naslednjem letu pa iz njega izraščajo poganjki, ki tvorijo cvetne nastavke. Pri rezi stebelnih vrtnic ponavadi puščamo 5-6 v krogu enakomerno razporejenih osnovnih vej (starih 2 leti), ki izraščajo iz debla. Na njih 2-3 vej drugega reda (stare eno leto). Na teh vejah zrastejo poganjki, ki nosijo cvetne nastavke. Osnovne veje postopoma, vsako leto 2, zamenjujemo z na novo zraslimi iz vrha stebla (morebitne poganjke po steblu sproti odstranjujte, ker izraščajo iz podlage).
Če so poganjki kljub temu predolgi, dodajte še kakšno osnovno vejo. Več ogrodnega lesa boste pustili na rastlini, več poganjkov bo odgnala, hranila se bodo razporedila in tako eden od njih ne bo mogel prehitevati v rasti. Lahko pa poleti skrajšate predolge poganjke, venda ne več kot na 1/3.
Pa še to: uporabljajte ostre škarje, izrezujte odmrl les, prvi brst od reznega mesta navzdol naj bo obrnjen v smer, kjer bi želeli imeti poganjek.
lepidoptera
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 26 sep 2007, 16:40
Kraj: Celje


Vrni se na Trajnice

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost