HRUŠKOV LIKER

Sem spadajo recepti za izdelavo različnih zdravilnih pripravkov iz zdravilnih rastlin.

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

HRUŠKOV LIKER

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 08 feb 2008, 18:33

Pozdravljeni!
Zelo rad delam likerje,pa me zanima če ima kdo idejo kako narediti hruškov liker? Rad bi naredil takšen liker kot je original od PETOVIJE.

Hvala za pomoč!
LEP POZDRAV JeRnEj
nejco2
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 29 nov 2007, 13:08
Kraj: krško

Re: HRUŠKOV LIKER

OdgovorNapisal/-a Kajser » 08 feb 2008, 18:39

nejco2 je napisal/-a:Pozdravljeni!
Zelo rad delam likerje,pa me zanima če ima kdo idejo kako narediti hruškov liker? Rad bi naredil takšen liker kot je original od PETOVIJE.

Hvala za pomoč!


To sem našel v ženini skrinjici :P

1 pivo (0,5 l)
2,5 dcl sladkorja
2,5 dcl sadjevca
1 steklenička hruškovega ekstrakta


Vse sestavine zmešamo in počakamo, da se sladkor raztopi. Prelijemo v steklenico, ohladimo in lahko ponudimo.

Verjetno nisi ravno tega iskal, lahko bi pa probal ekstrakt zamenjati s pravimi hruškami....
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a solinar » 08 feb 2008, 18:51

solinar
Expert
Expert
 
Prispevkov: 112
Pridružen: 04 nov 2007, 18:52
Kraj: Ob Savi

OdgovorNapisal/-a cacti25 » 08 feb 2008, 19:56

Tisti recept s pivom in ekstaktom meni ni preveč všeč, mi je tak umeten in močan. Našim doma pa je bil všeč.
"Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš uloviti, če pa mirno obsediš, lahko sede nate."
cacti25
Expert
Expert
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 17 jan 2008, 12:54

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 08 feb 2008, 20:36

Zdaj pa menda res ni pravi čas za hruškov liker, a ne? Imajo te hruške, ki so sedaj na voljo v trgovinah dosti manj prijeten okus, kot takrat, ko jih utrgaš iz drevesa! No poizkusit ni greh!

Lahko pa narediš "posušen" rumov lonec! Jaz ga naredim tako (ker pravega vedno prehitro zmanjka):
- 1 pest posušenih sliv
- 1 pest posušenih marelic
- 1 pest posušenih hrušk
- 1 pest rozin
- 1 pest posušenega bilo katerega drugega sadja.... domišljija nima meja...
Jaz dam kar celo sadje, samo potem moraš čakati vsaj 6 tednov, lahko pa ga narežeš, pa bo prej prepito!

vse skupaj posujem s sladkorjem, katerega sem prej zmiksala s paličnim mešalnikom s celim strokom vanilije. Sladkorja dam ponavadi cca 30 dag in potem zalijem s polovico tistega močnega ruma, ki je 70 ali 80 % (res sem pozabila, kako se mu reče) in s polovico ruma od Petovie, ker mi najbolj diši.

Pa na zdravje!
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a nejco2 » 16 feb 2008, 19:46

Hvala za vse recepte!
Po mojem so vsi kr dobri.Jaz bom pa probal posušit hruške in jih namočt v žganje pa bomo vidl kaj bo!
LEP POZDRAV JeRnEj
nejco2
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 26
Pridružen: 29 nov 2007, 13:08
Kraj: krško

OdgovorNapisal/-a orhidejka » 18 maj 2008, 22:45

Jaz delam tistega od Kajserja pa je vsem všeč, kljub ekstratu. Poskusi pa še hitro je končan :lol:
orhidejka
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 31 jan 2007, 16:49

OdgovorNapisal/-a jann » 18 maj 2008, 23:39

Svoj čas je po elektronski pošti od neznanega pošiljatelja prispelo tole. Med ostalimi recepti je tudi že omeneni recept za hruškov liker.
Vedite samo, da alkohol in volan ne gresta z roko v roki.
*****

Amaretto
iz mareličnih koščic, včasih dodam tudi kako breskvino....

50 mareličnih koščic
1/2 litra žganja
20 dag sladkorja
2 dl vode
Koščice pustimo na zraku vsaj dva dni, da se posušijo, nato jih stolčemo s kladivom za meso, stresemo v velik steklen kozarec in zalijemo z žganjem. Zaprto postavimo za najmanj mesec dni na sonce.
Iz vode in sladkorja skuhamo sirup, ga ohladimo in zlijemo k precejenemu žganju. Žganje in sirup naj bosta enake temperature, da ne postane liker moten.


Borovničev liker
liker za dame in gospode, ki ne ljubijo preveč močnih pijač

1 kg borovnic
1 kg sladkorja
1 vanilijev strok
1 l žganja
1 l vode
Vse sestavine segrejemo do vretja, ohlajeno precedimo in nalijemo v steklenice. Zelo enostavno in ni tako močno za tiste, ki nimajo radi premočnih pijač.


Dobro za prebavo

1 liter kateregakoli žganja
nekaj stebelc s cvetovi tavžent rože
Za 4 tedne v žganje namočimo stebelca in cvetove tavžent rože. In to je to. :)

To je izredno grenka stvar, ampak v trenutku pomaga pri želodčnih tegobah.


Figov liker
iz suhih ali svežih fig

1 - 2 venčka suhih fig
1 liter žganja
1/4 l vode
20 - 25 dag sladkorja
Fige drobno narežemo in jih za 3 tedne namočimo v žganje.
Vodo s sladkorjem zavremo, da se sladkor stopi.
Žganje s figami precedimo skozi gosto cedilo in primešamo ohlajeno sladko vodo ter napolnimo steklenice.

Poleti lahko uporabimo sveže fige.


Grozdje v žganju

Za 2 kozarca po 500 g potrebujemo:

1,5 kg belega grozdja (muškata)
125 g sladkorja
pol litra močnega žganja
1 dl vode
Sladkor in vodo kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi in dobimo sirup. Grozdje (zloženo v kozarce) prelijemo z žganjem in sladkim sirupom. Najmanj 2 meseca pustimo stati v hladnem in temnem prostoru.


Grozdje v žganju II

1 kg grozdja
1/2 kg sladkorja
0,5 l domačega žganja
Oprano grozdje polagamo v kozarec za vlaganje in ga zasipamo s sladkorjem po plasteh. Ko je kozarec poln, vsebino prelijemo z domačim žganjem, kozarce zapremo in jih za najmanj en mesec postavimo na sonce. Po potrebi kozarce obračamo, da se sladkor raztopi. Količina je okvirna in zadostuje za okrog dva kozarca. Odvisno je tudi od okusa ali vam je všeč bolj "gost" aperitiv ali ne.

Po istem postopku vlagam vse vrste sezonskega sadja: breskve, ki jih narežem na koščke, isto marelice, fige, borovnice, črni ribez.
Pred uporabo za aperitive je potrebno vsebino ohladiti.


Hruškov liker

1 pivo (0,5 l)
2,5 dcl sladkorja
2,5 dcl sadjevca
1 steklenička hruškovega ekstrakta
Vse sestavine zmešamo in počakamo, da se sladkor raztopi. Prelijemo v steklenico, ohladimo in lahko ponudimo.


Jagodni liker
za sladkosnede

1/2 kg jagod
1/4 kg sladkorja
1/2 l žganja
V večji kozarec za marmelado damo plast drobno narezanih jagod, posujemo s sladkorjem, spet jagode.... in postavimo za nekaj dni na sonce. Večkrat pretresemo. Ko je sladkor popolnoma stopljen, precedimo skozi gazo in dolijemo žganje. Najbolj prija ohlajeno. Če se nam zdi premočno, dolijemo nekaj prekuhane vode.


Jagodni liker

250 g jagod
70 g sladkorja
700 ml konjaka ali žganja
Jagode operemo, očistimo, na drobno zrežemo s sladkorjem in damo v kozarec. Prilijemo konjak ali žganje. Kozarec tesno zapremo in pustimo od 6 do 8 tednov, da stoji. Nato liker precedimo skozi cedilo in vlijemo v steklenico.
Liker lahko hranimo nekje do 6 mesecev.


Jagermaister tete Pehte

Lapuh - cvet marec
Trobentice- cvet april
Trobentice - listje april
Smreka - vršički april-maj
Robida - listi april -junij in september-oktober
Ozkolistni suličasti tropotec april-september
Navadna marjetica - cvet maj - september
Lapuh - listje maj-junij
Kamilica - cvet maj-junij
Gozdna jagoda - listje maj-junij
Brin - zelene jagode maj
Pelin maj-junij
Bezeg - cvet maj-junij
Navadni rman - cvet maj-junij
Žajbelj maj- junij
Ajbiž maj-junij
Meta maj-avgust
Materina dušica maj-september
Vinska rutica maj
Akacija - cvet junij
Borovnice - listi pred zorenjem junij
Bela detelja - cvet junij-julij
Janež - zelen junij-julij
Kumina junij-avgust
Majaron junij
Lipa - cvet junij
Širokolistni tropotec junij-avgust
Šentjanževka - cvet junij-avgust
Oreh zelen, zrezan junij
Rožmarin junij-avgust
Srčna moč - cvet junij-avgust
Pravi kostanj - cvet julij
Arnika - cvet julij-avgust
Njivska preslica julij-oktober
Tavžentroža julij-avgust
Navadna melisa julij-avgust
Brin - zrele jagode oktober-november
Sladkor
V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.
Izdelava: Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.

Če niste našli ali uspeli nabrati kakšne rastline, lahko daste tudi posušene, vendar so sveže boljše.
Moja mama čisto na koncu nalije še 1/2 l špirita, ali doda 1/2l konjaka, če ga ima.


Jegermaister za neučakane
jeger, za katerega ni potrebno celo leto nabirati zelišč in je gotov v treh tednih

1 l žganja
20 - 25 dag sladkorja
8 zelenih orehov
ščep kumine
ščep janeža
ščep rozin
ščep kamilic
3 vejice mete
3 vejice melise
3 vejice pelina
lupinica 1 limone
lupinica 1 pomaranče
Vse sestavine damo v večji lonec ali steklenico s širokim vratom, steklenico zapremo in postavimo v TEMO za 3 tedne. Večkrat pretresemo. Po treh tednih precedimo in po potrebi razredčimo s prekuhano vodo.


Kokosov liker

sladkor (40 dag)
kokosova moka (20 dag)
mleko (5 dl)
alkohol (1 dl)
rum (1 dl)
Skuhamo mleko in kokos. Nato primešamo sladkor, alkohol in rum ter počakamo, da se pijača ohladi. Ohlajeno pijačo precedimo.

Kot alkohol uporabimo 75 odstotni alkohol ali kakšno drugo žganje.


Limoncello - limonin liker

8 neškropljenih limon
0,75 litra vodke ali drugega 40% prozornega alkohola
25 dag sladkorja
0,5 litra vode
Limone operemo in jih z nožem za lupljenje krompirja olupimo na tanko. Vodo zavremo in v njej stopimo sladkor. S sladkornim sirupom prelijemo limonine lupinice in dolijemo alkohol. Počakamo, da se ohladi in nato dodamo sok 4 limon, ki so ostale olupljene. Tekočino dobro premešamo in nalijemo v stekleno posodo s pokrovom. Namakamo 4 tedne. Prvih 14 dni premešamo vsak dan. Ta čas hranimo v temnem in hladnem prostoru. Po 4 tednih precedimo in shranimo v steklenice.
Limoncello

8 limon, neškropljenih
1 l alkohola
1 l vode
750 g sladkorja

Olupimo limone (previdno - samo rumeni del lupine).
Zalijemo jih z alkoholom, zapremo posodo in vsak dan premešamo.
Po desetih dneh zavremo v vodi sladkor, dodamo precejeno tekočino limon in ustekleničimo.

Liker je tudi dober kot pijača. Mora pa biti zelo, zelo ohlajen. Običajno služi kot dodatek sladkarijam.


Liker iz smrekovih vršičkov

250 g smrekovih vršičkov
1 l žganja
250 g sladkorja
0,25 l vode
Vršičke namakamo v alkoholu cca. 14 dni. Vodo in sladkor zavremo in ohladimo. Vse skupaj zmešamo in pustimo stati še 14 dni.
Precedimo in prelijemo v steklenice.
Jaz na primer dodam malo več vršičkov in žganje zamenjam z vodko.
Namesto sladkorja lahko uporabite med, katerega pa kot verjetno veste, ne smete prevreti.


Limoneta

1 kg limon
½ kg sladkorja
1 l žganja
3 dcl ohlajene prevrete vode
Limone zrežemo na kolobarje in zmešamo z ostalimi sestavinami. Mešanico pustimo stati 48 ur, med tem časom večkrat premešamo, nato zmes precedimo in ustekleničimo.
Napitek ponudimo primerno ohlajen.


Limončelo

15 limon
2 litra domačega žganja
0,7 l vode
60 dag sladkorja
Dobro operi limone in jih na tanko olupi z ostrim nožem ali lupilcem za zelenjavo, in sicer samo zunanji rumeni del lupine. Nikakor ne sme biti belega dela lupine, ker pogreni. V velik kozarec daj olupke, jih zalij z litrom žganja in dobro zapri. Postavi v temen prostor, ki ima sobno temperaturo. Po 40 dneh zmešaj sladkor in vodo ter zavri. Močno naj vre 5 minut. Ohladi do sobne temperature. Sirup zmešaj v alkoholno limonino mešanico in dodaj ostalo žganje. Dobro premešaj, zapri in ponovno postavi v temen prostor za 40 dni. Po skupnih 80 dneh precedi in shrani v steklenice. Pred serviranjem postavi steklenico v zamrzovalnik za nekaj ur, kajti limončelo mora biti zelo hladen in gosto tekoč. Steklenica v zamrzovalniku ne bo počila.
Limone očistim z naslednjim postopkom: najprej jih dobro operem s ščetko in detergentom za posodo in jih nato namočim v močno slano vodo za 24 ur.
Na jugu Italije, kjer je limončelo doma, ga pripravljajo v zimskem času in do poletja je ravno gotov. Zaradi okusa in nizke temperature servirane pijače je limončelo osvežilna pijača za vroče poletne dni.


Limonin liker

4 limone
7 dl penečega vina (Radgonski biser)
1 vanilijeva palčka
150 g sladkorja
3 dl žganja
Limone narežemo na koščke in jih damo v stekleno posodo ali večjo steklenico. Na limone nalijemo peneče vino in dodamo vanilijevo palčko. Dobro zapremo in pustimo stati en teden. Po enem tednu precedimo vino v steklenko, dodamo žganje in sladkor, ki ga raztopimo v eni žlici vode. Dobro zapremo in pustimo stati vsaj mesec dni. Na zdravje!


Meta v žganju

2 pesti sveže mete
20 dag sladkorja
0,5 l žganja
naribana limonina lupina
1 vanilijev sladkor
2 dl vode
Sladkor prepražimo do zlato - rumene barve, zalijemo z 2 dl vode, prevremo in ohladimo.
Nato dodamo ostale sestavine v večji, steklen kozarec (za vlaganje), premešamo in pustimo stati (cca. 14 dni) na soncu, pokrito z zamaškom.

Odcedimo in nazdravimo!
Da pijača ni tako močna, lahko takrat, ko je pijača gotova, dodamo malo vode.


Metin liker
liker z meto - obvezno ga hranimo v temnem prostoru, da obdrži lepo barvo

metini lističi
1 l žganja
nekaj klinčkov
2,5 dl vode
25 dag sladkorja
Meto operemo, osmukamo lističe, jih damo v kozarec za marmelado, dodamo klinčke in prilijemo žganje. Postavimo za vsaj 3 tedne v temen prostor, da obdrži lepo zeleno barvo. Kozarec večkrat pretresemo.

Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ohlajeno prilijemo precejenemu žganju in napolnimo steklenice.


Orehovec

15 zelenih orehov
40 dag sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
1 limona
1 pomaranča
10 zrn kave
5-10 klinčkov(nageljnove žbice)
1-1,5 l žganja
Orehe razrežemo na četrtine,limono in pomarančo pa na koščke ali kolobarčke.To in vse ostale sestavine damo v večji kozarec,dobro zapremo ter postavimo na sonce za najmanj 4 tedne. Vmes večkrat premešamo, da se sestavine prepojijo in se sladkor stopi.Po 4-ih tednih precedimo in nalijemo v steklenico.


Orehov liker

30 zelenih orehov
1 pomaranča
1l žganja (priporočamo domačo slivovko)
50 dag sladkorja

Dišave:
cel cimet
5 klinčkov
strok vanilije
Orehe naberemo konec junija, ko lupina oreha še ni olesenela. Orehe zrežemo na koščke in damo v večji kozarec za vlaganje. Dodamo žganje in sladkor. Iztisnemo sok ene pomaranče,lupino pa narežemo na tanko in skupaj z ostalimi celimi dišavami damo v kozarec. Kozarec dobro zamašimo in postavimo na sonce za 2-3 mesece, da se sladkor razstopi. Liker precedimo in nalijemo v steklenice.
Liker je veliko boljši, če ga pustimo zoreti do naslednje pomladi v hladnem in suhem prostoru.


Orehov liker

15 orehov
1 l žganja
lupine 2 pomaranč
1 vanilijev sladkor
20 dag sladkorja
1/4 l prekuhane vode
Še zelene orehe narežemo in zalijemo z žganjem. Pustimo jih 10 dni na soncu, nato precedimo.
Dodamo lupini 2 pomaranč in vanilijev sladkor ter sladkor. To naj stoji 4 dni. Vmes večkrat pretresemo.
Po štirih dneh dodamo še prekuhano vodo. Precedimo skozi gost prtič, prelijemo v steklenice in dobro zamašimo.


Rožičev liker

1l žganja,
10 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
7 rožičev
Rožiče narežemo na koščke(2cm), stresemo v stekleno posodo, zalijemo z žganjem in potresemo s sladkorjem. Pijačo pustimo stati približno dva meseca, vmes večkrat premešamo.


Sancy cocktail

1 dl kivijevega soka
0,3 dl tequile (two fingers)
0,3 dl domače slivovke
0,3 dl blue balls
2 jagodi
rezina limete
Zmešamo vse sestavine v shakerju, dodamo par kock ledu. Na koncu dodamo na rezine narezani jagodi in kozarec okrasimo z rezino limete. Lahko dodamo tudi slamico. Obvezno dodamo okrasni dežniček.
Pijača nikakor ni primerna za otroke !!!


Šeri
1 l rdečega vina
2 dl ruma
2 dl žganja
80 dag sladkorja
6 vanilijevih sladkorjev
nastrgana lupina 1 limone
Vse sestavine razen ruma in žganja med neprestanim mešanjem zavremo, dodamo rum in žganje ter še vroče nalijemo v steklenice, katere dobro zapremo. Postrežemo s kocko ledu.


Zeliščno žganje za prebavo

1l žganja (katerokoli)
5-10 svežih lovorovih listov
1-2 vrečki kamilice
2-3 g klinčkov
10 zrn črnega popra
Lovorove liste narežeš na trakove (ca. 1 cm)in jih daš v žganje. V temnem prostoru pustiš zaprto steklenico 3-4 dni. Nato dodaš ostale sestavine, zopet pustiš 3-4 dni v temi in nato precediš. Pijača je pripravljena.

Količine sestavin prilagodite svojemu okusu, prav tako dneve (če pustite skupno 8 dni, ima bolj izrazit okus).
Šilce tega žganja se prileže po posebno obilnih obrokih, kot so na primer praznični.


Zeliščno žganje

1 liter domačega žganja
1 vejica luštreka

Namočimo in pustimo 3 tedne namočeno.

Zelo pomaga pri napihnjenosti v trebuhu in pri občutku, da nas tišči v želodcu.


Žajbljev limončelo

1 l sadjevca
25 listov žajblja
2 dl prekuhane vode
1/2 kg sladkorja ali 1/4 kg medu
1 kg limon
V sadjevec namočimo svež ali suh žajbelj in pustimo stati cca. 10 dni, da postane zelene barve (če se mudi, lahko damo večjo količino žajblja in je prej "zrelo").
Zavremo vodo in v njej raztopimo sladkor. Ko se ohladi, dodamo precejen sadjevec. Sok stisnemo iz 1 kg limon in ga dodamo k sadjevcu. Vse dobro premešamo in damo v steklenice.
Pijača je osvežujočega okusa in je prav dobra v zimskih dneh, ko nas preganjajo prehladi.


Whisky

30 zrnc kave
60 rozin
1 l slivovke
Kavo, rozine in žganje damo v steklenico in pustimo stati en mesec v hladnem in temnem prostoru. Zatem precedimo v drugo steklenico in po pameti pijemo. Hik,hik!
Life's a bitch...
and then you marry one.
jann
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 30 apr 2008, 09:48

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 19 maj 2008, 08:48

Jan, to pa je lepa zbirka receptov!

Malo mi je samo žal za Jagermaister tete Pehte, oz. trobentice. Pa bo tudi brez teh dober!

Se priporočam še dalje, če boš dobil kaj takega po pošti!

LP
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor


Vrni se na Recepti

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron